tudzież rodzic, który dba o linię...koniecznie powinien takowe cudo spróbować. Składniki -owsiano-orkiszowa przekąska błonnikowa z zarodkami pszennymi od GRANEX Co zawiera? Mega dawkę błonnika pokarmowego, płatki owsiane, otręby pszenne,zarodki pszenne, błonnik owsiany. Jak smakują? Na tyle neutralnie, że można je dodać i do slnej przekąski jak i do bardzo słodkiej. Idealne zamiast chipsów- same ! Do autobusu
Z Kuchni Do Kuchnigryczany - przepis: Składniki: (na 2 formy rynienki) 600 ml ciepłej przegotowanej wody 50 g świeżych drożdży 400 g mąki gryczanej 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 100 płatków owsianych 100 g pestek słonecznika 100 g pestek dyni 100 g siemienia lnianego 1 łyżka soli (ja użyłam różowej himalajskiej) 1 łyżka octu balsamicznego (ja użyłam glazury balsamicznej) 2 garści suszonej(...)przegotowaną wodę, dodaj drożdże oraz kilka odłożonych wcześniej łyżek mąki. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników, odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce. Do misy miksera wsyp mąki, płatki owsiane, ziarna słonecznika oraz pestki dyni, siemię lniane, żurawinę, sól oraz dodaj łyżkę octu balsamicznego. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie, dodaj go do pozostałych składników na chleb gryczany i wyrabiaj hakami miksera
Moje QulinariaBardziej dietetyczna wersja tradycyjnych keksów. Składniki: 20 dag płatków owsianych ½ szklanki cukru pudru 3 jaja 2 łyżki mleka ½ torebki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika Bakalie ( niekoniecznie) Wykonanie: Płatki owsiane przyrumienić na patelni, ostudzić i wymieszać z mlekiem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z płatkami, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sztywno ubitą pianą. Delikatnie
Tradycyjna KuchniaDziś coś słodkiego dla osób dbających o linię :) Troszkę lżejsza wersja ciasteczek. Smacznego! Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki razowej lub owsianej ½ szklanki cukru brązowego lub trzcinowego 4 jajka 125 gramów masła lub margaryny 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ok. 200 gram bakalii Wykonanie: Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać roztopione masło i całe jaja
Tradycyjna KuchniaDziś na śniadanie u mnie były racuchy trochę w innej formie- bez mąki pszennej, z dodatkiem płatków owsianych. Składniki: ½ szklanki mąki razowej ½ szklanki płatków owsianych lub musli 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju 1 łyżka miodu 1 jabłko sól olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować, dodać utarte na grubych oczkach jabłko, wymieszać i smażyć na wolnym ogniu
Tradycyjna KuchniaCoś smacznego i zdrowego na śniadanie. Polecam! Składniki: 6 szklanek mleka 10 dag płatków owsianych 2 dag mąki 1 jajo 1 łyżka masła Wykonanie: Płatki owsiane zalać 3 łyżkami gorącego mleka i zostawić do napęcznienia. Następnie dodać 3 łyżki wody , masło, jajo, mąkę, sól do smaku i wyrobić ciasto. Zagotować wodę i wrzucać kluseczki z łyżki. Gotować na wolnym ogniu
Tradycyjna KuchniaPyszna i zdrowa owsianka orzechowa. Idealna na pożywne śniadanie Składniki: 3 łyżki płatków owsianych ½ szklanki mleka ½ cytryny 1 jabłko 10 orzechów laskowych 5 łyżek miodu Wykonanie: Płatki owsiane zalać 5 łyżkami przegotowanej zimnej wody i odstawić na pół godziny. Następnie dodać zimne mleko, sok z cytryny, starte jabłko i posiekane orzechy (koniecznie laskowe). Całość wymieszać, posłodzić miodem i podawać
Tradycyjna KuchniaTradycyjny, brytyjski przepis na pożywne i szybkie śniadanie. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 2 szklanki mleka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka słonecznika 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka płatków migdałowych Wykonanie: Płatki owsiane zalać wrzącym mlekiem, zamieszać, wlać do szerokiego termosu, zamknąć i odstawić na noc. Rano otworzyć termos, posolić danie do smaku lub doprawić cukrem do smaku, dodając
Tradycyjna Kuchniajuż tuż tuż, więc pora pomyśleć o słodkiej niespodziance. Polecam pyszne i łatwe w wykonaniu markizy. Składniki na ciasto: 45 dag mąki tortowej 30 dag masła 23 dag płatków owsianych 4 Jajka 2 cukry waniliowe Wykonanie Ciasta: Płatki owsiane zrumienić na 2 łyżkach masła. Następnie zagnieść ciasto z resztą masła, mąką, cukrami i jajkami. Ciasto rozwałkować i wycinać
Tradycyjna KuchniaJeśli nie mamy dużo czasu, a naszła nas ochota na coś słodkiego ta szarlotka sprawdzi się idealnie ;) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki otrębów 6 łyżek mleka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 3 jabłka 2 tabletki STEWII cynamon Sposób przygotowania: Płatki i otręby zalewamy gorącym mlekiem i czekamy około 5 minut aż spęcznieją dodajemy(...)minut (180stopni), żeby się lekko spiekła w tym czasie myjemy i obieramy jabłka, trzemy na tarce na dużych oczkach i zasypujemy około łyżeczką cynamonu wykładamy jabłka na spieczoną otrębowo-owsianą masę, a na górę "kruszymy"/ wykładamy resztę (1/4) ciasta pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni możemy podawać ciepłe z gęstym jogurtem naturalnym lub serkiem homogenizowanym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTaki deser + program UGOTOWANI ;) Składniki: 200g serka homogenizowanego naturalnego 2 łyżeczki miodu 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka kakao Sposób przygotowania: 100g serka mieszamy z jedną łyżeczką miodu, a drugie 100g z kakao i 1 łyżeczką miodu na spód pucharka (u mnie kieliszka) wykładamy 1 łyżkę płatków owsianych i 1 łyżkę orzechów następnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćgodzinne seminarium, a następnie uroczo 3h przerwy do następnych zajęć! jak ja to "lubię", ale jest plus, może w tej przerwie coś upiekę ;) Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka wrzątku garść daktyli garść rodzynek 0,5-1 łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: Płatki owsiane wsypujemy do miski dodajemy cynamon i rodzynki daktyle kroimy i wrzucamy do płatków tak przygotowane płatki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwykombinować inne wersje ;) Składniki: 1,5 szklanka mąki żytniej do wypieku chleba (plus mąka potrzeba przy wałkowaniu ciasta) 0,5 szklanki otrębów pszennych 0,5 szklanki płatków owsianych firmy Kupiec 1 łyżeczka sody 0,5 szklanki płynnego miodu 2 łyżki oliwy z oliwek opakowanie przyprawy do piernika (25g jednak najlepiej zrobić domową przyprawę) 1 jajko 2 łyżeczki kakao(...)około 1 łyżki stewii (jednak najlepiej spróbować surowego ciasta, żeby nie przesłodzić) Sposób przygotowania: Otręby i płatki owsiane mielimy na pył wszystkie składniki mieszamy ze sobą najpierw łyżką, a potem ugniatamy ciasto ręcznie (niestety;p), jeżeli nie będzie się kleić możemy dodać odrobinę mleka kiedy ciasto zlepi się w jednolitą kulę najlepiej spróbować, czy jest dla nas dość słodkie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwedług mnie lepsza od poprzednich pierników, które robiłam, ciasto się lepiej wyrabia, no i nie mają w składzie mąki ;) zdecydowanie te pierniczki zrobię na święta! ;) Składniki: 3 szklanki płatków owsianych firmy Kupiec 2 szklanki otrębów pszennych 4 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej domowej) 0,5 łyżeczki amoniaku czubata łyżka kakao 2 jajka 2 łyki oliwy z oliwek 0,5 szklanki(...)przypominam, że stewia której używam słabo słodzi, więc najlepiej spróbujcie surowego ciasta, takie też jest dobre;) ) Sposób przygotowania: Miód, stewię, oliwę i żółtka ucieramy mikserem otręby i płatki owsiane mielimy na pył mieszamy suche składniki (otręby, płatki, przyprawę do piernika, amoniak, kakao) dodajemy je do żółtek i miodu, mieszamy białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je do ciasta mieszamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPokombinowałam, namieszałam i wyszły ;) miałam dziś straszną ochotę na jakieś placki na śniadanie, idealne na początek ciężko zapowiadającego się dnia ;) Składniki: 2 jajka 4 łyżki płatków owsianych firmy Kupiec 2 łyżki sera białego chudego Emilka 4 łyżki dość rzadkiego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka stewii/miodu 0,5 łyżeczki proszku do p. 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru jako dodatek(...)miód, jogurt Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek do żółtek dodajemy pozostał składniki (płatki owsiane, ser, jogurt, stewię, proszek do p., budyń) odstawiamy na około 5 minut, żeby płatki spęczniały w tym czasie możemy przygotować teflonową patelnie i ubić białka na sztywną pianę dodajemy białka do masy, delikatnie mieszamy smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej ręcznikiem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość