tandoor nie posiadam, więc przygotowałam kurczaka tandoori w klasycznym piekarniku. Wyśmienicie też smakują z grilla :) No to zaczynamy! Składniki (dla 2 osób): 4 podudzia kurczaka 3 łyżeczki tandoori masala 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki kozieradki całej 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki czarnuszki całej 150 ml gęstego jogurtu 2 cm imbiru 2 ząbki czosnku czerwony(...)się wtedy przepiękny zapach!), przesypujemy do miski. Czosnek i imbir ucieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do przygotowanych przypraw. Dodajemy jogurt, tandoori masala, słodką i ostrą paprykę, barwnik i dokładnie mieszamy. 3/ Kurczaka wkładamy do marynaty, dokładnie nacieramy z każdej strony. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. 4/ Piekarnik rozgrzewamy
Tajskie smakiwykorzystać te atuty do stworzenia takiego smacznego obiadu. Składniki: ok 8 ziemniaków, ser mozarella lub ser żółty, szczypior na farsz 1: 1/2 piersi z kurczaka, 1 łyżeczka śmietany, 1 łyżka majonezu, 1/2 papryki, przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz ziołowy na dugi rodzaj farszu: 1 duża cebula, mała kostka boczku, 1/2 opakowania sera typu feta, ziemniaki Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy, dzielimy(...)kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy do smaku, np. gyrosem. paprykę kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z łyżką śmietany i majonezu, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. na ziemniaki wykładamy po łyżeczce farszu, wykładamy kurczaka, posypujemy żółtym serem lub mozarellą. 3. Przygotowujemy farsz 2: boczek kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię obieramy cebulę, dodajemy do boczku
Kuchnia Pełna Pasjizminimalizować jej ilość. Polecam!! Paella z kurczakiem i włoskim salami Składniki: 2 torebki ryżu do paelli lub ryżu basmanti 1 pierś z kurczaka 150 g salami włoskiego (użyłam Salame Milano) 1 ostra papryczka 1/3 papryki 2 garści rukoli 2 ząbki czosnku ½ pęczka cebuli dymki sok z 1 limonki oliwa z oliwek około 10-12 oliwek(...)drobno siekamy. Oliwki kroimy na 2 części lub połówki. Ryż przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka smażymy na oliwie do momentu aż się zarumieni. Do przesmażonego kurczaka dodaje my salami, ostrą papryczkę, czosnek, paprykę i cebulę. Smażymy około 5 minut, mieszając wszystko co jakiś czas. Na koniec dodajemy oliwki i smażymy jeszcze 2 minuty. Ugotowany ryż przekładamy do garnka
Mania Gotowaniałyżeczki kurkumy około 4 rozgniecione ziarna kolendry 3 rozgniecione goździki 1/3 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie, gdyż pasta curry jest również ostra) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty i przyprawiamy kurczaka. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Bataty obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, marchewkę, bataty i papryki(...)Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy bataty, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 10 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawę curry i pastę curry. Ilość pasty curry zależy od ostrości jaką chcecie uzyskać, im więcej tym danie bardziej ostre. Jeśli wolicie aby wasza
Mania GotowaniaCzasem nachodzi mnie ochota na kurczaka duszonego w mocnym i intensywnym sosie.Potrzebujemy: dla 3-4 osób - 6 kawałków kurczaka (ja mam pierś z kurczaka + 2 uda wydrylowane z kości)- przyprawy :sól, papryka słodka, ostra, czosnek, pieprz, liść laurowy- 2 szt. cebuli- szklanka bulionu lub wody- 2 łyżki koncentratu pomidorowego.- olejKurczaka myjemy i osuszamy.WAŻNE!!!Nasze kawałki mięska oprószamy(...)słodką papryką i ostrą oraz solą, czosnek wcieramy.Masujemy nasz obiad do połączenia się przypraw.Odstawiamy.Obieramy i kroimy w piórka dwie cebule.Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej taki jaki lubimy.(Ja mam kokosowy.)Podsmażamy cebulę z kilkoma liśćmi laurowymi na złoty kolor.Gdy już jest gotowa, przekładamy ją na talerz i podsmażamy na tej samej patelni kurczaka dodając troszkę oleju, jeżeli jest
Pasje Jolkiżyciu nie spróbował tego przysmaku?!Chrupiąca panierka … delikatne wnętrze … ostry smak zapijany litrami pepsi ;)Chcecie zrobić coś podobnego w domu ? Spróbujcie tych polędwiczek! Robi się je błyskawicznie … a smakują rewelacyjnie!Mogą śmiało konkurować z tymi z KFC! SKŁADNIKI:- filet z kurczaka – 500 gMARYNATA:– jogurt naturalny – 150 g– chili – 1 szczypta– sól
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was przepis na fantastycznego kurczaka po kreolsku.Wersja dla tych, którzy lubią na ostro ;)Delikatne , niesamowicie soczyste i aromatyczne mięso … podane z ryżem ugotowanym na sypko i ulubioną surówką są rewelacyjnym pomysłem na obiad!Szybko , smacznie .. lekko i dietetycznie!Przepis BEZ LAKTOZY - polecam!SKŁADNIKI:* filet z kurczaka – 2 szt* mąka pszenna – 2 łyżki* słodka papryka
Ostra na SłodkoSkładniki: 12 sztuk pałki kurczaka, 4 łyżki sok z cytryny, 1 łyżka papryka ostra, 1 łyżeczka maggi, 1 łyżka kucharek, 1/4 szklanki olej rzepakowy, - ile potrzeba mąka pszenna, 4 łyżki olej rzepakowy, 4 szklanki woda umyte pałki kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym sok z cytryny, maggi, olej, paprykę ostrą, kucharka wymieszać i włożyć do marynaty pałki nacierając marynatą - zostawić na całą
W Mojej Kuchni Lubięniecałych 20 minutach wyjmujemy również udka.Filety z kurczaka w glazurze miodowej i nie tylko, to kompozycja smaków – słodkiego, kwaśnego, słonego i ostrego. Smaki jednak na tyle się równoważą, by wydobyć ich wspaniałą kwintesencję. Kurczak przygotowany w ten sposób na stałe zagości w moim jadłospisie. Mięso jest soczyste, ostre, idealne i… przepyszne. Podałam z kaszą gryczaną i surówką z papryki
mojewypiekiinietylkozupełnie odwrotne. Chyba więcej nie muszę dodawać- liczby mówią same za siebie. SKŁADNIKI: 100g otrębów żytnich(ja używam firmy Sante) gorąca woda oregano sól pieprz papryka ostra mielona przyprawa do kurczaka PRZYGOTOWANIE: Otręby wsypać do miseczki, dodać przyprawy według uznania Wlać taką ilość wody, aby wyrobić ciasto- u mnie to około 1/4 szklanki Ciasto zagnieść Przygotowane ciasto rozwałkować bardzo
peanutbuttermonsterPOTRZEBUJEMY ok. 1/2 kg piersi z kurczaka 1/3 szklanki mleka 1 jajko 1/2 szklanki mąki żytniej + mąka do obtaczania oliwa do smażenia sól papryka słodka papryka ostra, czosnek WYKONANIE Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy wzdłuż na paski. Pokrojonego kurczaka przekładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. W osobnym naczyniu przygotowujemy ciasto
W kuchennym oknie Ewypaski tortille i smażyłam do momentu zbrązowienia. Gotowy makaron zalałam zupą (opcjonalnie można podać z łyżką śmietany). Powiązane posty: Zupa meksykańska z serowymi quesadillas Zupa ostre chili kurczak i biała fasola
bastalenasłodko – kwaśnym sosem tworzy fantastyczną całość , która zachwyci nie tylko wielbicieli nietypowych smaków!SKŁADNIKI- filet z kurczaka – 500 g- jogurt naturalny – 3 łyżki- sól – do smaku- pieprz – do smaku- chili – do smaku- papryka ostra – do smaku- olej do smażenia – 2 łyżkiSOS:- żurawina do mięs – ok. 250 g- mąka – 1 łyżka
Ostra na Słodkoogromną przyjemnością! SKŁADNIKI :* makaron penne – 300 g* czosnek – 3-4 ząbki* filet z kurczaka – 150 g* ser gorgonzola – 100 g* świeży szpinak – 250 g* papryczka piri-piri – 1 sz* sól – do smaku* pieprz – do smaku* papryka ostra – do smaku* gałka muszkatałowa – do smaku* czosnek niedźwiedzi suszony – 1 łyżeczka* oliwa
Ostra na SłodkoRewelacyjny kurczak w marynacie musztardowej z dodatkiem miodu. Kruchy, z chrupiącą skórką, o smaku słodko- ostrym. Myślę , że stanie się hitem . Kurczaka podałam z sałatką. Pyycha...:) Polecam.Zaczynamy: Składniki:8 szt podudzi kurczakaMarynata:3 łyżki musztardy sarepskiej1 łyżka miodu5 łyżek oliwy z oliweksól Wykonanie:Wszystkie składniki marynaty mieszamy.Kurczaka myjemy. Wycieramy kurczaka ręcznikami papierowymi- dodajemy marynatę- nacieramy marynatą kurczaka. Idealnie- gdy odłożymy
Smaki Edyty