Jak wiecie moim wielkim marzeniem jest podróż do Indii.A, że marzenia są po to , żeby je spełniać … a nie tylko po to, żeby sobie były
Ostra na SłodkoNo i znów przenosimy się do palących słońcem Indii.Tym razem na naszym stole zagości jedno z najbardziej popularnych dań w Indiach i Pakistanie , a mianowicie Chicken
Ostra na SłodkoBył wczoraj rosół?Pewnie był!Jeśli zostało Wam mięso z rosołu , to śmiało możecie wykorzystać je do zrobienia tych fantastycznych pierogów.Delikatne szpinakowe ciasto wypełnione po
Ostra na SłodkoJak wiedzą już pewnie wszyscy: moim wielki marzeniem jest podróż do Indii.Zanim jednak to się spełni Indie zapraszam do swojej kuchni i aromatyczne potrawy goszczą na
Ostra na SłodkoJak wiecie wszelkiego rodzaju kasze uwielbiam.Ostatnio coraz bardziej zakochuję się w pęczaku ( tak , tak , śmiało może konkurować z moja ukochaną kaszą jaglaną ;) ).Dziś mam dla Was
Ostra na SłodkoDziś znów zabieram Was do Indii , a dokładnie do hinduskiej części Pundżabu.Będziemy zajadać się fantastycznym daniem znanym na całym świecie , a mianowicie Butter chicken czyli
Ostra na Słodkokilka potraw jest. Od jakiegoś czasu chodziło za mną zrobienie tortilli. Więc kurczak + tortilla = tacos! Nazwa wzięła się od wczorajszego kurczaka, a resztą było to co się nawinie pod rękę. Dodatkowo pysznie ostry Dip meksykański Prymat. Świetne! Składniki: szklanka mąki pszennej szklanka mąki kukurydzianej sól 2 łyżki oleju woda mięso z pieczonego kurczaka salami ulubione warzywa
Malinowe Pocałunkiprzygotowane wstawiłam na 15 min. do 170st. Farsz: mięso z kurczaka 1 czerwona papryka ok. 10 brukselek (mrożonych) 1 starty ząbek czosnku przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka) Na patelni podsmażyłam kurczaka. Następnie dodałam pokrojoną w paski czerwoną paprykę i starty czosnek. Na koniec wszystko doprawiłam do smaku. Brukselki podgotowałam ok. 5-7 min. w osolonej wodzie
bastalenaoliwek pół łyżeczki chili pół łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka sosu tabasco 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta soli 1. Do kurczaka dodajemy łyżkę oliwy, chili, paprykę ostrą, paprykę słodką, tabasco i szczyptę soli. Mieszamy, aby przyprawy dokładnie pokryły wszystkie kawałki mięsa. 2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy(...)między czasie do rondla wrzucamy pomidory, dodajemy bazylię, oregano i dwie łyżki wody i dusimy pod przykryciem 10 minut. 4. Po dziesięciu minutach do pomidorów dodajemy naszego kurczaka. Koncentrat mieszamy z 1-2 łyżkami wody i wlewamy do pomidorów. Całość dusimy pod przykryciem jeszcze 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowe
My Culinary ArtDrób pieczony w naczyniu żaroodpornym czy we folii to jeden z moich ulubionych rodzajów obiadów :) Przepis na tego kurczaka pochodzi stąd. Zatem zapraszam!Składniki:4 podudzia
Kuchnia domowa AniSkładniki: ziemniaki młode 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, ząbki czosnku 1 główka, papryka ostra mielona 3/4, kotlety schabowe 5 małe, panierka do kurczaka Prymat, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy - ile potrzeba, sos sałatkowy do mizerii Prymat 4 łyżeczki, jogurt naturalny 1 szklanka, ogórek zielony 2 sztuki, szczypiorek 1 pęczek młode ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odlać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki (3-4 porcje): 1 pierś z kurczaka 1 szkl. krewetek średnich (rozmrożonych, oczyszczonych) 1 czubata łyżka pasty curry zielonej imbir długości kciuka 1/2 cebuli
Tajskie smakiSkładniki: szparagi białe 3 pęczki, cukier 1 łyżka, wywar z kurczaka 2,5 litra, marchewka 2 średnie, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mleko 3,2% 1 szklanka, mąka pszenna 2 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku szparagi białe obrać obieraczką i odciąć czubki i twarde końcówki szparagi włożyć do rosołu, wsypać cukier i gotować z 35 minut na niedużym ogniu
W Mojej Kuchni Lubiękuchnia jest warta. Do warzywek oczywiście mięsożernie dodamy kurczaka, a dla urozmaicenia do całości przyrządzimy smażony ryż z curry.Składniki:- 1 opakowanie chińskich warzyw na patelnię- 2 piersi z kurczaka- 2 szklanki ryżu sypkiego - olej / oliwa - curry - jarzynka czy tam inna vegeta- przyprawa do gyrosa- czerwona słodka papryka- zioła prowansalskie- pieprz- sól- pomidory (opcjonalnie) Całą zabawę zaczynamy najlepiej dzień(...)Piersi, jak widać na zdjęciu powyżej, kroimy w paseczki i marynujemy w przyprawie do gyrosa, czerwonej słodkiej papryce (jak ktoś lubi to może również i ostrej dodać), ziołach prowansalskich, soli, pieprzu i odrobinie oleju. Kurczak, którego widać powyżej, siedział w marynacie jakieś 12 czy tam nawet 15 godzin i opłaciło się :)Przyrządzanie właściwe zaczynamy natomiast od ryżu, bo wymaga najwięcej
Kulinarne zapędy Kokosaskładniki * 1 ugotowany kurczak z rosołu* 1.5-2 l rosołu* 3 marchewki* 2 pietruszki* 1/2 selera* 1 torebka majeranku* pieprz cayenne* mielona ostra papryka* mielona słodka papryke* sól* mąka prażona* 1 liście laurowe* 3-4 kulki ziela angielskiego Sposób przygotowania Mięso z kurczaka oddzielić od kości i pokroić.Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na średniej
Mix smaku