Czujecie zapach indyjskiej kuchni?Tak tak , znów tam pędzimy!Tym razem zabieram Was na jedno ze swoich ulubionych dań, a mianowicie kurczaka Tikka Masala.Jest to tak
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was kolejny, fantastyczny przepis na jesienne pyszności!Rozgrzewająca , niesamowicie aromatyczna , sycąca i baaardzo smaczna potrawka z kurczaka i dyni zagościła na moim stole
Ostra na SłodkoShoarma drobiowa...Złociste, białe i soczyste mięso z kurczaka.Aromatyczna mieszanka przypraw.A całość dopełniona trzema sosami.Niebo w gębie!Składniki:Mięso:2 filety z kurczaka;Przyprawa do shoarmy (około 25 g);Olej do smażenia.Sos czosnkowy:4 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;2 łyżki majonezu;2 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 małe ząbki czosnku(...)pieprzu ziołowego.Sos łagodny:2 łyżki keczupu łagodnego;2 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;2 łyżki majonezu;1/2 łyżeczki cukru;1/4 łyżeczki soli.Sos ostry:6 łyżek keczupu pikantnego;1/2 drobno posiekanej papryczki chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili;1/2 drobno posiekanenj, małej cebuli;1 łyżka soku z cytryny;1 łyżeczka słodkiej papryki;1/4 łyżeczki
Gospodyni Miejskakurczaka 3 duże pomidory 1 czerwona cebulka sałata - może być lodowa, albo mieszanka sałat majonez szklanka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, czosnek, papryka ostra i słodka(...)masę i formujemy kulę. Możemy zrobić ciasto ręcznie lub w malakserze. Przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 45 min. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Kurczaka kroimy w dużą kostkę. Sól, pieprz, czosnek, paprykę ostrą i dużą ilość papryki słodkiej mieszamy. Oprószamy mięso częścią naszej mieszanki i odrobiną mąki ziemniaczanej. Następnie mieszamy kurczaka z mlekiem i odrobiną oleju. Resztę
Moje Kuchenne Rewelacjeczerwona - szklanka ryżu arborio - kieliszek białego wina - pół litra bulionu (najlepiej drobiowo-warzywny) - masło (1 łyżeczka) - olej/oliwa do smażenia - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa do mięs (ja używam knorr) Warzywa i kurczaka opłukać, wysuszyć. Kurczaka oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz przyprawą do mięs i podsmażyć na odrobinie(...)następnie zalać odrobiną bulionu i dusić 10 min, żeby zmiękły. Ja lubię jak warzywa zachowują lekką chrupkość więc czas duszenia nieco zmniejszam. Uduszone warzywa przełożyć do naczynia z kurczakiem, na patelnie dolać trochę oleju i wsypać ryż. Ryż smażyć przez chwilę, następnie zalać go białym winem. Gdy ryż wchłonie wino, dolać bulion. Należy pamiętać, że kluczem do dobrego risotto jest
Zgrabne Gotowaniedoprawionym curry, papryką w proszku i granulowanym czosnkiem oraz panierce z płatków kukurydzianych. Składniki na 2 pełne talerze: 1 kg piersi z kurczaka 1,5 szklanki mąki Ok. ¾ szklanki mleka Ok. ¾ -1 łyżeczka curry Ok. ¾ -1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 2 jajka Mąka do panierki Płatki kukurydziane Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Pierś z kurczaka
Fabryka pomysłówłyżeczka oleju rzepakowegodowolne przyprawy (u mnie słodka i ostra papryka, przyprawa do drobiu, zioła prowansalskie)+ kawałek papieru do pieczeniaSposób przygotowania:1. Przygotowujemy kawałki papieru - takie, aby można było zawinąć w nie 2 piersi z kurczaka.2. Papier smarujemy olejem, posypujemy ziołami i przyprawami, na papier wykładamy wcześniej umytą i wysuszoną pierś z kurczaka. Tak samo postępujemy z drugą porcją.3. Gotowe
Kuchnia domowa Anibułki tartej -ząbek czosnku -10 suszonych pomidorów -pęczek natki pietruszki -sól, pieprz, słodka papryka -łyżeczka cukru -olej Umytego i osuszonego kurczaka pozbawiamy kości: ze skrzydełek odcinamy lotki, robimy nacięcia od wewnętrznej strony skrzydełek i ostrym nożem oddzielamy mięso od kości; podobnie postępujemy z udkami; w następnej kolejności oddzielamy mięso na grzbiecie a na koniec z piersi. Staramy się
Maminek kulinarnyPost Stripsy KFC , czyli piersi w chrupiącej panierce pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeopakowaniu. Postanowiłam mieszankę (ok. 50 % to warzywa, reszta to zioła i przyprawy naturalne) wykorzystać jako zamiennik soli i zastosowałam ją do doprawienia kotletów. Często kupuję udka kurczaka, z których ściągam skórę, luzuję ostrym nożem z kości i otrzymuję czysty kawałek mięsa, który doskonale nadaje się na przygotowanie różnych dań. Z tak wyluzowanego mięsa kurczaka często przygotowuję kotlety panierowane, takie same
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękurczaka: Kurczaka marynujemy w : pół łyżeczki chili lub pieprzu cayenne ,dla ostrości może być kilka kropli sosu tabasco, szczypta pieprzu cytrynowego i 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (dla tych co chcą naprawdę ostre hot wingsy dodajemy łyżeczkę chili) Panierka: Składniki: 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki papryki słodkiej dodatkowo
Niezły Młynekmoja propozycja podania: Składniki: 0,5kg piersi z kurczaka cebula 2 małe cukinie 4 pomidory 10 sztuk pieczarek papryka przecier pomidorowy 2 łyżki sezamu przyprawa do kurczaka curry papryka słodka i ostra pieprz ziołowy, sól bazylia, oregano, zioła prowansalskie masło do smażenia ketchup (można ale niekoniecznie trzeba) Wykonanie: Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy(...)pomidorów. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na maśle i wrzucamy do warzyw. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy około 30 minut. W tym czasie mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, curry, pieprzem i obtaczamy w sezamie. Smażymy na odrobinie masła, aż się zarumieni. Gdy warzywa będą już miękkie wrzucamy kurczaka i dusimy jeszcze 20 minut. Po tym czasie
Czerwona Porzeczkaświeża bazylia - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - sól, pieprz - opakowanie świeżego makaronu włoskiego MARYNATA DO KURCZAKA: - 4 łyżki sosu słodko- ostrego - pół łyżeczki pieprzu cayenne (chilli) PRZYGOTOWANIE: Kroimy naszą pierś w paski, w miseczce rozrabiamy marynatę i wkładamy w nią mięso. Odstawiamy(...)paski i zielone oliwki przekrojone na pół lub w plasterki. Następnie dodajemy śmietanę i zioła. Gdy mamy już gotowe pesto czas na grillowanie kurczaka i gotowanie makaronu. Najlepiej podawać z sałatką grecką (przepis w następnym poście). A jako dodatek do powyższego proponuje "Greckie Wakacje" czyli OUZO ze sprite
Zainspiruj się kuchniąBardzo dobra, nieco inna niż zwykła kartoflanka. Używałam długich ostrych zielonych papryk. Aby obrać je ze skóry, podpiekłam je w piekarniku. Trzeba uważać aby papryk za
Stare GaryCzas przygotowania: 1h w marynacie + 75 minut pieczenia. Ilość porcji: 4 Składniki: 4 skrzydełka z indyka 8 łyżeczek miodu 4 łyżeczki sosu sojowego 4 ząbki czosnku Ostra papryka cytryna Sól, pieprz Skrzydełka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Przygotowujemy marynatę; miód mieszamy z sosem sojowym, wyciskamy do tego sok z ¼ cytryny. Do marynaty wyciskamy czosnek, dodajemy sól, pieprz i ostrą
Kolizje Smaków