Sernik podpatrzony na stronie „Moje wypieki”. Uwielbiam Nutellę, więc połączenie wydało mi się interesujące. Zmieniłam nieco przepis, wykorzystałam tak naprawdę samą koncepcje dodania kremu orzechowego. Sernik wyszedł rewelacyjnie, bardzo delikatny, kremowy, o intensywnym orzechowym smaku. Sernik czarno-biały z Nutellą Składniki: Spód: 400 g ciastek digestive w czekoladzie lub ciastek Oreo 60 g roztopionego masła 1 łyżka Nutelli
Mania Gotowaniamiejscu listy najpopularniejszych przepisów, zwłaszcza przed Świętami. Sama zamierzam upiec go w tym roku, więc postaram się o lepsze zdjęcie :) Puszysty sernik na kruchym cieście 2. Sernik z orzechową bezą inspirowany przepisem Ewy Wachowicz. Sernik z orzechową bezą 3. Sernik "złota rosa" z puszystą słodką pianką na wierzchu. Swoją nazwę zawdzięcza kropelkom, jakie pojawiają się na wierzchu
Kraina Tysiąca Smakówmargaryny 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 10 dag cukru pudru 1 łyżka proszku do pieczenia ciasto kokosowe: 20 dag kokosu 1 szklanka cukru 5 białek ciasto orzechowe: 10 dag orzechów 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru masa: 0,5 l mleka 1 cukier waniliowy budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 2.5 łyżki mąki pszennej kostka(...)również dodać do mleka mąki pszennej. Następnie ucieramy margarynę na miały puch i dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Ciasto przekładamy jak na zdjęciu: ciasto kruche, masa, cisto kokosowe, masa, ciasto orzechowe, masa i ciasto kruche. Polewa według uznania. Polecam roztopioną czekoladę. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieniewielkiej ilości wody. Masło miksujemy z cukrem na biały puch, następnie na zmianę dodajemy zimny budyń i kawę. Należy uważać bo masa lubi się zważyć. Przełożenie: Biszkopt orzechowy przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy masą i przykrywamy ciastem kokosowym, na którym również kładziemy masę. Wszystko przykrywamy biszkoptem orzechowym i całość tortu, wierzch i brzegi smarujemy pozostałą masą. Dekorujemy według
ciastkarnia na kruchym spodzieJeśli karkówka i kiełbaska z grilla nie robią już na was wrażenia, zapraszam na grilla w stylu tajskim - pyszny marynowany kurczak z ostro-słonym sosem orzechowym :) Składniki (2 porcje): 1 pierś z kurczaka sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka kurkumy 1 ząbek czosnku, przeciśnięty(...)godziny. 2. Kurczaka nabijamy na bambusowe patyczki i grillujemy ok. 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem Sataye. Smacznego! :) SOS SATAYE: 200ml mleka kokosowego 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej z orzeszkami w środku) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 mała cebulka, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 cm imbiru, utarty Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w małym
Tajskie smakicioci wprowadziłam pewne zmiany, nie zrobiłam wielu cienkich warstw ciasta, tylko dwie ale grubsze, nie oblałam całej powierzchni czekoladą, tylko smugi czekoladowe na powierzchni miodownika, przygotowałam też miodową masę orzechową, która zapiekała się podczas pieczenia ciasta. Krem do miodownika zrobiłam tzw. grysikowy na bazie kaszki manny, z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Ten miodownik najsmaczniejszy jest na 2-3 dzień. Więc(...)gęstego jogurtu 3 łyżki miodu lipowego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryny Palma z Murzynkiem lub masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego masa orzechowa: 2 łyżki miodu 10 dag cukru (ok. 8 łyżek) 2 łyżki margaryny Palma z Murzynkiem lub masła 25 dag siekanych lub połówek orzechów włoskich Masa z kaszki manny, zwana masą grysikową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękurczaka w sosie saté może na stałe wejść do naszego jadłospisu. Potrzebujemy (na 4 porcje): - 1 łyżkę oleju roślinnego - 2 łyżki czerwonej pasty curry - 2 łyżki masła orzechowego - 500 g piersi z kurczaka (pokrojonej w nieduże kawałki) - 400 ml mleczka kokosowego - 1 czerwoną paprykę (pokrojoną w małe kawałki) - 1 niedużą marchewkę (pokrojoną w półksiężyce) - 100 g zielonej fasolki szparagowej(...)posiekanych liści kolendry (jeśli ktoś lubi) Zuzia - zawsze pierwsza w kuchni i gotowa do degustacji :) Rozgrzewamy olej w woku i wrzucamy po chwili do niego pastę curry oraz masło orzechowe. Smażymy przez parę minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojonego w kawałki kurczaka, obtaczamy w powstałej na woku masie i smażymy na złotawy kolor. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy
W mojej holenderskiej kuchniTiramisu bez jajek Jaśmina w kuchni.. Potrójnie kokosowe ciasteczka Kruchy kącik Muffinki mocno kawowe Kuchnia bez Vat Coffee-cake-ciasto-kawowe Kuchenne Czary Mary Rolada kawowa z kremem orzechowym Kuchnia domowa Ani Blok kawowy Kuchnia Doroty Biszkopt kawowy Tort tiramisu Kulinarne Wariacje Ciasto czekoladowe z kawową polewą Muffinki czekoladowo-kawowe z posypką orzechową Makaron-kawowy z bitą śmietaną Kulinarne
Moje domowe kucharzeniesuszonych moreli KRESTO 70 ml gorącej wody 30 ml likieru cointreau 15 g cukru 2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej Gold Pak Na warstwę migdałową [orzechową]: 3 jajka 90 g mielonych migdałów [ orzechy laskowe tarte Back Mit] 50 g cukru Morele pokroić na mniejsze kawałki i zalać gorącą wodą. Dolać cointreau. Odstawić(...)Formę do pieczenia (prostokątną o wym. 20 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno wylepić ciastem. Spód posmarować masą morelową.Na wierzch wylać masę jajeczno-migdałową [ orzechową].Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45-50 min.Przed podaniem posypać na wierzchu cukrem-pudrem
Moje domowe kucharzeniewcześniej nie słyszałam...jest tyle gatunków olejów i na pewno nie ja jedna nie wiem o wszystkich..Dostałam olej z awokado..jest to olej o pięknym zapachu..o smaku orzechowym ...Olej ma także piękny zielony kolor..Olej ten ma sporo właściwości..poniżej przytoczę kilka słów z internetu..Ja z braku czasu jeszcze nie wypróbowałam tego oleju..tzn. przed chwilką zamarynowałam(...)Posiada więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9), redukujących poziom złego cholesterolu, niż oliwa z oliwek, a także podobnie działające lecytynę i beta-sitosterol.Kulinarne zastosowanie oleju z awokadoDelikatny orzechowy smak i głęboki zielony kolor sprawiają, że olej z awokado świetnie nadaje się do sosów sałatkowych oraz do dekorowania i poprawiania przyswajalności gotowych potraw, na przykład makaronów, pierogów czy pieczonych mięs. Jedwabistą warstwą
Moje domowe kucharzenieśniadaniowe cudo <3 Składniki: 6 łyżek płatków owsianych 1 szklanka mleka + 3 łyżki 1 łyżeczka proszku budyniowego toffi 1 łyżka błonnika kakaowego 1 łyżeczka nutelli 1 łyżeczka masła orzechowego Garść rodzynek 3 garści porzeczek czerwonych Przepis: Do garnuszka wlewamy mleko i trzymamy na ogniu aż się zagotuje, następnie wrzucamy płatki i mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy roztwór(...)proszku budyniowego i trzech łyżek mleka i mieszamy. Następnie dorzucamy błonnik i rodzynki i mieszamy trzymając owsiankę na małym ogniu. Całość przekładamy do miseczki dodajemy nutelli i masła orzechowego, posypujemy porzeczkami. Smak genialny! Kwaskowatość porzeczek idealnie komponuje się ze słodyczą nutelli
Emcia Pichcichleba porządnie maczamy w jajku i kładziemy na rozgrzaną oliwę. Smażymy na rumiano z obu stron. Po usmażeniu tostów odkładamy je na papierowe ręczniki i "osuszamy". Następnie rozsmarowujemy masło orzechowe (po jednej łyżeczce) oraz powidła śliwkowe (po dwie łyżeczki na każdego tosta
Emcia Pichcichrupkami ryżowymi (np. firmy Katy dostępna w kauflandzie, możemy również zastąpić ją płatkami corn flakes lub chrupkami zbożowymi) Polewa : 1/2 puszki masy krówkowej 6 łyżek mleka 4 łyżki masła orzechowego 50 g solonych orzeszków ziemnych Przygotowanie: Wszystkie orzeszki ziemne (te do ciasta i do kremu) wsypujemy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez(...)chłodzimy w lodówce przez około 30-40 minut. Przygotowujemy polewę. Kajmak i mleko podgrzewamy w rondelku z grubym dnem, cały czas mieszając, aż masa stanie się rzadsza. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy wszystko, do momentu uzyskania gładkiej masy. Upieczone ciasto przekrajamy w poprzek . Na dolnym blacie rozsmarowujemy masę karmelową. Przykrywamy odłożonym blatem i polewamy polewą karmelową. Wierzch posypujemy pozostałymi orzechami
Mania Gotowaniasoli 150 g cukru 100g siekanych orzechów włoskich 100g siekanych orzechów laskowych (zamiast orzechów laskowych mogą być też włoskie) 100g wiórków kokosowych 100 g batonów Prince Polo o smaku orzechowym lub klasyczne ( 2 batony xxl) Dodatkowo: 2 opakowania czekoladowych herbatników Masa: Budyń: 7 żółtek 3 i 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki(...)kremówkę (ważne aby miała temperaturę pokojową, bo może się zważyć). Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.Ułożenie ciasta:Na dnie formy lub na tacy układamy herbatniki, smarujemy połową masy, kładziemy ciasto orzechowe, dociskamy. Następnie wykładamy drugą połowę masy i kładziemy warstwę herbatników. Odstawiamy, aż herbatniki trochę namiękną. Polewamy polewą. Przechowujemy w lodówce.SMACZNEGO
Czerwona Porzeczka