orzechowy - 3000 przepisów (strona:151/200)

Wiosenne porządki i gotowane perły. Risotto. 204

ryżu, a masło na koniec, dla dodania potrawie charakterystycznej kremowej struktury. Dodatek masła Włosi nazywają mantecatura i traktują jako kluczowy składnik, podobnie jak użycie parmezanu. Parmezan ma  orzechowy zapach i wyrazisty, pikantny smak. Idealnie rozpuszcza się w gorącym risotto nadając mu charakterystyczną kremową konsystencję. Jedynym wyjątkiem jest risotto z owocami morza, do którego ponoć żaden Włoch nie doda nigdy

KUCHARNIA
Inspiracje - Akademia Smaku Siemens. Wygraj zaproszenie na czekoladowe warsztaty. 226

cebulową z brandy i serem gruyer, piersi z kurczaka owinięte pancettą i nadziewane szpinakiem i serem mozzarella, yakitoru z łososia z sałatką z owoców południowych (mój absolutny faworyt) oraz orzechowe bezy z kremem kawowym i sosem z owoców leśnych.  Było pięknie, słonecznie, niezwykle smacznie i co najważniejsze bardzo inspirująco. Wróciłam z głową pełną pomysłów, które teraz z chęcią wykorzystuję

KUCHARNIA
Wężymord czy scorzonera? Ujarzmić czarny korzeń. TU I TAM # 33 227

zawsze odbiera mi mowę.  Dziś, pisząc ten post kilka dni po smakowej uczcie, nadal mam na podniebieniu cudowne wspomnienie po chrupkim, cytrusowym wężymordzie, któremu bardzo do twarzy z orzechową nutą pestek i rześkim powiewem ziół. Podany na kromce domowego chleba z masłem naprawdę dystansuje wszelkie fikuśne konstrukcje i skomplikowane układy wielkich talerzy maleńkich porcji haute cuisine .  Podwójne podziękowania

KUCHARNIA
Creme brulee z pasternaku. TU i TAM # 34 179

pasternaku, polecam także ten tort , który pokazywałam niemal przed rokiem - klik.   CREME BRULEE Z PASTERNAKU /składniki na 4 porcje; przepis własny/  Krem ma cudowny, głęboki, korzenno-orzechowy smak. Dodatek zmiksowanego pasternaku powoduje, iż jest gęstszy i bardziej aksamitny od wersji klasycznej. Jedynym zagrożeniem są kawałki pieczonego pasternaku, które smakują niebiańsko, biją na głowę frytki i po spróbowaniu

KUCHARNIA
orzechowo-jabłkowe------nut-apple 374

Składniki: beza 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 4 białka ciasto orzechowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g mąki pszennej tortowej cukier wanilinowy 230 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka cynamonu 130 g orzechów włoskich krem 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki likieru jaki lubimy 3 łyżki maki pszennej

w mojej kuchni
Deser orzechowo-karmelowy 258

łyżki sosu karmelowego. Wymieszać. Serek mascarpone dokładnie wymieszać z 2 łyżkami sosu karmelowego. Ciasteczka przełożyć do woreczka foliowego i rozbić tłuczkiem lub zmiksować. Na dno kieliszków nałożyć masę orzechową, potem serek mascarpone, a na wierzch warstwę z ciasteczek. Smacznego

Oryginalny smak
Najprostszy chlebek bananowy bez cukru i tłuszczu- tylko 3 składniki! 8083

cukru- jeśli użyjecie mocno dojrzałych bananów jest on zbędny, szczególnie, kiedy, tak jak ja, planujecie delektować się swoim wypiekiem w towarzystwie smakowitych dodatków. Świetnie sprawdzi się tutaj domowe masło orzechowe ( KLIK ) lub dżem. Jeśli jednak chcecie spożywać chlebek sam, bez dodatków, czy też po prostu wolicie słodsze rzeczy- żaden problem. Dodajcie do całości 2 łyżki miodu i sprawa załatwiona. Chlebek

peanutbuttermonster
Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami 197

suszonymi pomidorami, to pyszne, sycące danie, które smakuje wyśmienicie zaraz po podaniu... ale z powodzeniem można je serwować również na drugi dzień. Placki wyróżniają się niepowtarzalnym aromatem i delikatnie orzechowym smakiem rukoli, a nadzienie z delikatnej polędwiczki, stanowi doskonałe dopełnienie całości. Zaczynamy od przygotowania farszu. Polędwiczki umyć i pokroić w cienkie paseczki. Wrzucić na patelnie i podsmażyć na 2 łyżkach

Świat Domowej Kuchni
Świąteczne rogaliki 215

można zrobić wcześniej, zamknąć w pudełku i podjadać przez całe Święta :) Lubię nadziewać je gęstym babcinym dżemem wiśniowym, albo wiśniami ze słoika, równie dobrze pasować będzie jednak czekolada, masło orzechowe, migdały w karmelu lub nadzienie takie jak w tych rogalikach . Składniki: 500 g mąki 1 kostka margaryny 100 ml mleka 60 g drożdży 2 łyżki cukru wiśnie ze słoika

Ciastkozercy
Testowanie - Olej z awokado :) 150

oliwek - jest dobrym źródłem lecytyny. Olej z awokado ma szeroki zakres zastosowania, dzięki oryginalnemu smaku i najwyższej temperaturze rozkładu (225*C). Po otwarciu buteleczki wydobywa się piękny, delikatny orzechowy smak. Koloru oleju przez opakowanie nie dojrzymy, i bardzo dobrze! Dzięki ciemnej, szklanej butelce olej nie traci cennych właściwości odżywczych i jest zabezpieczony przed działaniem promieni słonecznych. Podczas użytkowania oleju, ukaże

Zdrowie na języku :P
Masło słonecznikowe :) 125

Masło orzechowe już jadłam, teraz przyszła kolej na słonecznikowe. Bazę stanowiła mieszanka ziaren od Ziarenkowa , dokładnie Cynamonowy Raj. Dodałam oleju słonecznikowego, ponieważ masło wychodziło zbyt suche. Pachniało pięknie, a to za sprawą przypraw korzennych zawartych w mieszance :) Masełko było na słodko, za sprawą miodku :) Pycha! Składniki: - 100 g mieszanki ziaren słonecznika (u mnie Cynamonowy Raj) - 1 łyżka miodu - 3 łyżki

Zdrowie na języku :P
Miodowo - waniliowa quinoa z truskawkami :) 156

należy najpierw wypłukać nasiona, aby pozbyć się naturalnie występującej substancji - saponiny , która nadaje gorzkiego smaku. Następnie nasiona warto uprażyć na suchej patelni, dzięki czemu quinoa wzbogaci się o słodko - orzechowy smak! Mniam :) Ciekawostka odnośnie saponiny , którą znalazłam w sklepie internetowym Coś dla zdrowia - " Saponina w kontakcie z wodą zamienia się w pianę, za pomocą której można wyprać ubrania lub umyć

Zdrowie na języku :P
Prosty sposób na dynię - hokkaido z koperkiem :) 175

beta karoten. Można ją wykorzystać na bardzo wiele sposobów: do smażenia, pieczenia, gotowania czy marynowania. Świetnie odnajduje się w daniach wytrawnych jak i słodkich. Hokkaido oznacza się słodkim, lekko orzechowym smakiem i łatwością w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba obierać jej ze skórki :) Niestety, mimo że posiada duże i pełne pestki to nie nadają się one do spożycia

Zdrowie na języku :P
Tahini 100% - tylko z nasion sezamu :) 122

Dał radę!!! :D Co prawda, troszkę się namęczyłam i trochę to trwało, ale efekt końcowy był zadowalający :D Powstała pasta ma delikatny, słodkawy, lekko orzechowy smak, przypominający chałwę :) Składniki: - nasiona sezamu Przygotowanie: Nasiona sezamu należy podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni, tak aby lekko się przyrumieniły, co chwilę mieszając. Następnie zblendować/zmiksować na gładziutką, lejącą się masę :) Powiem

Zdrowie na języku :P
Amarantuski, czyli proteinowe placuszki :) 140

przepyszny efekt! Placuszki są niezwykle delikatne, mięciutkie, słodziutkie (dzięki białku), pięknie pachną wanilią, którą wyczujesz także podczas pałaszowania :D Amarantus ma to do siebie, że nadaje potrawom cudownego lekko orzechowego smaku :) Pycha! Składniki (6 placuszków): miarka odżywki białkowej waniliowej  2 czubate łyżki mąki amarantusowej 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 duże jajko 1 łyżeczka oleju  dodatkowo: syrop klonowy, ziarenka

Zdrowie na języku :P