Makaron połączony ze świeżym, nieziemsko pachnącym pesto na bazie lekko orzechowej rukoli, wyrazistego czosnku, aromatycznego parmezanu, chrupiących orzechów pinii i soczystego fileta z kurczaka to świetny pomysł na pełnowartościowy, zdrowy i sycący posiłek. Składniki: 300g makaronu pełnoziarnistego tagliatelle 250g fileta z kurczaka 3 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur z curry 3 łyżki startej mozzarelli sól pieprz oliwa Pesto: 75g świeżej rukoli
Szalona Kuchnia Ewelinyżyczę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 4 żółtka 1 jajko pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Na bezę orzechową: 4 białka 1 szklanka cukru 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo: 1 słoik powidła śliwkowego mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego ciasta z orzechami: 1. Ciasto: Z podanych składników
Izabelawkuchniciemnym kolorze. Tym razem więc postanowiłam upiec jasną wersję. Ciasto wyszło wilgotne (to główna cecha ciast z dodatkiem cukinii i za to najbardziej je lubię), o smaku waniliowo-orzechowym. Pyszne ! Do tego ładnie wygląda z tymi zielonymi drobinkami cukinii i jest proste w wykonaniu. Polecam :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaMakowca japońskiego zapewne już poznaliście (to taki z dodatkiem startych jabłek), ale ten jest trochę inny. W przeciwieństwie do wersji podstawowej, jego spód i wierzch stanowi kruche ciasto orzechowe. To wyjątkowo udane połączenie. Czytaj dalej
Arabeska waniliowatego pyszny dip z awokado i jogurtu, świetny dodatek do wszelkich wege kotlecików, placków, burgerów czy wrapów. 4. Kotleciki z kaszy jaglanej i halloumi z dipem pomidowo-orzechowym Określeniem keftedes nazywa się w Grecji różnego rodzaju klopsiki z mielonego mięsa. Ja zaproponowałam wersję wege z kaszy jaglanej i sera halloumi z dodatkiem natki pietruszki i bazylii. Ser świetnie "zlepia" kotleciki
Chilli Czosnek i Oliwawiększości supermarketów – zazwyczaj w działach ze zdrową żywnością. Tym razem wybraliśmy komosę czerwoną Intenson , najwyższej jakości produkt rolnictwa ekologicznego. Ziarna są bardzo ładne, po ugotowaniu mają przyjemny orzechowy posmak. Więcej: Quinoa czyli super zdrowa alternatywa dla kaszy i ryżu. Jak gotować i jeść komosę ryżową? Awokado – niezwykle zdrowy owoc, bogactwo kwasów omega-9, omega-6 i omega
Kulinarna Polskanakładaj po łyżce masy. Smaż na średnim ogniu aż pojawią się pierwsze pęcherzyki. Kolejno przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 1,5 minuty. Podałam z masłem orzechowym. Wartości odżywcze (bez dodatków): energia: 338 kcal białko: 11 g tłuszcze: 10 g węglowodany: 62 g błonnik
Zdrowie na języku :Pmisce, przykrywamy folią i pozostawiamy na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej. Przygotowanie ryżu 100g brązowego ryżu prażymy na suchej patelni. Ja ziarenka zaczną skakać i poczujemy orzechowy zapach, zdejmujemy z patelni. Wrzucamy ziarenka na wrzącą wodę i gotujemy al dente. Przelewamy przez sito, wkładamy do miseczki i przykrywamy folią. Ciasto właściwe Cały zaczyn, ugotowany ryż, 310g
Leśny Zakątekodrobinę dodać. Na kruszonkę – kromkę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy ją do robota kuchennego razem z orzechami i mielimy na drobno. Na suchą patelnię przerzucamy chlebowo-orzechowe okruchy i prażymy, aż staną się złociste i chrupiące. Jeszcze lekko ciepłe buraki kroimy w średniej wielkości kęsy. Przekładamy od miski i polewamy kilkoma łyżkami dressingu, mieszamy i odstawiamy
Smaczna Stronafondente e arancia) Pomarańczowe ciasto z czekoladą i płatkami owsianymi (Plumcake all'arancia con cioccolato e fiocchi d'avena) Babka mandarynkowa (Plumcake al mandarino) Kruche ciasto z jabłkami i orzechowym kremem (Quadrotti di mele con crema di noci) Ciasto marchewkowo-migdałowe z mlecznym kremem (Torta alle carote e mandorle con crema di latte) Włoskie ciasto "Sbrisolona" z Mantova (Sbrisolona mantovana
La grande e la piccola cuocaskruszeje. Ciasto miodowe: 500 g mąki 200 g margaryny 150 g cukru 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: 400 g orzechów włoskich łuskanych 3 - 4 łyżki miodu 100 g masła 180 g cukru Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej płaska łyżeczka proszku
Praktyczna plświąteczne ciastka posypane liofilizowana (co to za trudny wyraz do wypowiedzenia!) truskawkami. Prawda, że fajne? W tygodniu upiekłam całkiem inne ciastka bezowe niż te powyżej mianowicie ciastka bezowo – orzechowe przełożone lekkim krem z mascarpone.Te ciastka są również bardzo smaczne. Przełożone kremem z mascarpone i białej czekolady to prawdziwy rarytas do świątecznej kawki. Narobiłam Wam apetytu? Które ciastka przypadły
codojedzeniawrzucamy na nią trzy łyżki masła. Wstawiamy z powrotem do pieca i obserwujemy. Masło powinno się roztopić i kilka minut podsmażyć, złapać lekko brązowy kolor i zyskać lekko orzechowy posmak. Uważajcie – szukanie orzechów w maśle może doprowadzić do spalenia masła i cała receptura weźmie w łeb. Złapanie equilobrium wymaga niejakiej wprawy. Lepiej jest zrobić dutch baby na roztopionym
Niedzielny kucharzKochani postanowiłam Wam przypomnieć ten przepis na obłędną tartę czekoladowo - orzechową! PRZEPIS TUTAJ NA MOIM BLOGU
SMYKWKUCHNI