oponki - 1901 przepisów (strona:22/127)

Najlepsze oponki serowe 343

wiem czy znajdzie się ktoś kto nie zna serowych oponek bo to ciastka bardzo popularne nie tylko w czasie karnawału. Smakują podobnie jak pączki drożdżowe a robi się je zdecydowanie łatwiej i szybciej. Dzieciaki je uwielbiają a dorośli też chętnie zjedzą co sprawdziłam wielokrotnie. Ale nawet jeśli znacie podobny przepis to trudno, ja i tak wiem, że ten jest najlepszy(...)już kilka innych przerobiłam. Proporcje odpowiednie, ciasto miękkie, ale elastyczne i oponki wychodzą przepyszne. Jeśli nie macie dużo czasu żeby poczekać aż wyrośnie ciasto drożdżowe na zwykłe, tradycyjne pączki to takie oponki serowe będą w sam raz dla Was. Koniecznie je usmażcie bo karnawał się kończy! Smażyliście już w tym roku faworki? Przypominam, że mam na nie sprawdzony przepis. ROZWIŃ

Smaczna Pyza
OPONKI SEROWE 83

Najlepsze oponki serowe jakie kiedykolwiek jadłam. Wychodzą pulchne, miękkie, delikatne. Robi się je bardzo szybko i szybko znikają :)  Składniki: * 400 g mielonego twarogu * 3 jajka * 500 g mąki * 1/2 szklanki cukru * 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej * szczypta soli * cukier puder do posypania * 1 litr oleju do smażenia Wykonanie: Ze wszystkich składników (prócz cukru pudru) zagnieść ciasto. Podzielić(...)podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm. Wykrawać szklanką koła, następnie w każdym kółku wyciąć małą dziurkę kieliszkiem. W garnku rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wkładać partiami oponki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Zdejmować na ręcznik papierowy. Ostudzone posypać cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło mi 45 oponek

Zrób to smacznie
Oponki kwiatki (serowe oponki III) 132

Karnawał trwa - nie może więc zabraknąć przepisu na coś typowego w tym okresie roku. Polecam kolejny pomysł na serowe oponki, tym razem przepis bez jajka. Same oponki wyszły naprawdę smaczne i delikatne w smaku. Użyłam foremki okrągłej i takiej w kształcie kwiatka. Składniki: 350 g mąki 350 g sera białego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 łyżek cukru 8 łyżek roztopionego(...)Gotowe rozwałkować na stolnicy na grubość ok 1-2 cm. Wyciąć foremką kółka lub kwiatki, a w środku zrobić mniejszą dziurką np. kieliszkiem. 3. W rondlu rozgrzać olej, smażyć oponki na rumiano z obu stron. 4. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Przyślij przepis

Kuchnia domowa Ani
Oponki z nutą cynamonu 138

godz. Gdy ciasto wyrośnie należy je zagnieść, przełożyć na blat i rozwałkować na placek o grubości 1,5 cm. Szklanką wycinamy kółka, a kieliszkiem małym pośrodku kółek dziurki. Oponki układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy na parę minut do wyrośnięcia, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec 15 minut w temp 170stC na złoto brązowy kolor. Masło roztopić i posmarować(...)oponki. Cukier mieszamy w miseczce z cynamonem i gorące oponki obtaczamy w posypce. Podawać ostudzone

Camilla w kuchni
Oponki z mięsa mielonego 144

Były oponki na słodko to dlaczego by nie zrobić na słono;) Moje dziewczynki nie rzadko marudzą przy spożywaniu obiadów, muszę się czasem nagimnastykować żeby coś zjadły stąd pomysł na oponkowe klopsy. Są smaczne i wszystkim przypadły do gustu. Zapraszam... Skala smaku 9/10: oponki trzeba potraktować delikatnie żeby się nie rozwaliły  podczas formowania, trochę z nimi zabawy ale zaskoczenie innych(...)mięsną mieszamy i doprawiamy do smaku. Dużą deskę oprószamy bułką tartą i wykładamy na nią masę mięsną, ręką przyklepujemy na grubość około 1-1,5cm. Szklanką i kieliszkiem wykrawamy oponki. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Wykładamy na ręcznik kuchenny. Gdyby masa mięsna była zbyt „luźna” dodajemy więcej bułki tartej

Kubki smaku
Oponki z białym serem 576

Często wracam smakiem do dzieciństwa. Mówią, że takie wspomnienia potrafią przywołać smaki i z tym się zgodzę w zupełności. Pamiętam okres karnawału kiedy mama przygotowywałam własnie klasyczne oponki z białym serem. Owszem, przygotowywała je w innych proporcjach ale przecież wystarczy kąsek by wrócić do dni gdy wszystko było tak idealne ... A Wy wracacie do tych lat z dzieciństwa?  Oponki(...)masło - zagniatam ciasto. Ciasto dziele na 2 części, wałkuję na grubość 0,5 - 1 cm. Wykrawam szklanką kółka w których wykrawam mniejsze kółeczka. Olej podgrzewam ze smalcem, wrzucam oponki i smażę po kilka chwil do zarumienienia z dwóch stron. Wyciągam na papierowy ręcznik. Przekładam na patere - oprószam cukrem pudrem. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
serowe oponki kwiatuszki 144

karnawale przynajmniej raz trzeba usmażyć pączki lub oponki. Jako, że mój czas ostatnio jest ograniczony to nie porwałam się na pączki ale zrobiłam szybkie serowe oponki. Do popołudniowej herbatki były jak znalazł. Najlepiej smakują tego samego dnia więc nie ma co ich robić za dużo. Gdyby jednak zostało Wam trochę to nie zapomnijcie ich schować do szczelnego pojemnika, pozostawione(...)centymetra  na blacie grubo podsypanym mąką. Za pomocą szklanki lub dużej foremki do ciastek wycinać ciastka. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej do temperatury 175*C. Wrzucać oponki i smażyć z obu stron na złoto. Wyjmować na ręcznik papierowy i od razu jeszcze gorące posypać obficie cukrem pudrem z cynamonem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Donaty (oponki) rumowe z lukrem 166

Oponki z dziurką to żelazny punkt karnawału , kojarzą mi się z dzieciństwem gdy mama często  piekła podobne nie tylko na tłusty czwartek. Są pyszne, delikatne, po prostu fantastyczne!  Mają jedną wadę, znikają szybko i są mega kaloryczne. Składniki: CIASTO: Na 20 sztuk dużych oponek 70 dag mąki tortowej 10 g suszonych  drożdży D.Oetker 300 ml ciepłego mleka(...)ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką , rozwałkować na grubość 1,5 cm, szklanką wycinać krążki, w środku wyciąć kółka kieliszkiem. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Oponki smażyć  w rozgrzanym oleju z każdej strony po kilka minut na złocisty kolor –ja smażyłam we frytownicy ustawionej na moc 170*c. Upieczone studzić na kratce kuchennej wyłożonej ręcznikiem

Wanilia i Kardamon
Słodka Kuchnia Polska Pawła Małeckiego w Lidl 158

Cook up na Bielanach stół już świąteczny.   Podzieliliśmy się na siedem grup. Każda grupa przygotowała te sama ciasta z przepisu Pawła. Ucierane ciasto z jabłkami grójeckimi, oponki serowe i piernik. Paweł dzielił się z nami swoją wiedzą.  Uczył nas jak ozdobić piernik powidłami śliwkowymi, masą marcepanową i polewą czekoladową.  Uwielbiam taką lekcję pokazową.  Do ucieranego(...)ciasta można dać każde owoce, ale uwaga na owoce, które puszczają dużo soku. Może powstać zakalec ostrzega Paweł Małecki.  Przepyszne oponki serowe, którym trudno się oprzeć -  to przepis Pawła Małeckiego domu rodzinnego. Takie oponki pamięta z dzieciństwa.  Forma przygotowana, za chwilę dziewczyny wleją ciasto.  Serdecznie dziękuję za zaproszenie marce Lidl Polska.  Za pyszne warsztaty, cudowną

AZgotuj!
Ekspresowe oponki na proszku do pieczenia 112

Ekspresowe oponki na proszku do pieczenia. Recepturę znalazłam w kolekcji holenderskich karteluszków z przepisami do zbierania. Zrobienie ich zajęło mi chwilkę i cała reszta również. Nie przesadzę, jeśli powiem, że od znalezienia przepisu do zjedzenia podwieczorku nie minęła nawet godzina! Ekspresowe oponki na proszku do pieczenia około 16 szt; ø 7 cm 50g masła 4 łyżki cukru 1 jajko(...)pieczenia szczypta soli 1/8 l mleka Tłuszcz i cukier utrzeć na pulchną masę, dodawać stopniowo pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 1,1/2 cm. Wykroić oponki i smażyć w szerokim garnku z grubym dnem lub we frytkownicy. Frytkownicę rozgrzać do 180°C i smażyć w oleju głębokim na minimum 6 cm na złoty kolor. Posypać drobnym

Posadzone i zjedzone
Dziesięć tłustoczwartkowych podpowiedzi 166

zebrać wszystkie w jednym miejscu :-) a więc... Pączki  Pączki z lodówki Szybkie pączki z ricottą Pączki z serka waniliowego Racuchy z mango Faworki z piwem Róże karnawałowe Oponki drożdżowe na jogurcie Oponki drożdżowe Oponki z sera No, to przepisy w prawdzie dość tradycyjne, ale mam nadzieję, że coś dla siebie wybierzecie :-) Ja korzystając z chwili, że dzieciaki śpią

Czary - gary w kuchni
OPONKI SEROWE 116

wlać 1 szklankę śmietany (1/4 litra) i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Posypać mąką stolnicę i deseczki. Urywać ciasto partiami i wałkować na grubość 1-1,5 cm. Wykrawać oponki szklanką, a dziurki kieliszkiem albo zakrętką od butelki. Dziurki powinny być jak najmniejsze. Układać oponki serowe na dekach posypanych mąką. Oponki wrzucać na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron

Moje Słodkie Piekiełko
Oponki serowe w truskawkowym lukrze 145

Niedawno był Tłusty Czwartek i u mnie zamiast tradycyjnego pączka zagościły Oponki serowe , ale zrobiłam też specjalną wersję dla dorosłych z dodatkiem lukru ze śmietankowo – truskawkowego likieru . Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 500g półtłustego twarogu - 3 jajka - 1/4 szklanki cukru - mały cukier waniliowy - 50g margaryny roślinnej  - 2 łyżki sody oczyszczonej - 2 łyżki wódki dekoracja: lukier: - 2 łyżki likieru(...)nożem. Dodaję resztę składników i dokładnie zagniatam. Ciasto wałkuje dosyć cienko i wycinam z niego koła za pomocą foremki lub szklanki. W środku robię otwór mniejszą foremką lub kieliszkiem. Oponki smażę na gorącym tłuszczu z każdej ze stron na rumiano. Gotowe wkładam do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym. Do miseczki wlewam likier i dodaję cukier puder, dokładnie mieszam. Jeśli jest nadal

Kuchnia co dnia
Mini pączki z serka homogenizowanego z kardamonem i cynamonem 94

roku można pozwolić sobie na trochę więcej, bo przecież nie zajadamy się takimi ilościami pączków jak właśnie w tej jedyny czwartek w roku. Tradycyjne pączki na blogu już były, oponki również i mini pączki z twarożku też. Dzisiaj trochę odświeżę ten ostatni przepis, ale dodam mu smaku, jaki uwielbiam, czyli dosypałam kardamonu i cynamonu. Jak wyszło? Musicie sami sprawdzić. Składniki(...)podanej porcji wychodzi całkiem spora ilość niewielkich pączków. Są dość wilgotne i nie wiele tracą ze swojego smaku na następny dzień. Przypominam Wam również starsze przepisy na pączki i oponki: błyskawiczne pączki z serka oponki serowe tradycyjne pączki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Oponki 113

podwojenia objętości (około 1,5 godziny).  Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm i  szklanką oraz kieliszkiem wykrawać oponki. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać oponki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości.  Po wyrośnięciu smażyć w rozgrzanym oleju , po kilka minut z każdej strony(...)łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Składniki na lukier dokładnie wymieszać. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty – dolać więcej soku; jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru. Polewać ciepłe oponki. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi

Proponowane wyszukiwania