karnawale powinno być i pysznie i słodko. Proponuję tym razem oponki. Niby zwykłe ciastko dziurką, a w smaku zaskakujące. Połączenie winne ze słodkim, z dodatkiem czekolady. Są tak wyborne, że z powodzeniem mogą konkurować z najbardziej wyszukanymi słodkościami. Składniki: 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g sera białego 175 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym(...)jajka 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru waniliowego 1 skórka otarta z cytryny sok z 0,5 cytryny Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania oponek np. o smaku waniliowym Przygotowanie: Czekoladę posiekać lub drobno zetrzeć na tarce. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. W dużej misce wymieszać serek homogenizowany
Ciastka - domowe słodkościzobaczyłam propozycję do wspólnego "Wypiekania na śniadanie" musiałam wziąć udział. Pączki wyglądały bardzo zachęcająco i okazało się, że są po prostu pyszne. Same pączki smakują jak nasze twarogowe oponki ale tu strzałem w dziesiątkę było podanie ich z bitą śmietaną i wiśniami drylowanymi w żelu. Porcelana Bogucice z kolekcji Ibiza. Składniki: 250 g rozdrobnionego twarogu, ricotty lub twarogu(...)można dosypywać zbyt dużo mąki, by gotowe pączki nie były zbyt twarde. Ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulkę spłaszczyć i wyciąć mniejszą kulkę. Smażyć oponki i małe kulki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 160ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Kremówkę ubić na sztywno
Ala piecze i gotujeKarnawał jeszcze wciąż trwa, więc wciąż macie szanse na zrobienie oponek. Poniżej sprawdzony przepis. Oponki są proste w wykonaniu - najbardziej czasochłonny jest proces wałkowania i wycinania jednak satysfakcja i smak rekompensują wszystko. Oczywiście nie jest to przepis fit ale, przynajmniej jesteście pewni, że nie ma ulepszaczy. Składniki: 500 g sera półtłustego 500g mąki pszennej (luksusowa typ 550) 100g cukru(...)Następnie wałkujemy na grubość ok 1 cm. Wykrawamy szklanką większe koła, w nich wycinamy nakrętką lub kieliszkiem dziurki. Na rozgrzany olej wrzucamy ciasto, odwracając po zarumienieniu. Gotowe oponki układamy na papierze, aby odsączyć je od oleju. Następnie oprószamy cukrem pudrem. Wszystkiego smacznego
dlaSmaQCiastka Oponki - kuchnia podkarpacka Nie pierwszy raz zapraszam Was na ciastka krucho-drożdżowe według regionalnego podkarpackiego przepisu, jednak takiej wersji jeszcze nie było. Okrągłe ciasteczka z dziurką, posypane cukrem i siekanymi orzechami. Delikatne, kruche, jak z najlepszej cukierni. Przepis zawiera proporcje aż na 80 sztuk ciastek, ale wierzcie mi, znikną :) Przepis pochodzi od pani Barbary Owsiak z Koła Gospodyń Wiejskich(...)Niepli (gmina Jasło). Został opublikowany w zbiorze tradycyjnych receptur „Smaki Nowej Galicji”, wydanym przez LGD Nowa Galicja. Ciastka Oponki - kuchnia podkarpacka Składniki na około 80 sztuk: 600 g mąki pszennej 200 g masła 250 g margaryny 5 żółtek 1 cukier waniliowy 1 szklanka śmietany 50 g drożdży 3 białka kilka łyżek cukru i drobno posiekanych orzechów Drożdże rozcieramy
Trzeci talerzkilka dni mamy tłusty czwartek, na całe szczęście jeszcze zostaną ostatki dlatego będziemy mogli sobie popuścić z wszystkimi dietami. No bo kto w końcu nie zje pączka czy oponki. Tego dnia przestajemy myśleć o oponkach na naszym ciele, w końcu one też są sexi :) Składniki: 250 g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczko sody oczyszczonej(...)placek o grubości ok 1 cm. Wyciąć szklanką kółka, a w środku kieliszkiem mniejsze kółko. Czynność powtarzamy. Smażymy na złocisty kolor w oleju rozgrzanym na 170 C . Gotowe oponki zamaczamy w czekoladzie lub oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Niezły Młynekokresie karnawału wszędzie tylko pączki, faworki, oponki inne smażone smakołyki. Napatrzy się człowiek i choćby nawet bardzo nie chciał to musi usmażyć chociaż kilka ;) Tłusty czwartek w tym roku przypada na 08 lutego, więc szykujcie się kochani na wielkie obżarstwo. A wiecie co mówi tradycja?! Że jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to w dalszej(...)prostokąt o grubości 2 cm, wycinamy krążki a w krążkach kieliszkiem jeszcze dziurkę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Powinno nam wyjść ok 35 szt. W tym czasie rozgrzewamy olej, oponki kładziemy na tłuszcz wyrośniętą stroną do dołu. Smażymy około 3 minut z jednej i 3 minut z drugiej strony. Temperatura smażenia powinna wynosić 170-175 stopni. Jeśli oponki mają białą
Życie zaczyna się w kuchniczwartek tuż tuż. Jest to okres w naszym domu w którym pojawiają się domowe pączki. To właśnie w tym okresie smakują one najlepiej. Pieczenie zaczynamy od prostego przepisu na oponki. Robi się je błyskawicznie i tak samo znikają. Polecam! Składniki: - 250g białego sera półtłustego - 250g mąki - 100g masła - 1 jajko + 1 żółtko - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka octu/w(...)miękkie masło, jajko + żółtko, sodę, ocet/wódkę i ugnieść ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką). Rozwałkować na placek o grubości ok 1 cm. Szklanką wycinać koła, a kieliszkiem - środek oponki. Olej porządnie rozgrzać i zmniejszyć temperaturę. Wrzucać po 4-5 oponki do garnka, tak aby swobodnie pływały. Smażyć na złoty kolor. Wyjąć na blachę wyłożoną ręcznikiem papierowym i lekko wystudzić
CookYourselfOponki serowe to mój smak z dzieciństwa. Pamiętam zawsze w domu mama smażyła, a teraz ja smażę dla swoich dzieci. Mamy karnawał.. Może i Wy skusicie się na takie słodkości. łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Nie liczymy kalorii, nie odchudzamy się, ale jemy :) Więcej przepisów na karnawałowe wypieki znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTKA. Składniki(...)każdą rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Szklanką wycinać kółka, a w środku każdego kieliszkiem wyciąć środki. Olej rozgrzać w garnku i na rozgrzany tłuszcz wkładać oponki. Smażyć na rumiano z dwóch stron. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy, a następnie na talerzu oprószyć cukrem pudrem. oponki serowe
O kuchni z uczuciemKarnawał trwa a więc czas wypiekania pączków,faworków i oponek. U mnie dziś oponki serowe w wersji beztłuszczowej z piekarnika. Smakują nie gorzej niż te tradycyjnie smażone na oleju a przy tym są lekkie i delikatne więc można zjeść nieco więcej. 2,5 szkl. mąki tortowej 250 g chudego twarogu 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią(...)Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać krążki. Krążki układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temp. 180* C przez 20 minut. Po upieczeniu oponki oprószyć cukrem pudrem
Kolorowa kuchnia Elkisobie o mnie przypomni? To nie ja 6:30 zatem wstałam, zakasałam rękawy i wrzuciłam wszystkie składniki do robota. O 9 budziłam męża na ciepłe paluchy i…. oponki Pozostawało odstawić ciasto na godzinkę, na wyrośnięcie. Tymczasem wyczytałam w jednym z komentarzy, że ciasto doskonale smakuje również w formie smażonej. No i przepadłam Z części ciasta powstały oponki, równie doskonałe(...)gust zbyt luźne. Nie zmienia to jednak faktu, że tak prostego i szybkiego wypieku, to już dawno nie robiłam. Paluchy możecie posypać makiem, sezamem czy czarnuszką. Jeśli planujecie smażyć oponki, to róbcie od razu podwójną porcję ciasta. A ja dalej będę testować chlebowe Onijkowe przepisy, do czego również i Was zachęcam {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl
Mieszam w GarnkuWitajcie :) Ostatnio naszła mnie ochota na oponki a że dawno ich nie robiła to postanowiłam je upiec ale troszkę inaczej bo bez sera. Wyszły pyszne.Proste w wykonaniu i szybkie w przygotowaniu, mają jednak jedną wadę bo szybko znikają :) Zapraszam :) SKŁADNIKI : około 400 g mąki typ 550 + do podsypania stolnicy 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy(...)dodacie za dużo mąki po upieczeniu będą twarde. Ciasto rozwałkowujemy na około 1 cm, wykrawamy dowolne kształty z dziurką w środku. W głębokim garnku rozgrzewamy olej , wrzucamy partiami oponki, smażymy z obydwu stron na złoty kolor.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Lekko przestygnięte oponki oprószamy cukrem pudrem. Życzę smacznego :) Asia
Sama słodycz i szczypta chilichodzi o siedzenie i picie kawy, lecz o pieczenie i gotowanie. Miałam kostkę twarogu i śmietanę w lodówce, więc wpadłam na pomysł, aby zrobić na weekend oponki. Składniki: 1 szkl. cukru 1 łyżeszka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia kostka twarogu - przeciśnięta przez praskę 1 całe jajko 2 żółtka 1 mała śmietana 12% albo 18% 1/2 kg mąki (dawałam(...)Kulki powstałe po wyjęciu kieliszkiem można dodać do pozostałego ciasta i dalej wykrawać. Ja zazwyczaj pewną część kulek smażę (idealne dla dzieci) Smażyć na rozgrzanym tłuszu do chwili aż oponki się zarumienią. Ostudzone oponki posypać cukrem pudrem. Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie
My World by Dagmara Rekczwartek obowiązki nie pozwoliły na przygotowanie tłustych rarytasów,to postanowiłam , że w weekend o czymś pomyślę. Mialy być pączki,ale przeglądając zeszyt z przepisami, wpadły mi w oko waniliowe oponki, które smażylam po raz pierwszy. Bardzo szybkie przygotowanie mnie przekonało, że to właśnie one zagoszczą u mnie w domku :) Składniki : 80 g masła 1/2 szklanki cukru torebka cukru waniliowego torebka(...)pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem. Dodać jajka, śmietanę i stopniowo wsypać mąkę. Ciasto zagniotl mi mikser ;) Rozwałkować placek grubości 0,5 cm, wykrawać szklanką oponkę a środek z kieliszka. Gdy smalec się rozgrzeje smażymy wszystkie oponki, ja także kółeczka wydrążone przez kieliszek smażylam :), ok.2-3 minut. Smacznego
Słodkości i nie tylkookoło 90 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat. Rozwałkować je na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką. Dwiema szklankami, mniejszą i większą wykrawać oponki. Pozostałe ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować i wycinać oponki. Odkładać je na blachę oprószoną mąką do podwojenia objętości. Wyrośnięte oponki smażyć w oleju rozgrzanym do 175 stopni, po kilka minut
Domowa cukiernia Ewyszklanki mąki i w razie potrzeby dosypać, u mnie wyszło 2 i 2/3 szklanki). Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 0,5 cm i wycinać oponki przy pomocy szklanki i kieliszka. Oponki wrzucamy na rozgrzany (do 175 stopni) olej, smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na papierze z nadmiaru oleju. Po wystudzeniu(...)posypać cukrem pudrem. Środki oponek usmażyłam na mini pączusie. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi