(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki 1 szczypta soli dodatkowo: masło klarowane do smażenia ulubiony dżem, konfitura, cukier puder do podania wykonanie: Żółtka
Domowy Smak Jedzeniazjadła 2 sztuki. Podwieczorek Chipsy z jarmużu. Kolacja Ze względu na to, że jarmużu mieliśmy w tym dniu bardzo dużo ( i nie chcieliśmy, aby się zmarnował) mąż przygotował omlet z pieczarkami i jarmużem. Lila nie miała nic przeciwko, bo bardzo lubi te liściaste warzywko. A ja się z tego cieszę, bo jest niesamowicie zdrowe. Jeśli tylko będzie okazja(...)jarmuż koniecznie! Możesz zrobić omlet, chipsy czy koktajl. U nas ta środa była zdecydowanie jarmużowa. Dla przypomnienia napiszę, że Lilia ma 2 lata i 7 miesięcy. Jeśli podoba Ci się ta seria wpisów, korzystasz z tego - daj znać. Jeśli chcesz być na bieżąco polub stronę na FB . Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę
lady-och-mistrzyni.blogspot.comPodwieczorek Muffiny kakaowe + dżem z czarnej porzeczki (100% owoców). Bez cukru rafinowanego. Ciasto jest gorzkie, to dżem sprawia, że mały łakomczuszek może zaspokoić się słodkim smakiem. Kolacja Omlet z groszkiem (mrożonym). Jeśli nie mam pomysłu, ani czasu na kolację to omlet sprawdza się idealnie. Błyskawicznie się go robi, można dodać różne warzywa. U nas tym razem groszek. Lilcia
lady-och-mistrzyni.blogspot.comPomysł na smaczne i pożywne śniadanie, trochę owsianka trochę omlet ... Przepis znalazłam na jednym z blogów kulinarnych. Składniki: 1 duże jajko 1 łyżka płatków owsianych 1/2 szklanki wody 1/2 jabłka 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka mleka 1 łyżeczka cukru szczypta soli szczypta cynamonu Płatki owsiane ugotować na gęsto w 1/2 szklanki wody, przestudzić. Jabłka zetrzeć na tarce, żółtko oddzielić(...)Białko ubić na sztywno i dodać delikatnie do masy. Na patelni rozgrzać niepełną łyżką oleju. Wlać ciasto, zmniejszyć ogień na bardzo mały i przykryć pokrywką. Smażyć do momentu, aż omlet uzyska brązowy kolor od spodu i będzie go można odwrócić na drugą stronę. Dolać trochę oleju i chwilę smażyć pod przykryciem, po czym dosmażyć jeszcze chwilę bez przykrycia. Podawać
talerz przyjemnościsię śmieje, że teraz zacznę podążać śladami Stasia i Nel, ale może niekoniecznie ;-) Póki co robię po swojemu, ale czasem bez glutenu :-) Taką bezglutenową modyfikacją glutenowego dania jest dzisiejszy omlet - od początku do końca :-) I jeszcze syrop klonowy, który wprost uwielbiam... SKŁADNIKI 3 białka 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki mąki z tapioki (KLIK) 1 łyża oleju kokosowego banan syrop(...)klonowy (KLIK) Białka ubijamy z cukrem na pianę, a następnie dodajemy po łyżce mąkę i delikatnie mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni i na gorący wlewamy jajeczną masę. Gdy omlet zetnie się (brzegi stają się lekko złote i odstają od patelni), delikatnie przekładamy go na drugą stronę i gdy znów się zezłoci układamy na połowie plasterki banana, składamy i zsuwamy
Czary - gary w kuchniKolejna na naszym blogu wersja omletu light. Omlet jest bez mąki a nadzienie zawiera ser, żeby dłużej utrzymać uczucie sytości. Do tego świeża rukola i mamy pyszne śniadanie, które umili nam początek dnia
Milion Smakówodrobiną oleju-lekko solimy, jajka roztrzepujemy ze śmietaną,solą pieprzem i pokrojonym szczypiorkiem(jak ktoś lubi może dodać trochę posiekanej natki pietruszki ) smażymy na odrobinie oleju 3 cieniuteńkie omlety jeszcze ciepłe omlety smarujemy serkiem,na to układamy plastry grillowanej cukinii i ciasno zwijamy,potem owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce co najmniej 1 godz. następnie rozwijamy z foli
Swojskie jedzonkoSobotnie Śniadanie Włoski omlet - frittata to fantastyczne danie śniadaniowe - łatwe i szybkie w przygotowaniu, z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi jajka. Dodatkową zaletą frittaty jest możliwość przygotowania jej z dowolnymi, ulubionymi dodatkami, -ja dziś przygotowałam frittatę ze szparagami , ale możecie do niej dodać pieczarki , pomidorki koktajlowe, zioła, wędzonego łososia , czy cokolwiek jeszcze przyjdzie Wam do głowy. Takie(...)ułożyć na nim główki szparagów (jak na zdjęciach) i wstawić do piekarnika pod górną grzałkę lub opiekacz ustawiony na około 75-100 stopni i zapiekać przez kilka minut, aż omlet na wierzchu będzie suchy i wyrośnięty. Natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne Gotowanierezygnując z nabiału niestety muszę troszeczkę kombinować. Głównie chodzi tu właśnie o pierwszy posiłek, bo reszta zawsze ma jakiś fajny zamiennik! No dobra nie poszukujemy się... Kocham omlety! Moja pyszna kolacja! Bardzo długo nie jadłam pieczywa (weekendowo jedynie), ale powiem wam, że wróciłam do glutenu i jestem bardzo szczęśliwa, a brzuch nie narzeka. Nie czuję absolutnie różnicy w czymkolwiek(...)uwielbiam jeść dobrze zapakowane kanapki, to co tu widzicie to nic przy tym ile zawsze warzyw tam pakuje! Pycha! I energia na bieganie jest! No wspomniane i ukochane przekąski! Omlet! Co prawda był przepis na jajecznicę, ale ze nie było chlebka, to wcisnelam węgle w omleta i wszystko się zgadza! Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia! Nie ma co narzekać, jeśli
fitolarun.blogspot.comNaszym faworytem w tej kwestii jest cieciorella - krem z ciecierzycy i daktyli, który w pełni zaspokaja potrzebę sięgnięcia po znaną Nutellę. Nie mamy wyrzutów, kiedy smarujemy nią (cieciorellą) kanapkę, omlet, dodajemy do naleśników, ciasta czy po prostu zajadamy łyżeczką. Bez dodatku cukru też może być słodko! Namoczone daktyle świetnie sprawdzają się w roli słodzidła. Ciecierzyca jest wspaniałą bazą(...)prosty i nie potrzeba do niego wyszukanych składników. Cieciorellę przechowujemy w lodówce, do 4 dni - nie martwcie się, znika błyskawicznie. My wciągamy ją bez wyrzutów sumienia na kanapkach, do omletów i naleśników. Podoba Wam się taki pomysł na słodki zamiennik? Wykorzystacie przepis? Dajcie znać jak smakowało
two broke sisterssycący omlet doskonały na leniwe niedzielne śniadanie SKŁADNIKI 2 jajka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki mleka, 2 łyżeczki cukru 2 łyżki masła Dodatkowo: 1/2 banana, 1/2 brzoskwini, 2 łyżki jagód, 100 g serka waniliowego, cukier puder WYKONANIE Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, dodajemy mąkę(...)delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy masło na patelni, gdy patelnia jest mocno rozgrzana wlewamy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Smażymy z obu stron na złoto. Brzoskwinie kroimy w kostkę, banana w plastry. Omlet smarujemy serkiem, posypujemy owocami, składamy na pół i posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO!!! Inspiracja: przepis Ewy Wachowicz
słodki brateksoli, wszytko dokładnie rozmieszamy trzepaczką. Rozgrzewamy patelnię z masłem, wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy, gdy jajka nam się ładnie zetną, delikatnie przewracamy na drugą stronę na małą chwilkę. Zdejmujemy omlet i na tej samej patelni po dodaniu masła podsmażamy pomidorki. Po obraniu marchwi odcinamy kilka wstążek, bardzo prosto robi się to obieraczką. Gotowy omlet łączymy z pomidorkami, plastrami awokado, wstążkami
Basia w kuchniomlet: 3 jajka łyżka płatków owsianych 1 banan łyżka żurawiny suszonej olej kokosowy do smażenia kiwi polewa: 1 miarka odżywki, u mnie ciasteczko 3 łyżki mleka sojowego Wszystkie składniki na omlet dokładnie mieszamy i smażymy z dwóch stron. Łączymy mleko z odżywką białkową, za pomocą trzepaczki. Po usmażeniu dekorujemy kiwi oraz polewamy naszą polewą. Smacznego
Bike By LifeOmlety dość często jem na śniadanie lub kolację. Oprócz tradycyjnej wersji, która publikowałam tu , zdarza mi się je urozmaicać lub uzdrawiać. Ostatnio proponowałam Wam opcję na słodko z bananem ( klik ). Tym razem postawiłam na warzywa. Inspirację znalazłam u Eweliny . Składniki na 1 omleta: 2 jajka 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki otrąb (u mnie orkiszowe) 1-2 pieczarki Mały(...)podsmażyć na patelni na 1 łyżeczce oleju. Warzywa wymieszać z żółtkami, płatkami, otrębami i przyprawami. Masę warzywną delikatnie połączyć z białkami. Patelnie posmarować delikatnie tłuszczem. Smażyć na niej omlet z obu stron na złoty kolor (jeżeli macie dobrą patelnię, możecie usmażyć go także bez tłuszczu). Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówodkryłam przy okazji wspomnianych wcześniej konkursów. W poniższym przepisie połączyłam tuńczyka z makaronem. Nie jest to jednak wersja makaron a'la pasta, ale frittata. Frittata to taki włoski omlet zrobiony z jajek z różnymi dodatkami - najczęściej pomidorami, serem albo szynką. Danie świetne na każdą porę dnia. Ja zapraszam na wersję makaronową z tuńczykiem. FRITTATA Z TUŃCZYKIEM Składniki: makaron spaghetti(...)soli i pieprzu oraz odsączonego z zalewy, rozdrobnionego tuńczyka. Do masy jajecznej dodajemy pokrojone, ugotowane spaghetti. Wszystko mieszamy dokładnie. Masę wylewamy na rozgrzaną na patelni oliwę, smażymy jak omlet z każdej strony, aż masa jajeczna się zetnie, a makaron lekko zarumieni. Można podać z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, ja posypałam jeszcze dodatkowo wierzch odrobiną tuńczyka
Bon appetit mon amie