lunchboxa na zimno też boskie. OWSIANKA Jest idealna: szybka w przygotowaniu (10 minut wystarczy), można do niej użyć ulubionych płatków, dodatków, owoców i komponować ją na milion sposób. OMLET Z pewnością wymaga więcej czasu w przygotowaniu niż owsianka, ale też na plus przemawia mnogość jego obliczy. Można jeść omleta z patelni, można go przygotować w piekarniku, można z masy zrobić(...)mniejsze placuszki, a z nich torciki przekładane czekoladową (oczywiście fit) masą. Można zrobić omlet kakaowy, może w smaku przypominać szarlotkę, może być delikatny ryżowy, a może też stanowić bazę na dodatki warzywne. Na słodko, na słono, na spód do pizzy, fit ciasta. NALEŚNIKI Naleśniki w mojej kuchni występują głównie w dwóch wersjach: jako naleśniki białkowe zrobione z samych białek plus
Tetiisheritorcikowe szaleństwo rozpoczęło się w okolicach maja/czerwca 2015 roku. Wpadłam na pomysł połączenia mini omletów za pomocą masy z jogurtu greckiego. Potem zaczęłam go jeszcze zdobić owocami i … Kiedy okazało się, że smak torciku jest dużo lepszy niż prawdziwego tortu nie stroniącego od cukrów byłam pewna, że często będzie pojawiał się w moich słodkich, zdrowych śniadaniowych opcjach. Ze smakami torcików(...)przepis, jednak ponieważ moja kulinarna przygoda w kuchni rozpoczęła się od fit torcików, nie mogło ich zabraknąć tu na blogu. Do fit torcików i omletów bardzo często używam mąki orkiszowej. Chyba najlepiej mi się sprawdza. Z przypraw bardzo lubię dodawać cynamon lub przyprawę do szarlotki - torcik ma wtedy fajny posmak z nutką szarlotki. Jeśli lubicie kakao, polecam dodać
TetiisheriMoja kolejna propozycja śniadaniowa. Omlet zapiekany, tutaj z bananem. Świetnie sprawdza się na pierwsze bądź drugie śniadanie. Dość szybko się go przygotowuje, jedynie czas oczekiwania (kiedy omlet jest w piekarniku) może nam się dłużyć. Takiego omleta często robię wieczorem, a następnego dnia rano pakuję w pojemnik i zabieram do pracy. Jak dla mnie idealny! PRZEPIS 3 białka 2 żółtka
Tetiisheri(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki 1 szczypta soli dodatkowo: masło klarowane do smażenia ulubiony dżem, konfitura, cukier puder do podania wykonanie: Żółtka
Domowy Smak Jedzeniazjadła 2 sztuki. Podwieczorek Chipsy z jarmużu. Kolacja Ze względu na to, że jarmużu mieliśmy w tym dniu bardzo dużo ( i nie chcieliśmy, aby się zmarnował) mąż przygotował omlet z pieczarkami i jarmużem. Lila nie miała nic przeciwko, bo bardzo lubi te liściaste warzywko. A ja się z tego cieszę, bo jest niesamowicie zdrowe. Jeśli tylko będzie okazja(...)jarmuż koniecznie! Możesz zrobić omlet, chipsy czy koktajl. U nas ta środa była zdecydowanie jarmużowa. Dla przypomnienia napiszę, że Lilia ma 2 lata i 7 miesięcy. Jeśli podoba Ci się ta seria wpisów, korzystasz z tego - daj znać. Jeśli chcesz być na bieżąco polub stronę na FB . Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę
lady-och-mistrzyni.blogspot.comPodwieczorek Muffiny kakaowe + dżem z czarnej porzeczki (100% owoców). Bez cukru rafinowanego. Ciasto jest gorzkie, to dżem sprawia, że mały łakomczuszek może zaspokoić się słodkim smakiem. Kolacja Omlet z groszkiem (mrożonym). Jeśli nie mam pomysłu, ani czasu na kolację to omlet sprawdza się idealnie. Błyskawicznie się go robi, można dodać różne warzywa. U nas tym razem groszek. Lilcia
lady-och-mistrzyni.blogspot.comPomysł na smaczne i pożywne śniadanie, trochę owsianka trochę omlet ... Przepis znalazłam na jednym z blogów kulinarnych. Składniki: 1 duże jajko 1 łyżka płatków owsianych 1/2 szklanki wody 1/2 jabłka 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka mleka 1 łyżeczka cukru szczypta soli szczypta cynamonu Płatki owsiane ugotować na gęsto w 1/2 szklanki wody, przestudzić. Jabłka zetrzeć na tarce, żółtko oddzielić(...)Białko ubić na sztywno i dodać delikatnie do masy. Na patelni rozgrzać niepełną łyżką oleju. Wlać ciasto, zmniejszyć ogień na bardzo mały i przykryć pokrywką. Smażyć do momentu, aż omlet uzyska brązowy kolor od spodu i będzie go można odwrócić na drugą stronę. Dolać trochę oleju i chwilę smażyć pod przykryciem, po czym dosmażyć jeszcze chwilę bez przykrycia. Podawać
talerz przyjemnościsię śmieje, że teraz zacznę podążać śladami Stasia i Nel, ale może niekoniecznie ;-) Póki co robię po swojemu, ale czasem bez glutenu :-) Taką bezglutenową modyfikacją glutenowego dania jest dzisiejszy omlet - od początku do końca :-) I jeszcze syrop klonowy, który wprost uwielbiam... SKŁADNIKI 3 białka 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki mąki z tapioki (KLIK) 1 łyża oleju kokosowego banan syrop(...)klonowy (KLIK) Białka ubijamy z cukrem na pianę, a następnie dodajemy po łyżce mąkę i delikatnie mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni i na gorący wlewamy jajeczną masę. Gdy omlet zetnie się (brzegi stają się lekko złote i odstają od patelni), delikatnie przekładamy go na drugą stronę i gdy znów się zezłoci układamy na połowie plasterki banana, składamy i zsuwamy
Czary - gary w kuchniKolejna na naszym blogu wersja omletu light. Omlet jest bez mąki a nadzienie zawiera ser, żeby dłużej utrzymać uczucie sytości. Do tego świeża rukola i mamy pyszne śniadanie, które umili nam początek dnia
Milion Smakówodrobiną oleju-lekko solimy, jajka roztrzepujemy ze śmietaną,solą pieprzem i pokrojonym szczypiorkiem(jak ktoś lubi może dodać trochę posiekanej natki pietruszki ) smażymy na odrobinie oleju 3 cieniuteńkie omlety jeszcze ciepłe omlety smarujemy serkiem,na to układamy plastry grillowanej cukinii i ciasno zwijamy,potem owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce co najmniej 1 godz. następnie rozwijamy z foli
Swojskie jedzonkoSobotnie Śniadanie Włoski omlet - frittata to fantastyczne danie śniadaniowe - łatwe i szybkie w przygotowaniu, z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi jajka. Dodatkową zaletą frittaty jest możliwość przygotowania jej z dowolnymi, ulubionymi dodatkami, -ja dziś przygotowałam frittatę ze szparagami , ale możecie do niej dodać pieczarki , pomidorki koktajlowe, zioła, wędzonego łososia , czy cokolwiek jeszcze przyjdzie Wam do głowy. Takie(...)ułożyć na nim główki szparagów (jak na zdjęciach) i wstawić do piekarnika pod górną grzałkę lub opiekacz ustawiony na około 75-100 stopni i zapiekać przez kilka minut, aż omlet na wierzchu będzie suchy i wyrośnięty. Natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne Gotowanierezygnując z nabiału niestety muszę troszeczkę kombinować. Głównie chodzi tu właśnie o pierwszy posiłek, bo reszta zawsze ma jakiś fajny zamiennik! No dobra nie poszukujemy się... Kocham omlety! Moja pyszna kolacja! Bardzo długo nie jadłam pieczywa (weekendowo jedynie), ale powiem wam, że wróciłam do glutenu i jestem bardzo szczęśliwa, a brzuch nie narzeka. Nie czuję absolutnie różnicy w czymkolwiek(...)uwielbiam jeść dobrze zapakowane kanapki, to co tu widzicie to nic przy tym ile zawsze warzyw tam pakuje! Pycha! I energia na bieganie jest! No wspomniane i ukochane przekąski! Omlet! Co prawda był przepis na jajecznicę, ale ze nie było chlebka, to wcisnelam węgle w omleta i wszystko się zgadza! Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia! Nie ma co narzekać, jeśli
fitolarun.blogspot.comNaszym faworytem w tej kwestii jest cieciorella - krem z ciecierzycy i daktyli, który w pełni zaspokaja potrzebę sięgnięcia po znaną Nutellę. Nie mamy wyrzutów, kiedy smarujemy nią (cieciorellą) kanapkę, omlet, dodajemy do naleśników, ciasta czy po prostu zajadamy łyżeczką. Bez dodatku cukru też może być słodko! Namoczone daktyle świetnie sprawdzają się w roli słodzidła. Ciecierzyca jest wspaniałą bazą(...)prosty i nie potrzeba do niego wyszukanych składników. Cieciorellę przechowujemy w lodówce, do 4 dni - nie martwcie się, znika błyskawicznie. My wciągamy ją bez wyrzutów sumienia na kanapkach, do omletów i naleśników. Podoba Wam się taki pomysł na słodki zamiennik? Wykorzystacie przepis? Dajcie znać jak smakowało
two broke sisterssycący omlet doskonały na leniwe niedzielne śniadanie SKŁADNIKI 2 jajka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki mleka, 2 łyżeczki cukru 2 łyżki masła Dodatkowo: 1/2 banana, 1/2 brzoskwini, 2 łyżki jagód, 100 g serka waniliowego, cukier puder WYKONANIE Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, dodajemy mąkę(...)delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy masło na patelni, gdy patelnia jest mocno rozgrzana wlewamy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Smażymy z obu stron na złoto. Brzoskwinie kroimy w kostkę, banana w plastry. Omlet smarujemy serkiem, posypujemy owocami, składamy na pół i posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO!!! Inspiracja: przepis Ewy Wachowicz
słodki brateksoli, wszytko dokładnie rozmieszamy trzepaczką. Rozgrzewamy patelnię z masłem, wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy, gdy jajka nam się ładnie zetną, delikatnie przewracamy na drugą stronę na małą chwilkę. Zdejmujemy omlet i na tej samej patelni po dodaniu masła podsmażamy pomidorki. Po obraniu marchwi odcinamy kilka wstążek, bardzo prosto robi się to obieraczką. Gotowy omlet łączymy z pomidorkami, plastrami awokado, wstążkami
Basia w kuchni