omlet ze szpinakiem - 269 przepisów (strona:13/18)

La Trouchia czyli prowansalski omlet z boćwiną 206

daniu. Po angielsku zwana mylnie „szwajcarską boćwiną” / Swiss chard /, ma wiele innych barwnych nazw , np. mangold, rzymski jarmuż, wieczny szpinak, biały burak, sycylijski burak, srebrny burak, jasne światła... Truskawkowy szpinak jest moim ulubionym:) Przeczesując Internet znalazłam garść bardzo inspirujących śródziemnomorskich przepisów wykorzystujących boćwinę, autorstwa Marthy Rose Shulman. … Walencka zupa z ciecierzycą i boćwiną, cebulowa pizza z ricottą i boćwiną, bruschetta(...)gospodarstwa rolnego prowadzącego sklepik warzywny w Warszawie, gdzie podobno można kupić boćwinę: www.majlert.pl . Jestem ciekawa, czy u was boćwina jest łatwo dostępna? La Trouchia La trouchia to po prostu omlet przygotowany z dodatkiem boćwiny , tradycyjny przepis wywodzący się z Nicei. Czy Wam również przywodzi ona na myśl włoską frittatę?  Jeżeli tak, to całkiem słusznie. Ciekawostką jest to, że wasze

Chilli Czosnek i Oliwa
Fritatta z patelni, z szynką, fetą i szpinakiem. Moja opinia nt. patelni kamiennej Delimano Stone Legend. 178

Dziś mam dla Was przepis na przepyszną frittatę z patelni z dodatkiem szynki, świeżego szpinaku, pomidorów i sera feta. Danie pełne nowalijek, które idealnie pasuje na śniadania, a także kolacje i które jest bardzo aromatyczne, zdrowe, oraz dostarcza porcji niezbędnych składników odżywczych. Oprócz tego chciałabym się z Wami podzielić opinią na temat patelni kamiennej Stone Legend marki Delimano , produkowanej(...)żeliwna zawsze odrobinę się brudzi przy smażeniu, zawsze coś tam przylgnie, prawda? Prawda. Zawsze musimy patelnie szorować albo jeszcze gorzej - zalewać wodą, by odmiękła (zwłaszcza przy żeliwnej). Gdy robimy omlety, hiszpańskie tortille, frittaty to musimy je obrócić na drugą stronę, korzystając z drugiego, innego naczynia, do tego podlewając sporą ilością oliwy, by się najzwyczajniej w świecie nie spiekły

Poezja Smaków - blog kulinarny
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 201

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wiele z nich to „dzicy przodkowie” udomowionych przez nas warzyw – cykorii, marchewki, kopru włoskiego, szczypiorku, szpinaku oraz rośliny, które większość z nas uważa za szkodliwe chwasty – pokrzywa, mniszek lekarski, portulaka warzywna, maki. Poniżej przygotowałam dla Was listę popularnych w Grecji przedstawicieli horty, z uwzględnieniem nazwy(...)ugotowaną zieleniną, ziołami i serem feta. W zależności od składu nadzienia, a przede wszystkim od kształtu ciasta, otrzymujemy hortopitę, spanakopitę lub kalitsounię. Z zieleniny można przygotować również sfugato , czyli omlet (coś na wzór przygotowywanego przez ze mnie francuskiego omletu z boćwiną La Trouchia ). Po ugotowaniu horty Grecy mają zwyczaj wypijać powstały zielony wywar , który uważają za bardzo zdrowy. Przechowują

Chilli Czosnek i Oliwa
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 163

spodzie ze słoncznikiem autorka: MAgda  | blog: Silver Teaspoon Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym autorka: Ana_Pis  | blog: Różowa Patera SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą autorka: Na Dokładkę  | blog: Na Dokładkę Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) autorka: FirankaAnka  | blog: Słodkie Niebo Mini zapiekanki z kaszy(...)Zaklęcie na szczęście Ciasteczka bakaliowe bez zbednych dodatków autor: Mikołaj Plich  | blog: Przepisy Mikołaja Owsiane ciasteczka " samo zdrowie " autor: Mikołaj Plich   | blog: Przepisy Mikołaja 153 Jabłkowy omlet na śniadanie autorka: Ala Z  | blog: Healthy food and other things Praliny miodowo-orzechowe z płatków owsianych - Honey & Nuts Pralines with Oats - Praline di avena al miele

Weekendy w domu i ogrodzie
Frittata z cukinią, batatem i mini makaronem warzywnym 158

Frittata - bardzo szybkie danie z patelni, które przygotujesz w kilka chwil. Dla mnie to taki... grupy omlet :D bo to właśnie jest rodzaj omletu. Jeśli czytasz mnie regularnie (a mam nadzieję, że tak), to wiesz już, że właśnie takie ekspresowe przepisy lubię najbardziej i takich możesz się spodziewać najczęściej. W swej prostocie i szybkości przygotowania frittata jest doskonałą opcją(...)konkursu #lubelloveinspiracje - trzymaj kciuki! P.s. Znasz już MINI Lubellę? Jeśli nie, spróbuj koniecznie! Makaron, którego ja użyłam do przepisu w składzie ma wspomniane 5 warzyw (sproszkowanych): marchewkę, szpinak, groszek zielony, dynię i brokuły. Ale MINI Lubella to nie tylko mini rurki ;) znajdziesz też mini penne, kółka, kokardki i świderki... czekoladowe! Szukaj i próbuj - ja już z kolejną sałatkę

Kolorowy Przepisownik
Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój 230

restauracji tajskiej Thai Tam , jedyna przestrzeń bez widoku na góry :). Tym razem trenujemy "Sushi i dania Dalekiego Wschodu. Na pierwszy ogień, a dokładnie na płytę grzejną marki Bosch, poszedł omlet tamagoyaki (lub tamago), bardzo popularne w Japonii danie śniadaniowe, dodatek do dań na wynos lub składnik sushi... przygotowywany w rytmie slow, powoli i z dużą cierpliwością :) Sushi zdobyło przebojem kubki(...)przyjemność jedzenia i rozkosze stołu" * Przystawka zimna: siekany śledź z rydzami, czerwoną cebulą, gorczycą z limonowo - kaparowym winegretem Przystawka ciepła: sandacz na sosie z raków z młodym szpinakiem i zielonym groszkiem Zupa: botwina z sadzonym jajkiem przepiórczym i puszystą kwaśną śmietaną Danie główne: pieczone kotlety jagnięce podane na puree z ziemniaków i boczniaków z sosem z czerwonego wina i rozmarynu

SzczyptaSmaQ
RECENZJA - Schudnij pysznie jesienią i zimą :) 136

posiłków. W okresie jesienno - zimowym dania powinny być ciepłe, aby syciły na dłużej i rozgrzewały organizm. I tak poznasz przepisy na przygotowanie własnej owsianki, granoli, jaglanki, placuszki serowe, róże omlety. Przedstawione ich zdjęcia są niezwykle barwne i można wywnioskować, że przepisy te są bardzo smaczne :) Przed ostatni rozdział to odpowiednio dostosowana ułożona dieta jesienno - zimowa , pełna ciekawych przepisów, prostych(...)diecie". Zawarte są tu nowe zasady, wprowadza się nowe produkty, lekko podwyższa kaloryczność. Ciekawe przepisy na pewno zachęcą Cię do gotowania, np. papryki faszerowane kaszą gryczaną, naleśniki razowe ze szpinakiem i fetą, suflet czekoladowy z wanilią czy kulki migdałowe :) Uwierz mi, to wygląda pysznie :) Podsumowując Magdalena Makarowska wydała kolejną świetną książkę, która nie tylko zaciekawi, ale i pomoże. "Schudnij pysznie

Zdrowie na języku :P
Szybka jednoosobowa frittata śniadaniowa. Zrób taką, jaką lubisz! 139

nawet taką specjalną mała patelenkę idealną na dwa jajka, na której smażę moje omleciki. W odróżnieniu od ostatnio pokazywanych, bardziej tradycyjnych w wykonaniu i rozmiarze frittat , tu smażymy małe omlety, po jednym na osobę. Dzięki temu możemy różnicować dodane do jajek składniki i każdy może dodać taką frittatę, jaką lubi najbardziej :) Nie bez powodu u Nigelli przepis ten zatytułowany był(...)sól, pieprz garstka wybranych dodatków, ja lubię dodawać pokrojone w paseczki czerwone chilli i parmezan, lub mrożony zielony groszek z parmezanem, ale pasują również świeże zioła (szczypiorek, bazylia), kiełki, szpinak, jarmuż czy inna zielenina, pomidorki koktajlowe, szparagi, wędzony łosoś; groszku nie trzeba wcześniej rozmrażać, większe produkty trzeba pokroić na małe kawałki Przygotowanie: Rozgrzej małą patelnię i dodaj do niej masło

Chilli Czosnek i Oliwa
Jarmuż – właściwości zdrowotne 206

Jarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 122

pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także do grzanego wina, ponczu. Gałkę należy zetrzeć tuz przed dodaniem do ciasta. Starta gałka szybko traci(...)cierpkim zapachem, zaś o aromatycznym ciepłym skanu z nutką goryczy. kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką

Ciastka - domowe słodkości
Wtorek: Warzywne muffiny 145

wystarczy obsmażyć go dobrze z jednej strony, zawinąć i jest gotowy. Frittata robi się wolniej, wymaga opieczenia z obydwu stron i – co chyba najważniejsze – podczas, gdy omlet domaga się konsumpcji natychmiastowej, na ciepło, prosto z patelni, to frittatę można jeść lekko przestudzoną i doskonale smakuje odgrzana, co sprawia że jest równie dobra jako danie śniadaniowe jak i lancz(...)termoobiegiem, na 30 minut (jeśli kokilki są małe wystarczy 15 minut), aż wierzch ładnie zbrązowieje. Krok 7 Wyciągnij frittaty z kokilek, posyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z dowolną sałatą albo szpinakiem i dressinegiem takim jaki lubisz, np. z soku z cytryny, musztardy miodowej i oliwy. Smacznego! Sprawdź też przepis na calzone – również doskonałe by wykorzystać leftovers, czyli to co zostało

Niedzielny kucharz
Śniadanie do szkoły 302

owsianymi Jogurt ze śliwką, musli, kokosem i chia Jogurtowe placuszki Jogurtowe placuszki kakaowe Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Kanapka z omletem z cukinią i suszonymi pomidorami Kanapka z serkiem wiejskim i burakiem Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza manna na mleku Kasza manna na mleku z musem brzoskwiniowym(...)Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zielony koktajl z kokosem Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi

Moja smaczna kuchnia
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 127

ojczystym języku. Kelnerka  podpowiada nam po polsku co wybrać... Tak, w Wiedniu pracuje wielu Polaków. Wybrane - genialny klasyk kuchni austriackiej - Tafelspitz - duszona wołowina podana z chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi, szpinakiem i tartą marchewką. Do tego dania podaje się rewelacyjny mus jabłkowo-chrzanowy i sos czosnkowy. Po tym oczywiście tort Sachera i ciastko duńskie - bajecznie dobre desery. Tak naprawdę autentyczny tort(...)place, a do Restauracji Bierhof łatwo trafimy przechadzając się klimatycznymi uliczkami między przystankami metra Herrengasse i Stephansplatz. Celem wizyty w tym miejscu był Keiserschmarrn - puszysty racuch (niektórzy nazywają go omletem), usmażony dwukrotnie i posypany cukrem pudrem. Często podaje się go z rozmaitymi konfiturami czy bitą śmietaną. Obłędnie dobre must have z austriackiego menu!   Ale ta klimatyczna restauracja

Right Behind The Kitchen