omlet z jajek - 2200 przepisów (strona:4/147)

Omlet na spodzie z płatków owsianych 166

szczególności gdy lodówka świeci pustkami. Gdy znajdziecie w niej coś jeszcze... hymm to nawet lepiej ! Małe urozmaicenia zawsze są mile widziane w mojej kuchni :) Składniki na bazę omletu: -2 jajka -2 łyżki płatków owsianych -sól i pieprz -masło klarowane do smażenia Składniki urozmaicające: -ok. 40g sera feta -czerwona cebula -suszone pomidory -garść zielonych oliwek -ulubione przyprawy Wykonanie: Masło klarowane roztapiamy(...)gorącej patelni. wsypujemy łyżkę płatków owsianych i podsmażamy do zarumienienia. Rozprowadzamy je równo na patelni i wbijamy na nie jajka. Smażymy chwilę by białko się lekko ścięło, rozbijamy żółtka i posypujemy drugą łyżką płatków oraz solą i pieprzem. Przewracamy omlet na drugą stronę i dosmażamy. Gotowe ! Bazowy omlet bez dodatków ma ok. 275 kcal. Smacznego

Gawron w rosole
Omlet z kurkami 193

Omlet z kurkami na niedzielne śniadanie - łatwe i aromatyczne danie. Składniki: 1 malutka cebula łyżka masła 60 g kurek 2 jajka sól pieprz Wykonanie: Przygotowujemy patelnię o średnicy około 23 cm i pokrywkę. Cebulę kroimy w kostkę. Kurki myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i jeśli są duże, kroimy na ćwiartki. Małych nie trzeba kroić. Jajka wbijamy do szklanki, solimy oraz(...)kurki dalej podsmażamy, aż odparuje z nich woda (około 2 minuty). Kurki zdejmujemy na talerz, a na tą samą patelnię wlewamy roztrzepane jajka. Rozprowadzamy je równomiernie na patelni.  Patelnię przykrywamy i podsmażamy, aż omlet się zetnie. Trwa to około 4 minuty. Omleta nie trzymamy na patelni dłużej, ponieważ zrobi się suchy. Patelnia nie może być również za gorąca

Smak mojego domu
Co jeść zamiast pszennych tortilli? Wiosenne wrapy z cieniutkich omletów. 164

Całość świetnie zastępuje pszenne tortille. Co prawda, czuć, że to jest jednak omlet a nie tortilla, ale tak podany omlet smakuje moim zdaniem wybornie. Wiosenne wrapy z cieniutkich omletów. Z jednego jajka wychodzi jeden omlet na średniej wielkości patelni.  Na jedno jajko dodajemy jedną łyżkę zimnej wody.  Składniki na omlety: 5 jaj 5 łyżek wody szczypta soli(...)patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i wlać porcję jaj. Ważne, by patelnia nie była mocno rozgrzana - smażymy w niskiej temperaturze, by jajka delikatnie i stopniowo się ścinały. Placuszki będą wtedy elastyczne, a nie suche i twarde. Gdy omlet jest ścięty i brzegi odchodzą od patelni, podważamy go łyżką i przekładamy na drugą stronę.  Gotowe omlety faszerujemy ulubionymi dodatkami i zawijamy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Spring rolls, czyli świeże sajgonki 179

marchew 1 ogórek Ząbek czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 12 liści sałaty rzymskiej lub pekińskiej Pół opakowania drobnego makaronu ryżowego Pęczek szczypiorku Pęczek bazylii (opcjonalnie też kolendry) Omlet 3 jajka 3 łyżki wody 1 łyżeczka mąki, Pół łyżeczki sosu rybnego Sos 6 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny 1 łyżka cukru lub miodu Ząbek czosnku(...)Łyżeczka oleju sezamowego Papryczka chilli Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od przygotowania omletu. Rozbij jajka i lekko ubij rózgą, dolej 3 łyżki wody, pół łyżeczki sosu rybnego i wymieszaj. Wsyp łyżeczkę mąki i energicznie wmieszaj całość. Rozgrzej patelnię teflonową na średnim ogniu i wylej na nią masę jajeczną – bez dodatku tłuszczu. W przypadku patelni o średnicy 24 centymetrów powinien uformować

Niedzielny kucharz
Najlepsze przepisy na szparagi 125

szparagami i chili Sałatka z bobem i szparagami Ziołowa sałatka ze szparagami Sałatka z mozzarellą Wiosenna sałatka ze szparagami Risotto ze szparagami Zielona pizza ze szparagami Szparagi z sadzonymi jajkami Omlet ze szparagami i pieczarkami Tagliatelle ze szparagami Makaron z sosem szparagowym Pizza z zielonymi szparagami Tartaletki ze szparagami Tarta ze szparagami Tarta z zielonymi szparagami Makaron pełnoziarnisty ze szparagami

Kulinarne przygody Gatity
Omlet z papryką, pomidorami i mielonym mięsem 161

28cm) ze średniej wysokości krawędzią rozgrzewamy na średnim ogniu 2-3 łyżki oliwy. Wlewamy na nią masę z jajek i dodatków, rozprowadzając równomiernie po całej powierzchni. Podgrzewamy przez ok. 8 minut na niezbyt dużym ogniu, w międzyczasie dzieląc omlet miękką łopatką na 4 ćwiartki i co jakiś czas nim poruszając. Nadmiar płynu rozlewamy wzdłuż krawędzi patelni, aby się ściął. Spodnia(...)10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-141 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-141 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa i ubite jajka Gotowa masa na omlet Omlet powoli smażymy i dzielimy na ćwiartki Na koniec dosmażamy na odwrotnej stronie Omlet z papryką, pomidorami i mielonym mięsem Post Omlet z papryką, pomidorami i mielonym mięsem pojawił

Kulinarna Pokusa
Omlet biszkoptowy z musem jabłkowym 653

słodko , ale i na ostro … z warzywami … z ziołami … serem. Dziś mam dla Was owocową wersję – z musem jabłkowym! Łatwy … szybki … smaczny! Składniki:Omlet : - jajko – 2 szt – mąka pszenna – 2 łyżki – sól – 1 szczypta – masło – 1 łyżka Mus: - jabłka prażone – 50 g – cukier puder

Ostra na Słodko
Omlet biszkoptowy z musem jabłkowym 362

słodko , ale i na ostro … z warzywami … z ziołami … serem. Dziś mam dla Was owocową wersję – z musem jabłkowym!Łatwy … szybki … smaczny!  Składniki:Omlet :- jajko – 2 szt– mąka pszenna – 2 łyżki– sól – 1 szczypta– masło – 1 łyżkaMus:- jabłka prażone – 50 g– cukier puder

Ostra na Słodko
Domowe tapas z boczkiem i ogórkiem 194

Tapas do małe, wywodzące się z Hiszpanii przystawki. Są one podawane na zimno albo na ciepło. Może to być zarówno kawałek omletu, zapiekana bagietka, kawałek hiszpańskiej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szakszuka z soczewicą na patelni WOLL KONKURS 170

korzystając z patelni WOLL Saphir Lite mogę przygotowywać posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet eliminować go z wielu potraw. Placki, placuszki (na zdjęciu placki cukiniowe z parmezanem ), omlety, jajka sadzone, czy nawet sznycle nie przywierają do powłoki patelni. Można je bez żadnego trudu podważyć łopatką i zsunąć na talerz. Producent zapewnia, iż kilkuwarstwowa powierzchnia patelni wykonana jest z najwyższej

Be Fit Be Strong
Pieprz 194

drobiu, krewetek zielona sałata sałatki z pomidorów, z serem i mięsem różne sałatki z surowych i gotowanych składników Potrawy z jaj jajecznica, jajko sadzone, omlety omlety, jajecznica, jajko sadzone, suflety     Ryby ryby gotowane, duszone i smażone ryby smażone, małże, dania jednogarnkowe z owoców morza gotowane i smażone ryby morskie, węgorz

Pomysłowa kuchnia
Naukowo o jajach. Jajka faszerowane 149

posiada cholesterol zawiera też lecytynę, która nie pozwala na odkładanie się cholesterolu w organizmie i redukuje występowanie chorób układu krążenia. Więc jedzmy jajka! Jednak ile można jeść jajecznicę, jajka gotowane, omlety i jajka sadzone? A może by tak pobawić się farszem do jajek? Trochę zmienić, odchudzić i zaskoczyć rodzinę na świątecznym stole, a nasze śniadania niedzielne uczynić bogatszymi? Zacznijmy

ladykitchen
Kurkuma - Naturalny żółty barwnik do ciast,tortów,makaronów oraz sosów ! 134

Mieloną Kurkumę używa się do barwienia ryżu,makaronu,ciast,ciasta drożdżowego, masła,sałatek warzywnych,pikli,majonezów. Doskonale przyprawia potrawy z baraniny,wieprzowiny,kurczaka,fasoli i soi. Poprawia smak gotowanych jajek,omletów,serów topionych i sałatek rybnych. szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego,biszkoptowego lub ucieranego (np. babka piaskowa ) nada mu atrakcyjny żółty kolor. Warto ją mieć w swojej kuchni,można

Przepisy i porady kulinarne
Omlet z 3-ch z kabaczkiem - porcja dla dwojga 207

przecież zdrowym warzywem, nie wspominając oczywiście o pomidorach. Dodatek jogurtu sprawia, że omlet jest kremowy i jeszcze bardziej bogaty w białko. Dodatek startego kabaczka sprawia, że choć omlet jest tylko z 3 jajek to wychodzi z niego dosyć duża porcja, którą można podzielić się na śniadanie we dwoje. To też znakomita przekąska by zabrać ją do pracy na lunch. SKŁADNIKI(...)maggi w proszku. Rozłożyć na omlecie też kiełki soi. Przykryć. Gdy omlet od spodu jest ładnie brązowy zsunąć go na talerz i wstawić omlet na ok. 30 sek. do mikrofalówki aby mieć pewność, że jajka od góry też są dobrze ścięte. Przed podanie skropić olejem chili

Sztuka gotowania w/g Samiry

Proponowane wyszukiwania