posiada cholesterol zawiera też lecytynę, która nie pozwala na odkładanie się cholesterolu w organizmie i redukuje występowanie chorób układu krążenia. Więc jedzmy jajka! Jednak ile można jeść jajecznicę, jajka gotowane, omlety i jajka sadzone? A może by tak pobawić się farszem do jajek? Trochę zmienić, odchudzić i zaskoczyć rodzinę na świątecznym stole, a nasze śniadania niedzielne uczynić bogatszymi? Zacznijmy
ladykitchenMieloną Kurkumę używa się do barwienia ryżu,makaronu,ciast,ciasta drożdżowego, masła,sałatek warzywnych,pikli,majonezów. Doskonale przyprawia potrawy z baraniny,wieprzowiny,kurczaka,fasoli i soi. Poprawia smak gotowanych jajek,omletów,serów topionych i sałatek rybnych. szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego,biszkoptowego lub ucieranego (np. babka piaskowa ) nada mu atrakcyjny żółty kolor. Warto ją mieć w swojej kuchni,można
Przepisy i porady kulinarneprzecież zdrowym warzywem, nie wspominając oczywiście o pomidorach. Dodatek jogurtu sprawia, że omlet jest kremowy i jeszcze bardziej bogaty w białko. Dodatek startego kabaczka sprawia, że choć omlet jest tylko z 3 jajek to wychodzi z niego dosyć duża porcja, którą można podzielić się na śniadanie we dwoje. To też znakomita przekąska by zabrać ją do pracy na lunch. SKŁADNIKI(...)maggi w proszku. Rozłożyć na omlecie też kiełki soi. Przykryć. Gdy omlet od spodu jest ładnie brązowy zsunąć go na talerz i wstawić omlet na ok. 30 sek. do mikrofalówki aby mieć pewność, że jajka od góry też są dobrze ścięte. Przed podanie skropić olejem chili
Sztuka gotowania w/g SamiryOmlet Christophera. Składniki: 5 małych ziemniaków 2 cebule 10 dkg wędzonego boczku 4 jajka 3łyżki mleka Rozmaryn Sól, pieprz Oliwa do smażenia. Ten hiszpański omlet, został wymyślony w XVII wieku przez góralki zamieszkujące hiszpańskie Pireneje, a powstał z biedy. Obecnie omlet ten, znany jest na całym świecie, a jego odmian jest bardzo dużo. Oryginalne tortilla de patatas to – ziemniaki, cebula(...)cebulą i boczkiem. Jajka z mlekiem roztrzepać w dużej misce, dodać szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Do roztrzepanych jajek, dodać ziemniaki z boczkiem i cebulą, delikatnie wymieszać i całość wlać na rozgrzaną patelnię i smażyć na małym ogniu. Kiedy omlet prawie się zetnie, przykryć całość dużym talerzem lub płaską pokrywką i przytrzymując ją odwrócić patelnię, a następnie zsunąć nasz
Kulinarny karnet Christopheraprawie wszystko. No generalnie omlet ze szczypiorem, kiełbasą i żółtym serem, taki jak dziś jest pycha. Podany z bułeczką lub pełnoziarnistym pieczywem, grzankami, tostami. Dla córeczki przygotowuję często omlet z samych jajek, z koperkiem, z dodatkiem małych kawałeczków warzyw lub omlet z owocami, np. posiekanym drobno bananem, zawsze na masełku i z pieczywkiem. Znika z radością wszystkich domowników Dziś omlet(...)jajka, solę i pieprzę. Na patelni rozgrzewam masło, uważając by się nie przypalilo. Wrzucam jajka, na nie wszystkie posiekane składniki, równomiernie. Smażę a gdy zobaczę ścięte boki przekładam łopatką na drugą stronę. Można sobie pomóc przykładając do patelni płaski talerz, odwrócić patelnię tak by omlet spadł na talerz, następnie zsunąć omlet z powrotem na patelnię. Smażę chwilę. Podaję od razu
Zasmakuj KuchniPragnę przedstawić wam przepis na cudowny omlet, który przygotował dla mnie mój ukochany mężczyzna. Jako, że uwielbia jajka pod wszelką postacią jest mistrzem przyrządzania jajecznicy oraz innych wszelkich dań jarskich. Ten omlet przygotował z plastrami cukinii, kawałkami chrupiącej papryki oraz fetą. Do tego swój cudowny sos czosnkowy i wspaniałe śniadanie gotowe ! Składniki: 3 jajka 1 białko 2 łyżki mleka mąka(...)Cukinię myjemy i kroimy w plastry, paprykę w drobną kostkę. Paprykę smażymy pierwszą, ściągamy z oleju i smażymy cukinię.Dodajemy paprykę i wszystko zalewamy mają jajeczną. Gdy jajka się zetną kruszymy na omlet kawałek fety. Gotowy omlet podajemy z wcześniej przygotowanym sosem czosnkowym. Smacznego
Życie ze smakiemOmlet z grzankami Składniki: - 2 kromki chleba - 3 jajka - 2 łyżki mleka - 1 łyżka mąki pszennej - sól ziołowa (sól morska, cebula, papryka słodka, pieprz czarny mielony, bazylia, cząber) - oregano, majeranek dodatki: - pomidor - cebula - margaryna roślinna do smażenia Przygotowanie: Z chleba odkrawam skórki i kroję go na kwadraty. Do miski wrzucam jajka, mleko, mąkę oraz przyprawy(...)Dokładnie roztrzepuję wszystko. Smażę na margarynie grzanki, po odwróceniu na drugą stronę zalewam je masą jajeczną. Podsmażam tak kilka minut co róż unosząc boki, by płynne jajko mogło spłynąć pod spód.Gotowy omlet przekładam na talerz. Na jednej połowie układam pokrojony w plastry pomidor oraz cebulę pokrojoną w piórka. Omlet składam na pół i gotowe
Kuchnia co dniadoskonale, do tego wiejskie jajka i delikatny maślany smak! Inspiracją dla tego dania była propozycja z książki Adama Gesslera „Smaki na 52 tygodnie”. SKŁADNIKI (na 2 omlety) 7 wiejskich jajek średniej wielkości 6 łyżek śmietanki 30% 4 duże garście kurek 2 średnie cebule 2 łyżki rozpuszczonego i schłodzonego masła klarowanego (ewentualnie zwykłego) sól pieprz 2 łyżki posiekanego koperku(...)masy jajecznej i smażymy. Zanim omlet całkowicie zetnie się z wierzchu, na koniec smażenia wrzucamy połowę przygotowanych wcześniej kurek. Przykrywamy patelnię i smażymy jeszcze chwilę, aż jajka z wierzchu się zetną. Zsuwamy omlet na talerz, składamy na pół. Na wierzchu układamy połowę kurek odłożonych do ozdoby. Posypujemy z koperkiem. Analogicznie postępujemy z drugim omletem
OstryKęsdoskonale, do tego wiejskie jajka i delikatny maślany smak! Inspiracją dla tego dania była propozycja z książki Adama Gesslera „Smaki na 52 tygodnie”. SKŁADNIKI (na 2 omlety) 7 wiejskich jajek średniej wielkości 6 łyżek śmietanki 30% 4 duże garście kurek 2 średnie cebule 2 łyżki rozpuszczonego i schłodzonego masła klarowanego (ewentualnie zwykłego) sól pieprz 2 łyżki posiekanego koperku(...)masy jajecznej i smażymy. Zanim omlet całkowicie zetnie się z wierzchu, na koniec smażenia wrzucamy połowę przygotowanych wcześniej kurek. Przykrywamy patelnię i smażymy jeszcze chwilę, aż jajka z wierzchu się zetną. Zsuwamy omlet na talerz, składamy na pół. Na wierzchu układamy połowę kurek odłożonych do ozdoby. Posypujemy z koperkiem. Analogicznie postępujemy z drugim omletem
OstryKęsOmlet to potrawa sporządzana z rozkłóconych jajek z dowolnymi dodatkami, które wylewa się na patelnię i nie miesza podczas smażenia. Gotowy omlet jemy natychmiast. Omlety można przygotować w różnych konfiguracjach smakowych: wytrawne i na słodko. Na blogu jest całe mnóstwo przepisów na omlety, również ze szpinakiem: Słodkie omlety z marchewką Mini omlety z pieczarkami i szczypiorkiem Mini omlety ze szpinakiem(...)oliwkami Klasyczny omlet z pieczarkami Omlet ze szpinakiem Przepis na omlet z groszkiem, kukurydzą i papryką Dzisiaj proponuję przygotować omlet w nowej odsłonie, Omlet ze szpinaku wykorzystując świeży zmiksowany szpinak, no i oczywiście jajka. składniki na 1 porcję: 2 jajka szczypta sody oczyszczonej łyżeczka mąki pszennej spora garść świeżego szpinaku mała cebulka dymka 1 łyżeczka oleju 2 pomidory koktajlowe sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłososiem wędzonym. Pyszna, pożywna, doda sił i energii. Możemy przygotować taką kanapkę milusińskim, ale możemy też włączyć ich w przygotowanie. Będzie przy tym dużo radości i zabawy. omlet: 3 jajka 1 garść szpinaku 2 łyżki płatków owsianych sól, pieprz 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka masła pozostałe: 50 g łososia wędzonego 6 pomidorków koktajlowych żółte i czerwone liście sałaty, szpinaku(...)cebula czerwona 1 ogórek małosolny 1 jajko 5 oliwek czarnych 3 rzodkiewki 1 bułka pełnoziarnista długa Omlet: Do miski wbijam jajka, rozbijam widelcem, dodaję jogurt, sól, pieprz, płatki owsiane, umyty i pokrojony szpinak . Na patelni rozpuszczam masło, wlewam masę jajeczną i na wolnym ogniu smażę około 15-20 minut aż się zetnie. Bułkę kroję, wkładam w jej środek omlet, dodaję
wesoła kuchniamieszając z oliwą przez minutę lub dwie, dodaj czosnek i zeszklij go. Wyobrażam sobie, że dzięki temu oliwa nabiera szparagowo-czosnkowego aromatu:) Wlej jajka i rozprowadź po całej powierzchni patelni. Zmniejsz ogień i smaż, aż spód omletu się zetnie i przyrumieni. Jeżeli posiadasz patelnię z metalową rączką, wstaw teraz patelnię na górną półkę piekarnika, aby opiec wierzchnią warstwę(...)Jeżeli nie masz takiej patelni, jak ja, przewróć omlet na drugą stronę korzystając ze wskazówek z przepisu na omlet z boćwiną. Ja nie lubię zbyt mocno ściętych jajek, dlatego od początku smażyłam omlet pod przykryciem i nie przewracałam go. Omlet podawaj na zimno, przyozdabiając całymi liśćmi mięty. O ile nie jesz właśnie śniadania, możesz podać do niego wytrawne białe wino
Chilli Czosnek i Oliwamasło/olej Każdy filet nacinamy po długości, tak by otrzymać większy kawałek. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. Na malutkiej patelni smażymy omlety. Jedno jajko rozbijamy do garnuszka, mieszamy z 1 łyżeczką mleka, 1 płaską łyżeczką mąki oraz szczyptą soli lub przyprawy uniwersalnej. Wylewamy na rozgrzaną patelnię z roztopioną niewielką ilością masła. Smażymy(...)przykryciem do czasu aż jajka się zetną. Zdejmujemy z patelni. Przygotowujemy 4 takie omlety. Paprykę konserwową (u mnie 2 sztuki) kroimy na cienkie paseczki. Na środku każdego fileta układamy omlet. Na nim, przez środek, układamy paseczki papryki konserwowej, a boki posypujemy posiekaną natką. Całość zwijamy ściśle w roladę. Obwiązujemy nicią. Obsmażamy roladki na mocno rozgrzanym oleju, do zezłocenia. Tak przygotowane
Smaki Na TalerzuOmlet obok jajecznicy i jajek gotowanych to bodaj najpopularniejsze danie śniadaniowe. Jego niepodważalnym walorem jest fakt, ze możemy dowolnie komponować jego smak wybierając ulubione składniki. Połączenie hiszpańskiej wyrazistej kiełbasy chorizo, cebulki i czerwonej papryki jest po prostu obłędne. Składniki: 5 kawałków suszonych pomidorów + oliwa 3 jajka 1/3 strąka czerwonej papryki ½ średniej białej cebuli ½ małej cukinii około 100g kiełbasy chorizo łyżka(...)paprykę. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy posiekane kawałki suszonych pomidorów. Żółtka jajek mieszamy z łyżką mąki i łyżką mleka. Białka ubijamy na puszystą pianę. Białka i żółtka łączymy ze sobą i powstałą mieszanką zalewamy warzywa i chorizo. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż większa część omletu się zetnie a spód będzie złoty. Patelnię przykrywamy dużym talerzem i bardzo
Pyry na Gaz