ładniki:* 4 kg ogórków* 5 szklanek wody * 1 szklanka octu 10%* 1 szklanka cukru* 4 łyżki miodu ( dowolnie: lipowy, wielkokwiatowy, spadziowy )* 4 łyżki musztardy ( sarepska lub rosyjska )* 2 łyżki soli* gorczycaWykonanie:Ogórki umyć i obrać ze skóry. Jeśli wykorzystujecie ogórki duże, przerośnie należy pokroić je w słupki i wyciąć gniazda nasienne. Jeśli zaś pikle robicie(...)około 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy i układać pionowo i dość ciasno ogórki.Z wody, octu, cukru, miodu i soli ugotować zalewę. Do zalewy dodać musztardę - dokładnie zamieszać.Gorącą zalewą napełniać słoje z ogórkami.Pasteryzować 10 minut. Smacznego
kolorowotorcikowosposób nasze zapasy zimowe z roku na rok są coraz bardziej urozmaicone. Do ogórków w musztardzie moim zdaniem najlepiej jest użyć musztardy sarepskiej, chociaż niektórzy dodają musztardę francuską lub delikatesową. Jednak moim zdaniem, zwłaszcza ta ostatnia, nie nadaje takiej fajnej ostrości ogórkom jak musztarda sarepska. Dodatkowo u nas do każdego słoika wrzucamy czosnek, ziele angielskie i liście laurowe(...)przetworów są ogórki w zalewie musztardowej, na które macie właśnie przepis powyżej, ale wsród ulubieńców są także ogórki w curry oraz przepis na ogórki w zalewie gyros. Jeżeli jeszcze nie wypróbowaliście tych przepisów, to gorąco polecam spróbować! :) Wszystkie przetwory znajdziecie tutaj: przetwory z ogórków do słoików na zimę . Jak pasteryzować słoiki z ogórkami w zalewie
Kulinarne PrzebojeTeraz jest czas robienia weków na zimę. Sama od niedawna zaczęłam przerabiać rożne warzywa, na tysiąc sposobów :). Najbardziej uwielbiam tytułowe ogórki w musztardzie, mają one oryginalny, słodko-ostry posmak z nutą kwaskowego smaku octu. Trudno opisać jest dokładnie ich smak, trzeba spróbować samemu :). Polecam bardzo gorąca, są w sam raz do kanapek jak i do obiadu. Bardzo łatwe(...)szybkie w wykonaniu. Ogórki w musztardzie SKŁADNIKI: -2 kg ogórków - po 1 liściu laurowym na słoik, kilka ziaren ziela angielskiego, gorczycy, pieprzu NA ZALEWĘ: -5 szklanek wody -1 szklanka octu -1 szklanka cukru -1 łyżka soli -pół łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu - 5 kopiastych łyżek musztardy sarepskiej lub rosyjskiej -3 liście laurowe -4 ziela angielskie -4 ziarna
Zainspiruj się kuchniąmają u mnie w domu duże wzięcie Składniki:4 kg ogórków,zalewa:1 litr wody,1/2 kg cukru,2 łyzki soli,1/2 litra octu,mały słoiczek musztardy sarepskiejWykonanie:Ogórki myjemy,bez obierania ze skórki kroimy w plastereczki. Wszystkie składniki do zalewy zagotowujemy oprócz musztardy,te dodajemy juz po ostudzeniu zalewy.Dajemy musztarde,mieszamy,zalewamy ogóreczki
Z Majeczką w kuchniProsty przepis na doskonałe ogórki w musztardzie rosyjskiej lub sarepskiej z miodem. Ogórki idealne do kanapek, jako przekąska lub dodatek do obiadu. Chrupiące, lekko słodkie i ostre w smaku ogórki na zimę w zalewie musztardowo-miodowej. Po prostu pyszne. Ogórki w musztardzie z miodem do słoików na zimę - wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego(...)Przygotowujemy zaprawę : podane składniki zalewy łączymy i zagotowujemy - dodajemy pokrojone w plastry ogórki i ponownie zagotowujemy. Gdy wszystkie ogórki już zmiękną, przekładamy je do czystych, wyparzonych słoików. Ugniatamy ciasno i zalewamy do końca gorącą zalewą musztardowo-miodową. Słoiki z ogórkami w musztardzie i miodzie szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Wszystkie słoiki nakrywamy czystą ściereczką
Moja Książka Kucharskaprzed moimi żarłokami;) Składniki: 2 kg ogórków na zalewę: 1 litr wody 1,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 10% 3 łyżki musztardy 1,5 łyżki soli garść ziaren gorczycy, 3 listki laurowe Ogórki umyj, obierz, pokrój w ćwiartki (wzdłuż). Poukładaj w przygotowanych słoikach. Składniki zalewy połącz, zagotuj, gorącą zalej ogórki, zakręć słoiki i pasteryzuj
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładowolna ilość obranych ogórków , małych 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka cukru 2 i 1/2 łyżki soli 3 - 4 łyżki musztardy SAREPSKIEJ ziele angielskie i liście laurowe Przygotowanie : Składniki zalewy zagotować bez musztardy Ogórki umyć , obrać i pokroić wzdłuż na 4 części (ja część nie obierałam , ale w oryginalnym przepisie trzeba je obrać ze skórki(...)weszło jak najwięcej Do każdego słoika włożyć po 2 ziarnka ziela i po kawałku liścia laurowego ( jeśli duży ) Do lekko przestudzonej zalewy dołożyć musztardę i dobrze zamieszać - trochę się warzy , ale to nie przeszkadza Zalać ogórki zalewą , wytrzeć brzegi słojów, przykryć czystym , suchym dekielkiem - zakręcić Pasteryzować w letniej wodzie Od momentu zagotowania wody w garnku pasteryzować
Proste PotrawyPrzyjęło się, że ogórki w musztardzie muszą być małe i ładne. Ja jednak obalam ten mit. Zaprawiam w musztardzie ogórki, jakie mi zostaną po kiszeniu, czyli duże (ale bez przesady), małe i krzywe. Warunek jest jeden ogórki po przekrojeniu muszą być zielone w środku, a nie białe. Przepis ten wypróbowałam już w zeszłym roku. Część ogórków(...)słoików 0,33 litra Składniki na zalewę: 10 łyżeczek musztardy chrzanowej lub rosyjskiej 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 litr wody 1 łyżeczka soli kamiennej Dodatkowo: Ziele angielskie Liść laurowy Pieprz w ziarnach Wykonanie: Zagotować zalewę i przestudzić. Ogórki pokroić w kostkę. Włożyć do słoików. Dodać 1 ziarenko ziela angielskiego, 2 – 3 ziarna pieprzu oraz
Przepisy Babcimelonom. Te pierwsze rodzą owoce na potęgę i trzeba systematycznie je zrywać. A to oznacza przygotowanie tegorocznych przetworów. W tym roku postanowiłam urozmaicić zapas sałatek i zrobić ogórki z musztardą. Ale zamiast słodzić je cukrem, użyłam miodu. Dla koloru do sałatki dodałam pokrojoną chili. Jest zbyt mała, by zmienić smak sałatki, ale zawartość słoika ładniej wygląda. Jesienią i zimą(...)sposób 1. na 6 słoików) 2 kg ogórków 4 ząbki czosnku chili 2 łyżki soli szklanka miodu 200 ml octu jabłkowego 6% 4 łyżki oleju 3 czubate łyżeczki musztardy Ogórki umyć i odciąć końcówki. Ogórki pokroić na plasterki o grubości 1-2 mm. Plastry ogórków umieścić w dużej misce. Do ogórków dorzucić czosnek
Weekendy w domu i ogrodzieporto ... Danie idealnie nada się na obiad jak i na kolację. Wołowe zrazy w potrawce warzywnej na winie SKŁADNIKI : zrazy: 4 plastry udźca wołowego musztarda 1 cebula biała 2-4 ogórki konserwowe sól pieprz tłuszcz do smażenia 500-700 ml bulionu wołowego potrawka: 450 g mieszanki warzywnej węgierskiej - mrożonka(...)wina porto - białe półsłodkie 1 ząbek czosnku sól pieprz szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Sznycle: mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem i rozklepujemy lub nakłuwamy do uzyskania cienkiego plastra, smarujemy musztardą. Ogórka kroimy w ćwiartki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na mięsie układamy porcję cebuli i ogórka Wołowinę zwijamy w roladę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, przekładamy sznycle i opiekamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŚledzie z curry i ogórkiem konserwowym fot. Moja Książka Kucharska Przepis na tradycyjne śledzie z curry, ogórkiem konserwowym i musztardą. Pyszne, klasyczne śledzie z curry z dodatkiem pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych i musztardy, doprawione octem i oliwą. Idealne śledzie na świąteczny stół i uroczystości domowe. Jak zrobić śledzie z curry, ogórkiem konserwowym i musztardą - prosty, wypróbowany przepis, składniki(...)Korzystajcie z przepisu na pyszne śledzie w zalewie z curry, musztardą i ogórkiem. Ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na świąteczne śledzie z curry. Śledzie z curry i ogórkiem konserwowym fot. Moja Książka Kucharska Składniki na śledzie z curry: 500g filetów ze śledzi a'la Matjas 120g ogórków konserwowych 1 łyżeczka musztardy (może być francuska) 1 łyżeczka curry
Moja Książka KucharskaSezon ogórkowy w pełni tym razem postawiłam na ogórki w musztardzie,ponieważ musztarda to jest coś co bardzo lubimy, Dzięki zalewie musztardowej ogórki stają się po prostu nieziemskie :) Takie ogórki z musztardą zadowolą każdego. pysznie polecam..... Składniki ogórki ok 2kg - podana ilość jest orientacyjna (na 6-7 słoików 0,5l) koper,czosnek,chrzan Zalewa(...)ostudzić Przygotowanie Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na pół, Przygotować słoiki, włożyć ogórki ,korzeń chrzanu,ząbek czosnku,koper, słoiki zalać zalewą, zamknąć. Pasteryzować ok 10 minut. Ogórki z musztardą gotowe. Na zimne dni będą jak znalazł. :) Smacznego
Swojskie jedzonkożeby taki miękki był. Jak się tam ten chleb rumieni, to można ogórka kiszonego pokroić w plastry, takie po skosie, bo ładniejsze takie :) A i musztardy, po łyżce każdej wyłożyć do miseczki i wymieszać trzeba. No to jak już mamy wszystko i pastrami wypoczęte, chleb i ogórki pokrojone, musztardy zmieszane, nie ma się co wstydzić składać trzeba. Więc(...)leci to tak: kromka zrumienionego chleba posmarowana musztardą, na to plastry pastrami (mięsa wołowego tego znaczy się), na mięso ogórki i to przykryć trzeba kromką posmarowaną musztardą , musztardą stroną do ogórków. W lewej ręce talerz z kanapką, w drugiej piwko i smacznego! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeogórki konserwowe 2 cebule sól morska pieprz 2-3 łyżki oleju Mięso rozbić tłuczkiem przez woreczek foliowy, oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa posmarować musztardą. Ogórki pokroić wzdłuż i ułożyć na mięsie. Całość zwinąć w roladki, jeśli trzeba to związać bawełnianym sznurkiem. Cebulę pokroić w krążki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, zeszklić. Dodać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOSÓB : -600 gram mielonej wołowiny (u mnie goleń, lubię tłusto) -4 bułki -80 gram sera roquefort -duża czerwona cebula -3 łyżki oliwy z oliwek -łyżka syropu klonowego -łyżka musztardy francuskiej -ogórek kiszony -duży jędrny pomidor -4 ząbki czosnku -4 plastry boczku -butelka czerwonego wina (do cebuli 50 ml, resztę wypij z okazji piątku) -kilka liści sałaty -sól -pieprz OBIERZ CEBULĘ(...)wino, syrop klonowy, sól i pieprz do smaku. Cebula powinna być gotowa po około 15 minutach. PRZEŁÓŻ MIĘSO DO DUŻEJ MISKI, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekany ogórek, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. TERAZ CZAS NA PRACE RĘCZNE, musisz mięso bardzo dobrze wymasować, porzucaj nim trochę, potłucz, jak masz kłopoty w pracy/ domu możesz się wyżyć :) Uformuj
Kuchnia bezglutenowa Loli