ogorki z chilli - 870 przepisów (strona:33/58)

Spolszczony „Gyros” w bułce 185

Niedzielny schabowy, tyle że inaczej Składniki na 4 -5 osób : 1 kg schabu wieprzowego , bez żyłek i przerostów 2 łyżki przyprawy do gyrosa dodatkowo 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól , chilli do smaku olej do smażenia bułki : 0,5 kg mąki 1 szklanka bardzo ciepłej wody ( 220 ml ) 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka cukru(...)gyrosa , czosnkiem , solą ,chilli i 1 łyżką oleju . Odstawiamy na godzinę . Po tym czasie, mięso krótko smażymy na bardzo rozgrzanej patelni . Dosłownie do momentu kiedy tylko przestanie być surowe . Bułki przekrawamy na pół , nie docinając do końca , tak żeby utworzyły książkę Na każdej połówce kładziemy pokrojoną sałatę lodową ,smażone mięso , sos , ketchup , plastry ogórka , pomidora i krążki cebuli . Zamykamy

Ogrodnik w podróży
Wegetariańskie , placki warzywne z batatem i cukinią 203

warto skorzystać Doskonałe , chrupiące i delikatne , czego chcieć więcej Składniki : 1/2 średniej wielkości batata 1 mała , cukinia , wielkości ogórka 1/2 szklanki mrożonego , zielonego groszku 1 łodyga selera naciowego 2 szalotki 1/2 papryki czerwonej cienkościennej – spiczastej ( bardziej chrupka ) 2 strąki żółtego chilli 1 łyżeczka, siekanych liści kolendry ( lub suszonych ) 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru 1 łyżka miodu

Ogrodnik w podróży
Brokułowa sałatka z fetą. 239

razem inną. Składniki: 1 brokuł 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 czerwony pomidor 1 żółty pomidor 1 ogórek 1 cebula czarne oliwki ser typu feta Sos: 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 listki świeżej bazylii oregano chilli sól pieprz Sposób wykonania: Brokuła dokładnie umyć, pokroić i ugotować. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę i ułożyć warstwowo

Kuchnia Pani Wiosny
Sałatka warstwowa „Gyros „ 182

pojedyncze piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy 5-6 ogórków konserwowych 1/2 kapusty pekińskiej 1 czerwona cebula 1 duża spiczasta , czerwona, papryka słodka 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku ketchup pikantny 1 łyżka przyprawy gyros 1 płaska łyżeczka chilli ( można pominąć – tylko dla tych co lubią ostro ) kawałek, żółtego sera(...)było soli – czasami jest ) , smażymy na oleju na złoty kolor . Odstawiamy do wystygnięcia . Kapustę pekińską drobniutko szatkujemy , cebulę kroimy jak najcieniej się da . Paprykę , w dowolne kawałki , ogórki w plastry . Kukurydzę odsączamy z zalewy i pozostawiamy na sitku do obcieknięcia . Wszystkie składniki dzielimy na połowę . Następnie w dużej misce , najlepiej przejrzystej ( wtedy ładnie wygląda – apetycznie ) układamy

Ogrodnik w podróży
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 173

morelowego (użyłam brzoskwiniowy) olej rzepakowy lub oliwa 6 bułek pełnoziarnistych okrągłych (użyłam grahamek) 3 kiszone ogórki sól morska   Składniki hummusu: 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 1 puszka ciecierzycy (400g) 3 łyżki tahiny 1 mały ząbek czosnku 6 łyżek oleju rzepakowego(...)wstawić do nagrzanego pieca. Piec 30 minut. 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy Upieczonego kalafiora przełożyć do blendera. Dodać odsączoną ciecierzycę, tahinę, czosnek i 3 łyżki oleju/oliwy. Zmiksować (w razie potrzeby można dolać trochę wody) . Przyprawić solą

Moja Delicja
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 186

morelowego (użyłam brzoskwiniowy) olej rzepakowy lub oliwa 6 bułek pełnoziarnistych okrągłych (użyłam grahamek) 3 kiszone ogórki sól morska   Składniki hummusu: 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 1 puszka ciecierzycy (400g) 3 łyżki tahiny 1 mały ząbek czosnku 6 łyżek oleju rzepakowego(...)wstawić do nagrzanego pieca. Piec 30 minut. 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy Upieczonego kalafiora przełożyć do blendera. Dodać odsączoną ciecierzycę, tahinę, czosnek i 3 łyżki oleju/oliwy. Zmiksować (w razie potrzeby można dolać trochę wody) . Przyprawić solą

Moja Delicja
Kurczak duszony w sosie porowo-marchewkowym 323

całość zagotowuję. W rezultacie powstaje kremowy sos. Gotowe danie świetnie smakuje z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami – polecam, sprawdzone! Szukasz innych pomysłów na obiad, które z pewnością przypadną ci do gustu? Wypróbuj na przykład: wegetariańskie leczo z czerwoną fasolą , chilli con carne , spaghetti z fasolką szparagową , czerwoną soczewicę w sosie pomidorowym. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową

Natka Pietruszki
Tortilla z ziemniaków i cukinii , hiszpańskie tapas 319

dodałam mój ukochany zielony groszek . Efekt ? Taki jak zawsze po prostu pyszna Składniki : 1/2 małej cukinii ( takiej wielkości ogórka szklarniowego ) 4 średnie ziemniaki 1 cebula garść zielonego , mrożonego groszku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonych, ziaren kolendry 5 jajek sól , chilli do smaku ( można użyć świeże siekane ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka roztrzepujemy widelcem . Ziemniaki myjemy , tniemy w cienkie plastry

Ogrodnik w podróży
DOMOWA PIZZA NA ZIOŁOWYM SPODZIE 162

łyżki oleju rzepakowego 1 saszetka suchych drożdży Szczypta cukru trzcinowego 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki chilli 2 łyżki papryka czerwona słodka 1 łyżka oregano i ziół prowansalskich Sól i pieprz do smaku Dodatkowo Ser żółty Sos pomidorowy Wędlina Ogórek Cebulkę Szpinak świeży PRZYGOTOWANIE:  Do miski wlewam ciepłą wodę, olej, przyprawy a następnie mąkę i drożdże. Dokładnie mieszam

Gotowanie Patki
Kanapka American Beff 195

świetny pomysł na dobre śniadanie albo na lunch do pracy.  Składniki: 2 ciabatte sałata ogórek pomidor cebula papryka ser w plastrach 250 g wołowiny 1 łyżka oliwy  sos: 1 łyżka ketchupu 2 łyżki musztardy 0,5 łyżeczki chilli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 wyciśnięty ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Wołowinę kroimy w cienkie paski i obsmażamy

Niezły Młynek
Kubańska kanapka Cuban Sandwich 300

łyżeczki musztardy -4-5 plasterków żółtego sera -150 g ogórków konserwowych -4-5 plasterków szynki miodowej -150 g skrawków pieczonej wieprzowiny w stylu kubańskim* -4-5 plasterków salami -2 łyżeczki masła *wieprzowina w stylu kubańskim to zazwyczaj łopatka zamarynowana z pieprzem, mielonym kminkiem, oregano, oliwą z oliwek, czosnkiem, chilli, cebulą i sokiem z pomarańczy pieczona w jednym kawałku

Zielona Kuchnia
Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami 66

czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne) 1,5 szklanki bulionu 1 czerwona papryka 2-3 ogórki kiszone liść laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka siekanej zieleniny Marynata: 2 łyżki oleju 1 płaska łyżka soli i słodkiej papryki po dużej szczypcie pieprzu i chilli 1 łyżka musztardy     *** Mięso kroimy w niezbyt cienkie paski *** *** Pokrojone mięso przekładamy(...)palnika do małej, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy całość pod przykryciem przez około 80 minut. Co jakiś czas mieszamy i podlewamy dodatkowo bulionem *** *** W międzyczasie paprykę i ogórki kiszone kroimy w paseczki *** *** Pokrojone warzywa dodajemy do mięsa *** *** Delikatnie mieszamy i dusimy całość przez około 30 minut *** *** W międzyczasie doprawiamy potrawę do smaku i gdy mięso jest już

Blog z Apetytem
Surówka z kapusty pekińskiej 200

pekińska*  2 czerwone papryki pęczek rzodkiewek 0,5 ogórka wężowego 3-4 pomidory 1 czerwona cebula lub pęczek dymki sól, pieprz Dressing : 50ml wody 1 łyżka cukru 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu ryżowego 1 papryczka chilli drobno posiekana (opcjonalnie) Przygotowanie : Kapustę pekińską podzielić - poodrywać liście

Codzienne Gotowanie
Makaron z tofu w sosie słodko-pikantnym 131

kawałek świeżego imbiru 3-4 dymki 1/3 szklanki sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego świeżo mielony pieprz szczypta płatków chilii 1 ogórek 4 rzodkiewki świeża kolendra 1 limonka Kroki Wyjmij tofu z opakowania i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Tofu pokrój w 2-3 cm kostkę. Pokrój dymkę – rozdziel część zieloną(...)wymieszaj. W kubku wymieszaj sos sojowy, cukier, pieprz i wlej na patelnię. Dodaj szczyptę płatków chilli, zieloną część dymki i wymieszaj, aż sos dokładnie oblepi cały makaron. Dodaj tofu i smaż przez 1 minutę. Zdejmij z ognia i ułóż na wierzchu cienko pokrojonego ogórka i rzodkiewki. Posyp posiekaną kolendrą. Podawaj z limonką. Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem

Na-talerzu.pl