posiekana w kostkę cebula oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory. Dodajemy przyprawy: pieprz cytrynowy, kumin, curry, kurkuma, kolendra, chilli. Możemy podawać w towarzystwie sosów śmietanowych np. śmietana z kawałkami owoców mango, zielonego ogórka skropione cytryną
upichconaprzykryciem – dodatkowo solę wodę, by makaron nie był mdły). Odcedzić i ostudzić. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Ogórka umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Majonez wymieszać ze słodkim pikantnym sosem chilli. Kilka gałązek szczypiorku drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, wymieszać z sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! The post Sałatka z krewetkami
Kulinarne Przebojebułki tartej 1 łyżka sosu sojowego Natka pietruszki 1 łyżka oleju + olej do smażenia Przyprawy: Pieprz i sól Pieprz ziołowy Gorczyca mielona Chilli mielone Czosnek granulowany Opcje do podanie z burgerami: Cebula pokrojona w piórka Sałata Ogórek kiszony Pomidor Sos BBQ - koniecznie! :) Musztarda Przygotowanie: 1. W pierwszej kolejności odmierzamy kubek czerwonej soczewicy, a następnie przelewamy ją zimną wodą. Dopiero
Bananowe Polecebulki dymki Sok z 1/2 limonki oliwa lub olej (mogą być smakowe – ja miałam oliwę z chilli) sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedź i ostudź na szerokim talerzu. Migdały upraż na suchej patelni teflonowej, aż nabiorą złotego koloru. Ogórka umyj i przy pomocy obieraczki do warzyw obierz skórkę, zostawiając co drugi pasek (uzyskamy ogórka obranego
Moja Delicjadymki Sok z 1/2 limonki oliwa lub olej (mogą być smakowe – ja miałam oliwę z chilli) sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedź i ostudź na szerokim talerzu. Migdały upraż na suchej patelni teflonowej, aż nabiorą złotego koloru. Ogórka umyj i przy pomocy obieraczki do warzyw obierz skórkę, zostawiając co drugi pasek (uzyskamy ogórka obranego
Moja Delicjasól, pieprz, ostra papryka Sos tysiąca wysp: 8 łyżek jogurtu naturalnego 4 łyżki keczupu 1/4 łyżeczki chilli 1 płaska łyżka cukru (lub innego słodzidła, u mnie ksylitol) 1 łyżka octu winnego sól, pieprz 1. Sałatę lodową drobno siekamy. Pomidorki przekrawamy na pół, ogórka, cebulę i paprykę kroimy w plastry. 2. Fileta kroimy w kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, obsypujemy(...)oleju, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Podsmażamy na małym ogniu do momentu aż grzanki zrobią się chrupiące. 5. Na talerzach układamy sałatę. Polewamy ją obficie sosem, następnie układamy pomidory, ogórki, paprykę, filety, cebulę
Szefowa kuchniSałata lodowa – 60 g Szpinak – 80 g Pomidorki koktajlowe – 80 g Ogórek zielony – 60 g Orzeszki ziemne – 30 g 1/2 granatu 1 marchew 1 cebula dymka 4 rzodkiewki Sól i pieprz Sos: 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka octu winnego 3 łyżki oliwy z oliwek(...)dłużej postoi tym lepiej. Do moździerza wrzucamy pokrojoną papryczkę chilli z pestkami, posiekany czosnek, brązowy cukier, sól i ugniatamy. Dodajemy sos rybny, ocet winny, oliwę z oliwek, pokrojoną dymkę, posiekaną świeżą mięte, sok z połowy limonki, mieszamy wszystko i odstawiamy. Do miski wrzucamy sałatę lodową, szpinak, pokrojone pomidorki koktajlowe, ogórka, miąższ z granatu, posiekaną dymkę, pokrojoną w cienkie plastry marchew
ale Pyszniepapryki żółte (ok. 500g) 2 duże papryki czerwone (ok. 560g) 3 średnie cebule (ok. 300g) 5 średnich ogórków konserwowych (ok. 300g) olej rzepakowy do smażenia 2 puszki pomidorów (każda po g) 200ml przegotowanej wody sól, pieprz do smaku 1/4 łyżeczki pieprzu chilli cayenne kilka listków świeżej bazylii (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Leczo z kiełbasą – Wykonanie: Kiełbasę pozbawić ewentualnej folii
Kulinarne Przebojepszenicy, soczewica) 1/2 puszki kukurydzy, odsączonej z zalewy 1/2 zielonego ogórka, pokrojonego w drobną kostkę 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę na sos: 3 łyżki oliwy, np. Monini Classico, sok z 1/2 cytryny, szczypta płatków chilli, sól, pieprz Przygotowanie sałatki z kurczakiem: Pierś z kurczaka oczyść(...)umyj i osusz. Posyp słodką papryką, płatkami chilli, solą i pieprzem, polej łyżeczką oliwy i natrzyj mięso oliwą i przyprawami. Zawiń w kawałek papieru do pieczenia (jak paczuszkę) i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 12 minut (aż mięso będzie w środku upieczone). Gdy mięso się piecze, przygotuj resztę sałatki. Do miski wsyp mieszankę Rice
Chilli Czosnek i Oliwamożesz śmiało oglądać film PRZEPIS W FORMIE FILMU KLIK składniki na sałatkę: - roszponka, szpinak - garść bazylii - 1 gruszka - 2 pomidory - 1 ogórek zielony - 1/4 cebuli czerwonej - oliwki zielone i czarne dressing nr 1 ( łyżka słodkiego sosu chilli, woda, oliwa, wymieszaj polej sałatkę) dressing nr 2 ( garść bazylii, kilka oliwek, sok z 1/2 cytryny, woda, oliwa, sól) zmiksuj polej sałatkę
SMYKWKUCHNISKŁADNIKI Na jeden słoik 800 mil potrzebujemy: -ogórki -1-2 ząbki czosnku -22 g soli nie jodowanej -1/2 łyżeczki gorczycy -nitki chilli ilość według uznania -liść chrzanu -pieprz kolorowy cały płaska łyżeczka -kwiat kopru -woda WYKONANIE 1.Słoiki i pokrywki dobrze umyć (wyparzyć). 2.Ogórki umyć ułożyć ściśle w słoju. 3.Dodać wszystkie składniki 4.Zalewamy zimną wodą
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Latem namiętnie pochłaniałam greckie i kreteńskie sałatki delektując się połączeniem ogórka, pomidora z fetą lub serem manouri . Z kolei jesienią uwielbiam zajadać się gorgonzolą i sezonowymi
Chilli Czosnek i Oliwapokroić) kilka gałązek koperku ( siekamy) kilka gałązek pietruszki (siekamy) 6 ząbków czosnku ( przez praskę ) 2 plasterki pomidora ( każdy przekroić na pół) 1/3 ogórka ( pokroić na paseczki) 3 paluszki surimi ( każdy na pół) 2 plasterki sera żółtego z chilli i pieprzem ( na pół przekrawamy ) 4 plasterki ulubionej szynki - ja dalam wędzonkę czosnkową 1 pierś z kurczaka usmażona w panierce paprykowej
ClauditteMissCookingpióra · około 3 ogórki konserwowe pokrojone w plastry · sałata lodowa · 1 pomidor, pokrojony w plasterki · 1/ 2 papryczki chilli pokrojona w plastry · 4 plastry
Mania GotowaniaZupa wygląda oryginalnie, można ją podać nawet podczas wykwintnego przyjęcia. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z innymi daniami w upalny, letni dzień. Zapraszam. Składniki na 4 porcje: • 1 długi ogórek szklarniowy średniej wielkości • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1/3 niedużego pora • 1 dojrzałe awokado • 1/2 litra bulionu warzywnego • 1/2 pęczka koperku (około 1 pełnej łyżki posiekanego) • 1 łyżka posiekanej świeżej(...)łyżki oliwy z oliwek • 12 różowych (gotowanych) mrożonych krewetek • 1 łyżeczka pokrojonej w drobną kosteczkę pikantnej papryczki chilli • 1 duży ząbek czosnku, pokrojony w plasterki • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki • sól i świeżo zmielony czarny pieprz Sposób przygotowania: 1. Ogórka bardzo dokładnie wymyć. Bez obierania skórki pokroić na około 2 cm kawałki. 2. Pora oczyścić, umyć i pokroić
W mojej kuchni