ogórki włoskie - 500 przepisów (strona:30/34)

Moja wielka, grecka jesień 148

próbowania! BLOK CZEKOLADOWY 125g masła 250ml mleka 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 100g ciemnej czekolady 1 paczka (około 250g) maślanych herbatników   (petite beurre) pół szklanki zmielonych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów itp.) Masło topimy na małym ogniu, dodajemy mleko i kakao. Mieszając doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Następnie wsypujemy cukier i mieszamy. Połamaną w drobne kostki czekoladę(...)rowie- a ja swoją tak niuniam. Hibiskusy kwitły w trakcie naszego wyjazdu- przepiękny widok. Tajemnicza roślina rosnąca przy drodze na plażę. Jej wyjątkowość polegała na tym, że pachniała ogórkami małosolnymi:) Czy ktoś rozpoznaje co to takiego? Znane i z naszych polskich ogrodów wijce. To co w Grecji najwspanialsze, czyli gaje oliwne. Przy drodze, prawie nas samym morzem- szkarłatka. Ciekawe

les mirabelles
Mało obiektywna recenzja - Wino Kawiarnia Pizzeria Adjano 189

wszystkim zapach unoszący się z kuchni, sprawiają, że chce się tam być. Być i jeść. Co prawda, by poczuć się jak we włoskiej trattorii, trzeba zamknąć oczy, bo sam wystój zmierza w kierunku wino-kawiarni, niż typowej włoskiej pizzerii, jednak przecież to jedzenie jest najważniejsze. Właściciele Adjano nazywają miejsce to Wino - Kawiarnia - Pizzeria. Co za dużo to nie zdrowo sobie(...)teks, sam siebie niemal spoliczkowałem, że zapomniałem nadmienić o Ich zupach. Już nie zamierzam bardziej słodzić - musicie koniecznie spróbować kremu z papryki i pomidorów, a także z zielonego ogórka. Tak samo jak ciasta na pizzę i tego im na całej linii zazdroszczę...no nie po chrześcijańsku! Ostatnio spotkała nas bardzo miła niespodzianka. Po zjedzonym posiłku, uśmiechnięta jak zawsze Pani kelnerka

BaRepas
Zdrowa wątroba to gwarancja szczupłej sylwetki 58

nerki chroniąc je przed stresem oksydacyjnym. Serdecznie zachęcam Cię do wypróbowania zielonego koktajlu z tym naturalnym chelatorem. Uwzględniam w swoim menu zakwas z buraka i inne kiszonki, takie jak ogórki czy kapusta. Podstawą zdrowia jest prawidłowa mikroflora jelit! A o nią najlepiej zadbać właśnie poprzez częste spożywanie produktów fermentowanych. Buraki zawierają dużą dawkę antyoksydantów, a betaina w nich zawarta(...)wspierające pracę wątroby. Takie herbaty są bardzo łatwo dostępne i zwykle zawierają mieszanki różnych ziół, np. karczoch zwyczajny, ostropest plamisty, korzeń mniszka lekarskiego, ziele dziurawca, pokrzywa zwyczajna, czy koper włoski. Przygotowując koktajle, dodaję do nich ostropest plamisty. Ostropest plamisty to chyba najbardziej udokumentowane w badaniach naukowych zioło, które rzeczywiście wspiera pracę naszej wątroby. To tyle ode mnie na dziś Jestem

Natka Pietruszki
Recenzja książki "Kuchnia grecka" George'a Calombarisa + Linkowe Party 196

typowo greckich produktach i smakach . A nawet wykraczające poza granice Hellady, ponieważ tradycje wyniesione przez George'a z domu są mieszanką różnych kuchni śródziemnomorskich (greckiej, cypryjskiej, egipskiej, a nawet włoskiej). Calombaris proponuje nam m.in. popcorn o smaku taramosalaty, chlebek fenkułowy z salsą w stylu greckiej sałatki (mój numer 1 z książki :)), ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta, gnocchi(...)książki bez wątpienia są piękne zdjęcia w surowej stylistyce , ukazujące piękno jedzenia bez zbędnych ozdobników. Fotografie są ciemne, nastrojowe, niektóre mają w sobie nawet coś niepokojącego, jak te powykręcane ogórki wetknięte w dip z sera feta, jogurtu i mięty. Książkę wyróżnia także oryginalna oprawa graficzna , w której odbija się osobowość autora równie mocno co w przepisach. Odważna, nowoczesna, utrzymana

Chilli Czosnek i Oliwa
Dip z serka koziego z suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i papryką 139

Bardzo lubię ten letni czas, zwłaszcza koniec lipca, kiedy zaczynają pojawiać się kolejne owoce i warzywa. To okres robienia przetworów na zimę, zwłaszcza ogórków. W moich przepisach pojawiają się w większej ilości świeże owoce i warzywa, to naprawdę piękny okres w roku. Z przyjemnością powstają nowe receptury, których niejednokrotnie inspiracją są wakacyjne miejsca. Przede wszystkim, nie tylko zresztą latem(...)pasuje, jak się okazuje, do każdej z diet. Więcej informacji na ten temat znajdziecie pod linkiem http://chavroux.pl/dlaczego-kozi-ser-idealnie-pasuje-do-kazdej-diety/ Dip z serka koziego z suszonymi pomidorami, papryką i orzechami włoskimi Składniki: 1 opakowanie świeżego serka koziego Chavroux 2 łyżki jogurtu greckiego ½ małej czerwonej papryki 5 kawałków suszonych pomidorów 2 garście łuskanych orzechów włoskich 1 łyżka czarnuszki 1 szczypta wędzonej słodkiej

Moja smaczna kuchnia
88 przepisów z jogurtem 200

Jogurt naturalny zawsze warto mieć w lodówce. Doskonale orzeźwia w upalne dni i jest zdrowy, pod warunkiem oczywiście, że w składzie nie znajduje się np. mleko

Moja smaczna kuchnia
Łosoś po szwedzku – Gravlax 207

nazwie gravlax. Aby przyrządzić gravlax będziesz potrzebować : Ryba 1 kg świeżego łososia 2 łyżki soli gruboziarnistej 2 łyżki cukru Łyżka ziaren pieprzu Łyżka jagód jałowca ½ łyżki nasion kopru włoskiego Pęczek kopru Sos ½ łyżki miodu 100 ml oliwy ½ łyżeczki octu winnego 150 ml musztardy Opcjonalnie żółtko jajka lub łyżeczka majonezu Rybę oczyszczamy, dzielimy tak aby powstał równy płat i usuwamy ości(...)potrawy. Krojony w cienkie plastry doskonale nadaje się do położenia na kromce chleba w towarzystwie sosu, jest pyszny z ugotowanymi ziemniakami i z koprem. Idealnie smakuje położony na orzeźwiającym ogórku, a także w sałatce ze świeżych warzyw. Smacznego ! Artykuł Łosoś po szwedzku – Gravlax pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
Perlage Tasting Club - Cisowianka - kulinarno winna przygoda 122

Primitivo di Manduria DOC    Po degustacji, odbył się lunch przygotowany przez Szefa kuchni konceptu restauracyjnego Water & Wine , Marka Flisińskiego. „ Pierwszą fascynacją Marka była kuchnia włoska. Dlatego nauczył się włoskiego i wyjechał tam na staż. We Włoszech miał szansę poznać tajniki nowoczesnych technik kulinarnych, które w Polsce były w tym czasie nieznane lub nieśmiało raczkowały wśród gastronomicznej awangardy(...)mnie chłodnik trochę za słodki. Następnie młody ziemniak z lubczykiem i kawiorem. Po przystawkach przyszedł czas na dania główne – było ich cztery. Jako pierwsze pojawił się marynowany pstrąg z ogórkiem. Ogórek w trzech postaciach: ketchup ogórkowy, kulki z ogórka, sos ogórkowy. Podane ze świeżo tartym chrzanem. Do ziemniaka i do pstrąga Schloss Maissau Gruner Vetliner 2013 Weinviertel. Następnie sum sous

królestwo garów
Gulaszowa z wołowiny z warzywami z wolnowaru Crockpot 78

stosunkowo znany, ale niezawodny. Tym razem ugotowałam ją w wolnowarze . Jest to genialne urządzenie przydatne w każdej kuchni, nadaje się praktycznie do każdej potrawy, można zrobić w nim nawet włoską latanię-tak przy okazji świetnie wychodzi!    Mój model wolnowaru posiada kamionkową misę która świetnie oddaje ciepło i długo go utrzymuje. Potrawy w nim są przygotowywane długo(...)porcji/ 1,5 kg mięsa wołowego z udźca 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża czerwona papryka 4 ziemniaki 25 dag świeżych pieczarek 1 duży ogórek kiszony 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 litr bulionu lub wody Przyprawy: 3 ziarenka jałowca 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe   Marynata do mięsa: 2 łyżki oleju 1 łyżka

Wanilia i Kardamon
BEZGLUTENOWE SPAGHETTI Z RUKOLĄ, POMIDORAMI I MOZZARELLĄ – idealne na ciepło i na zimno! 98

Dobrze wiecie, że makaron mogłabym jeść codziennie i w każdym wydaniu! Ostatnio zagościła na stole pyszna, klasyczna carbonara, a dziś zainspirowana współpracą z moją ulubioną bezglutenową

Ostra na Słodko
WEGANIZM - Spróbujesz? Nie pożałujesz! :) ŚNIADANIA 173

oliwek albo oleju lnianego a z czasem przestałam tłuścić pieczywo czymkolwiek; posypuję tylko zmielonym siemieniem lnianym , na to sałata obojętnie jaka, pomidory i ogórki kiszone albo rzodkiewki i ogórki zielone albo ogórki i papryka, może być i trochę soli i ketchup na to wszystko i smacznego! Można zrobić ciepłe bułki w piekarniku - z posolonym pomidorem, wyciśniętym czosnkiem(...)Oprócz tego  - wszelkiego rodzaju pasty ze strączków i nie tylko, smarowidła i "masełka" , które żadnych podkładów nie potrzebują, łatwo się smarują i doskonale smakują same lub w towarzystwie - ogórków, papryczek, pestek słonecznika, ziaren sezamu, itd., no chyba że są słodkie. pasta sojowo-bazyliowa Nie musimy kupować drogich gotowych, wiele można łatwo przygotować samemu.   "Smalec" z fasoli

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Tortilla Wiosenna! 403

duża gałązka świeżego rozmarynu olej rzepakowy Biooil przyprawa do grilla pikantna Kamis sól czosnkowa z ziołami Kamis Dodatkowo: 1 mała papryka czerwona 4 większe listki mięty pomarańczowej kawałek ogórka zielonego 1/2 dużego pomidora szczypior, malutki pęczek kilka listków szpinaku garść miksu sałat garść rukoli 1 mała czerwona cebulka 4 placki tortilli Sos czosnkowy - improwizowany: mały jogurt naturalny 3-4 ząbki(...)środka, albo ciapaliśmy sosem ułożone składniki,każde z nas ciapało według własnych upodobań :) A wyszło PYYYYSZNEE! Lubię wiosnę :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - wok linii Granitium włoskiej firmy Ballarini

Blondynka Gotuje
Kino Kulinarne TRANSATLANTYK 'Ants on a shrimp' 185

limonce pozostał bardzo delikatny i intensywny w smaku. Nie ma mowy o cierpkim posmaku surowej ryby! Całość podkręcają ogórki, świeże i małosolne + lekka galaretka. I nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie ten wyjątkowy smak samych ogórków. Smak znany ale nienachalny i podkręcony cytrusową nutą, a granish z pachnącego kopru i nasturcji wraz z hiszpańskim winem musującym(...)galaretka oraz trzy majonezy - ze szczawiu i czerwonej kapusty oraz zagadkowy - jak na mój smak chyba z wędzonej cebuli. O ile talerz nie zachwycał - sytuacje ratował sommelier i dobrane włoskie wino z  regionu Kampania - VESEVO Belnvento Falaghina. Dla tego wina jestem gotowa zdradzić moich gruzińskich liderów :) Mówi się, że ważne jest pierwsze wrażenie i ostatnie słowo! Tak też było

Spektrum Smaku

Proponowane wyszukiwania