nerki chroniąc je przed stresem oksydacyjnym. Serdecznie zachęcam Cię do wypróbowania zielonego koktajlu z tym naturalnym chelatorem. Uwzględniam w swoim menu zakwas z buraka i inne kiszonki, takie jak ogórki czy kapusta. Podstawą zdrowia jest prawidłowa mikroflora jelit! A o nią najlepiej zadbać właśnie poprzez częste spożywanie produktów fermentowanych. Buraki zawierają dużą dawkę antyoksydantów, a betaina w nich zawarta(...)wspierające pracę wątroby. Takie herbaty są bardzo łatwo dostępne i zwykle zawierają mieszanki różnych ziół, np. karczoch zwyczajny, ostropest plamisty, korzeń mniszka lekarskiego, ziele dziurawca, pokrzywa zwyczajna, czy koper włoski. Przygotowując koktajle, dodaję do nich ostropest plamisty. Ostropest plamisty to chyba najbardziej udokumentowane w badaniach naukowych zioło, które rzeczywiście wspiera pracę naszej wątroby. To tyle ode mnie na dziś Jestem
Natka Pietruszkitypowo greckich produktach i smakach . A nawet wykraczające poza granice Hellady, ponieważ tradycje wyniesione przez George'a z domu są mieszanką różnych kuchni śródziemnomorskich (greckiej, cypryjskiej, egipskiej, a nawet włoskiej). Calombaris proponuje nam m.in. popcorn o smaku taramosalaty, chlebek fenkułowy z salsą w stylu greckiej sałatki (mój numer 1 z książki :)), ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta, gnocchi(...)książki bez wątpienia są piękne zdjęcia w surowej stylistyce , ukazujące piękno jedzenia bez zbędnych ozdobników. Fotografie są ciemne, nastrojowe, niektóre mają w sobie nawet coś niepokojącego, jak te powykręcane ogórki wetknięte w dip z sera feta, jogurtu i mięty. Książkę wyróżnia także oryginalna oprawa graficzna , w której odbija się osobowość autora równie mocno co w przepisach. Odważna, nowoczesna, utrzymana
Chilli Czosnek i OliwaBardzo lubię ten letni czas, zwłaszcza koniec lipca, kiedy zaczynają pojawiać się kolejne owoce i warzywa. To okres robienia przetworów na zimę, zwłaszcza ogórków. W moich przepisach pojawiają się w większej ilości świeże owoce i warzywa, to naprawdę piękny okres w roku. Z przyjemnością powstają nowe receptury, których niejednokrotnie inspiracją są wakacyjne miejsca. Przede wszystkim, nie tylko zresztą latem(...)pasuje, jak się okazuje, do każdej z diet. Więcej informacji na ten temat znajdziecie pod linkiem http://chavroux.pl/dlaczego-kozi-ser-idealnie-pasuje-do-kazdej-diety/ Dip z serka koziego z suszonymi pomidorami, papryką i orzechami włoskimi Składniki: 1 opakowanie świeżego serka koziego Chavroux 2 łyżki jogurtu greckiego ½ małej czerwonej papryki 5 kawałków suszonych pomidorów 2 garście łuskanych orzechów włoskich 1 łyżka czarnuszki 1 szczypta wędzonej słodkiej
Moja smaczna kuchniaJogurt naturalny zawsze warto mieć w lodówce. Doskonale orzeźwia w upalne dni i jest zdrowy, pod warunkiem oczywiście, że w składzie nie znajduje się np. mleko
Moja smaczna kuchnianazwie gravlax. Aby przyrządzić gravlax będziesz potrzebować : Ryba 1 kg świeżego łososia 2 łyżki soli gruboziarnistej 2 łyżki cukru Łyżka ziaren pieprzu Łyżka jagód jałowca ½ łyżki nasion kopru włoskiego Pęczek kopru Sos ½ łyżki miodu 100 ml oliwy ½ łyżeczki octu winnego 150 ml musztardy Opcjonalnie żółtko jajka lub łyżeczka majonezu Rybę oczyszczamy, dzielimy tak aby powstał równy płat i usuwamy ości(...)potrawy. Krojony w cienkie plastry doskonale nadaje się do położenia na kromce chleba w towarzystwie sosu, jest pyszny z ugotowanymi ziemniakami i z koprem. Idealnie smakuje położony na orzeźwiającym ogórku, a także w sałatce ze świeżych warzyw. Smacznego ! Artykuł Łosoś po szwedzku – Gravlax pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smakPrimitivo di Manduria DOC Po degustacji, odbył się lunch przygotowany przez Szefa kuchni konceptu restauracyjnego Water & Wine , Marka Flisińskiego. „ Pierwszą fascynacją Marka była kuchnia włoska. Dlatego nauczył się włoskiego i wyjechał tam na staż. We Włoszech miał szansę poznać tajniki nowoczesnych technik kulinarnych, które w Polsce były w tym czasie nieznane lub nieśmiało raczkowały wśród gastronomicznej awangardy(...)mnie chłodnik trochę za słodki. Następnie młody ziemniak z lubczykiem i kawiorem. Po przystawkach przyszedł czas na dania główne – było ich cztery. Jako pierwsze pojawił się marynowany pstrąg z ogórkiem. Ogórek w trzech postaciach: ketchup ogórkowy, kulki z ogórka, sos ogórkowy. Podane ze świeżo tartym chrzanem. Do ziemniaka i do pstrąga Schloss Maissau Gruner Vetliner 2013 Weinviertel. Następnie sum sous
królestwo garówstosunkowo znany, ale niezawodny. Tym razem ugotowałam ją w wolnowarze . Jest to genialne urządzenie przydatne w każdej kuchni, nadaje się praktycznie do każdej potrawy, można zrobić w nim nawet włoską latanię-tak przy okazji świetnie wychodzi! Mój model wolnowaru posiada kamionkową misę która świetnie oddaje ciepło i długo go utrzymuje. Potrawy w nim są przygotowywane długo(...)porcji/ 1,5 kg mięsa wołowego z udźca 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża czerwona papryka 4 ziemniaki 25 dag świeżych pieczarek 1 duży ogórek kiszony 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 litr bulionu lub wody Przyprawy: 3 ziarenka jałowca 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe Marynata do mięsa: 2 łyżki oleju 1 łyżka
Wanilia i KardamonDobrze wiecie, że makaron mogłabym jeść codziennie i w każdym wydaniu! Ostatnio zagościła na stole pyszna, klasyczna carbonara, a dziś zainspirowana współpracą z moją ulubioną bezglutenową
Ostra na Słodkooliwek albo oleju lnianego a z czasem przestałam tłuścić pieczywo czymkolwiek; posypuję tylko zmielonym siemieniem lnianym , na to sałata obojętnie jaka, pomidory i ogórki kiszone albo rzodkiewki i ogórki zielone albo ogórki i papryka, może być i trochę soli i ketchup na to wszystko i smacznego! Można zrobić ciepłe bułki w piekarniku - z posolonym pomidorem, wyciśniętym czosnkiem(...)Oprócz tego - wszelkiego rodzaju pasty ze strączków i nie tylko, smarowidła i "masełka" , które żadnych podkładów nie potrzebują, łatwo się smarują i doskonale smakują same lub w towarzystwie - ogórków, papryczek, pestek słonecznika, ziaren sezamu, itd., no chyba że są słodkie. pasta sojowo-bazyliowa Nie musimy kupować drogich gotowych, wiele można łatwo przygotować samemu. "Smalec" z fasoli
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEduża gałązka świeżego rozmarynu olej rzepakowy Biooil przyprawa do grilla pikantna Kamis sól czosnkowa z ziołami Kamis Dodatkowo: 1 mała papryka czerwona 4 większe listki mięty pomarańczowej kawałek ogórka zielonego 1/2 dużego pomidora szczypior, malutki pęczek kilka listków szpinaku garść miksu sałat garść rukoli 1 mała czerwona cebulka 4 placki tortilli Sos czosnkowy - improwizowany: mały jogurt naturalny 3-4 ząbki(...)środka, albo ciapaliśmy sosem ułożone składniki,każde z nas ciapało według własnych upodobań :) A wyszło PYYYYSZNEE! Lubię wiosnę :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - wok linii Granitium włoskiej firmy Ballarini
Blondynka Gotujelimonce pozostał bardzo delikatny i intensywny w smaku. Nie ma mowy o cierpkim posmaku surowej ryby! Całość podkręcają ogórki, świeże i małosolne + lekka galaretka. I nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie ten wyjątkowy smak samych ogórków. Smak znany ale nienachalny i podkręcony cytrusową nutą, a granish z pachnącego kopru i nasturcji wraz z hiszpańskim winem musującym(...)galaretka oraz trzy majonezy - ze szczawiu i czerwonej kapusty oraz zagadkowy - jak na mój smak chyba z wędzonej cebuli. O ile talerz nie zachwycał - sytuacje ratował sommelier i dobrane włoskie wino z regionu Kampania - VESEVO Belnvento Falaghina. Dla tego wina jestem gotowa zdradzić moich gruzińskich liderów :) Mówi się, że ważne jest pierwsze wrażenie i ostatnie słowo! Tak też było
Spektrum Smakubeef Stroganoff, albo po polsku „strogonow” – danie popularne na całym świecie, w Polsce nieodłączny kulinarny akcent wszystkich domówek w latach 80 i 90, robiony w najrozmaitszych wersjach: często z ogórkiem kiszonym i innymi dodatkami, zazwyczaj z mięs znacznie tańszych niż polędwica wołowa, która występuje w oryginalnym przepisie. Stroganoff, lub Strogonov to danie bez ustalonego pochodzenia i bez jednego, kanonicznego składu(...)Dodaj do masy mięso, majonez i musztardę. Zmiksuj kilkoma pulsacyjnymi ruchami. Masa nie musi zmiksowana na gładko. Zwilż dłonie olejem, nabieraj niewielkie porcje masy i formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego. Krok 3 Obierz pieczarki, większe przekrój na połowy lub w paski. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, kiedy będzie gorący, wyłóż na niego pokrojone pieczarki. Smaż 3-4 minuty aż zbrązowieją
Niedzielny kucharzPrzepis ten to wynik dostosowywania włoskich przepisów z telewizyjnej serii "Buddy Valastro gotuje" do polskiej rzeczywistości. Nigdy nie byłam we Włoszech i ciężko jest mi ocenić jak wspaniałe mogą być włoskie smaki, natomiast często staram się bazować na przepisach na włoskie specjały i tworzyć dania, które zadowolą kubki smakowe moje i Dominika. Może to nie do końca Włochy na talerzu(...)startego Parmezanu lub Grana Padano ok. pół szklanki mąki pszennej 2 jajka roztrzepane widelcem 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę 1,5 łyżeczki przyprawy do pizzy lub przypraw włoskich 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki sól i pieprz olej do smażenia Najpierw przygotowujemy kurczaka: myjemy go, osuszamy ręcznikiem, a następnie pozbywamy się wszystkich chrząstek, błonek i tłuszczu. Połówki piersi przekrawamy
Cooking Monster