Połóż na kanapkę plaster pasztetu i ulubione dodatki (świetnie smakuje z kiszonym ogórkiem lub suszonymi pomidorami). A jak zrobić ten wyśmienity pasztet? Podaję za Jadłonomią: Składniki na małą keksówkę: 2 cebule kilka łyżek oleju do smażenia 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 goździki 1 owoc jałowca 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej(...)dodaję do akcji: W temat filmów o jedzeniu świetnie wpisuje się Jestem miłością (2010, Luca Guadagnino) z Tildą Swinton w roli głównej. Gdy Emma, żona włoskiego bogacza poznaje pewnego kucharza (przyjaciela swojego syna), budzi się w niej życie. Ta znajomość na zawsze odmieni życie całej rodziny. Warto obejrzeć. Bread with lentil pate, I am love
Qlinarnie i QlinarniePrzepyszny sos z porcini, ponieważ nie miałam naszych polskich suszonych borowików- kupiłam włoskie porcini, które jak się okazało są po prostu prawdziwkami. :) Przy okazji dowiedziałam się, że we Włoszech o porcino mówi się prosiaczki , w Niemczech mówimy Steinpilz- kamienne grzyby, w Holandii -eekhoorntjesbrood-chleb wiewiórki :), w Hiszpanii -panza- brzuch, no i oczywiście w Polsce mówimy o nim jako o prawdziwym(...)gotujemy około 20 min. Jeżeli jest potrzeba , możemy jeszcze sos doprawić przyprawami- solą i pieprzem. Sos gotowy. :) Sos podałam z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów i ogórka konserwowego.Smacznego
Smaki Edytyrzepakowym, czyli dla tych co liczą kalorie idealny. Rybę podałam na Ziemniaczkach Niedźwiedzich z sałatką, której większość składników pochodzi z moich balkonowych zbiorów (szpinak, mix sałat, szczypior, mięta pomarańczowa, ogórek, pomidor i olej z pestek dyni). Jeśli chcecie wiedzieć co w tym roku mam na balkonie, zapraszam na fan page bloga na portalu Facebook :) Smażenie na dwa fochy :) Składniki(...)upieczonych ziemniaczkach, obok ułożyłam sałatkę i kilka plasterków cytryny. Zarówno dziecku jak i mnie bardzo ten obiad smakował. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - patelnia grillowa linii Granitium włoskiej firmy Ballarini
Blondynka Gotujekilka liści jarmużu i kapusty toskańskiej cavolo nero (ja mam swój jarmuż zielony i fioletowy i swoją cavolo nero, dlatego ich użyłam. Myślę, że można też spokojnie użyć kapusty włoskiej) ciut oleju do posmarowania keksówki 1. Fasolę opłukać i zalać wrzątkiem. Wsypać cząber i odstawić na ok. 2 godz. Podkreślam, że użyłam swojej fasoli, więc wiedziałam na pewno(...)górne liście i od razu wyjęłam z formy dnem do góry. Koniecznie trzeba odstawić do całkowitego ostygnięcia. Pieczeń na śniadaniowe kanapki gotowa :) Do tego ciut majonezu i sałatka z ogórków i mamy odlotowe pożywne śniadanko pourlopowe
Weekendy w domu i ogrodziePostny piątek to możliwość wypróbowania kolejnego przepisu z rybą w roli głównej. Przepis wyszukała jakiś czas temu w internecie siostra, ale nie jest w stanie teraz
Pasja SmakuKolejne łatwe do zrobienia danie obiadowe, dla miłośników wolnowaru. Miałam akurat koper (pozostałości po kiszeniu ogórków), dodałam parę gałązek do garnka. Wolnowar wydobył cały koprowy zapach! Bardzo mi się pomysł z koprem spodobał, ale jeżeli zrobicie takie pulpety bez kopru, też będzie smacznie. Danie oczywiście można zrobić tradycyjnie, ale cały urok wolnowaru polega(...)mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu i czosnku. Zmoczonymi wodą rękami, formować placuszek, pośrodku ułożyć kawałek sera, następnie uformować kulkę, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszło mi 11 sztuk. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć pulpety, obsmażyć, delikatnie obracając, tak aby pulpety ze wszystkich stron ładnie się zbrązowiły. Zdjąć pulpety z patelni, usunąć z naczynia
Stare Garymiód tymiankowy o ciemnej, głębokiej barwie. Jak nie przepadam za miodem, tak każdy dzień w Grecji rozpoczynałam od miseczki gęstego, kremowego jogurtu naturalnego z miodem tymiankowym i posiekanymi orzechami włoskimi. Niebo w gębie! A właśnie sobie przypomniałam - Kreta posiada drugi, bardzo uciążliwy (przynajmniej dla mnie) minus - cykady. To dosyć duże owady, których samce mają na odwłoku narządy (tymbale) wydające głośne(...)mały okrągły placek wypiekany z mąki, wody i drożdży, podawany do różnego rodzaju past i dipów, a także do zawijania gyrosu tzatziki - dip z jogurtu greckiego z czosnkiem, świeżym ogórkiem i oliwą fava - pasta z żółtego grochu ze smażoną cebulką, oliwą i cytryną, szczególnie popularna na wyspie Santorini dolmades - ryż z mięsem jagnięcym zawijany w liście winogron (coś jak polskie
W kuchni Katiedeszczu uderzających o ziemię, dobrze jest zjeść coś, co przywodzi na myśl słońce i ciepłą, letnią bryzę znad morza Śródziemnego. Zatem moja dzisiejsza propozycja to Lasagne, tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Tradycyjnych przepisów, jak to zwykle we Włoszech, jest tyle ile kuchni. Można zatem zrobić lasagne z dodatkiem sosu beszamelowego, ale można też zrobić nieco(...)pomidory stały się popularne w zachodniej Europie dopiero za czasów Kolumba. Lasagne 1 opakowanie płatków makaronowych do Lasagne 2 podwójne piersi z kurczaka 2 puszki pomidorów 1 papryka 2 ogórki konserwowe 1 duża cebula 100g oliwek 400g pieczarek 200g żółtego sera garść listków bazylii sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie Pierś z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę i namoczyć
Przepysznik - BLW i nie tylkocukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Chrupiąca sałatka warzywna z szynką(...)jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka
Moja smaczna kuchniaAkademii Sweet Decor mamy super sprzęt od tej marki ) dostaliście do przetestowania Jego wymarzony sprzęt – maszynę do hot-dogów marki ARIETE z serii Party Time. ARIETE to włoska marka należąca do grupy De’Longhi, której misją jest projektowanie prostych, użytecznych i estetycznie doskonałych produktów dla gospodarstwa domowego. Konsekwentnie najwyższa jakość i technologia, pozwalają zajmować od wielu lat czołowe(...)urządzenia – sprawdźcie przez zakupem! Inaczej boki będą się mocniej przypiekać. * dobrej jakości parówki ( lub inne, ulubione kiełbaski ) – 4 szt * papryka żółta -1 szt * papryka czerwona -1 szt * ogórek gruntowy -1 szt * biała cebula – 1 szt * oliwa z oliwek – 2 łyżki * sól i pieprz – do smaku * musztarda Dijon – 1 łyżka * prażona cebulka – jako dodatek
Ostra na Słodkowybierz porcję ulubionych owoców - porcja to ok. 100 gramów jadalnych części produktu (odpowiada to średniej wielkości jabłku, jednemu bananowi, czy 1/2 szklanki drobnych owoców) wybierz ulubione orzechy - mogą być włoskie, laskowe, pistacjowe... porcja powinna wynosić nie więcej niż 20-30 gramów owoce umyj pod zimną wodą, osusz i pokrój wszystkie dodatki wymieszaj z opakowaniem (200 g) naturalnego serka wiejskiego(...)tylko poprawi trawienie, ale także będzie stanowił niezwykle smaczną i zdrową przekąskę, która świetnie zaspokoi apetyt na wszelkie słodycze. :) 4. Wafle ryżowe z serkiem, wędzonym łososiem i ogórkiem Wafle ryżowe to jedna z najpopularniejszych przekąsek. Wafle są lekkie, smaczne i długo zachowują świeżość. Wiele osób chętnie po nie sięga, nierzadko w zastępstwie pieczywa. Jednak należy pamiętać, że wciąż pozostają
Kuchnia Ellietrochę inaczej. Twarożek wymieszałam z warzywami i zjadłam z chlebem. Drugie śniadanie 200 ml mleka spożywczego 1,5% 40 g płatków owsianych 40 g rodzynek suszonych 20 g orzechów włoskich Przepis: mleko zagotować, wsypać płatki owsiane. Gotować jeszcze przez chwilę. Po ugotowaniu dodać rodzynki oraz siekane orzechy. Obiad 150 g mięsa z piersi indyka bez skóry 15 g oleju kokosowego(...)robię je sama :) Jako, że nie miałam dziś, to zmieszałam różne płatki i dodałam łyżkę suszonych owoców. Kolacja 10 g oleju kokosowego 70 g chleba wiejskiego 60 g ogórka 60 g papryki czerwonej 200 g pomidora Przepis: pokroić w kostkę pomidora, paprykę i ogórka. Wszystko razem wymieszać, dodać oliwę z oliwek, przyprawić bazylią i pieprzem. Spożywać z chlebem
Kucharzycapróbowania! BLOK CZEKOLADOWY 125g masła 250ml mleka 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 100g ciemnej czekolady 1 paczka (około 250g) maślanych herbatników (petite beurre) pół szklanki zmielonych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów itp.) Masło topimy na małym ogniu, dodajemy mleko i kakao. Mieszając doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Następnie wsypujemy cukier i mieszamy. Połamaną w drobne kostki czekoladę(...)rowie- a ja swoją tak niuniam. Hibiskusy kwitły w trakcie naszego wyjazdu- przepiękny widok. Tajemnicza roślina rosnąca przy drodze na plażę. Jej wyjątkowość polegała na tym, że pachniała ogórkami małosolnymi:) Czy ktoś rozpoznaje co to takiego? Znane i z naszych polskich ogrodów wijce. To co w Grecji najwspanialsze, czyli gaje oliwne. Przy drodze, prawie nas samym morzem- szkarłatka. Ciekawe
les mirabelleswszystkim zapach unoszący się z kuchni, sprawiają, że chce się tam być. Być i jeść. Co prawda, by poczuć się jak we włoskiej trattorii, trzeba zamknąć oczy, bo sam wystój zmierza w kierunku wino-kawiarni, niż typowej włoskiej pizzerii, jednak przecież to jedzenie jest najważniejsze. Właściciele Adjano nazywają miejsce to Wino - Kawiarnia - Pizzeria. Co za dużo to nie zdrowo sobie(...)teks, sam siebie niemal spoliczkowałem, że zapomniałem nadmienić o Ich zupach. Już nie zamierzam bardziej słodzić - musicie koniecznie spróbować kremu z papryki i pomidorów, a także z zielonego ogórka. Tak samo jak ciasta na pizzę i tego im na całej linii zazdroszczę...no nie po chrześcijańsku! Ostatnio spotkała nas bardzo miła niespodzianka. Po zjedzonym posiłku, uśmiechnięta jak zawsze Pani kelnerka
BaRepas