Zdjęcie pochodzi ze strony: http://willaport.pl/atrakcje-w-hotelu/gastronomia-2/ Restauracja urządzona w bardzo ciekawym klimacie - ogromnym plusem są duże akwaria umieszczone w ścianach dzielących 2 sale. Serwowane są tu dania kuchni włoskiej. Wybraliśmy się do restauracji we czwórkę (a w zasadzie szóstkę, jeśli liczyć dzieci ;)), więc i paru rzeczy udało nam się spróbować. Przystawki Caprese z mozarellą, pomidorami i bazylią - sałatka(...)kurczakiem, serem cheddar, skórką pomarańczową, kolendrą i pieprzem oraz chrupiącymi sałatami - Pan Mąż każe mi napisać, że było dobre i mu smakowało. I że mogło nie być w daniu ogórka, bo go nie lubi. Skubnęłam mu trochę kurczaka z cheddarem i dla mnie było ciut za słone, ale ja nie dosalam. Ot tak, nie dosalam i już ;); koszt
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!marinara to prosty, włoski sos pomidorowy do makaronu lub na pizzę. Sos marinara to jeden z najsmaczniejszych i najprostszych włoskich sosów pomidorowych. Jeden z tych przepisów, który po prostu trzeba znać, bo może nas uratować w wielu podbramkowych sytuacjach. Warto mieć go w kuchni, bo stąd już tylko krok do smacznego i sycącego obiadu. Jeśli nazwa „sos marinara(...)kojarzy wam się się z marynarzami, wasze myśli podążają w bardzo dobrym kierunku. Sos zawdzięcza swoją nazwę włoskim żeglarzom, którzy zabierali go ze sobą w długie podróże. Wszystko dlatego, że bardzo długo zachowywał świeżość, a dodatkowo był świetnym źródłem witaminy C, która chroniła marynarzy przed różnego rodzaju chorobami w trakcie rejsów. Obecnie marinara jest jednym z najpopularniejszych sosów świata, który
okolicepalnika.plczasie użyłam brytfanny TOSCANA właśnie – stąd Toskania w mojej kuchni ! Brytfanny firmy Florina , o której więcej pisałam TUTAJ- BRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka(...)godzin, można więcej. Ale nie polecam, gdyż papryka się rozlezie. Po upływie swojego czasu, wyciągnij paprykę z piekarnika. Przygotuj sałatkę- paprykę czerwoną, zieloną, żółtą, surową dynię oraz ogórka poszatkuj w paski, dodaj oliwek zielonej i czarnej, dodaj bazylii, soli, pieprzu i octu balsamicznego z Modeny. Wyłóż sałatkę na talerz, dodaj paprykę, kawałek dyni – nie jedz skóry! Ściągnij czapeczkę
Z Kuchni Do Kuchniniej czosnek, warzywo z którego korzystam nawet częściej niż z cebuli. Właśnie od dodania czosnku rozpoczynam przygotowanie większości sosów do makaronów, pojawia się w marynatach, zupach, daniach kuchni polskiej, włoskiej czy azjatyckiej. W zimie jemy go jeszcze więcej doceniając jego wpływ na odporność naszego organizmu. Wybierając czosnek podczas zakupów spożywczych dużą wagę przykładam do kraju pochodzenia i odmiany. Staram się(...)powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP , które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości
nietylkopasta.plbananem. Bardziej urozmaicone mamy kolacje: sery białe, miękkie i dojrzewające, mozzarella, haloumi, czasem kilka plastrów chorizo, albo suszonej szynki, rzadziej pasztet, do tego pomidor, papryki świeże i konserwowe, ogórek, pomarańcze, melon, winogrona. Generalnie, po kawałku wszystkiego na talerz. Od czasu do czasu smażymy naleśniki (gdy młody sobie zażyczy), owocowe racuchy, albo błyskawiczną pizzę. Bardzo urozmaicone jadamy natomiast obiady. Jasne(...)się nie zwęglił na pył. Tak zrobiony jarmuż można wsypać do misy i zjadać jak chipsy, można też podać jako dodatek do sałatek. Zobacz przepis I wreszcie piątek i włoski klasyk Zupa toskańska z pulpetami Sycąca, mięsno- warzywna zupa, prosta i zdrowa. Jarmuż trafia do niej pod sam koniec. Bo trzeba pamiętać, żeby nie gotować go długo. Właściwie trzeba
Niedzielny kucharzCzytelników, którzy tutaj zaglądają :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam za rok! Sałatki i surówki Sałatka z grzybów autorka: Karolaa z bloga I love cooking Surówka z marchewki, pora , ogórka i kapusty kiszonej autorka: Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie Sałatka z jarmużem i burakami z sosem chrzanowym(...)algorytmy Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami autorka: izzy z bloga Take it Izzy Pieczarki z Niemiec autorka: Make Easy Meal z bloga Make Easy Meal Gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus autorka: Beata12 z bloga W królestwie smaków Beaty MAKARON Z PIECZONĄ DYNIĄ autor: kar_nowak z bloga Mam to na widelcu Dyniowo-batatowe rösti z jajkami
Weekendy w domu i ogrodzieAgnieszki Piskały-Topczewskej, której rady znajdziecie również w tym artykule. Oto 6 moich sposobów na budowanie odporności poprzez produkty żywieniowe oraz suplementację: Często podaję kiszonki Czy Wasze dzieci lubią ogórki kiszone? U mnie jest tak: jedno lubi kiszone, drugie lubi tylko małosolne, a trzecie nie lubi wcale.. ale za to lubi wyjadać z pojemnika kiszoną kapustę(...)mają. Jeśli dziecko nie przepada za wyrazistym smakiem ogórków kwaszonych, to można np. do talerza już przygotowanej, ulubionej zupy dziecka (np. pomidorowej lub warzywnej zupy-krem) dodać łyżkę soku z kwaszonych ogórków. Nie zmieni to smaku zupy, a będzie mieć dobroczynny wpływ na zdrowie dziecka. Oprócz ogórków możemy ukisić też: czosnek, rzodkiewki, buraki, marchewkę czy kalafiora
Wiszniówkaktórej godzinie podajemy poszczególne dania, ale czasami trzeba coś skorygować. Po przywitaniu pary młodej, goście zasiadają do stołu. Jestem zwolennikiem małej przystawki, może to być np. plasterek włoskiej mozzarelli z wędzonym łososiem, tartaletka z musem z wątróbki z dodatkiem brandy itd. Dlaczego jestem zwolennikiem podania przystawki. Z kilku powodów. To ma być małe dzieło sztuki kucharza(...)tymbaliki , marynaty i śledzie. Co powinno się znaleźć na stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina 23:00 - czas na gorące danie. Tutaj możemy na bogato, podać np. dzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony z fanfarami
Kulinarny karnet Christophera