czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia pulled pork. Takiej prawdziwej szarpanej wieprzowiny, pieczonej przez kilka godzin, której aromat nie daje przejść obojętnie i wywołuje najśmielsze kulinarne fantazje... Chrupiąca bułka, ogórek, soczysta sałata, pomidor, może jeszcze pieczarki albo grillowana papryka... Albo puszyste puree z ziemniaków, ulubiona surówka... i pulled pork. Kolejną zaletą tej potrawy jest to, że mimo długiego czasu(...)czosnku marynata: 1 łyżka kuminu 2 łyżki wędzonej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 łyżka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy (dałam miodową i francuską) 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oliwy Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Grubsze warstwy tłuszczu poobcinać. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć mięso. Mięso
Obiad gotowyzakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 60 dkg selera (korzeń) 2 jaja 5 łyżek bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu dodatkowo: ser żółty, pomidor, sałata, ogórek, sos tysiąca wysp, cebula, bułki do burgerów Selera obrać ze skórki, utrzeć na tarce o średnich oczkach. Utartego selera włożyć do miski, dodać jajka, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Bardzo dokładnie(...)piec 50 minut w 180 stopniach Cejsjusza. W połowie pieczenia burgery należy przewrócić. Gotowe burgery serwować z dowolnymi warzywami i sosem. Ja użyłam sosu tysiąca wysp ale można użyć ketchupu, majonezu, bbq czy nawet sosu czosnkowego. Burgery z selera z serem i sosem tysiąca wysp Smacznego! Burgery z selera z serem i sosem tysiąca wysp Sos tysiąca wysp w wersji
mecooksmogłabym Wam zaproponować jeśli nie… danie ze śledziem w roli głównej? :) Zapraszam zatem na pyszną i oczywiście bardzo prostą sałatkę. Jako dodatki „występują”: posiekany koperek i szczypiorek, marynowane grzybki i ogórki konserwowe, do tego pyszny sos z jogurtu greckiego i majonezu z curry i innymi przyprawami. Do sałatki można użyć filetów śledziowych a’la matias w zalewie (takich, które trzeba(...)łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki cukru pudru 1-2 płaskie łyżeczki curry (można dać mniej) 1 łyżka ketchupu 1-2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Wykonanie: Wymoczone matiasy kroimy na kawałki szerokości ok. 2 cm i wkładamy do miski. Korniszony kroimy w kostkę, a grzybki drobno siekamy
MyCookBook.plParówki zawijane w ciasto francuskie to błyskawiczna przystawka na spotkanie ze znajomymi, albo kiedy odwiedzą nas niezapowiadani goście. Parówki zawijane w ciasto francuskie to z całą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cebula · 20 dag pieczarek · 2 papryki ( żółta, czerwona) · 3 ogórki konserwowe · Koncentrat pomidorowy · 15 płatów makaronu lasagne · 12 plasterków sera żółtego(...)cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. 5. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 6. Następnie dodajemy obrane z nasion i pokrojone w paseczki papryki oraz pokrojone w kostkę ogórki. 7. Łączymy wszystkie warzywa z koncentratem pomidorowym i jak ktoś lubi wyrazisty smak, doprawiamy papryką. 8. Warzywa łączymy z mięsem. 9. Następnym zadaniem jest przygotowanie sosu beszamel: rozpuszczamy
Kulinarna Chwilacałkiem nas zaskoczył. Burgery były bardzo fajne, delikatne w smaku i doskonale pasowały do ciemnej bułki i warzywnych dodatków. Danie niezwłocznie powtórzyłyśmy w domu testując na dzieciakach. Z domowych ketchupem zajadały z wielką chęcią :) Wersja dla nas zawiera konfiturę z czerwonej cebuli. Całość wyszła niezwykle smacznie i może konkurować z niejednym mięsnym burgerem. Polecamy burgery, jak i zachęcanie dzieci(...)łyżki brązowego cukru 2 łyżki miodu 100ml czerwonego wina Przyprawy: tymianek (najlepiej świeży) Dodatki: 4 bułki pełnoziarniste (mogą być specjalne do burgerów lub zwykłe bułki) Liście sałaty, pomidor, ogórek, żółty ser (to co najbardziej lubimy w hamburgerach) Na patelni rozgrzewamy olej. Jasną cebulę obieramy i drobno siekamy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni, pod koniec dodając czosnek. Smażymy jeszcze
Kolizje Smakówtrochę przewrotna, ale danie pyszne. Wynalazki, dlatego, że pomiędzy dwa plastry bakłażana i ser, można włożyć np. szynkę konserwową i pomidora w plastrach czy też np. plasterki świeżego ogórka. Pełna dowolność. Podajemy jako samodzielne danie lub jako przystawkę. Wszystko zależy od naszych "mocy przerobowych". Składniki na 4 porcje: 1 bakłażan 4 plasterki szynki szwarcwldzkiej 4 plasterki sera(...)kawałek czerwonej papryki bez skórki. Całość przykrywamy plastrem bakłażana, panierujemy w mące, jajku i tartej bułce i smażymy z obu stron na oleju. Można podać z sosem, ketchupem, bez sosu jest również bardzo smaczny
Kulinarny karnet Christopheraniż te robione ze starych, a starte na oczkach po upieczeniu są chrupiące i nie nasączone olejem:)) Pokusiłam się podać je tym razem z prostą sałatką z pomidora, ogórka kiszonego i cebuli. Podobną wypatrzyłam przy przepisie na placki u Margarytki, i pokusiłam się o spróbowanie tego zestawienia, bo przyznam, że dotąd placki jadałam bez dodatków albo tylko(...)mieszamy.Nakładamy łyżką na rozgrzany na patelni olej formując placuszki. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniczku z nadmiaru tłuszczu.Podajemy z cukrem, sosem, śmietaną, ketchupem, jogurtem ... czyli tym, co lubimy najbardziej
Walijskie Pichcenieznajdziecie na moim blogu w zakładce "sosy". Życzę smacznego! :) Składniki: 6 bułek "hamburgerówek" połówka piersi z kurczaka płatki kukurydziane- pokruszone do obtoczenia kurczaka cebula czerwona sałata pomidor ogórek- zielony lub kiszony ser żółty 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka musztarda Wykonanie:Kurczaka dzielimy na mniejsze części i rozbijamy delikatnie, żeby(...)jest nieco gorszy.Bułki kroimy i smarujemy od wewnątrz cienko musztardą, zapiekamy w piekarniku, tak żeby były ciepłe. Warzywa kroimy. Układamy wszystkie składniki na bułce według uznania, smarujemy sosem, ketchupem, majonezem, jednym słowem tym co lubimy najbardziej i gotowe
Czerwona Porzeczkaciasta francuskiego 2 pomidory 1 cebula biała/czerwona 5-6 pieczarek 10 dag szynki w kawałku 20 dag sera żółtego np Goudy oregano suszone Sos: koncentrat pomidorowy 2 łyżki ketchupu 1-2 ząbków czosnku łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz do smaku Blacha do pieczenia Papier do pieczenia Nastawiam piekarnik na około 180-200 stopni. Przygotowuję sobie składniki, czyli: Kroję(...)dowolnej kolejności. Na końcu posypuję startym serem i oregano. Blaszkę wkładam do piekarnika na około 20 min. Trzeba pilnować ! Smacznego ! Ps. Proponuję kombinować z innymi także składnikami :) np ogórkiem kiszonym, bądź ugotowanym jajkiem, albo też kiełbaską czy kabanosami
Justa próbuje gotowaćlodówki na 30 minut. Po tym czasie tortille kroję na kawałki o grubości ok 1 cm. Ja zazwyczaj robię dwie wersje smakowe: - salami chilli, sałata lodowa, papryka - łosoś, ogórek zielony, rukola lub inna sałata. Sałatka ala Caprese. Jak zrobić prostą sałatkę caprese każdy wie. Moja jednak jest jeszcze prostsza w wykonaniu. Plasterki pomidorów i mozzarelli układam(...)szynkę. Jaja faszerowane. Przepisów na jajka faszerowane jest chyba tyle, ile mamy kucharek. Wystarczy obrać jajeczko, wybrać z niego żółtko do którego dodajemy jakiś ulubiony składnik, majonez, chrzan, ketchup w zależności od gustu i wypełniamy przygotowanym farszem żółtko. Ja zazwyczaj przygotowuję następujące farsze: - Ok 50 g. łososia, łyżka majonezu, łyżka jogurtu, łyżeczka musztardy, łyżeczka soku z cytryny, sól
Pani domowaTortilla z kurczakiem Składniki: 4 placki tortilli Pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka/ kebaba/ gyrosa Sałata (ja użyłam mix sałat) 1 pomidor 4 rzodkiewki 1 ogórek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała cebula Koperek Szczypiorek Składniki na sos do tortilli: Jogurt naturalny (Greek Style Light) 2 ząbki czosnku (wycisnąć przez praskę) 1 łyżeczka musztardy Kilka listków bazylii (drobno(...)oraz koperek (Ja dodałam do nich łyżkę octu balsamicznego). Tortille przygotować według opisu na opakowaniu. Posmarować dokładnie sosem, ułożyć sałatę, warzywa oraz kawałki kurczaka. Można również polać troszkę ketchupem. Zawinąć tortillę
The Sweet Damselproste, dobrze opisane i z produktów ogólnodostępnych. Jest w czym wybierać. Najwięcej jest przetworów z warzyw, ale to dlatego, że tych przetworów robimy najwięcej. Są oczywiście tradycyjne jak ogórki, kapusta, ale znajdziemy tez i takie mnie spotykane jak ziołowe karczochy, marynowane szparagi, pikantne marynowane marchewki, marynowana młoda kukurydza, fenkuł, cebula, rabarbar czy cukinia. Ja w tym tygodniu zabieram(...)ognistą paprykową, pomidorową z czarną fasolą, z mango i kolendrą verde z miechunki i limonki. Znajdziemy też przepis na klasyczny sos pomidorowy, pomidorowy z oliwkami, klasyczny sos barbecue, domowy ketchup i sos taco. Dla każdego coś dobrego :-) Jest też rozdział relisze i tapenady. Hmm i tu powiem szczerze jestem mile zaskoczona, bo nie robiłam takich wynalazków, jest to dla mnie
kruche babeczkijajka sól pieprz 3 plastry szynki 100 g tartego żółtego sera 1 łyżka masła Ja wykorzystuje wyżej wspomniane składniki, ale Wy użyjcie Waszych ulubionych, mogą to być oliwki, ogórek zielony, szynka parmeńska. Tortilla z jajecznicą i warzywami – jak przygotować Zaczynamy od wbicia do miseczki jajek, dodania szczypty soli, pieprzu i roztrzepaniu ich widelcem. Następnie smażymy jajecznicę na maśle(...)wideo: Złożoną tortille kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni i podpiekamy z obu stron, aż delikatnie się zarumieni i stanie się chrupiąca. Możemy ją podać, chociażby z domowym ketchupem. Smacznego! Artykuł Tortilla z jajecznicą i warzywami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!nadchodzącego roku szkolnego, który już jest tuż, tuż. W domu też mam sporo obowiązków. Koniec wakacji to przecież czas przygotowywania przetworów. Nie szaleję z nimi, ale niektóre są obowiązkowe: ogórki kanapkowe z curry, sos słodko kwaśny są już gotowe. Robię je zawsze w podwójnej ilości, tym bardziej, że każde z dzieci mieszka już osobno, więc chętnie zabiorą do swoich(...)dniach otworzyłam słoiczek do śniadania i patrzyłam, jak zawartość znika w zastraszającym tempie. Sos i pasta okazały się przepyszne. Znakomicie smakują jako dodatek do kanapek z żółtym serem, zastępują ketchup, są rewelacyjne do mięs, sprawdzają się także jako dip. Żałuję, że tak późno trafiłam na ten przepis, ale wiem, że co roku będę do niego wracać. Polecam. Składniki
W mojej kuchni