ogórki konserwowe - 4957 przepisów (strona:59/331)

Sałatka z kurczakiem i makaronem 134

proponuję podwoić ilość składników.  Porcja dla 2 - 3 osób.  Składniki: - ok. 100 g dowolnego makaronu (dodawałam na oko) - jedna pierś z kurczaka (pojedyncza) - 2 średniej wielkości ogórki konserwowe - 1/4 świeżej, czerwonej papryki - średniej wielkości cebula - opcjonalnie: groszek lub kukurydza konserwowa - 50 ml białego, wytrawnego wina - łyżka oleju - dwie łyżki majonezu - sól, pieprz - czerwona słodka papryka - suszone: tymianek(...)fragmentów wlewamy na patelnie wino i około 1/3 łyżeczki czerwonej papryki. Smażymy do momentu, aż całe wino wyparuje i odstawiamy do wystygnięcia. 3. Kroimy bardzo drobno cebulę i ogórki konserwowe. Paprykę kroimy na nieduże kawałki. Mieszamy w misce z makaronem, kurczakiem i majonezem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią i oregano. Smacznego

Kraina Tysiąca Smaków
Przepis na domowe hamburgery 118

dodatków to proponuję Wam również domowy kotlet (jak go zrobić powiem za chwilę) oraz mnóstwo warzyw. W naszym przypadku były to: pomidory czerwona papryka ogórki ogórki konserwowe sałata (najlepiej karbowana) lub kapusta pekińska szczypiorek Dodatkowo przydadzą się także prażona cebulka oraz topiony ser w plasterkach Kotlety do burgerów robię podobnie jak kotlety mielone z tą różnicą(...)burgerów Ten robi się błyskawicznie. Wystarczy jedynie dokładnie ze sobą zmieszać: łyżkę ketchupu 4 łyżki majonezu (np. kieleckiego) łyżkę musztardy łyżkę posiekanej cebuli szczyptę czosnku granulowanego łyżkę drobno posiekanego ogórka konserwowego Następnie gotowy sos odstawiamy najlepiej na kilka godzin do lodówki w celu przegryzienia się składników. Jeśli nie chce się Wam robić sosu, burgery możecie także podać z musztardą

Arbuziaki
Sałatka warstwowa - GYROS 170

stołu jako pierwsza, jest pyszna i chyba nigdy nam się nie przeje :-)  Rodzinna impreza ....sałatka warstwowa - GYROS Składniki:  -1-2 piersi z kurczaka - puszka kukurydzy - kilka ogórków konserwowych  -czerwona papryka - 4-6 jajek  - kilka pomidorków koktajlowych do ozdoby  - 1-2 cebule - 2 łyżki ketchupu  - majonez kielecki , jogurt naturalny ,  - kapusta pekińska  - sól(...)takiej najlepiej sałatka się prezentuje).Pokroić drobno cebulkę i przełożyć na kurczaka. Następnie cebulę posmarować warstwą ketchupu. Odsączyć kukurydzę z puszki i równo rozprowadzić. Pokroić w kostkę kilka ogórków konserwowych , tak żeby powstała nam kolejna warstwa. To samo zrobić z czerwoną papryką. Z majonezu i jogurtu naturalnego zrobić sos , doprawić go do smaku pieprzem , odrobiną soli i ulubionymi ziołami

Aromatyczne Podróże
szybkowar-gulasz wieprzowy z prawdziwkami i kaszą gryczaną... 153

pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, woda 6 szklanek, mąka pszenna 3 łyżki, śmietana gęsta 1 /2 szklanki, kasza gryczana 2 saszetki, ogórki konserwowe 10 sztuk na gorącym oleju w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na większym ogniu podsmażyć pokrojoną w kostkę łopatkę, posypać pieprzami, kucharkiem do łopatki wsypać(...)minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie otworzyć szybkowar, zagotować i wlać mąkę romieszaną ze śmietaną 12% z ciut wodą, zagęścić sos - podać z kaszą gryczaną i ogórkami konserwowymi gulasz jest aromatyczny, pachnie grzybami i jest pyszny............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowe kanapki 223

Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju 5 dag drożdży 100 ml ciepłej wody 150 ml ciepłego mleka Nadzienie: Kilka ogórków konserwowych Pół czerwonej papryki Kilka plastrów szynki (w zależności od wielkości) Kilka plastrów sera żółtego Dodatkowo: Mak do posypania Jajko do posmarowania bułeczek Przygotowanie: Wymieszać mleko z wodą. Drożdże wymieszać(...)kulę i zostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 45 min. Następnie formować z ciasta placki, na które nakładać szynkę, ser żółty oraz kawałek papryki i plasterki ogórka konserwowego. Skleić i uformować wybrany przez nas kształt bułeczki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Wierzch posypać makiem.      Piec w 180 stopniach

Fabryka pomysłów
Ryba po japońsku 335

Składniki: • 1/2 kg fileta rybnego (ja użyłem dorsza) • 1 czerwona papryka • 1 zielona papryka • 2 cebule • 5 ogórków konserwowych • sól, pieprz • mąka do obtoczenia ryby Zalewa: • 1 szklanka wody • 1/2 szklanki cukru • 1/3 szklanki oleju • 2 łyżki octu • 1/2 szklanki pikantnego ketchupu • słoiczek przecieru pomidorowego (190 g) Przygotowanie: Filety dokładnie myjemy. W przypadku gdy zawierają większe ości, usuwamy(...)międzyczasie przygotowujemy zalewę. W garnku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę i zagotowujemy. Paprykę myjemy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Ogórki konserwowe również siekamy w paseczki. Po zagotowaniu zalewy, warzywa przekładamy do garnka. Całość gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut (do momentu, aż warzywa zmiękną). W przezroczystym naczyniu układamy

KUCHNIA POLSKA
dorsz w galarecie... 119

ększe, woda 2 litry, sok z cytryny 1 łyżka, por 1 mały, kucharek 1 łyżka, żelatyna 2 opakowania na 1 litr, marchewka ugotowana 2 sztuki, jajka 3 sztuki, ogórki konserwowe 3 sztuki, natka pietruszki - ile potrzeba, pieprz czarny mielony - ile potrzeba filety dorsza podzielić na porcje, jeden filet na 4 porcje, zalać w garnku wodą, dodać por umyty(...)wywar przelać przez drobne sitko do garnka, wsypać żelatyny i doprowadzić do zagotowania cały czas mieszając na rybie poukładać ugotowane jajka, marchew pokrojone cienko w plastry, dodać pokrojone ogórki konserwowe, wsypać groszek z puszki bez zalewy i listki natki pietruszki, wlać wywar z żelatyną, i zostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu smaczna i zdrowa rybka w galarecie..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
SZASZLYKI NA OSTRO na grilla 99

także usmażyć na patelni. -------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 35 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 2 strąki różnokolorowej papryki 4 kotlety wieprzowe 4 dag bekonu 2 cebule 3 pomidory 2 ogórki konserwowe 5 łyżek oleju 4 łyżki keczupu 1 łyżka miodu sól pieprz mielone chilli 1 łyżeczka soku z cytryny dodatki: 25 dag ugotowanego długoziarnistego ryżu   zielenina do dekoracji PRZYGOTOWANIE(...)wszystkich stron przez około 10 minut. Upieczone mięso oprószamy solą, pieprzem i  chilli. Krok 4. Przygotowujemy sos : w miseczce mieszamy drobno posiekane cebule, pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe oraz pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki), dodajemy keczup, miód i 2 łyżki oleju -  doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Gotowe szaszłyki polewamy sosem, podajemy

Moja Książka Kucharska
Mroczne tacos z fioletowej marchwi z warzywami i Pudliszkową salsą 124

przydomowym ogródku. Smakuje ja ta zwykła pomarańczowa ale to co ją odróżnia to oczywiście kosmiczna barwa.  Moje tacosy zestawiłam z pikantnym sosem pomidorowym, piklowaną marchewką, czarną fasolą, ogórkami konserwowymi, pomidorami, kukurydzom, oraz czerwoną sałatą radicchio i rukolą.   Łapcie przepis bo majówka już za kilka chwil.  Na ciasto :  2 średnie marchewki fioletowe 35 g startego(...)łyżki czarnej fasoli  1 pomidor 1 mała czerwona cebula    1 fioletowa marchewka  1 łyżeczka octu ryżowego szczypta soli i cukru szczypta kuminu ok.10 małych ogórków konserwowych  Wykonanie :  1. Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki tak samo traktujemy czosnek. Starannie odciskamy sok. Masa nie może być mokra. Wbijamy jajko i mieszamy. Dodajemy

vaniliowoczekoladowa
ZUPA GULASZOWA ORAZ RECENZJA GARNKA PRÓŻNIOWEGO HAPPYCALL VACUUM POT 100

zachwyceni :) A teraz pora na przepis na zupę gulaszową: * około pół kg mięsa wieprzowego- ja użyłam łopatki * 1 czerwona papryka * 1 cebula * 2-3 większe ziemniaki * 2 większe ogórki konserwowe * około 1,5 litra bulionu * około 3 łyżek przecieru pomidorowego * odrobina oleju * sól i pieprz do smaku * papryka ostra i słodka do smaku (ja dałam płaskie pół łyżeczki papryki(...)podlać bulionem, dodać pokrojoną w małą kostkę paprykę i ziemniaki. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu aż zmiękną ziemniaki i mięso. Na końcu dodać pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, przecier pomidorowy, tymianek, majeranek i ewentualnie sól i pieprz. Wszystko wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Przypominam Wam także przepis na pulpeciki w sosie pieczarkowo- paprykowym  (przepis tutaj) . Pulpeciki

Zrób to smacznie
SZASZŁYKI NA OSTRO na grilla 176

grilla Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 35 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 2 strąki różnokolorowej papryki 4 kotlety wieprzowe z karkówki lub szynki 4 dag bekonu 2 cebule 3 pomidory 2 ogórki konserwowe 5 łyżek oleju 4 łyżki keczupu 1 łyżka miodu sól pieprz mielone chilli 1 łyżeczka soku z cytryny dodatki: 25 dag ugotowanego długoziarnistego ryżu   zielenina do dekoracji(...)wszystkich stron przez około 10 minut. Upieczone mięso oprószamy solą, pieprzem i  chilli. Krok 4. Przygotowujemy sos : w miseczce mieszamy drobno posiekane cebule, pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe oraz pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki), dodajemy keczup, miód i 2 łyżki oleju -  doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Gotowe szaszłyki polewamy sosem, podajemy

Moja Książka Kucharska
Sałatka z nuggetsami 92

okazje do pracy lub na lekki obiad czy kolację.  Proporcje na jedną  miskę/salaterkę/paterkę Ćwiartka średniej sałaty lodowej 2 małe pomidory malinowe 1 duży ogórek konserwowy pół małej cebuli czerwonej kawałek papryki czerwonej 1 filet z kurczaka 3 łyżki jogurtu naturalnego przyprawa do kurczaka płatki kukurydziane rozdrobnione do panierowania Sos 2 łyżki majonezu 1 łyżka(...)Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, pomidory kroimy w duża kostkę można użyć pomidorków koktajlowych przekrojonych na połowę.  Układamy połowę nuggetsów i polewamy sosem. Cebulę kroimy w piórka, ogórki konserwowe w półplasterki i układamy na nuggetsach. Na wierzchu rozkładamy jeszcze trochę sałaty lodowej, paprykę pokrojoną w kostkę i resztę nuggetsów, polewamy ponownie sosem. Smacznego

Andzia Pichci
tortilla drobiowo-warzywno-ryżowa... 125

opakowanie, sok pomidorowy 300 ml, ząbki czosnku 5 sztuk, kucharek 1 łyżka, ryż ugotowany 100 gram/woreczek, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, cebula 2 sztuki, ogórki konserwowe 4 sztuki, jogurt naturalny 380 ml, sos ziołowo-czosnkowy 2 opakowania na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać mielone mięso z indyka i podsmażać z 10 minut, co jakiś czas(...)dente" ryż i wymieszać, zostawić pod przykryciem na 3 godziny, ryż wciągnie wywar i zmięknie użyłam tortillę pomidorową, na każdy placek nałożyć sporą porcję farszu, posypać pokrojoną cieniutko cebulą, ogórkiem konserwowym i zawinąć w rulon podwijając boki, podgrzać w mikrofali lub w piekarniku, ja podgrzałam w mikrofali, jogurt wymieszać z sosem ziołowo-czosnkowym i podać z tortillą - smaczne i sycące

W Mojej Kuchni Lubię
KARKÓWKA PO ZBÓJNICKU.ZAPIEKANA. Z JEDNEGO GARNKA. 109

olej sól pieprz po połowie żółtej, czerwonej, pomarańczowej i zielonej papryki 1 papryczka chili 200 g małych pieczarek 2 cebule słoik małych korniszonów lub 2-3 ogórki konserwowe Zalewa: 1 szkl przegotowanej wody 1/2 szkl ketchupu pikantnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/2  łyżki cukru 2 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)cebule oraz pokrojona paprykę, papryczkę chili (usuwamy dokładnie pestki) i pieczarki. Do naczynia żaroodpornego wykładamy mięso, następnie podsmażoną cebulę z pieczarkami i papryką. Wrzucamy małe korniszony lub plasterki ogórków konserwowych. Całość zalewamy przygotowana zalewą.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę i 20-30 minut

Walijskie Pichcenie
Placki ziemniaczane z pikantnym wieprzowym gulaszem 177

smażenia  gulasz : 800 g łopatki papryka wędzona ostra do smaku sól, pieprz ziele angielski liść laurowy  2 łyżki oleju mąka do zagęszczenia woda dodatkowo do podania : ogórki konserwowe natka pietruszki  Przygotowanie : Mięso myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka w którym rozgrzewamy wcześniej olej, solimy i przesmażamy do pozamykania się porów - delikatnie przypiekamy i wówczas podlewamy(...)Następnie dodajemy mąkę mieszając - ciasto na placki nie powinno być zbite.  Na rozgrzanym tłuszczu smażymy na rumiano z dwóch stron niewielkie placki. Placki podajemy z gorący sosem oraz ogórkiem konserwowym całość oprószając posiekaną natką pietruszki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania