Składniki mineralne to: fosfor, cynk, potas, sód, żelazo, magnez, wapń. Zawiera sporo błonnika. Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne(...)pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 puszka ananasa – 1 słoik selera konserwowego – 1 woreczek ryżu
Zdrowy Styl JoannyFani selera konserwowego powinni być smakiem tej sałatki zachwyceni. To sałatka przygotowana na bazie sałatki królewskiej, ale w nieco skromniejszej wersji. Uważam, że niczego jej jednak nie brakuje. Jest pyszna. Jeśli szukacie sałatki na święta czy inne rodzinne uroczystości, to bardzo ją Wam polecam. 6 jajek 2 słoiczki selera konserwowego 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 5 ogórków konserwowych(...)twardo. Odcedzamy. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Ananasa osączamy na sicie. Dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym (to ważne!) Seler konserwowy osączamy na sicie. Dokładnie odciskamy. Przekładamy na deskę i z grubsza siekamy. Kukurydzę osączamy z zalewy. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Majonez łączymy z kwaśną śmietaną. Doprawiamy do smaku granulowanym czosnkiem oraz solą
Smaki Na Talerzupapryki w proszku; 1/2 łyżeczki soli selerowej; 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu; 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku; 1/2 łyżeczki bazylii; Olej do smażenia. Dodatkowo: 4 bułki do hamburgerów; 8 plasterków ogórków konserwowych w słodkiej zalewie (u mnie Ogórki kanapkowe, Nasza Spiżarnia , z Biedronki); 4 plastry pomidora; 4 plastry czerwonej cebuli; 8 łyżek ketchupu; 1/4 główki, drobno pokrojonej sałaty lodowej
Gospodyni Miejskastrony Swojskie jedzonko . Składniki: ok. 20-30 dag szynki konserwowej lub zwykłej (najlepsza konserwowa prostokątna) ok. 200-300 g twarogu naturalnego President lub innego serka naturalnego 2-3 ogórki konserwowe 5-6 podgrzybków marynowanych łyżka chrzanu 4 łyżki majonezu 1,5-2 łyżki żelatyny (jeżeli są wysokie temperatury powietrza to można nawet ciut więcej aby dłużej postała na stole(...)koperek, natka pietruszki, papryka marynowana lub świeża Szynkę ułożyć tak aby plastry zachodziły na siebie i tworzyły prostokąt. Do miski przełożyć serek, dodać majonez, chrzan i przyprawy. Grzybki i ogórki pokroić w drobną kostkę i również przełożyć do miski. Wszystko wymieszać i spróbować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Żelatynę wymieszać w 4 łyżkach wrzącej wody. Do żelatyny dodać
Mam apetyt na ...right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka szwajcarska – Składniki: 150g sera żółtego 200g szynki konserwowej 1 mały pęczek świeżej natki pietruszki 5 ogórków konserwowych (ok. 300g) 2 łyżk majonezu sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka szwajcarska – Wykonanie: Ser żółty zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach (lub pokroić
Kulinarne Przebojejest to iż możemy ją przygotować dzień wcześniej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 10-11 plasterków szynki konserwowej 1 opakowanie serka śmietankowego, puszystego typu Almette 2 niezbyt duże ogórki konserwowe kawałek czerwonej papryki niecała połówka mniejszej czerwonej cebulki sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: warzywa kroimy w drobniutką kosteczkę i przekładamy do miski, dodajemy serek śmietankowy
Blog kulinarny S9.PLmajonezu. Składniki: 200 g śledzi 2 ugotowane czerwone buraczki 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 70 g serka (0,2% tłuszczu) 100 g jogurtu greckiego/kwaśnej śmietany 2-3 ogórki konserwowe 1-2 łyżki marynaty z ogórków 1 duże jabłko szczypiorek sól, pieprz z młynka Wykonanie: ugotowane wcześniej czerwone buraczki, ogórki i obrane jabłko pokroić w kostkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 2 cykorie 4 ogórki konserwowe pół cebuli czerwonej Sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej Sposób wykonania: Cukinię kroimy w krążki, zostawiając twardą końcówkę. Ogórki kroimy w plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Majonez mieszamy z musztardą. Polewamy surówkę sosem i delikatnie mieszamy
Qchnia po prostuoleju. Pełna dowolność kto co lubi najbardziej. Składniki: 3 średnie płaty śledziowe solone 1 szklanka mleka 3 średnie ziemniaki 1 duże jabłko 1/2 puszki groszku konserwowego 3 ogórki(...)konserwowe 3 łyżki majonezu 1 słoiczek buraczków konserwowych sól pieprz do smaku Do dekoracji: natka pietruszki i roszponka Przygotowanie: Śledzie kroję na centymetrowe paseczki i moczę przez noc w mleku. Ziemniaki gotuję w skórkach po ostudzeniu obieram i kroję w drobną kostkę. Do ziemniaków dodaję odsączony groszek konserwowy, pokrojone w kostkę jabłko i pokrojone również w kostkę ogórki
W kuchennej krainieopisie przepis oraz propozycje dodatków do sałatki. Sałatka szwajcarska SKŁADNIKI: 250 g szynki miodowej lub konserwowej – w kawałku 200 g żółtego sera – w kawałku 5 ogórków konserwowych – 210 g garść natki pietruszki – 20 g 2-3 łyżki majonezu łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz Uwagi do przepisu: Majonez możesz wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym(...)lżejsza. Sałatkę można wzbogacić dodając garść kukurydzy, zielonego groszku z puszki lub pół szklanki selera konserwowego. Do sałatki możesz wybrać dowolną szynkę i ser, choć polecam ser ementaler. Dodatek majonezu i musztardy możesz zastąpić prostym sosem winegret. Wszystkie składniki, tj. szynkę, ser i ogórki możesz pokroić w cienkie paseczki o identycznej długości, np. ok. 2,5-3 cm. PRZYGOTOWANIE
Zasmakuj Kuchniskładniki: 2500 g ogórków gruntowych, świeżych 750 ml octu 10% 750 ml wody 3 szkl cukru 1/2 -1 łyżka curry 1/2 łyżki kurkumy 2-3
Domowy Smak Jedzeniadania . Jest wyśmienity. Składniki : kilka śledzi w oliwie lub marynowanych, 3 ogórki konserwowe, 3 buraczki konserwowe, 2 cebule,( najlepiej czerwone ) 2 papryki czerwone , 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 żółtko surowe, kilka łyżek oliwy, sól, pieprz. Sposób przygotowania : 1. Cebulę obrać i posiekać. Ogórki , paprykę czerwona oraz buraczki pokroić w małą kostkę. Szczypiorek oraz natkę pietruszki
Pysznosci Babci BasiSkładniki: 2 filety z kurczaka 1 opakowanie tortellini z prosciutto 1 słoiczek selera konserwowego (ok 350g) 1 słoik czerwonej papryki konserwowej (ok 720g) 1 puszka kukurydzy 3 duże ogórki konserwowe 7 jajek ugotowanych na twardo 1 pomidor 2 pęczki szczypiorku 3 łyżki majonezu Do smażenia filetów: 2 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy gyros 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki(...)małe kawałki. Smażymy z dodatkiem przyprawy gyros, kurkumy i pieprzu. Wszystko studzimy. Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy opłukany, odcedzony i posiekany drobniej seler konserwowy. Paprykę, ogórki i pomidora kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Do całości dodajemy majonez i przyprawy. Sałatkę przed podaniem trzymamy w lodówce lub zimnym miejscu :) Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladziefiletów z piersi kurczaka (1 średnia pierś);1 kostka rosołowa;Odrobina oleju;3 zupki rosół pikantny Amino;Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);1 średnia, czerwona papryka;1 średnia, żółta papryka;1 średnia cebula;4 ogórki konserowe;400 g gęstego jogurtu naturalnego;4 czubate łyżki majonezu. Sposób przygotowania:Kostkę rosołową rozetrzeć z olejem.Kurczaka umyć, osuszyć(...)wrzucić do miski.Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę, dodać do makaronu.Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do sałatki.Wystudzonego, pokrojonego kurczaka dodać do sałatki.Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, dodać do sałatki.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do sałatki.Do sałatki dodać przyprawy z wszystkich zupek, majonez, jogurt naturalny i całość dobrze
Gospodyni MiejskaTrochę inna wersja śledzi w oleju,bardzo ładnie się prezentują się na świątecznym stole. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule cukrowe 2 cebule czerwone 5 ogórków konserwowych 1 mały słoik marynowanych grzybów olej Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę,kroimy na 2 cm.kawałki.Cebulę czerwoną i cukrową kroimy w drobną kostkę.Ogórki i grzyby kroimy w kostkę,2-3 grzyby zostawić do dekoracji. Śledzie układamy warstwami w salaterce,na dno wyłożyć 2/3 cebuli cukrowej-połowę śledzi-2,3 ogórków konserwowych-pozostałe śledzie-grzyby marynowane-cebula czerwona. Na wierzch układamy pozostałą część ogórków i cebuli i grzyby,tworząc dekorację.Całość zalewamy olejem.Pod przykryciem trzymamy w lodówce. Śledzie najlepiej smakują
Bajeczna Kuchnia