pomidory pół cebuli cukrowej 2-3 ząbki czosnku naka pietruszki bazylia 1 łyżeczka suszonych ogórków kiszonych szczypta pieprzu cytrynowego duża szczypta pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka oliwy Pomidory i cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać drobniutko, dodać poziekaną bazylię i natkę pietruszki, dodać przyprawy , doprawić octem i oliwą. Wymieszać i odstawić
Gotowanie jest łatweśledzie matiasy 5-6 filetów 4 ziemniaki 1 marchewka 1 cebula 1 ogórek kiszony 200 ml śmietany 18% sól pieprz cukier marchewka i natka pietruszki do dekoracji Śledzie wymoczyć w wodzie by nie były zbyt słone. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach. Wystudzić. Wystudzone ziemniaki obrać ze skórki pokroić w kostkę, jedną marchewkę również pokroić w kostkę. Dodać drobno posiekaną
Gotowanie jest łatwepierś pieczonego kurczaka 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki 150 g majonezu 1 łyżka musztardy sól pieprz pieprz ziołowy staropolski Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę ugotować, wszystko w skórkach. wystudzić i obrać. Wszystkie składniki pokroić w kosteczkę, majonez wymieszać z musztardą , doprawić sałatkę solą i pieprzem, Wymieszać
Gotowanie jest łatweudziec indyczy sól pieprz szczypta rozmarynu pieprz ziołowy 1 łyżeczka szczypta oregano szczypta lubczyku szczypta suszonej chili w płatkach 1 szkl kaszy gryczanej 2 szkl wody sól szczypta ogórków kiszonych suszonych szczypta papryki suszonej 1 łyżka łuszczu sos grzybowy 2 garście grzybów suszonych 1 cebula 400 ml śmietany kremówki sól pieprz estragon 2 łyżki oleju Udziec umyć, wyjąć kość
Gotowanie jest łatwegarść grzybów suszonych 1 cebula 200 ml śmietany 22% sól pieprz pieprz ziołowy natka pietruszki oregano listek laurowy ziele angielskie 1 szkl kaszy gryczanej szczypta suszonej papryki szczypta ogórków kiszonych suszonych sól Żołądki umyć, oczyścić, zalać wodą i ugotować z listkiem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Grzybki obgotować osobno, odcedzić i posiekać. Kaszę zalać 2 szklankami wody, dodać
Gotowanie jest łatwepieprzem. Ugotowane ziemniaki odcedzić i utłuc. Jajka włożyć do garnka z wrzątkiem i ugotować, ok 3-4 min. Podawać ułożone na ziemniakach , polać sosem i udekorować rzeżuchą , mile widziany ogórek kiszony
Gotowanie jest łatweRoladki z kurczaka nadziewane pastą pietruszkową z tahini, zapiekane w marchewce ;-) Zazwyczaj takie rolady kojarzą się z ociekającym i niezdrowym tłuszczem, boczkiem i ogórkiem kiszonym. Postanowiłam pokombinować i zrobić zdrową i dietetyczną formę roladki z kurczaka. Zadanie dość pracochłonne ale smak obłędny, pyszny i niepowtarzalny, myślę że warto! SKŁADNIKI: - 1 duży podwójny filet z kurczaka - 2 marchewki młode - 1/2 pęczka
SMYKWKUCHNIJuż dawno nie pojawiło się tu nic z serii Lunch w pracy. Czas to nadrobić ! :) Składniki: mieszanka sałat (endywia, cykoria, roszponka) 1 pomidor 2 kiszone ogórki pół cebuli jedno jajko krem balsamiczny Przygotowanie: Do lunchboxu wsypujemy dużą garść mieszanki sałat. Pomidora i ogórki kroimy na mniejsze cząstki. Cebulę w pół-piórka. Mieszankę sałat posypujemy warzywami. Jajko
Taste Therapyjego zapasy. Bo to naturalny, zdrowy i bogaty w witaminy i minerały, napój, nie powinien być wykorzystywany tylko raz w roku! Kiszone buraki tak jak kiszona kapusta, czy kiszone ogórki mają dużą ilość witaminy C i B (więcej niż świeże warzywa), ponadto chronią przed anemią. Natomiast kwas mleko i błonnik pobudzają pracę jelit, wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Przeczytajcie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękońcu do jesieni pora też przystosować codzienne menu. Tym razem na obiad kurczak w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i pieczarkami. Do tego ryż, kasza gryczana, kiszony ogórek... U mnie jedzą wszyscy, a taka zgoda nieczęsto panuje przy stole :) Kurczak: 3 pojedyncze piersi kurczaka (mogą być również pałki, udka) 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki ostrej papryki
bistro mamaJedzonko do pracy", które mam nadzieję będą pojawiały się teraz bardziej regularnie, a mianowicie co środę. Dziś polecam: Śniadanie : Sałatka z białego sera z tuńczykiem, czerwoną cebulą i kiszonym ogórkiem. Lunch : Kurczak w sosie indyjskim z makaronem. A na przekąskę bób do skubania ;) Smacznego
Codzienne Gotowaniekapary, bułkę tarta wraz z woda, sol i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić, następnie formować średniej wielkości kotleciki. Smażyć powoli na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z ziemniakami i sałatką (u mnie kiszony ogórek). *Jeżeli używacie marynowanych buraczków, możecie użyć nieco mniej kaparów, jeśli jednak korzystacie z gotowanych buraczków (ja kupuje już ugotowane, pakowane w folie, są bardzo wygodne i zaoszczędza się masę
Codzienne GotowanieSmalec. Bohater każdej naszej domowej imprezy. Uwielbiamy smalec. Zwłaszcza ze świeżo upieczonym domowym chlebem. Z ogórkiem kiszonym (lub małosolnym). Zawsze jak zawitają do nas znajomi to smalec, chleb i inne dodatki wjeżdżają na stół. A jak znajomi wyjeżdżają to pozostaje nam już tylko posprzątać okruszki. A ci co bardziej spragnieni domowych frykasów to nawet okruszki na drogę zabierają :) Tak, smalec
Marder&Marder Manufactureobrać ze skóry i zetrzeć na tarce. Połączyć makrelę z rzodkwią. Wymieszać, stopniowo dolewając oliwę. Pasta jest najsmaczniejsza zaraz po zrobieniu. Podawać na chlebie, np. na wodzie z ogórków kiszonych , z dodatkiem chili, pomidorów, natki pietruszki itp. ----------- Podobne: Hummus z czosnkiem niedźwiedzim Pasta jajeczna z porami Sałata z makrelą
Weekendy w domu i ogrodziegodziny aby warzywa puściły sok. W międzyczasie paprykę oczyścić z nasion i pokroić w niedługie paseczki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiszone ogórki również zetrzeć na tarce. Po czterech godzinach kapustę i cebulę odcisnąć ze soku. Sok wylać. Dodać przygotowane pozostałe warzywa i dokładnie wymieszać. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewą zalać
Monia miesza i gotuje