miękki i się nie kruszy. Wiadomo - najlepszy zaraz po upieczeniu, ale śmiało zachowuje świeżość do 2 dni. Proporcje : 400 g. mąki pszennej typ 650 375 ml wody z ogórków kiszonych 10 g. świeżych drożdży lub 2 łyżeczki drożdży instant łyżeczka cukru Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Wlewamy wodę, stopniowo - ciasto powinno być raczej luźne. Całość
apetytnapieczenienależy dolać wody. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba i dodac posiekana natkę pietruszki. Gotowy gulasz podałam z kaszą jęczmienną i ogórkiem kiszonym
Monia miesza i gotujeDodatkiem do kapusty była marchewka, starta na tarce i zmiękczona trochę w garnuszku, bez tłuszczu, wody, niczego, sama ze sobą, no i surowizna - trochę kapusty pekińskiej, czerwone papryki, ogórki kiszone. Dobre. Reszta rodziny, nie będąca na diecie, zjadła dodatkowo ziemniaki z marchewką pogniecione z olejem kokosowym, więc były i węglowodany, i białko, i tłuszcz, i dobra kapusta. Dla wszystkich
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpotem wyłożyć na żeberka, a następnie bach- do piekarnika- i na 2 godziny zapominamy o mięsie :) Jako dodatek polecam ryż, który fantastycznie smakuje w połączeniu z sosem i ogórki kiszone, które orzeźwiają całość. Przygotujcie koniecznie, gdyż smak tego dania na pewno Was nie zawiedzie :) * żeberka wieprzowe- 1,5 kg * cebula- 3 duże szt. * ketchup- całe opakowanie, 480 g (użyjcie
Kraina Miodem Płynącaszklanki letniej przegotowanej wody 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka cukru kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 liście laurowe kromka chleba razowego lub 1,2 szklanki soku z kiszonych ogórków Sposób przygotowania: Obrane buraki kroimy w plastry ,przekładamy do dużego słoja.Dodajemy pokrojone w plastry ząbki czosnku,pokruszony chleb,przyprawy.Wlewamy letnią wodę z cukrem.Tak przygotowany zakwas przykrywamy gazą ,zakładamy
Bajeczna Kuchnianaprawdę ugotowanie makaronu :) Z przepisu wychodzi faktycznie duża porcja, zatem jest najlepsza na rodzinne obżarstwo :) Składniki: 300 g drobnego makaronu np. małe kolanka 1 czerwona papryka 3 kiszone ogórki 1 puszka kukurydzy 3 jajka 150 g szynki 1/2 puszki czerwonej fasoli kilka łyżek majonezu sól pieprz papryka słodka w proszku Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy
MyCookBook.plsolą , pieprzem , ziołami , słodką papryką i chili . Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu aż ziemniaki i marchew będą miękkie ale ni mogą się rozpadać. Wyśmienicie smakuje z ogórkiem kiszonym . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliNajlepszy z razowym chlebem i kiszonym ogórkiem. Do przygotowania domowego smalcu potrzebowałam 0,5 kg słoniny 1 lask ę kiełbasy śląskiej 2 cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek Słoninę i kiełbaskę zmieliłam przez maszynkę ( na dużych oczkach. Cebulkę obrałam i pokroiłam w bardzo drobną kostkę ( można ją także zmielić ). Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. W garnuszku, na wolnym
Darcia w kuchniObiad na 6 osób. Składniki: 6 plastrów karkówki 1 papryka czerwona 2 cebule 2 kiszone ogórki sól pieprz musztarda liść laurowy ziele angielskie majeranek mąka olej do smażenia Sposób wykonania: Karkówkę rozbić dość cienko .Ogórki,cebulę, paprykę pokroić w grubsze paseczki.Plastry mięsa posypać solą, pieprzem, posmarować musztardą ,położyć wzdłuż kawałek ogórka, papryki i cebuli. Roladki zwinąć dość ściśle
Darcia w kuchniwitaminy z grupy B ale przede wszystkim pozytywnie wpływają na trawienie dzięki dużej zawartości błonnika. Składniki: 5-6 średniej wielkości ugotowanych buraczków 2 duże ogórki kiszone 1 czerwona cebula 1 kwaśne jabłko sól, czarny pierz łyżeczka cukru oliwa Sposób przyrządzenia Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, doprawić solą, cukrem i pieprzem, polać
pieprzny smaczekpasztet. Wyszedł przepyszny. Lubię wege-pasztety dlatego ten też mi zasmakował. Do tego żurawina, która nadaje słodyczy pasztetowi. Pasztet sam w sobie jest delikatny, kremowy i zwarty. Dobry z ogórkiem kiszonym czy musztardą czy z chrzanem. Dla każdego coś dobrego. Jeśli nie lubicie żurawiny, zamiast niej możecie dodać posiekane suszone pomidory czy nawet suszone grzyby. Składniki: - 3 szklanki podprażonych
CookYourselfSKŁADNIKI: Sałata lodowa ser kozi oliwki pomidory suszone ogórek kiszony kapary kiełki marchewka cebula SOS: oliwa z oliwek ocet jabłkowy sól pieprz miód koper lub wasze ulubione zioła
harrisachyba w każdym domu. Panie wymyślały dodatki i przyprawy, a panowie zajadali się najprostszymi, ale jakże pysznymi kanapkami. Wystarczyło pajdę chleba przesmarować grubo smalcem z chrupiącymi skwarkami, położyć kawałek kiszonego ogórka i rarytas gotowy. Dziś tradycja wytapiania smalcu powoli zanika. W dużym stopniu związane jest to z coraz częstszym odchodzeniem od spożywania mięsa i jego wyrobów, a także ograniczaniem zwierzęcego
Codzienna kuchnia niecodziennaminut. Kotlety zapiekać przez pierwsze 30 minut bez przykrycia, po czym przykryć naczynie żaroodporne, aby sos nie spiekł się zbytnio. Podawać gorące, np. z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub z pajdą chleba. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi od 18 małych do 11 dużych kotletów. Mi wyszło 11. Kotletów, jeśli mają być lżejsze, nie trzeba obtaczać
Gospodyni Miejskaspód do pizzy:) Bez drożdży. Domowy fast food. Z jakim farszem ? To zależy, co masz w lodówce. My jadamy najczęściej z kapustą - pekińską lub czerwoną, kukurydzą, mięskiem i ogórkami kiszonymi. Do tego sos czosnkowy lub ketchup. Przygotowanie samego ciasta łącznie z jego uformowaniem i smażeniem zajmuje do 40 minut. Przygotowanie farszu zależy od ilości składników. Ciasto z poniższego przepisu
apetytnapieczenie