oleju 2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki śmietany 12 % pół łyżeczki mąki 2 łyżki przecieru pomidorowego lub 1 koncentratu dodatki: szczypiorek i natka pietruszki do posypania kasza jęczmienna i ogórek kiszony Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy liść laurowy i resztę przypraw, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz odsączoną i opłukaną cieciorkę. Chwilkę podsmażamy po czym zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem(...)wlewamy do garnka. Dusimy jeszcze około 10 minut po czym dodajemy przecier i mieszamy. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku. Całość podajemy posypane szczypiorkiem i natką z ugotowaną kaszą i ogórkiem kiszonym. Smacznego :) Artykuł Wegetariański gulasz z ciecierzycą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogColeslaw 1/4 główki czerwonej kapusty 1 marchewka 4-5 łyżek majonezu 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka octu winnego z białego wina 1/4 szklanki maślanki sól pieprz Dodatkowo ogórki kiszone kilka łyżek majonezu ewentualnie ketchup Przygotowanie: 1. Szarpaną wołowinę przygotować według przepisu 2. Bułki przygotować według przepisu 3. Colesław - kapustę bardzo drobno szatkujemy na mandolinie, marchewkę(...)doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy kapustę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do czasu użycia 4. Upieczone bułki przekrawamy, lekko grillujemy w piekarniku, smarujemy majonezem, nakładamy porcję mięsa, porcję surówki, plasterek ogórka kiszonego, wierzch bułki również smarujemy delikatnie majonezem i przykrywamy 5. KONSUMUJEMY
Słodki Kompromistrzeba zjeść co najmniej dwa :) - 2 bułki 2 x 0,30 zł = 0,60 zł - 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 0,20 zł - pół małej cebuli 0,30 zł - ogórek kiszony 0,50 zł - jakaś mieszanka przypraw z papryką, żeby nadała kolor 0,40 zł - 2 ziemniaki 0,45 gr Cena porcji bez energii - 2,45 zł Wykonanie: Jedną bułkę(...)Ugniatamy razem namoczoną bułkę, płatki owsiane i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Doprawiamy przyprawą do smaku, formujemy płaskie okrągłe kotlety i smażymy. Wkładamy kotlet do bułki razem z plastrami ogórka kiszonego. Obowiązkowo z frytkami z ziemniaków i keczupem
Kryzysowa Książka Kucharskagarnek średniej wielkości potrzebne są: 2 podudzia z kurczaka 4 duże marchewki 3 piertuszki 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula 5 małych ziemniaków natka pietruszki koperek słoik kiszonych ogórków ( wraz z wodą ) 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego sól pieprz ( zawsze świeżo mielony ) szczypta cukru. Z udek, liści laurowych i ziela angielskiego zagotować(...)grubej tarce i dorzucić do zupy. Następnie dodć pokrojony w plastry por oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ziemniaki będą już lekko ugotowane dodać starte na grubej tarce kiszone ogórki. Do zupy wlać również całą wodę z ogórków. Dopiero teraz należy zacząć doprawiać zupę solą, pieprzem, cukrem i czosnkiem. Wszystko razem musi się zagotować. Pod koniec dodać
Jemy PijemySkładniki na sałatkę mięsną z kabanosa. 4 jajka ugotowane na twardo 130 gr kukurydzy z puszki 180 gr kabanosa (użyłam klasycznego wieprzowego) 4 połówki papryki marynowanej 3 średnie ogórki kiszone 70 gr grubo tartego sera żółtego Sos: szczypta pieprzu cayenne 3/4 łyżeczki soli 4 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki majonezu świeżo krojony koperek Sałatka z kabanosa Jak przygotować sałatkę(...)wodzie przez dodatkową minutę. Ugotowane jajka pokroić na średniej wielkości kostkę. Kiełbaski pokroić na 1,5 centymetrowe kawałki. Paprykę marynowaną pokroić albo w kostkę albo w paski. Ogórka kiszonego obrać ze skórki, pokroić w średniej wielkości kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszać wszystkie pokrojone składniki. Dodać odciśniętą z wody kukurydzę, sól, odrobinę pieprzu cayenne
mecookskapustą i śmietaną. Nie może się nie udać. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g białej kapusty 300 ml bulionu warzywnego 500 g grzybów leśnych 1 marchew 1 ogórek kiszony 1 łyżka smalcu 100 ml słodkiej śmietany 18% słodka mielona papryka sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, dusimy w bulionie warzywnym do miękkości. Odcedzamy. Grzyby kroimy na kawałki, lekko obgotowujemy(...)posiekaną cebulą. Zalewamy gorącą wodą, do poziomu grzybów i warzyw. Dusimy pod przykryciem przez około 30 min (do miękkości warzyw). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietaną, pokrojony ogórek kiszony i mieloną paprykę. Dusimy jeszcze przez 10 min. Tak przygotowany sos łączymy z kapustą. Ciasto rozwijamy w formie do tarty, nakłuwamy widelcem i lekko zapiekamy w temperaturze
R'n'G Kitchenroku przygotowałam sobie domową przyprawę do kiszenia ogórków.Koleżanka przyniosła mi sporo koperku ,ale co nie które były juz przerosnięte ,dlatego pokroiłam i ususzyłam,dodadłam przypraw i mam gotową mieszankę jak ze sklepu. Pęk wyrośniętego kopru 5 dag.suszonych płatków chrzanu garść liści laurowych garść ziela angielskiego kilka liści posiekanych i ususzonych lisci(...)dębu 0.25 g.suszonych płatków czosnku 1 op.białej gorczycy ************************************************ Koper drobno posiekać wraz z liśćmi dębu.Ususzyć ( ja suszyłam tydzień czasu ).Wymieszać z przyprawami.Wsypac do słoika ,zakręcić.Używać do kiszenia ogórków dając 1 łyżkę przyprawy na 1 litr słoika
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki800g) filetów śledziowych a'la matjas w zalewie puszka ciecierzycy mała puszka kukurydzy puszka groszku konserwowego garść siekanych orzechów włoskich garść rodzynek sułtańskich 1 mała czerwona cebula słoik ogórków kiszonych, u mnie około 7 sztuk 4 jaja około szklanki majonezu 3 łyżki jogurtu do sałatek pieprz ziołowy sól himalajska różowa garść świeżego siekanego koperku u mnie BAZIÓŁKA Dlaczego(...)każdy z nich umyj w zimnej wodzie i rozłóż na ścierce kuchennej.Przykryj drugą ścierką i lekko dociśnij,aby odsączyć nadmiar wody. Przygotuj dużą miskę. Potnij filety na paski. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce o dużych oczkach i odciśnij z nadmiaru soku. Dołóż do śledzia. Następnie jaja, cebulę pokrój w kostkę, wsyp do miski. Kukurydzę, groszek, ciecierzycę wysyp na sito
Z Kuchni Do Kuchnikaszy kuskus - warzona na sucho 100g mięsa z kurczaka 1 łyżeczka oliwy z oliwek - do smażenia kawałek czerwonej papryki [30g] kawałek zielonej papryki [30g] 1 mały ogórek kiszony [40g] 1/2 małej cebuli [30g] sól, pieprz cytrynowy, przyprawa do kurczaka - do smaku Kaszę kuskus zalać wrzątkiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić do napęcznienia pod przykryciem na 10 minut(...)kawałki kurczaka, przydatne właśnie na takie szybkie gotowanie . Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i posypać przyprawą do kurczaka. Podsmażyć na złoto. Cebule posiekać w drobną kostkę. Papryki i ogórek kiszony pokroić w małe kawałki. Kuskus, mięso i warzywa wrzucić do miski, dokładnie razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku - lub innymi ulubionymi przyprawami . Czas stop! Wyrobiłam się
Grunt to przepis!zasobach. Przy jej użyciu potrawy nabierają jajecznego smaku, a przygotujemy z nią rewelacyjną tofucznicę, pastę (bez)jajeczną i właśnie (nie)tradycyjną sałatkę jarzynową. Spróbujcie! Składniki: - 4 ziemniaki - 4 ogórki kiszone - 3 marchewki - 1 puszka groszku konserwowego (240g po odsączeniu) - 1 pietruszka - 1 jabłko - 1 cebula - ćwiartka selera - 150-200ml majonezu z nerkowców / majonezu sojowego / a'la majonezu(...)używamy czarnej soli), pieprz Ziemniaki, marchewki, pietruszki oraz seler dokładnie szorujemy i nie obierając gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie jabłko obieramy i wraz z ogórkami kiszonymi kroimy w drobną kosteczkę. (Jeżeli robimy tradycyjną wersję - jajka gotujemy na twardo i drobno kroimy w kosteczkę). Ugotowane warzywa studzimy, obieramy i również kroimy w kosteczkę. Groszek odsączamy. Cebulę kroimy
Be Fit Be StrongSkładniki: 5 jajek 4-5 ogórków kiszonych 1 mały por filet z indyka 1 puszka fasolki czerwonej konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 150g sera żółtego ok. 50-100g PRZYSMAKU ŚWIĘTOKRZYSKIEGO "SNACK" firmy WSP SPOŁEM PRZYPRAWA DO INDYKA firmy RAFEX olej sos: 1 duży jogurt naturalny 4-5 łyżek majonezu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz zioła(...)ręcznik papierowy. Fasolkę i kukurydzę odsączamy z zalewy. sos: Jogurt naturalny, majonez mieszamy razem. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Składniki układamy warstwowo: Jajka, ogórki kiszone, sos, indyk, por, sos, pokruszony Przysmak Świętokrzyski, fasolka, sos, ser, kukurydza, sos i Przysmak Świętokrzyski. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąulubionej wędliny • 50 g sera żółtego • 3 łyżki amarantusa • pęczek świeżych ziół pietruszka, lubczyk, tymianek • sól • pieprz sos • 3 łyżki śmietany • 2 łyżki majonezu • 1 ząbek czosnku • 1 ogórek kiszony • sól • pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania 1. • Ziemniaki obrać umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym Zetrzeć na drobnej tarce odcisnąć do szklanki powstały sok • Do ziemniaków zetrzeć(...)dnie szklanki, pokrojoną wędlinę,posiekane zioła. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć placki na rozgrzanym oleju 3. sos • Śmietanę wymieszać z majonezem .Na drobnej tarce zetrzeć ogórek kiszony i czosnek doprawić sos solą i pieprzem dobrze wymieszać Sos podawać z plackami
W królestwie smaków Beatypomidorowyprzyprawa do pizzySposób przygotowania:1. Przygotowujemy najpierw składniki na wierzch pizzy. Boczek, kiełbasę kroimy i rumienimy delikatnie na patelni. Dodajemy mięso z kurczaka i chwilę razem smażymy.2. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, a cebulkę w piórka.3. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe(...)formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw cebulę, potem boczek, kiełbasę i kurczaka, na to ogórki kiszone. Pizzę posypujemy tartym żółtym serem i przyprawą do pizzy.5. Pizzę przekładamy do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i pieczemy 15-20 minut.Smacznego
Kuchnia domowa Anipaprykikilka plasterków salami1 ogórek kiszonyczarne oliwkiprzyprawa do pizzyser żółtySposób przygotowania:1. Składniki na sos dokładnie mieszamy.2. Przygotowujemy warzywa na wierzch pizzy: paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a oliwki i pomidory kroimy na plasterki.3. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.4. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy(...)letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. 5. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem sosem do pizzy,nakładamy pozostałe składniki: cebulę, ogórka kiszonego, salami, paprykę, pomidory i oliwki, całość posypujemy najpierw przyprawą do pizzy, a potem tartym żółtym serem.6. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy
Kuchnia domowa Aniswój przepis na tą pyszniutką sałatkę. Zapraszam ! Składniki 4 duże ziemniaki 1,5 - 2 dużych marchewek 1 pietruszka 2 jajka na twardo 1/2 puszki groszku konserwowego 2-3 ogórki kiszone 1 cały majonez ( tym razem dałam Winiary 250 ml, ale możemy klik --> zrobić swój majonez i go dodać) 1/2 puszki mieszanki meksykańskiej ( dałam bo akurat(...)wraz z marchewką i pietruszką gotuje razem. 2. Studzę a następnie obieram ze skórki i kroje drobno w kosteczkę. Tak samo postępuję z jajkami ugotowanymi na twardo oraz ogórkami kiszonymi. 3. Warzywa konserwowe odsączam z zalewy i dodaje do reszty składników. 4. Dodaje majonez, 2 łyżki oliwy, musztardę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszam. Podczas mieszania
Gotowanie...to proste !Wspaniały obiad Składniki • 1/2 kg mięsa z łopatki • 1 cebula • 1 ogórek kiszony • 2 ząbki czosnku • przyprawa do gulaszu • 1 łyżka majeranku • 1 gałązka rozmarynu • 4 ziela angielskie • liść laurowy • olej rzepakowy do smażenia • 2 łyżki mąki • magii Sposób przygotowania 1. Cebulę pokroić w kostkę na,patelnię wlać troszkę oleju i podsmażyć cebulę Do smażącej cebuli, wrzucić(...)mięso i dodać przyprawy. Smażyć wszystko chwilę na dużym ogniu stale mieszać,wlać wodę i dusić pod przykryciem,aż mięso zmięknie. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w plasterki ogórek kiszony i czosnek. 2. Gdy mięso zmięknie w pojemniku rozmieszać mąkę z wodą, dodać do gotującego się mięsa i mieszać aż się zagotuje sos, doprawić wszystko z magii
W królestwie smaków Beatyskładniki: 500 g świeżych małych pieczarek 50 g masła 150 g twardego sera żółtego 150 g twardych ogórków kiszonych 100 g białej części pora 220 g kukurydzy z puszki 4 jaja 1 pęczek zielonej cebulki 1 słoiczek majonezu sól, pieprz wykonanie: Pieczarki myjemy, odsączamy, odcinamy trzonki, kroimy na połówki, natomiast kapelusze na 4 części, oprószamy solą i pieprzem(...)złoty kolor, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Jaja gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy, kroimy na plasterki a następnie na ćwiartki. Ser żółty oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Zieloną cebulkę drobno kroimy. Wszystkie składniki łączymy razem. Dodajemy majonez doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy
Domowy Smak JedzeniaTradycyjna, pyszna zupa z kiszonymi ogórkami i świeżym koperkiem. Smak dzieciństwa:) Składniki: 500 g żeberek wieprzowych pół selera 2 pietruszki 2 marchewki 6 ogórków kiszonych połowa pora 5 ziemniaków pół szklanki jogurtu naturalnego gęstego, np. Bakomy mały pęczek kopru sól, pieprz do smaku Wykonanie: Do garnka wrzucić warzywa i mięso, dolać zimnej wody, tak by delikatnie przykryło warzywa(...)kostkę 20 minut przed końcem. Po tym czasie wyjąć i ostudzić seler, marchewkę i pietruszkę, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić z powrotem, gotować 5 minut. Pokroić ogórki w drobną kostkę i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu do 10 minut. Na koniec dodać jogurt naturalny i posiekany drobno koperek. Smacznego
Zasmakuj Kuchniklimatów kuchni bułgarskiej. Ciekawe i w miarę lekkie danie na obiad o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g mielonej wołowiny 3-4 średnie kiszone ogórki 1 średnia czerwona cebula 2 małe lub 1 duży ząbek czosnku 2 szalotki (można ew. użyć kawałka zwykłej cebuli) 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki szczypta(...)gallery-caption {margin-left: 0;} Klopsy wołowe Składniki wyjściowe Gotowa masa mięsna Uformowane klopsy Klopsy najpierw krótko obsmażamy A następnie pieczemy w piekarniku Surówka z czerwonej cebuli i kiszonych ogórków Post Klopsy wołowe pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusa