doskonały pomysł na transformację klasycznego kotleta schabowego w wykwintne danie. Dodatek domowego sosu tysiąca wysp sprawi, że kotlety nie zrobią się w piekarniku zbyt suche. 2 plastry schabu 1 ogórek kiszony 2 plasterki szynki bez mleka domowy sos tysiąca wysp 1 jajko mąka do panierowania bułka tarta do panierowania Schab rozbijamy jak na kotlety schabowe. Mięso smarujemy sosem tysiąca wysp(...)przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Gotowe! Roladki świetnie smakują z domowymi frytkami i surówką z papryki i ogórka kiszonego
Dieta bez mlekazajmuje wiele czasu, jednak trzeba na niego poczekać około tygodnia. Jeżeli potrzebujemy zakwas szybciej możemy dołożyć do niego kromkę razowego chleba lub dolać trochę soku z kiszonych ogórków, co skróci czas oczekiwania(...)Składniki: 1 kg buraków 5 ząbków czosnku 2 litry wody 2 łyżki soli 5 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 5 ziaren pieprzu opcjonalnie: 100 ml soku z kiszonych ogórków lub 1 kromka razowego chleba *** Buraki obieramy i kroimy na ćwiartki. Ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na połówki *** *** Wodę zagotowujemy, dodajemy sól, rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia
Blog z ApetytemZrazy wołowe nadziewane kiszonym ogórkiem, cebulą i plastrami boczku. Obsmażone na rumiano, a następnie długo duszone w bulionie z cebulką i czosnkiem. Po ugotowaniu powinny być kruche, mięciutkie i bardzo delikatne. Zanurzone w pysznym, naturalnym sosie pieczeniowym. Najczęściej podaję je z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Czasem także z ziemniaczanym puree lub kopytkami . SKŁADNIKI / 6 porcji 6 plastrów(...)wołowiny (rostbefu, ligawy, udźca) przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, suszone oregano, 2 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe 6 łyżeczek musztardy nadzienie: 2 ogórki kiszone, 6 długich i cienkich plastrów boczku, 1 cebula 2 łyżki oleju np. kokosowego 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 1 cebula, pokrojona w grube plastry 750 ml gorącego bulionu opcjonalnie: 1-2 łyżeczki
cool and mintySkładniki: ( na 4 roladki) 4 plastry schabu, 4 małe kawałki sera żółtego, ogórek kiszony, 2xcebula, kawałek kiełbasy, jajko, mąka, sól, pieprz, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, kilka suszonych grzybów. Przygotowanie: Schab rozbić na cienkie plastry, posolić i popieprzyć. Na każdy plaster mięsa położyć po kawałki sera żółtego, cebuli, ogórka kiszonego, i kiełbasy. Mocno zawinąć i obtoczyć w jajku
W kuchni u Monikiwpadłbym na to, by zapiekać majonez. Okazuje się, że efekt jest piorunujący, w pozytywnym znaczeniu oczywiście. Dzięki Pani M.! Czego użyłem? -moje pieczywo -majonez -jajko na twardo ugotowane -ogórek kiszony -starty parmezan Piekarnik nastawiamy na 180 stopni góra dół. Pieczywo przekrawamy; od zewnątrz zwilżamy wodą (by było bardziej chrupkie),smarujemy sporą porcją majonezu i wkładamy do piekarnika na 8 minut(...)wyjęciu posypujemy posiekanym jajkiem, dodajemy ogórek kiszony i parmezan
BaRepaspagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Jest naprawdę łatwa w wykonaniu i bardzo sycąca. Składniki: 1 puszka białej fasoli 2-3 ogórki kiszone, drobno pokrojone 2-3 łyżki sezamu 1 łyżka oliwy z oliwek opcjonalnie: sok z cytryny Wykonanie: Odcedź fasolę i przelej wodą. Zmiksuj dokładnie blenderem z sezamem i oliwą, (sokiem(...)cytryny). Na koniec dodaj drobno pokrojone ogórki kiszone i dokładnie wymieszaj łyżką. Przepis dodaję do akcji: Organizator: galazka 800x600 White beans bread spread It’s really easy to make and very satiating. Ingredients: 1 can of white beans 2-3 dill pickles 2-3 tbs of sesame seeds 1 tbs of olive oil optionally: lemon juice Method: Drain beans
Qlinarnie i Qlinarniejarmuż zasmażany (świetny dodatek do obiadu!), więc tym razem przyszedł czas na sałatkę z tego warzywa. Poza samym jarmużem znalazły się w niej słodkie jabłka, kwaśne kiszone ogórki i słone kapary, których smak dobrze komponuje(...)się z tym warzywem. Sałatkę tę polecam jako dodatek do obiadu, ale też jako samodzielne danie. Składniki (dla 2-3 osób): 150 g jarmużu 2 słodkie jabłka 2 spore kiszone ogórki 1 łyżka kaparów 200 g śmietany kremówki 18 proc. 1 ząbek czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka soku z cytryny 2 ugotowane na twardo jajka sól
W SMAKmarchewka ugotowana, 4 sztuki ziemniaki gotowane w mundurkach, 3 sztuki ogórek kiszony, - do smaku sól, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka musztarda delikatesowa, 250 ml majonezziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzone obrać obrane pietruszki, marchew, duży obrany seler podzielić na 4 części ugotować i ostudzić warzywa i ogórki kiszone pokroić w kosteczkę do smaku dodać soli, pieprzu, musztardę
W Mojej Kuchni Lubiętrochę chrupiącej tekstury, do tego plasterek czarnej trufli i 2 ząbki aksamitnego czarnego czosnku i już mamy odmienione danie. Pozostałe dodatki to marynowane buraczki, wiosenna rzodkiewka, czerwona cebulka i kiszony ogórek. Jeszcze na koniec kilka ziarenek zielonego pieprzu i parę papryczek aji charapita ;) Zrobiłam 2 porcje. Składniki: 6 łyżek ugotowanej czarnej quinoy 250 gram polędwicy wołowej 2 świeże(...)żółtka 4 ząbki czarnego czosnku 2 plasterki czarnej trufli 1 kiszony ogórek 3 rzodkiewki pół małej czerwonej cebuki 2 mini buraczki marynowane kilka ziarenek zielonego pieprzu 4-6 ostrych papryczek aji chrapita 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno bio 3 łyżki wody mineralnej pieprz sól świeże listki mięty do ozdoby Wykonanie: Wołowinę siekamy drobno, doprawiamy solą i pieprzem
Quinoa Raz!WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: 8 średniej wielkości ziemniaków, większa cebula czerwona, 2 duże ogórki kiszone, pęczek koperku, sól, pieprz, duży ząbek czosnku, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Obieram, kroję w średniej wielkości kostkę. Cebulę kroję(...)drobną kostkę, koperek oraz czosnek siekam. Ogórki kiszone obieram ze skóry, kroję w kostkę. Warzywa przekładam do miski, mieszam z jogurtem i majonezem, doprawiam do smaku
JejKuchniaNieporównywalny. Polecam :) Składniki: 1 słoik wiejskich filetów śledziowych w oleju z cebulką (650 gramów) 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki 1 nieduży seler 2 ziemniaki 1 jabłko 2 ogórki kiszone (opcjonalnie) 2 kopiaste łyżki majonezu 2 kopiaste łyżeczki jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowy 1 płaska łyżeczka mielonej czerwonej papryki szczypta soli Marchew, seler i ziemniaki gotujemy(...)czasie odcedzamy i przekładamy groszek do salaterki Ogórki kiszone kroimy w kostkę - przekładamy do groszku Ze słoika wyjmujemy cebulkę (wszystko co tam jest) i kroimy ją na mniejsze kawałki - przekładamy do salaterki Śledzie kroimy w kwadraciki - przekładamy Jabłko również kroimy w kostkę Ugotowane warzywa odcedzamy i kroimy najpierw w plastry i pozwalamy im odpocząć przez ok. 10 minut - niech
Szczęśliwa kuchniazielone z papryką – 80 g Cebulka marynowana – 80 g Ogórek kiszony – 2-3 szt SOS: Jogurt naturalny – 150 g Majonez – 1 łyżka Czosnek – 2 ząbki Sól Pieprz Normal 0 21 Makaron ugotować, przelać zimną wodą, odsączyć. Przełożyć do miski, dodać odsączone z zalewy groszek i kukurydzę, oliwki i ogórki kiszone pokroić w plasterki oraz cebulkę. Jogurt
Camilla w kuchniNieporównywalny. Polecam :) Składniki: 1 słoik wiejskich filetów śledziowych w oleju z cebulką (650 gramów) 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki 1 nieduży seler 2 ziemniaki 1 jabłko 2 ogórki kiszone (opcjonalnie) 2 kopiaste łyżki majonezu 2 kopiaste łyżeczki jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowy 1 płaska łyżeczka mielonej czerwonej papryki szczypta soli Marchew, seler i ziemniaki gotujemy(...)czasie odcedzamy i przekładamy groszek do salaterki Ogórki kiszone kroimy w kostkę - przekładamy do groszku Ze słoika wyjmujemy cebulkę (wszystko co tam jest) i kroimy ją na mniejsze kawałki - przekładamy do salaterki Śledzie kroimy w kwadraciki - przekładamy Jabłko również kroimy w kostkę Ugotowane warzywa odcedzamy i kroimy najpierw w plastry i pozwalamy im odpocząć przez ok. 10 minut - niech
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: marchew 4 sztuki, seler korzeniowy 1 mały, pietruszka gotowana 2 sztuki, ziemniaki ugotowane 8 sztuk, groszek konserwowy 1 puszka, ogórek kiszony 4 sztuki, sól 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, majonez light 180 ml, matiasy 8 sztuk marchew, pietruszkę, seler ugotować i wystudzone pokroić w kosteczkę ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzone obrać i pokroić w kosteczkę ogórek
W Mojej Kuchni Lubięktóry w sezonie zamrażam i przechowuję właśnie w takich celach 2 łyżki fasoli czerwonej z puszki (50g) 2 łyżki posiekanej cebuli czerwonej (20g) - posiekanej w drobną kosteczkę 1 ogórek kiszony (30g) - mały 1 łyżeczka oleju kukurydzianego BIOLEVITA w saszetce (dostępna m.in. TU) sól, pieprz do smaku Groszek i fasolę odcedzić z wody/zalewy. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę(...)Tuńczyka odcedzić z sosu i ewentualnie podrobić jeśli w kawałku. Ogórka kiszonego pokroić w kostkę. W salaterce zmieszać tuńczyka z warzywami, olejem i przyprawami. Odstawić na co najmniej 15 min. żeby smaki się „przegryzły”. Jeść z kromką pieczywa chrupkiego. Smacznego
Grunt to przepis!