odchudzanie - 3013 przepisów (strona:35/201)

KUCHENNA APTEKA #11 - MALINY 127

zabójczo na Helicobacter pylori) posiadają właściwości przeciwnowotworowe rozkurczają mięśnie gładkie i mogą być stosowane na bóle miesiączkowe wykazują działanie lekko moczopędne dobrze wypływają na układ krążenia zapobiegają anemii wspomagają odchudzanie poprawiają motorykę jelit pomocne w chorobie reumatoidalnej stawów liście malin wykazują działanie ściągające i pomocne są w leczeniu biegunki - hamują rozwój bakterii jelitowych liście malin mogą być też stosowane

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #12 - CUKINIA 110

można ją podawać nawet małym dzieciom oraz ze względu na swój niski indeks glikemiczny jest polecana również osobom chorującym na cukrzycę. Jest to warzywo cenione także w różnych dietach odchudzających, ze względu na niskokaloryczność oraz lekkostrawność. Jednak warto wiedzieć, że cukinia zawiera cenne witaminy i składniki odżywcze, ważne dla prawidłowej pracy całego organizmu... Cukinia to źródło: potasu magnezu(...)witaminy K witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6 kwasu foliowego beta-karotenu luteiny zeaksantyny Właściwości zdrowotne cukinii: ma właściwości odkwaszające organizm sprzyja przemianie materii - stosowana przy dietach odchudzających wpływa pozytywnie na procesy trawienia polecana przy nadkwasocie, zgadze i wrzodach żołądka wspomaga wzrok oraz zapobiega powstawaniu zwyrodnienia plamki żółtej (dzięki luteinie i zeaksantynie) wykazuje działanie przeciwnowotworowe - może zmniejszać ryzyko

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #14 - ŚLIWKI 106

witaminy A witaminy E witaminy C Właściwości zdrowotne śliwek: poprawiają apetyt i regulują trawienie regulują wypróżnienia i zapobiegają zaparciom (dzięki dużej ilości rozpuszczalnego błonnika) przyśpieszają przemianę materii - wspomagają odchudzanie obniżają poziom cholesterolu wykazują działanie przeciwmiażdżycowe obniżają ciśnienie krwi (za sprawą potasu) poprawiają nastrój oraz humor wpływają korzystnie na układ nerwowy łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego zmniejszają ryzyko zachorowania na raka

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #16 - JABŁKA 118

obniżają poziom cholesterolu oraz stężenie glukozy we krwi wzmacniają serce i naczynia krwionośne zapobiegają miażdżycy wspomagają trawienie i regulują pracę jelit poprawiają skład mikroflory jelitowej zapobiegają zaparciom pomagają w odchudzaniu - szybko dają uczucie sytości zapobiega wahaniom stężenia glukozy we krwi mogą zapobiec pojawieniu się zaćmy u osób chorujących na cukrzycę (dzięki obecności kwercetyny) zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #18 - DYNIA 130

plamki żółtej może chronić przez zaćmą poprawia stan włosów, skóry i paznokci chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV  działa przeciwpasożytniczo i przeciwwirusowo (dotyczy świeżych pestek dyni) pomaga w odchudzaniu pomaga przy problemach z powiększoną prostatą (dotyczy pestek dyni) ma działanie moczopędne i pomaga przy schodzeniu nerek (sok z dyni) Uwaga! dynia nie jest wskazana dla osób chorujących

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #19 - CEBULA 112

się" płytek krwi (działanie przeciwzakrzepowe) zmniejsza lepkość krwi wykazuje aktywność fibrynolityczną (pomaga w rozbijaniu zakrzepów) pobudza łaknienie - wspomaga wydzielanie soków żołądkowych normalizuje florę bakteryjną jelit pobudza metabolizm i sprzyja odchudzaniu ma działanie bakteriobójcze oraz grzybobójcze wzmacnia odporność ma działanie drażniące, dzięki temu oczyszcza i dezynfekuje, np. oczy (przy zapaleniu spojówek) lub nos (przy katarze) ma działanie wykrztuśne i antyseptyczne

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #21 - DAKTYLE 102

dostarczają energii to również uzupełniają niedobór glikogenu w mięśniach. Daktyle to świetna alternatywa dla słodyczy!  Pomimo dużej kaloryczności nie powinniśmy z nich rezygnować (nawet dotyczy to osób odchudzających się), gdyż dzięki swoim zdrowotnym właściwością poprawiają funkcjonowanie naszego organizmu. Jeśli zachowamy umiar w ich jedzeniu, to nie odbije się to negatywnie na naszej sylwetce, a nasz organizm skorzysta z dobroczynnych(...)osób, które cierpią na migreny, gdyż obecna w daktylach tyramina może nasilać bóle głowy nieskazane przy drożdżycach/kandydozach układowych Ciekawostki: 100 g daktyli suszonych to ponad 280 kcal - osoby odchudzające się nie powinny ich unikać, a jedynie zachować umiar daktyle mimo dużej zawartości cukrów prostych nie podnoszą poziomu cukru we krwi i nie powodują rozwoju cukrzycy typu 2  daktyle

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #25 - KASZA GRYCZANA 144

pracy jelit zapobiega zaparciom zalecana przy celiakii i nietolerancji glutenu  obniża poziom glukozy we krwi zapobiega powstawaniu insulinooporności posiada właściwości odkwaszające organizm usuwa szkodliwe składniki z organizmu wspomaga odchudzanie działa rozgrzewająco jest długotrwałym źródłem energii pomaga w niedokrwistości wykazuje działanie przeciwnowotworowe poprawia stan skóry trądzikowej wzmacnia kości i zęby Uwaga! kaszy gryczanej nie poleca się dzieciom poniżej

Kuchnia MagdaLeny
Koktajl z kaszą jaglaną, marchewką i dynią 122

zdrowie w dobrej kondycji. Dzięki zasadowemu odczynowi umożliwia naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn. To bogactwo składników mineralnych, jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Przyspiesza przemianę materii, a zatem ułatwia odchudzanie. Idealna w sezonie zimowym, ponieważ usuwa nadmiar śluzu z organizmu. Dzięki temu szybciej skończy się katar i kaszel. Poza tym ma właściwości antywirusowe i rozgrzewające, co może znacznie skrócić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nasiona chia z malinami 165

Nasiona chia czyli szałwia hiszpańska cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Stosowane są zwykle w deserach, mają wiele właściwości i wartości odżywczych. Są bogate w wapń, żelazo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KUCHENNA APTEKA #25 - KASZA GRYCZANA 146

pracy jelit zapobiega zaparciom zalecana przy celiakii i nietolerancji glutenu  obniża poziom glukozy we krwi zapobiega powstawaniu insulinooporności posiada właściwości odkwaszające organizm usuwa szkodliwe składniki z organizmu wspomaga odchudzanie działa rozgrzewająco jest długotrwałym źródłem energii pomaga w niedokrwistości wykazuje działanie przeciwnowotworowe poprawia stan skóry trądzikowej wzmacnia kości i zęby Uwaga! kaszy gryczanej nie poleca się dzieciom poniżej

Kuchnia MagdaLeny
Niezwykłe właściwości tukmarii, czyli słodkiej bazylii 166

sprężysta, a włosy lśniące i mniej podatne na wypadanie, łamliwość oraz rozdwajanie. Natomiast w jej liściach znajdują się olejki eteryczne, które działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Słodka bazylia a odchudzanie Nasiona słodkiej bazylii Planteon są niskokaloryczne, więc można je spożywać bez obaw o wagę. Dodatkowo duża zawartość błonnika sprawia, że układ trawienny pracuje dużo lepiej. Tukmaria jedzona przed posiłkami zmniejsza

Trochę smaku
Koktajl z kaszą jaglaną, marchewką i dynią 126

zdrowie w dobrej kondycji. Dzięki zasadowemu odczynowi umożliwia naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn. To bogactwo składników mineralnych, jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Przyspiesza przemianę materii, a zatem ułatwia odchudzanie. Idealna w sezonie zimowym, ponieważ usuwa nadmiar śluzu z organizmu. Dzięki temu szybciej skończy się katar i kaszel. Poza tym ma właściwości antywirusowe i rozgrzewające, co może znacznie skrócić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nocna owsianka pełna zdrowia z malinami i bananem 209

Owsianka nocna to istna bomba witamin i minerałów. Jest nie tylko zdrowa, ale również wspiera proces odchudzania dzięki zawartości mielonego lnu i całych ziaren siemienia lnianego. Wszystkie dodatki są na tyle słodkie, że owsianka nie wymaga dodatku żadnego cukru. Obowiązkowo muszą się znaleźć w niej orzechy (u mnie migdały), bo dzięki nim nasz umysł będzie miał dużo energii

Passions hobbies life
Rola ziół w diecie 108

wytwarzanie soków trawiennych, np. koper, kminek, kolendra, lubczyk; uspokajająco, np. olejek walerianowy, melisa, goździki; przeciwutleniająco, np. oregano, imbir, szałwia, rozmaryn; przeczyszczająco, np. cynamonowiec, ogórecznik; często określane jako zioła na odchudzanie stymulująco na metabolizm, np. mięta pieprzowa, tymianek, morszczyn, oraz hamująco na apetyt - babka płesznik (świetne źródło błonnika ), siemię lniane, morwa biała; wzmacniająco na odporność, np. lipa, czarny bez. Stosowanie

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania