wydobywa się niesamowity zapach. Po prostu palce lizać. Składniki: 2 całe świeże Dorady sól pieprz masło 4 plasterki cytryny Wykonanie: Z ryb zeskrobać łuski, odciąć boczne płetwy, wypatroszyć, usunąć oczy i skrzela. Następnie dokładnie umyć ryby. Osuszyć ryby ręcznikiem papierowym. Rozłożyć folię aluminiową błyszczącą stroną do góry i posmarować miejsce w którym będzie położona ryba masłem. Uwaga! każdą rybę
Mama Gotujemnie kilka korzeni chrzanu. Na początku chciałam zetrzeć go na tarce, ale po zastanowieniu postanowiłam tarkę zamienić na blender. Okazało się to dobrym pomysłem. Już przy obieraniu chrzanu oczy zaczęły mnie piec, ale to był dopiero początek. Po otworzeniu blendera, tuż po zmiksowaniu korzeni łzy lały mi się strumieniami. Jednak mimo to uważam, że i tak było warto troszeczkę się
Mama Gotujeciasta formując brodę Mikołaja. Czapkę mikołaja zrobić zaginając węższy koniec trójkąta. Moja czapka zajmuje ⅖ trójkąta. Z pozostałego ciasta zrobić brzeg kapelusza i pompon, oraz nos, usta i wąsy Mikołaja. oczy zrobić z rodzynek - naciąć ciasto i włożyć w otwory rodzynki. Żółtka roztrzepać, posmarować nim brodę, pompon i twarz Mikołaja. Do pozostałego żółtka dodać czerwony barwnik spożywczy i posmarować nim czapkę
Mama Gotujeseler 1 cebula 1 ostra suszona lub świeża papryka 2 ząbki czosnku sól pieprz ½ łyżeczki sumaku liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego tymianek lubczyk Wykonanie: Z głów ryb usunąć oczy i skrzela, ryby umyć. Ości i głowy przełożyć do garnka, dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, ostrą paprykę, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko zalać wodą
Mama Gotujetymianek i cząber a następnie wszystko wymieszać. Warzywa przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180 o C przez około 40 minut. Pstrągi wypatroszyć, usunąć oczy, umyć i osuszyć a następnie natrzeć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Koperek posiekać, dodać do masła i utrzeć. Masłem z koperkiem posmarować środek ryby. Ryby ułożyć
Mama Gotujegodzinę do wyrośnięcia. Króliczki: Z ciasta uformować niewielkie kule a następnie zrobić z nich walce. Z mniejszej kulki ciasta zrobić króliczkowi ogon. Nożyczkami nacinamy uszy króliczków a wykałaczką robimy oczy. Króliczki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i zostawiamy żeby jeszcze trochę wyrosły. Piec w temperaturze 180 o C do momentu aż króliczki się
Mama Gotujedelikatna kremowa słodycz białej i mlecznej czekolady rozpływa się w ustach subtelnie łagodząc ledwo uchwytną gorycz ciemnej delicji, zamykam oczy i przenoszę się na piaski karaibskiej plaży, gdzie targane ciepłym, morskim wiatrem kakaowce Ciollo rodzą najwspanialsze na świecie nasiona. Kakao, jak się bez niego obejść? Jak żyć bez topiącej się pod podniebieniem czekoladowej kosteczki? chociażby jednej w ciągu dnia
Zapiski Młodej ŻonyBardzo atrakcyjna, iście wiosenna sałatka, albowiem rzodkiewka króluje! połączenie zielonego brokuła i pięknej, biało-czerwonej rzodkiewki to już mariaż kolorów tak apetyczny, że trzeba oczy nacieszyć i podniebienia nie zaniedbać, warto ją przyrządzić, gdyż wiosna już z nami!! Składniki: 1 brokuł 1 op. sera feta 3 pomidory 4 ugotowane na twardo jajka 1 pęczek rzodkiewki Sos : 1 łyżka majonezu
kgwjanczewokażdym razem reakcja moich Dzieci na widok tortu i innych smakołyków to dla mnie najpiękniejsze od nich podziękowanie… Kocham ten moment kiedy piszczą z radości, oczy im błyszczą i zachwycają się każdym detalem, każdą słodkością… I tak było w dniu urodzin Nadii... Była przeszczęśliwa, skakała i piszczała z radości... Jak to niewiele
Słodko-Słony Świat Ilonyoraz zapobiega jej nadmiernemu wysuszeniu. To dlatego mango jest składnikiem wielu maseczek nawilżających. Marchew zawarta w koktajlu (podobnie do mango) jest cennym źródłem witaminy A, działającej dobroczynnie na nasze oczy, włosy oraz poprawiającej koloryt skóry (beta-karoten). O większą dawkę witaminy C, która przyspiesza procesy regeneracyjne (w tym również proces odbudowy skóry) zadba limonka. Imbir, ze względu na swoje właściwości
Poezja smakukokos, dzięki któremu ciasto jest wilgotne i tak długo zachowuje swoją świeżość, a wszystko uzupełnia pyszny cytrynowy krem z mascarpone... Spróbujcie, bo warto. * przepis mojego autorstwa Cytrusek cieszy oczy swym słonecznym kolorem... Widać go nawet pod warstwą pysznego kremu...i pudru. Składniki: 3 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej skórka starta z 2 cytryn 2 1/2 łyżki soku z cytryny
Słodkie okruszkizałożeniu babeczki miały być czekoladowe z bananami, ale, jakoś tak od składnika, do składnika.... Kiedy roztapiałam czekoladę z masłem, rzuciła mi się w oczy kawa, którą rano zostawiłam na kuchennym blacie. Później, gdy mieszałam wszystkie składniki, przyszła Karolina z rodzynkami, których jst prawdziwią pożeraczką. Niewiele myśląc złapałam garść tych suszonych słodkości i dorzuciłam do czekoladowo-kawowej masy
Kulinarne Inspiracjeminut - ramiona pod wpływem temperatury powinny się rozłożyć na zewnątrz i leciutko przyrumienić. Na tym etapie parówki można doprawić pieprzem. Ośmiorniczki są prawie gotowe! Teraz można im zrobić oczy z goździków i powycinać buźki. Do tego pieczywo, ulubione warzywa - pomidor, ogórek, papryka - i śniadanie gotowe
Kulinarne Inspiracjenagrzanego do 120 stopni C bez termoobiegu na 25 minut. Następnie zmniejszyłam temperaturę do 100 stopni i trzymałam je w piekarniku jeszcze przez 45 minut. Gotowym duszkom zafundowałam błyszczące oczy
Kulinarne Inspiracjewizerunki Myszki Minnie (wyszukane w grafice Google). Jeden egzemplarz zostawiłam na wzór, drugi pocięłam na kawałki, które stanowiły szablony: uszy i czarny obwód osobno, cielista buźka osobno, osobno oczy, uśmiech itp. Przykładałam je kolejno do rozwałkowanych mas cukrowych i wycinałam ostrym nożem. Później poskładałam wszystko na torcie - i gotowe. Na koniec udekorowałam całość srebrnymi perełkami cukrowymi
Kulinarne Inspiracje