zimną wodę dodaję dużo marchewki dodaję liść laurowy, ziele ang ielskie i przypalaną cebulę Bardzo lubimy rosół , często robi ę go w niedzielę, wtedy też wspominamy nasze rodzinne obiady w Polsce. Polecam ! Smacznego
NA MOIM TALERZUpieprzem. Gotowałam kolejne ok. 30 minut na wolnym ogniu. Najlepiej smakuje jak gotuje się zupę wieczorem , na noc wstawi do lodówki i następnego dnia podaje na gorąco, na obiad
NA MOIM TALERZUCzasami, gdy mam mało składników w lodówce na obiad , robię placki ziemniaczane . Kiedyś tarłam ziemniaki ręcznie, później wykorzystywałam sokowirówkę, teraz wrzucam ziemniaki do robota kuchennego. Uwielbiam je ze śmietaną i przyprawą do zup, cieplutkie i chrupiące. Czasami podaję je z sosem i sała tką. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniak ów , cebula, jajko, sól, pieprz , olej do smażenia Surowe
NA MOIM TALERZUskupić się na pisaniu bloga. Po przeprowadzce w nowej kuchni mam zamiar próbować nowych potraw i wreszcie ugotować dania z przepisów od mojej mamy. A teraz taki szybki obiad makaron ala spaghetti. Pyszny! S kładniki: makaron spaghetti mięso mi elone pieczarki cebula pomidor y w p uszc e sos/przecier pomi d orowy w karto nie serek topion y prz yprawy
NA MOIM TALERZUplacek ziemniaczany z gulaszem. Pierwszy raz jadłam to danie w drodze do Anglii, w zajeździe, było bardzo smaczne, dlatego zapamiętałam składniki i od tego czasu przygotowuje je często na obiad. Przepis na placki ziemniaczane jest już na blogu, smażymy tylko duże placki na całej patelni. Składniki na placki patrz tutaj . Składniki na gulasz: 0,5 kg mięsa wieprzowego 1 cebula
NA MOIM TALERZUJeśli komuś znudziły się schabowe a nie może się obejść bez smażonego mięsa to polecam roladki z szynki. Nadziewane pieczarkami i cukinią, podajemy na obiad lub do chleba. Składniki: 500 g szynki wieprzowej 2 cebule 2-3 ząbki czosnku mała cukinia kilka pieczarek mąka bułka tarta jajko olej sól, pieprz, majeranek, rozmaryn Cebule, czosnek i cukinie obieramy, szatkujemy
prawdziwe jedzeniePiątek to dzień, w którym nie jem mięsa. Zazwyczaj na obiad smażę rybkę. Jednak lubię czasem tą zwykłą rybkę zamienić na pyszne złociste kotlety rybne z koperkiem , które są świetną alternatywą i do tego wszystkim smakują! A i na pewno dzieci nie pogardzą "domowymi paluszkami rybnymi" :-) Składniki: Dwa średniej wielkości filety z białej ryby (ja użyłam Solę, ale może
Anielska Kuchnia AniPrawdopodobnie w każdym domu jest raz na jakiś czas przeprowadzona taka rozmowa pt. co chcecie jutro na obiad? Nieprawdaż? Osoba gotująca w domu, bo przecież niekoniecznie musi to być mama, zadaje pytanie swojej gawiedzi „jaką zupę mam jutro ugotować?”. A przecież chodzi o to, że czasem to już nam pomysłów... Zupa pieczarkowa, smaczna, tania, zdrowa is a post
Nie Bo Piekłosmakują na ciepło, jak i na zimno. Dobrze komponuj się ze wszelkiego rodzaju sosami np. z hummusem, chutney z mango, sosem pomidorowym, czy chrzanowym. Mogą służyć jako przekąska, część obiadu, czy składnik wegańskich burgerów. Warto eksperymentować! Smacznego
Food SquareDziś prezentuję obiad dla prawdziwych smakoszy. Upieczemy filety pstrąga łososiowego, skropione uprzednio sokiem z pomarańczy i podamy je z delikatnym sosem muślinowym. Towarzyszyć im będzie przepyszna sałatka z zielonych szparagów i fasoli szparagowej oblana wyśmienitym pesto z pistacji i liści szałwii. Zapraszam na ucztę! Składniki: 4 filety z pstrąga łososiowego sok z połówki pomarańczy oliwa z oliwek łyżka świeżej szałwii
Food SquareSzukając pomysłu na szybki obiad, wpadłem na paczkę kolorowego makaronu trottole, który zalegał w szafce już od jakiegoś czasu. Od razu wtedy pomyślałem, że będzie pysznie jeśli dodam do niego suszone pomidory, liście szpinaku i mozzarellę. Akurat wszystko miałem pod ręką, więc myśl wcieliłem w życie. Oczywiście wyszło pysznie. ;) Składniki (na 4 porcje) : 500 g trottole tricolore
Food SquareGrzybowy sezon trwa w najlepsze, czas więc ten fakt dobrze wykorzystać! Dzisiaj na obiad przygotowałem przepyszne ravioli z grzybowym farszem z dodatkiem ricotty i zielonej pietruszki. Do tego masło pachnące rozmarynem i parmezan. Jest pysznie! Gorąco polecam. :) Składniki na farsz: 500 g grzybów (idealnie sprawdzą się borowiki, prawdziwki, czy kurki) 250 g ricotty 50 g parmezanu 1 cebula 3 ząbki
Food Squaresmaku warzywkiem oraz niewielka ilością majonezu. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe. Z tych samych składników możemy przygotować troszkę inną wersję, już nie jako dodatek do obiadu a np. jako odrębną potrawę na śniadanie lub kolację. Wystarczy dodać pokrojone ugotowane jajka. Smacznego
Maminek kulinarnyWykładamy twaróg, dodajemy ziemniaki a w jaki sposób podamy danie zależy tylko od naszej pomysłowości. Surówkę też możemy podać według uznania. Z tej ilości produktów mamy 4 solidne porcje obiadowe. Zestawienie ziemniaków z twarożkiem może dziwić, ale to naprawdę świetna kompozycja smaków. Smacznego
Maminek kulinarnyDziś na obiad coś prostego, szybkiego i pysznego, czyli tortellini w naszym wydaniu. Niewiele nam potrzeba, bo tylko: -2 opakowania tortellini -1 groszek konserwowy -1 śmietana słodka 500 ml -20 dkg chudej wędliny -1 opakowanie tartego twardego sera żółtego -warzywko Do gotującej się wody wsypujemy warzywko i suche tortellini. Kiedy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. Zlewamy
Maminek kulinarny