Fasolą szparagową wykorzystamy do przygotowania wyśmienitego dania obiadowego. Proponujemy roladki z piersi kurczaka wypełnione fasolką szparagową z małymi dodatkami. Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -20 dkg fasolki szparagowej -1/2 czerwonej papryki -1 marchewka -1 jajko -1 łyżka maki pszennej -2 łyżki mleka -sól, pieprz, przyprawa warzywna -olej do smażenia -bułka tarta Filety kroimy na płaty
Maminek kulinarnyDużą popularnością cieszy się sałatka z ogórków. Sałatka z kapusty jest równie dobra i stanowi świetny dodatek do obiadów i kanapek. Składniki: -3-3,5 kg poszatkowanej kapusty -0,6 kg marchwi -0,6 kg cebuli -szklanka oleju -1/3 - 1/2 szklanki octu -2 łyżki cukru -do smaku ok. 3-4 łyżki soli -pieprz do smaku Kapustę szatkujemy
Maminek kulinarnyBardzo prosta i bardzo smaczna surówka do obiadów i nie tylko. Składniki: -kalafior -marchewka -cebula -łyżeczka posiekanego koperku -2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego -łyżka majonezu -przyprawa tzatziki Kalafiora, marchew i cebule tarkujemy na grubych oczkach. Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy koperek, przyprawę tzatziki i wszystko mieszamy. Dodajemy do warzyw i mieszamy. Do smaku przyprawiamy solą
Maminek kulinarnywyciętym gniazdem nasiennym. Paprykę odsączamy, do środka wkładamy zwiniętego fileta śledziowego. Dokładamy plasterki ogórka kiszonego i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Można podać jako danie obiadowe z ziemniakami. Smacznego
Maminek kulinarnyNiezwykle proste i smaczne danie obiadowe z piersi kurczaka. Składniki: -filet z piersi kurczaka -masło ( ok. 1 dkg na jedną roladkę ) -kilka ząbków czosnku -natka pietruszki -2 jajka -2 łyżki mąki -2 łyżki mleka -sól, pieprz -bułka tarta -olej do smażenia Filety kroimy wzdłuż na połówki. Na desce owijamy folią spożywczą i delikatnie rozbijamy
Maminek kulinarnySzybka zapiekanka na obiad i nie tylko. Składniki: -ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków -ok. 60-70 dkg kaszanki -30 dkg odciśniętej kiszonej kapusty -15 dkg wędzonego boczku -cebula -pieprz ziołowy Lekko przestudzone ziemniaki zgniatamy i układamy w delikatnie natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju
Maminek kulinarnyPropozycja nie tylko na obiad, bo rurki smakują również na zimno. Składniki na farsz: -2 ćwiartki z kurczaka -ok. 60 dkg łopatki lub szynki wieprzowej -2-3 marchewki -ząbek czosnku -czerstwa bułka -2 jajka -susz warzywny, sól, pieprz Mięso wieprzowe i drobiowe, marchew i czosnek z dodatkiem suszu warzywnego gotujemy jak na rosół
Maminek kulinarnywstawiamy na kolejne 5 minut. Przygotowujemy talerz. Wyjmujemy z piekarnika a po ok. 3 minutach możemy przekładać na talerz. Dzielimy na porcje, dodajemy surówkę i obiad gotowy. Smacznego
Maminek kulinarnyPropozycja na smaczny obiad bez mięsa. Składniki: -kalafior -por -marchewka -susz warzywny -3-4 jajka -czerstwa bułka -łyżka majonezu -2 łyżki mąki ziemniaczanej -sól, pieprz, czosnek granulowany -olej do smażenia Do garnka z wodą dodajemy susz warzywny i sól, ewentualnie natkę pietruszki. Kalafiora dzielimy na części i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą
Maminek kulinarnyMamy dziś piękny, słoneczny dzień. Jest niedziela i nie mam zamiaru spędzać pół dnia w kuchni. Szkoda na to czasu. Dlatego na obiad będzie dzisiaj pasta alla puttanesca, czyli spaghetti ladacznicy (oryginalna nazwa: makaron po kurewsku ;). Przepis pochodzi z książki K uchnia przepisy z serca domu kulinarnej bogini Nigelli Lawson. Jak pisze autorka, nazwa tej potrawy wzięła się
Smakowity Blog Kulinarnysmażyć je w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs. W tym przypadku wykorzystałam jagnięcinę, która została mi z obiadu z poprzedniego dnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso z rosołu, upieczoną pierś kurczaka lub tuńczyka z puszki. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 posiekana cebula 4 posiekane pieczarki 1/2 posiekanej
Smakowity Blog KulinarnyPomysł na szybki obiad? U mnie najczęściej wygrywa makaron. Dzisiaj jest to makaron Fettuccine czyli "małe wstążki", które pasują do całej gamy sosów. Składniki: 200g makaronu Fettucine lub innego 2 małe cukinie 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 pieczarek 1 papryczka chilli natka pietruszki 2 łyżki oliwy tarty parmezan kilka pomidorów koktajlowych sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie
Smakowity Blog KulinarnySpätzle). Te jajeczne kluseczki uwielbiane w całych Niemczech są tradycyjnym daniem kuchni regionu szwabskiego, południowoniemieckich landów- Badenii-Wirtembergii-Bawarii. Są tam popularne jak u nas ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle z serem), Spätzleauflauf (zapiekanka ze szpecli), Apfelspätzle (Spätzle z jabłkami
Smakowity Blog Kulinarnyjedno z klasycznych dań kuchni włoskiej. Jest bardzo proste, smaczne i świetnie nadaje się na szybki obiad. Sos pochodzi z regionu Rzymu, a wymyślili go prawdopodobnie alianccy żołnierze podczas II wojny światowej. Połączyli oni włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi. I tak powstała znana nam wszystkim Carbonara, którą w klasycznej wersji przyrządza się z boczku, żółtek, parmezanu, oliwy
Smakowity Blog Kulinarnyhiszpańska tortilla ziemniaczana prosto z piekarnika. Do przygotowania hiszpańskiej tortilli potrzeba przede wszystkim jajek, śmietany, ziemniaków – ugotowanych, na przykład takich, które zostały z poprzedniego dnia po obiedzie. To danie świetnie nadaje się na zagospodarowanie resztek z lodówki, bo ilość i rodzaj dodatków w zasadzie zależy głównie od naszej wyobraźni… Danie jest bardzo sycące i wystarczy naprawdę jedna
Smakowity Blog Kulinarny