żeberka duszone z cebulą 227Może właśnie ta częstotliwość sprawia,że są witane z takim entuzjazmem,gdy tylko pojawią się na stole.Mąż był zachwycony,ja również,bo za jednym zamachem zrobiłam 3 obiady,a żeberka co dzień były coraz to lepsze. Składniki: 1.200-1.500 g chudych żeberek 3 cebule 3 łyżki mąki tłuszcz 2-3 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego sól
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka w pomarańczach z majerankiem 191spróbowac upiec kaczkę. Podana z soczystmi i aromatycznymi filecikami z pomarańczy wygląda nie tylko imponująco ,ale i smakuje niezwykle wykwintnie - idealnie nada się na uroczysty lub świąteczny obiad. Składniki: 1 kaczka 2-2,5 kg 3 pomarańcze majeranek suszony i swieży(opcjonalnie) 50 g masła 2 łyżeczki cukru 250 ml soku z pomarańczy Wykonanie: kaczkę dokładnie umyć,oczyścić z małych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab duszony w sosie śmietanowo-chrzanowym 244Szybki,dietetyczny obiad ze schabem w zimowych klimatach,bo całe mięso spowite jest w bieli.Schabowi towarzyszy pyszny,aromatyczny sos śmietanowo-chrzanowy.Przygotowanie tego dania nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności i wyszukanych składników,a zadowoli podniebienie niejednego smakosza.Prosto i pysznie.Zapraszam do przepisu. Składniki: 4 spore plastry schabu 150 ml bulionu warzywnego sól,pieprz z młynka 150 ml gęstej śmietany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z czarnej soczewicy i pestek granatu 265nowe smaki ta sałatka jest dla Ciebie..Danie wegeteriańskie,zdrowe i ciekawe w smaku.To świetny sposób na wykorzystanie czarnej soczewicy i pestek owocu granata.Jenocześnie ciekawa inspiracja na smaczny obiad,lunch lub obiadokolację.Sałatka pełna smaków,ale wszystkie składniki pozostają w pełnej harmonii.Mąż podejrzliwie spoglądał na obiadek,ale jak skosztował szybko poprosił o dokładkę. Składniki: 200 g soczewicy Beluga
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z białej rzodkwi z żurawiną 226bardzo smacznie.Przepis pochodzi z "Kuchni pięciu przemian"Anny Czelej.Pomimo,że biała rzodkiew należy do produków wychładzających to w połączeniu z suszonymi owocami stanowi bardzo zrównoważony i harmonijną przystawkę do obiadu. Składniki: 1 średnia rzodkiew sól do smaku 4 łyżeczki soku z limonki 1 garść suszonej żurawiny 1 garść suszontch śliwek-opcjonalnie 1 garść suszonych rodzynków 1 łyżka oliwy Wykonanie: rzodkiew
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczny łosoś z piernikową krustą na pomarańczach 234Łososia lubimy i jemy bardzo często,dlatego gdy tylko wypatrzę nowy sposób podania tej arcyzdrowej rybki,muszę go od razu wypróbować.Ten prosty przepis to sposób na bardzo elegancki obiad. Rewelacyjny pomysł na przyrządzenie łososia z piernikiem idealnie wpisuje tę potrawę na listę dań świątecznych.Łosoś z piekarnika na pomarańczowej kołderce to jeden z najlepszych przepisów na łososia jakie ostanio
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warzywa korzeniowe z piekarnika 288sposób więcej energii jang potrzebnej do ochrony przed zimnem.Najwiekszy atut tak przygotowanych warzyw to prostota i praktycznie żadnego wysiłku,bo robia się same.Są świetnym dodatkiem do każdego obiadu,smakują wyjatkowo dobrze z rybami lub delikatną piersią z kurczaka.Przygotowałam je równocześnie z łososiem,na dolnej szynie piekarnika piekłam warzywa ( przepis tutaj ) na środkową szynę pod koniec pieczenia dołączył łosoś
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa dyniowa 310Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wczoraj po raz pierwszy zrobiłam zupę dyniową. Trochę obawiałam się smaku, ponieważ nie do końca wiedziałam czy będzie mi smakować
Marta Gotuje
Knedle z truskawkami 196szaleć, to szaleć. Tym razem padło znowu na truskawki zamknięte w knedlach. Do tego sos truskawkowo jogurtowy i mamy super obiad bezmięsny. A w upały idealnie się sprawdzi. Przyznam szczerze, że właśnie upały to moja zmora, po prostu ich nie cierpię i już. 1 kg ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana mąka pszenna typ 500 1 duże jajko truskawki 1 łyżka mąki
Ewa w kuchni
Ryżotto Ewy 191Niedawno z braku pomysłu na obiad wpadłam na taką jednogarnkową wersję dania z ryżem. Teraz robię różne wariacje, co oczywiście zadowala moich chłopaków. A i mnie samej takie dania smakują, więc już kilka propozycji jest. Dziś pierwsza wersja mojego ryżotta. 500 g łopatki wieprzowej 1 spora cebula 2 łodygi selera naciowego 1,5 szk blanszowanych kurek ( mrożone ) 1/3 czerwonej papryki
Ewa w kuchni
Pekinka z kiełkami fasoli mung 230warzyw na grubych oczkach. Dodać kiełki i przyprawy do smaku oraz olej i wymieszać surówkę. Zostawić ją na kilka minut aby smaki się przegryzły. Podawać do drugich dan obiadowych lub jako przekąskę gdy po prostu zgłodniejemy
Ewa w kuchni
Sałatka pełna witamin 270rzodkiewki w plasterki, pomidora i cebulę w kostkę i wrzucić pokrojone składniki do miski. Dodać szczypiorek i rzeżuchę oraz mix sałat. Następnie dodać dresing i wymieszać sałatkę. Podawać do obiadu, lub jako przekąskę
Ewa w kuchni
Sałatka z pomidorów i rzodkiewki 367dodać potrzebne do smaku przyprawy i jogurt grecki po czym wymieszać sałatkę. Gotową sałatkę zostawić na kilka minut do przegryzienia się smaków. Taką sałatkę można podać do obiadu lub na lekką kolację z pieczywem posmarowanym masłem
Ewa w kuchni
Pekinka z nutą jabłka 224zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać kiełki oraz przyprawy i wymieszać surówkę. Zostawić ją na kilka minut do przegryzienia się smaków. Podawać do obiadu lub do mięs czy ryb z grilla
Ewa w kuchni
Sałatka ogórkowa z papryką i cebulą 194trochę papryki, cebuli i sałatka nabiera całkiem nowego smaku. Zbliża się jesień a potem zima i wtedy jaka to będzie szybka akcja. Otwieramy słoik i mamy gotowa sałatkę do obiadu. 2 kg ogórków ( po obraniu ) 1 duża czerwona cebula 1 duża czerwona papryka 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego 2 łyżki soli 1/3 szk octu
Ewa w kuchni