Dania mięsne polecam na świąteczny obiad. Schab tak przyrządzony jest miękki, soczysty, smaczny, jednym słowem warto spróbować. SKŁADNIKI 70 dag. schabu 2 marchewki 1/4 selera 1/2 pora przyprawa typu Staropolska 1 cebula 3 łyżki żurawiny ze słoika 2 łyżki oleju WYKONANIE Schab pokroić na cienkie kawałki, przyprawić i zostawić na 1 godzinę. W tym czasie warzywa pokroić w kostkę. Cebulkę
W kuchennym oknie EwyTortilla z tuńczykiem i warzywami -to pyszne danie, ale także idealny pomysł na obiad i kolację. Równie dobrze sprawdzi się jako przekąska na imprezę, czy też jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Gdyby nie ten majonez, to można by uznać to za bardzo zdrową przekąskę – ale przecież zawsze można wymienić majonez na jogurt naturalny – wtedy będzie
Kulinarne PrzebojeNiedzielny obiad i kluski śląskie :) coś pysznego. Dzisiaj zaproponuje Wam sprawdzony przepis na kluski śląskie. Prosty, tradycyjny przepis, który zachwyci nie jedną osobę. Polecam :) SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1-2 jajka WYKONANIE: Najpierw należy ugotować ziemniaki w osolonej wodzie - zaczynając gotowanie od zimnej wody - około pół godziny. Następnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Najlepiej ziemniaki ugotować dzień
Serce zamknięte w formie pysznościRybę po grecku serwuję nie tylko na kolację wigilijną. Lubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i dosłownie pływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam! Składniki: 1 kg filetów białej ryby 5 marchewek 2 pietruszki połowa selera cebula ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy papryka ostra
NA MOIM TALERZUprzepadam za pstragiem w ogole za rybami slodkowodnymi.Dzisiejsze danie obiadowe to czysty przypadek.Lada chlodnicza z rybami w moim sklepie zapelniona jest zwykle wieloma gatunkami ryb.Dzis posucha kompletna.Mialam do wyboru pstraga i pange.Pangi z wiadomych wzgledow nigdy nie kupuje. Poniewaz od kilku dni byla na dzis zaplanowana ryba,w koszyku wyladowaly pstragi. Zastanawialam sie jak je upiec,zeby to delikatne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przez dzieci. Moja propozycja do pampuchow to sosik jagodowo-malinowy z jogurtem greckim. Gdy kluski kupimy gotowe lub wczesniej zrobione (na przepis zapraszam tutaj ) lub mamy z zamrazarki obiadowe danie mozemy podac w kilka minut. Skladnik na sos dla 2 osob: 100 g mrozonych jagod-kilka garstek 20 g mrozonych malin 1 lyzka stewii lub cukru kubeczek jogurtu greckiego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szparag z jajkiem to polaczenie smakowe- idealne.Nadaje sie zarowno na wykwintne sniadanie,jak i lekki posilek obiadowy. Nazwa szparaga pochodzi z jezyka greckiego asparagus czyli mlody ped.Kariere szparaga rozpoczeli 4500 lat temu Rzymianie.To wlasnie z Wloch szparag wyruszyl na podboj Europy.Tak przywedrowal do Niemiec. Dzis Niemcy sa wielbicielami szparagow.To one wiosna obejmuja panowanie na tutejszych stolach.Przyznam sie szczerze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Spätzle pelnoziarniste,dzieki sporej zawartosci weglowodanow to dobry pomysl zarowno na lekki obiad jak i sycaca kolacje.Tak skomponowana kolacja swietnie zaspokoi glod,uspokoi i pomoze Ci zasnac. Dodatek szparagow sprawi,ze danie bedzie smaczniejsze,bardziej aromatyczne i po prostu zdrowsze. Oczywiscie boczek mozna calkowicie pominac,lub zastapic np.parmezanem lub innym ulubionym serem.Danie bedzie wtedy calkowicie jarskie.Boczek ,ktory dodalam prawie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nastepne danie z wykorzystaniem filetu z kurczaka.Ta propozycjy nadaje sie na bardzo elegancki obiad lub kolacje,gdyz wyglada niezwykle dekoracyjnie.Jesli zamiast bialych szparagow uzyjecie zielonych naprawde szybkie do przygotowania.Zanim ziemniaczki sie ugotuja roladki beda gotowe do podania. W skladnikach podalam biale wino,bez wina oczywiscie tez bedzie smacznie.Odzalujcie jednak lampke wina,ale naprawde dobrego wina,a danie bedzie wyjatkowe.Tu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nadzwyczajnie.Wilgoci im nie brakowalo.Jesli znudzily sie Wam w plasterkach jako dodatek do kanapek,mam inna propozycje - surowke z rzodkiewek? Znacie? Jest pyszna i bardzo prosta do przygotowania.Idealna jako dodatek obiadowy lub na kolacje z pieczywem tez bedzie smakowac wybornie Skladniki na 2 porcje: peczek rzodkiewek szczypiorek-sporo 2 lyzki jogurtu greckiego 2 lyzeczki chrzanu ze sloiczka sol,pieprz do smaku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jednak z maki pelnoziarnistej w calosci lub wymieszac ze zwykla w dowolnej proporcji. Jedynym mankamentem tego dania jest stanie przy patelni w taki upal,choc to swietna lekka propozycja obiadowa na letnie upaly.Proponuje do racuchow lemoniade z bzowymi kwiatami z ogromna iloscia lodu,przepis tutaj: klik. Skladniki na 12 racuchow: 12 baldachow bzu 1 szklanka maki (orkiszowa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tylko cieszy oczy,ale i nasze podniebienia.Calosc naprawde pyszna i bardzo prosta do przygotowania.Tak zapieczony baklazan moze byc przystawka,stanowic odrebne danie lub np.z dodatkiem ryzu stanowic pyszny obiad lub goraca kolacje.U nas dzisiaj z dodatkiem kaszy gryczanej.Zapraszam do wyprobowania tego smakowitego przepisu. Skladniki na dwie osoby: 2 baklazany 500 g dojrzalych pomidorow 1 cebula 2 lyzki kaparow (ze sloiczka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Blyskawiczny obiad na upalne dni lata.Choc ponoc jestesmy jedyna nacja,ktora je makaron na slodko-uwielbiam go, a szczegolnie z jagodami.Danie to rownie chetnie jedza dzieci.Idealem bylby makaron domowy,ale danie juz nie byloby tak nieklopotliwe i szybkie.Zatem kupujemy dobry makaron i robimy sosik jagodowy.Z dodatkiem jogurtu danie jest naprawde sysace.Przepis moze banalny,ale mozemy wykorzystac w tym daniu jagody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szczegolnie posiadacze dzialek i wielbiciele cukini.W moim domu ,gdy pojawi sie na stole witany jest entuzjastycznie.Nie spotkalam jeszcze nikogo,komu by nie smakowal. W towarzystwie ryzu swietne danie obiadowe,z bagietka pyszna kolacja.Moj przepis wzbogacila obecnosc oberzyny.Jesli jej do tej pory nie dodawaliscie ,sprobujcie.Jest jeszcze lepszy. Skladniki na 4 porcje: 1 duza cebula puszka pomidorow-w sezonie 4 duze pomidory
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!trudne do formowania.Eksperymenty eksperymentami,ale ziemniaczane sa jednak najsmaczniejsze i te wlasnie polecam.Dodatek maki pelnoziarnistej i ciemnego cukru trzcinowego dodal im tylko charakteru.Uwazam,iz to swietna propozycja na letni obiad i to na pewno nie tylko dla dzieci. Przepis na 15 duzych knedli: 70 dkg ziemniakow 230 g maki pelnoziarnistej ( lub bialej) 1 lyzka maki gryczanej(lub ziemniaczanej) 1 jajko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!