Korzystając z chwilowego ochłodzenia (burza moje wybawienie), postanowiłam jednak dzisiaj zrobić obiad. Szybko, smacznie i zdrowo. Tak przygotowana ryba jest delikatna i soczysta. Nie traci cennych witamin i mikroelementów. SKŁADNIKI: 2 filety z pstrąga ze skórą 4 plasterki cytryny przyprawa do ryb 1 łyżeczka masła 1 ząbek czosnku suszona natka pietruszki suszony koperek i lubczyk sól pieprz pieprz
Kuchnia w opałachjuż minął więc teraz chętnie sięgam po kukurydzę w puszce. Wybieram zazwyczaj tą słodką, bo najbardziej ją lubię. Dzisiaj polecam szybkie i smaczne placuszki, sprawdzą się jako dodatek do obiadu, lub jako kolacja. SKŁADNIKI: 1 puszka kukurydzy 1 jajko 4 łyżki mleka 3-4 łyżki mąki kukurydzianej odrobina oliwy 1posiekana papryczka chilli 2 łyżki posiekanej dymki 1 łyżka posiekanej
Kuchnia w opałachspędzę w kuchni, a po południu biegusiem do pracy. Pocieszające jest to, że ten tydzień skracam do czwartku, bo potem wyczekiwane 3 dni wolnego :) . Zatem zapraszam dziś na pyszny obiad. SKŁADNIKI: 250 g trójkolorowego makaronu spaghetti na klopsiki 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 czerstwa bułka (namoczona w mleku i odsączona) 1 średnia cebula (pokrojona w drobną kostkę
Kuchnia w opałachprzepis ten natrafiłam w jednym, z kolorowych tygodników dla kobiet i nie mogłam o nim zapomnieć. Postanowiłam, że to będzie jeden z najbliższych obiadów. I jak postanowiłam, tak zrobiłam. Dzisiaj dzielę się tym przepisem z Wami, bo uważam, że warto. Mięso jest kruche i aromatyczne, myślę, że Wam posmakuje. SKŁADNIKI: 1 kg żeberek wieprzowych 1 puszka białej fasoli 2 cebule
Kuchnia w opałachObiad z piersi indyka dość szybki i bardzo smaczny. Polecam. SKŁADNIKI: 50 dag piersi z indyka 1 szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka piwa 2 łyżki maki do obtaczania mięsa 2 marchewki 2 łyżki sosu sojowego pół paczki przyprawy do indyka sól , pieprz do smaku WYKONANIE: Mięso indyka opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. Z sosu sojowego i przyprawy
W kuchennym oknie EwyWychwalony przez osobistego, najlepszego krytyka nosi miano obiadu idealnego. Tak naprawdę każdy może odjąć/dodać coś od siebie, a i tak danie smakuje wyśmienicie. Wersję robię przeróżne - w połączeniu z łososiem jest równie wyborne. Potrzebujemy makaron (ja używam pełnoziarnistego 250g), filet z piersi z kurczaka (500g), słoik pomidorów suszonych, jogurt naturalny (mały), serek puszysty śmietankowy, przyprawy (pieprz, sól, gałka
Gotuj z NatkąDziś niestety bez zdjęć, bo obiad zrobiony w dość szybkim tempie, a żeby nie zapomnieć przepisu zamieszczam go tutaj;) Porcja dla 2 osób: 100 g makaronu ryżowego 400 g piersi z indyka łyżka prażonego sezamu zalewa do mięsa: 3 ząbki czosnku pokrojone w płatki łyżka jasnego sosu sojowego łyżka ciemnego sosu sojowego łyżka sosu Worcester 2 łyżki oliwy z oliwek
kuchcikowniamdła i sucha to sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Dodatki warzywne i ziołowe zależą już od naszych upodobań. Sałatka jest idealna jako dodatek do dań obiadowych np. ryby ( Smażony na maśle dorsz na kuskusie z warzywami ) oraz jako dodatek do dań z grilla. A sezon grillowy w pełni. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 150 gram kaszy kuskus
OstryKęslesie sporo kurek, zachęcamy więc do jedzenia ich nie tylko na obiad, ale i na śniadanie. Nie musimy ograniczać się do jajecznicy z kurkami, która jest zresztą przepyszna. Możemy zrobić pyszny omlet. Często w potrawach jak ta ginie, smak składnika głównego, czyli kurek. Tutaj grzyby czuć doskonale, do tego wiejskie jajka i delikatny maślany smak! Inspiracją dla tego dania była
OstryKęsPrzedstawiam propozycję na szybką przekąskę lub lekki obiad. Zwykle przygotowuję szpinak jako dodatek do dań np. ryby lub makaronu. Duszę go wówczas z dużą ilością czosnku i śmietaną. Tym razem chciałam by było lżej i przygotowałam szpinak właściwie saute bo jedynie z dodatkiem parmezanu i odrobiny soli. SKŁADNIKI (na 2 porcje) 2 duże garście liści szpinaku 2 wiejskie jajka
OstryKęskolejne danie z serii krzepiących i błyskawicznych. Lekko pikantne i bardzo sycące. Dzięki fasoli szparagowej i jajku w koszulce taki makaron może być pełnym daniem obiadowym. SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób) 250 gram makaronu chow mein 3 garście ugotowanej zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans
OstryKęsfalse false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Pyszne, twarde, podwójnie wypiekane migdałowe ciasteczka rodem z Florencji, a dokładnie z miasteczka Prato. We Włoszech, cantuccini są zwykle podawane po obiedzie, w towarzystwie małego kieliszka mocnego deserowego wina Vin Santo, w którym macza się ciasteczka. Doskonałe są również maczane w aromatycznej kawie. Ciasteczka nie zawierają tłuszczu i można je przechowywać
maniapieczeniaokazję. Teraz właśnie miałam świeży wywar, więc była okazja na przygotowanie pysznej, bardzo rozgrzewającej zupki. Ja przygotowywałam w garnku 3,5l. Gdy chcemy mieć bardziej pożywną zupę (jako obiad jednodaniowy), użyjmy większej ilości ziemniaków i najlepiej by były one mączyste, wówczas naturalnie zagęszczą nam zupę. My bardzo lubimy zupy jako lekkie pierwsze danie, w bulionówce. Wówczas nie musi
Smaczne ZdroweLubicie sałatki makaronowe? Bo my bardzo. Sałatki makaronowe najczęściej robię na imprezy ale od czasu do czasu również na obiad jako dodatek do schabowego, bo taka kombinacja najbardziej nam smakuje. Z składnikami można eksperymentować i dodać co kto lubi. Składniki: 120 g makaronu w kształcie ryżu 0,5 papryki świeżej 3 łyżki kukurydzy z puszki 10 cm zielonego ogórka
Ala piecze i gotujetarce. Skropić go sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodać starte jabłko na grubej tarce, cukier, śmietanę, majonez, jogurt,wiórki kokosowe żurawinę i wszystko razem wymieszać. Surówka jest idealnym dodatkiem do obiadu lub kanapek
O kuchni z uczuciem