odpocznie po dokładce) a na dodatek powie Ci,że ładnie pachniesz (ale nie nie staraj się. Żadne tam perfumy czy coś. Powie to tylko wtedy gdy pachniesz obiadem) Składniki: 1cebula 2ząbki czosnku 1 duża marchewka 5 dużych pieczarek 1cukinia 1papryka puszka cieciorki (bądź szklanka ugotowanej) karton przecieru pomidorowego/pomidorów w puszce+ opcjonalnie koncentratu dwie łyżki oleju rzepakowego/masła klarowanego Przyprawy
Fiolka w kuchnirazem post ściśle kuchenny, poważny i smaczny. Bo ja to tak bez obiadu się uczyć? Nie wypada przecież... A i postępowanie cywilne jakoś lepiej idzie po takim małym co nieco Składniki : ciasto francuskie(375gram) pęczki botwiny(2-3małe) ser feta (ilość wedle uznania) oliwa(1łyżka) Przyprawy : miód (1łyżka) tymianek(żywy) oregano Wykonanie : 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Botwink
Fiolka w kuchniMoja Mama - Celestyna stoi na straży jedzenia przeze mnie: ziemniaków, mięsa i czekolady. "Bo jak to tak bez ziemniaczka obiad?" stale słyszane jest w domu rodzinnym. Poi kawą, zaopatruje w dobra narodowe w postaci słoików (i butelek) karmi i pociesza " zjedz coś zamiast gadać,że nie zdasz..." donosząc do pokoju niezliczone ilości żelek,galaretek czy czekolad. W przypadku nieprzyjechania
Fiolka w kuchniPamiętacie Kapuchę Celestyny ? Dzisiaj zamiast kapusty w wydaniu polskim zaserwuję Wam twist azjatycki z kapustą jako głównym elementem obiadu. Tak byście mieli kapuścianą alternatywę po przytarganiu główki (czy trzech) do Kuchni. Składniki pół młodej kapusty łyżka masła klarowanego odrobina sosu sojowego jeśli masz - sosu worchester łyżka soku z cytryny lub limonki dwie łychy mleka kokosowego Przyprawy: sól pieprz chili duża
Fiolka w kuchniodbierasz? Martwiłam/Martwiłem się! Aaa zajęcia miałaś/miałeś? Pracowałaś/łeś?. No tak..." . Dlatego dostajemy od nich życzenia. Czasami przelew na konto,książkę,dobra czekoladę,ciasto czy ulubiony obiad bądź paczkę z rogalikami/słoikami/pierogami słaną na drugi koniec polski przesyłką konduktorską. To nie to co kiedyś gdy w ten dzień - obowiązywała dieta lodowa, a prezenty wnoszone były
Fiolka w kuchnileżeniem w łóżku, z moimi "termoforami" :p Szarusia & Lusia Te miłe chwile przerwało nam burczenie w brzuchach. No a potem to już wyszło jak zawsze. Śniadanie, coś na obiad, kilka rozdziałów książki, surfowanie w sieci...a wieczorową porą SKŁADNIKI: ciasto 150 g mąki pszennej 50 g migdałów (mielonych) 1 jajko szczypta soli 30 g cukru pudru 100 g zimnego
Kuchnia w opałachDobiega końca ostatni weekend lata, zaniedługo nadejdzie kalendarzowa jesień, dzień staje się krótszy. Po tradycyjnym niedzielnym obiedzie przyszła pora na deser, ale on nie był już taki zwyczajny, codzienny, zwykły. Nie sądziłam, że połączenie waniliowej chałwy z bananami jest tak smaczne! To deser królewski, na specjalne okazje i symbol kończącego się lata, po produkty dostałam prosto z Grecji. Każda
Moja smaczna kuchniaKrewetki uwielbiamy oboje, jednak miłość Piotra do krewetek musiała dojrzeć. Gdy go poznałam mówił, że nie jada robali Jednak stopniowo przemycałam mu wszelakie owoce morza w
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSezon grzybowy dopiero przed nami, ponieważ jednak upolowałam boczniaki przygotowałam na obiad pyszną zapiekankę ziemniaczano-boczniakową. Niewiele znam przepisów z wykorzystaniem boczniaków, także ochoczo wypróbowałam ten znaleziony w "Kuchni smakosza - ziemniaki" Mattiasa F. Mangolda. Warto włączyć je do diety nie tylko ze względu na walory smakowe. To bardzo zdrowe grzyby, więcej przeczytaj tutaj . Zapiekanka była wyśmienita, a przepis bardzo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chłodniejsze dni zbliżają się wielkimi krokami więc mam dla Was kolejną propozycję na szybki, rozgrzewający obiad. Cukinia nadziewana kaszą w sosie pomidorowym z chorizo i chili. Całość podana z lekkim sosem czosnkowo-cytrynowym oraz surówką z marchewki. Polecam :) 3 małe cukinie 3/4 szklanki kaszy gryczanej szklanka gazpacho ( możecie dodać dobrze doprawiony sok pomidorowy) chorizo (ilość wg uznania, ja dałam niewiele
Mienta blogocet a następnie dodajemy suszone zioła i przyprawy oraz sok z cytryny i limonki Całość dokładnie mieszamy Zawartość kubka wylewamy na sałaty i szpinak Dokładnie mieszamy Surówkę podaję do obiadu, do mięsa i ryb SMACZNEGO
Gotowanie PatkiTreściwy obiad mięso warzywa i to jednogarnkowe można powiedzieć . Ziemniaczki ugotowałam tylko osobno. Mięso wyszło delikatne smaczne i doprawione . Warzywa przepyszne podduszone i zapieczone w sosie który powstał sam z siebie dzięki mięsu i warzywom . Składniki: karkówka 8-10 plastrów pomidor 4 szt kabaczek 2 szt takie małe najlepiej albo jeden duży bulion drobiowy
Różowa kuchniaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Mizeria to wspaniały dodatek polskiej kuchni. Pasuje do wielu dań. Do kotleta schabowego, mielonego, do klopsików, do żeberek, do pieczonego …
My Blueberry Cornerznaleźć w lesie lub kupić staram się zrobić z nich jak najwięcej różnych dań (lub parę razy kilka sprawdzonych). Większość dań z rydzy, które robię to raczej przekąski niż obiady. Ten przepis jest wyjątkiem. Rydze smażone z ziemniakami z dodatkiem cebuli to danie w pełni obiadowe. Smakuje rewelacyjnie
Milion Smakówprosty sposób na wyborny i apetycznie prezentujący się obiad z soczystym mięsem z podudzia kurczaka, pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i ziemniakami w wygodnym, jednogarnkowym wydaniu, czyli tzw. eintopf, co z języka niemieckiego oznacza 'jeden garnek'. Dzięki temu, że wszystkie składniki duszą się razem i ich smaki się przenikają, danie jest bardzo esencjonalne i pełne smaku, a mięso przygotowywane w ten sposób
Kraina Miodem Płynąca