Cukiniowe spaghetti 366dzisiejszy obiad proponuję proste danie, smaczne cukiniowe spaghetti, świetne jest :) Składniki : 2 małe cukinie pesto- tym razem użyłam gotowe ze słoiczka parmezan ziarna dyni i siemienia, ewentualnie migdały w płatkach Przygotowanie : Umytą cukinię kroimy w długie wstążki , najlepiej za pomocą obieraczki Przekładamy na sitko i posypujemy solą, pozostawiamy na 30 min. Po tym czasie przelewamy gorącą wodą, pozostawiamy do zupełnego
Proste Potrawy
Pikantna zapiekanka z cukinii ,,ala,, paszet 239większych ogródkach cukinie panoszą się w dużych ilościach, na straganach również ich nie brak. Trzeba korzystać, bo sezon szybko minie :), na upalne dni świetny pomył na przekąskę lub obiad, w zależności od ilości chili można dopasować pikanterie pasztetu do upodobań naszych domowników. Składniki na 1 keksówkę: 3 małe cukinie, długość ok. 30 cm 2 średnie cebule 2 małe
Apetyczna babeczka
Babka ziemniaczana z dynią i chorizo 223porę roku. Wiosna i latem z młodych ziemniaków przybiera innego smaku, zimą jest bardziej wytrawna i tutaj z dodatkiem dyni delikatna, cięższa ale równie pyszna. Zapraszam gorąco na pyszny obiad czy kolację? Babka ziemniaczana z dynią i chorizo. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Racuchy drożdżowe z kremem malinowym 328Puszyste racuchy z mocno malinowym kremem na bazie serka mascarpone. Kładziony na gorących racuchach zaczyna się fantastycznie rozpuszczać. Do tego świeże maliny i pyszny letni obiad gotowy ;) CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 25g drożdży świeżych 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka KREM: 200g malin + 200g do dekoracji 1/4 szklanki cukru 125g serka mascarpone Maliny zasypać w garnuszku
https:KKuchniaMniam
Szybka surówka z pora 241Upałów ciąg dalszy. Wyczekuję z nadzieją, kiedy spadnie chociaż kropla deszczu. Jednak nic nie chce pokropić. Trudno, takie lato, jednak jeść trzeba . Do obiadu zawsze lubię mieć surówkę ogórka lub jakiś warzywny dodatek. Dzisiaj szybka surówka z pora z majonezem. Składniki: 1 duży por (biała część) 6 pomidorków koktajlowych 1 jabłko 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżki majonezu sól pieprz
O kuchni z uczuciem
Sałatka warzywna z pomidorami do słoików na zimę 263Połączenie kapusty, papryki, cebuli z jabłkami i pomidorami. Świetny dodatek do obiadu! Składniki: 25 dag kapusty białej 25 dag papryki czerwonej 25 dag pomidorów 20 dag cebuli 20 dag czerwonych jabłek 2 łyżki cukru 1 łyżka soli ziele angielskie liść laurowy kminek do smaku ½ szklanki octu 5 łyżek oleju Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować razem z papryką, a pomidory pokroić
Tradycyjna Kuchnia
Szyjki rakowe z białym winem, masłem i tymiankiem 249pory także nie aż do dziś. Te szyjki rakowe zakupiłam mrożone ale były takie pyszne że jeszcze nie raz je wykorzystam w mojej kuchni. Skuście się kiedyś na taki obiad, pyszny, zapraszam. Szyjki rakowe z białym winem, masłem i tymiankiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Sałatka owocowa - pyszna 293Lato nam dopisuje tego roku. Temperatury niemal afrykańskie, dlatego lekka kuchnia jest jak najbardziej wskazana i poszukiwana. Mam taką oto propozycję na lekką kolację lub deser po obiedzie. Użyte składniki to owoce sezonowe plus orzeźwiający grejpfrut i słodziutkie liczi. Sałatka owocowa - pyszna Składniki: 1 grejpfrut czerwony 1 jabłko (twarde i kwaśne) 2 brzoskwinie płaskie (Paraguayo) pół puszki owoców liche garść
Pyza i Surówka
Surówka z młodej kapusty 444Surówka z młodej kapusty Lubicie surówkę z kapusty? Według mnie, to jeden z najlepszych dodatków do wiosennych i letnich obiadów. Jest niezastąpioną częścią wszystkich zestawów sałatkowych. Ma świeży, doskonały smak, a do tego jest bogatym źródłem witamin. Latem we wszystkich smażalniach towarzyszy rybom, ale nic nie stoi na przeszkodzie (a nawet wskazane jest) żeby podawać ją także do mięs
Pełny talerz
Placuszki z czerwonymi porzeczkami 177Dzisiaj bardzo krótko. Upały nie sprzyjają długim siedzeniom przed komputerem. W kuchni także. Dlatego serwuję lekkie i szybkie obiady. Jak te placuszki, które akurat były na deser :) Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka kefiru 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko skórka otarta z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g czerwonych porzeczek Wszystkie składniki dokładnie
My simple kitchen
Kalarepka w maślanym sosie 224niezwykle smaczny , dosłownie zakochaliśmy się w nim smakuje pomiędzy kalafiorem a młoda kapustką , jest bardzo delikatna i maślana . Cudowna ciepła przystawka do młodych ziemniaczków , plus sadzone jajo i obiad mamy z głowy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 4 kalarepki – średniej wielkości 1 łyżka masła
Ogrodnik w podróży
Duszone kiełki soczewicy + brązowy ryż 211gotowe kiełki strączków, tzw ‘kiełki na patelnię’. W obu przypadkach przygotowanie posiłku polega tylko na ugotowaniu ryżu i podsmażeniu przez 3 minuty kiełków z przyprawami. Także jest to obiad błyskawiczny;) Polecam ryż naturalny (brązowy); jego orzechowy smak świetnie się komponuje z kiełkami. Wszystkie kiełki strączków przygotowuje się tak samo, można więc użyć mixu (jak na zdjęciu), lub tylko jednego
Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką, brokułem i marchewką 233ostro, ale w tym przypadku ma to dodatkowy plus. Jedzenie jest zimne, ale dzięki dodatkowi chili, imbiru, kurkumy itp, rozgrzewa organizm od środka. To daje uczucie jak po normalnym obiedzie na ciepło;) Składniki: - 100g kaszy gryczanej - ½ łyżeczki słodkiej papryki - 100g ciecierzycy
Wegańska kuchnia orientalna