pleśniowym oraz garścią zieleniny. Niby nic tradycyjny zwykły olet, ale cudowne połączenie koloru, smaku nadaje mu wyjątkowości. Po takiej celebracji śniadania mamy naładowane baterie na dobry dzień pracy :) (oczywiście obiad obowiązkowy :)) A jakie jest wasze ulubione śniadanie? Pozdrawiam Basia
Basia w kuchnidodatkami. Sprawdzi się jako dodatek do mięs oraz makaronów. Proporcja jest taka, by przygotować go na zimę, do słoików. Można także ją zmniejszyć i zrobić w wersji do obiadu, spróbować jak smakuje, dopiero wtedy zrobić większą ilość na zimę. Przepis własny. Składniki: 3 kg cukinii ( waga po obraniu i wydrążeniu środka - zużyłam 3 średnie cukinie) 1 kg dojrzałych pomidorów
Poezja Smaków - blog kulinarnyzeszłym roku po raz pierwszy robiłam do słoików sos słodko-kwaśny z cukinią i cukiniowy sos . Sosiki wyszły pyszne i świetnie sprawdzają się gdy potrzebujemy szybko przygotować obiad. W tym roku polecam inny sos, na bazie z pomidorów z dodatkiem ananasa. Przepis dostałam do czytelniczki mojego bloga. Przyprawy lekko zmodyfikowałam pod swój smak. Sosik jest pycha i chyba
Monia miesza i gotujematerii działa przeciwbólowo, wspomaga pozbywanie się nadmiaru kwasu moczowego oraz jest pomocna przy zapaleniu stawów. Polecam sałatkę na lekkie i pyszne śniadanie a także jako zdrowa przekąska popołudniem po obiedzie. Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 10 kulek wyżłobionych kulek z oczyszczonego z pestek melona Galia 8 jeżyn przekrojonych na pół 1/4 małego świeżego ananasa pokrojonego w małą
Kuchnia PROzdrowotnawtedy szparagi, których na co dzień raczej się u mnie w domu nie je. Szparagi w boczku bądź w bekonie możemy przygotować jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Składniki: zielone szparagi, cienkie plastry boczku bądź bekonu, masło, bułka tarta. Szparagi umyć, osuszyć. Obciąć zdrewniałe końcówki. Następnie należy szparagi związać nitką, ale nie za mocno. Gotować w osolonej wodzie, szczyptą
W kuchni u Monikiprzetrzeć je przez sito, dodać cukier i rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną - energicznie mieszając zagotować. Szklankę (lub inne naczynie), w której będzie podany kisiel) przelać zimną wodą. "Obiady na cztery pory roku" B.Szczepańska, K.Tarnowska - książka, z której korzystałam przygotowując kisiel. Smacznego
W kuchni u Monikiprzyjemnie się ją robi. Myślę, że wielu osobom, które skuszą się ją zrobić, będzie ona bardzo smakowała. Pomysł na pizzę z patelni zaczerpnęłam z cudownej grupy "Co dziś na obiad". Dziękuję za inspiracje. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250ml), 180 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka suchych drożdży, 3/4 łyżeczki cukru, 3/4 łyżeczki soli, 2 i 1/2 łyżki oleju
W kuchni u Monikiinnego takiego ciasta, a już na pewno nigdy takiego nie upiekłam. Przepis nie jest mój, znalazłam go na pewnej wspaniałej grupie na facebooku, która się nazywa "Co dziś na obiad". Sernik nazywa się złota rosa, gdyż po upieczeniu i ostygnięciu ciasta na wierzchu pojawiają się kropelki przypominające rosę. Mi niestety mało tych kropelek wyszło, ale najważniejsze, że smak ciasta
W kuchni u Monikinajwiększa robota jest odwalona. Teraz pójdzie z górki:) W sumie wyszło 425 sztuk, przy czym same uszka miniaturki stanowiły 350. Prócz kolacji wigilijnej, zostanie na kilka obiadów
Kuchnia w czekoladzieWiększość z Was jest już pewnie po obiedzie, ewentualnie stara się go ukończyć jednym okiem zerkając na monitor :) Może ktoś z Was zrobił ostatnio dodane mielone na gnieździe makaronowym? Chętnie je obejrzę :) Dziś zaś podam propozycję na podwieczorek, czyli pyszne truskawkowe bułeczki, które część z Was chciała zobaczyć już w niedzielę. Nie ma przy nich wiele roboty, trzeba tylko poczekać
Kuchnia w czekoladzieJako że uwielbiam sos czosnkowy, postanowiłam go troszkę zmodyfikować i przekonać się czy posmakuje równie mocno z dodatkiem posiekanego szczawiu. I posmakowało! U nas był to dodatek do obiadu, ale śmiało można go użyć również na kanapki. Składniki: 4 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 30 liści szczawiu sól, pieprz i kilka kropel maggi do smaku
Kuchnia w czekoladziePysznego tuńczyka nigdy dość czy jest on w puszce czy jest on filetem całkiem świeżym. Dziś proponuję użycie tuńczyka wprost z puszki aby powstała pyszna i pożywna sałatka zamiast obiadu nawet. Polecam serdecznie. Sałatka z tuńczyka i brokuła. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzyznać, że poczułam się zmotywowana. Kto tu zagląda, ten wie, że kalorii nie liczę, i to zdecydowanie smak gra pierwsze skrzypce w mojej kuchni. Prawda jest taka, że na obiad mogę zjeść brokuła popijając wodą, ale na deser muszę mieć coś dobrego i słodkiego. Dzień bez deseru dniem straconym , jak mawiają słynni cukiernicy (nie wiem, którzy konkretnie, nie pytajcie mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzetych, którzy mają lenia i jednocześnie są głodni... szybki i prosty obiad, do którego składniki można dobierać według swojego upodobania, a i tak wyjdzie pysznie :) Składniki: -2 woreczki dowolnego rodzaju kaszy (2x100g) (u mnie kasza gryczana i ryż brązowy) -200g kiełbasy -1 cebula -1 czerwona papryka -1 żółta papryka -3 łyżki przecieru pomidorowego -majeranek, oregano, bazylia -sól
KasiekGotuje