Pyszny, a przede wszystkim zdrowy rosołek, w sam raz na niedzielny obiad. W zamrażarce mam kilka kawałków dorodnego królika od cioci - takie są najlepsze. Kiedy zaczyna się nam przeziębienie od razu nastawiam rosołek. Mięso z królika jest jednym z najzdrowszych mięs. Jest też słodkie więc rosół wychodzi trochę inny niż z kury, jest zdecydowanie łagodniejszy w smaku. kawałek królika
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepiwem na pólkach,a nóż widelec kasze znajdę i wiecie co? jak się okazało pęczak jest po prostu delikatesem! Była ostatnia paczka na półce! i tym samym na obiad było kaszotto a raczej pęczotto. Konkretne w smaku, pikantne i bardzo sycące. Przepis pochodzi z książki "Kipi Kasza". Zróbcie to danie koniecznie! Warto! Pęczotto z kiełbasa, dynia i pomidorami
Dzieje kuchennej Wiewióryjakie się zdecydowałam to cukinia z pieprzem ziołowym. Przepis znów mam od sąsiadki pani Emilki. Jest to prosta w wykonaniu i smaczna sałatka. Będzie idealna na zimę do obiadów. Sałatka z cukinii na zimę - przetwory Składniki: 2,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 2 łyżki soli Zalewa: 1,5 szklanki octu 1,5 szklanki oleju 300 gram cukru
Pyza i Surówkaplacki z mąki kokosowej z brzoskwinią (w środku)~ Na dokładkę wczorajszy obiad :) Przywieziony ze Słowacji gryczany kuskus + również słowackie tofu o smaku chili + (już polski:)) brokuł + pieczarki. Oba słowackie produkty bardzo smaczne! Szkoda, że w PL trudno o bezglutenowy odpowiednik kuskusu... A tofu jest idealne! Dzieki dodatkowi chili wystarczyło że lekko je posoliłam i usmażyłam. W dodatku ma świetną
breakfast of dreamsLubię spontaniczne pomysły na nowe przepisy. Wchodzę do kuchni i zamieniam się w czarodziejkę. Dzisiaj z obiadu pozostało kilka ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków, wykorzystałam je do sałatki ze słodziutkimi pomidorkami koktajlowymi, które, ku mojemu zadowoleniu były na wagę w jednym z hipermarketów, bardzo dobry pomysł, pochwalam! Nie marnujmy jedzenia, bo nawet z kilku pozostałych ziemniaków czy innych warzyw
Moja smaczna kuchniaJarku dodatkiem oscypka,który uwielbiam :) A oto pozostałe dołączone przepisy: Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem Camembert w sosie malinowym z salsą pomidorową Najłatwiejszy sposób na kukurydzę Fasolka szparagowa do obiadu Kurczak w śmietanie Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb Papryki faszerowane warzywami i amarantusem Tortilla patatas z chorizo Pieczony kurczak po portugalsku? Kakaowe ciastka arachidowe Pasteis de nata Sałatka grecka DESER
Weekendy w domu i ogrodzieZostało Wam ziemniaków z obiadu? no to zróbcie sobie takie aromatyczne, pyszne kopytka. A jak nie zostało to szybko gotujcie, przeciskajcie przez praskę i zaraz jak wystygną robimy kopytka. Polecam serdecznie i zapraszam gorąco. Kopytka pietruszkowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieObiad w pół godziny. Szybko, łatwo i przepysznie. Składniki: mięso mielone Kasza pęczak jęczmienny Sól, pieprz Olej Wstawiamy kaszę na osolony wrzątek. W tym czasie doprawiamy mięso solą i pieprzem. Z mięsa lepimy małe pulpeciki
prawdziwe jedzenieNatomiast jeżeli chcesz przemycić je w słoiku z myślą o ciastach, to trzeba drylować, albo drylownicą, albo zawsze polecam agrafkę. U mnie w domu syrop rozcieńczmy wodą, wypijamy do obiadu w niedzielę a same wiśnie zjadamy lub wykorzystuję do ciast. Choć wolę mrozić świeże, wydrylowane, do galaretki są lepsze; natomiast do ciast pieczonych lepiej wziąć takie, które soku już
Poezja Smaków - blog kulinarnylubimy je w domu wszyscy, są delikatne, lekko słodkie, lekko octowe, zupełnie inne niż korniszony, choć z tej samej grupy smakowej. Są delikatne, bez skórki. Dobre jako dodatek do obiadu zimą, kiedy nie mamy pod ręką nic świeżego na surówkę. Co roku w spiżarni jest około 40 słoiczków tych płatów, jednak zawsze kończą się już w ..... uwaga - październiku
Poezja Smaków - blog kulinarnykonserwową . Róbcie szybciutko, bo ceny warzyw mają iść w górę nawet o 50% a na większej ilości to odczujemy na pewno. Koreczki świetnie sprawdzą się jako przystawka do obiadu. S ą bardzo aromatyczne, lekko słodkie, delikatnie octowe, nie za miękkie ani nie za twarde - na prawdę smaczne. Z tej proporcji wychodzi około 15 słoiczków po 500 ml. Składniki
Poezja Smaków - blog kulinarnywarzyw. Jest ona trochę podgotowana w słoikach, ale nadal warzywa pozostają jędrne i wartościowe. Wykorzystać tę surówkę można na wiele sposobów. Jednym z nich jest podanie do obiadu. Ale tak naprawdę robię ją w innym przeznaczeniu. Surówka świetnie sprawdzi się do wszelakich wrapów, domowych burgerów i innych tego typu wariacji. Smakuje nawet w toście. A zimą organizm szuka
Poezja Smaków - blog kulinarnyzasmakuje amatorom ostrych dodatków. Wprost pali w "gębie", ale oczywiście można dać mniej pieprzu kajeńskiego, a więcej musztardy. Wtedy proporcje się wyrównają. Niemniej, cieszę się iż wyszły tak pikantne - obiad z ich dodatkiem szybko rozgrzeje i poprawi humor. Potrzebne nam (na 4 słoiki po 900 ml): - 5 średnich cukinii (około 2,3 kg) - 2 cebule - 1,2 l wody - niepełna
W poszukiwaniu inspiracjiwykorzysta. Wiadomo, że w domowych pieleszach nie będę używać syfonu do robienia pianek, bo go najzwyczajniej w świecie nie posiadam, ale zawsze warto poznać dodatkowy sposób na urozmaicenie rybnego obiadu. Hitem warsztatów jednak okazały się nie ryby ale raki. A konkretnie ich szyjki, z których został wyczarowany smakowy sosik. Podobno raki są niedoceniane - cóż, skoro nie można ich nigdzie nabyć
Karczma Honorietty