Kolorowy szaszłyk ukryty w piersi z kurczaka 313Propozycja na dzisiejszy obiad to szaszłyk ukryty w mielonej piersi z kurczaka. Danie efektowne, smaczne, zaskoczy zapewne wszystkich domowników. Polecam. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka ( 1 mała pojedyncza na głowę ) Pomidorki koktajlowe ( 1 na 1 szaszłyk ) Kawałek boczku parzonego Kawałki kolorowej papryki Marynowane pieczarki Sól Pieprz Jajko Bułka tarta Olej do smażenia Patyki do szaszłyków Wykonanie: Pierś z kurczaka
Smaki Ewy
Pstrąg gotowany na parze z sosem cytrynowym 189Kolejny piątek i kolejna ryba na blogu. Dzisiaj przedstawiam pstrąga gotowanego na parze z wykorzystaniem urządzenia wielofunkcyjnego. Czyli obiad zrobiony za jednym razem, nie licząc sosu cytrynowego. Składniki: 2 średnie pstrągi Ziołowa przyprawa do ryb Odrobina oliwy 1 cytryna + skórka 500 ml bulionu Sól Pieprz biały Szczypta kurkumy ( mniej niż ¼ łyżeczki ) ½ łyżeczki cukru 50 ml słodkiej śmietany 1 ½ łyżeczki mąki
Smaki Ewy
Kapusta modra zasmażana 183ewentualnie solą. Gdy kapusta będzie miękka rozsypujemy na powierzchni mąkę i mieszamy z kapustą. Odparowujemy nadmiar płynu, przez cały czas mieszając. Podajemy na gorąco jako dodatek do obiadu. SMACZNEGO
Smaki Ewy
Burgery z indyka z aromatem musztardy 145kleiło się do rąk. Tak przygotowane burgery smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Burgery możemy wykorzystać na danie w bułce lub jako dodatek do typowego obiadu. SMACZNEGO
Smaki Ewy
Restauracja „Jan Olbracht – Browar Staromiejski” w Toruniu 202Torunia, a dokładnie na jego pięknie odnowioną starówkę. Po długim spacerze, odwiedzeniu kilku ciekawych miejsc i przejrzeniu ofert bogatej miejscowej gastronomii ( a także miejscowej astronomii ) zdecydowaliśmy się na obiad w Browarze Staromiejskim. Zachęciło nas atrakcyjne położenie tego lokalu w jednej z bocznych uliczek, atrakcyjny wystrój od strony ulicy oraz klimatyczne, stylizowane na piwiarnię wnętrze. W porze obiadowej prawie wszystkie miejsca
Smaki Ewy
Surówka z marchewki i gruszki 137dzisiejszy dodatek do obiadu proponuję surówkę z marchewki z dodatkiem gruszki. Samo zdrowie. Tania, prosta w wykonaniu i smaczna. Składniki: Dowolna ilość marchewki Gruszka Gęsta kwaśna śmietana – kilka łyżek w zależności od ilości marchewki Cukier do smaku Szczypta soli Odrobina chili Wykonanie: Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy śmietanę, szczyptę soli i odrobinę chili i cukier
Smaki Ewy
„Malinowy Bzyk” – smaczny posiłek w drodze powrotnej z Warszawy 291porę gości w karczmie sporo, wybór w karcie urozmaicony i ciekawy. Obsługa szybka i uprzejma, choć z jakiegoś powodu miła kelnerka była wyraźnie smutna. Postanowiliśmy zjeść bardziej obiad niż kolację, choć pora bardziej była na to drugie. Jako miłośniczka i badacz tajemnic żurku na zakwasie nie omieszkałam spróbować miejscowej wersji podanej w wydrążonym chlebku. Zupa była gorąca, sycąca, dobrze
Smaki Ewy
Zajazd „Gniewko” – kuchnia kociewska 214karcie znajdziecie zawsze bogaty wybór zup. Ja polecam wam kociewski żurek – uwierzcie mi, że jest pyszny. Próbowaliśmy też pierogów i nigdy się na nich nie zawiedliśmy. Propozycją na oryginalny obiad jest „meter kociewski” zestaw mięs i dodatków serwowany przez kucharza w drewnianym „korycie” i ciekawie celebrowany przy podaniu. To danie jednak otrzymacie jednak jedynie po wcześniejszym zamówieniu – odsyłam Was więc
Smaki Ewy
Restauracja La Falua w Benidorm - śródziemnomorskie kulinarne szaleństwo 205rodzajami sosów - najsmaczniejszy był czosnkowy i pomidorowy ( inny niż u nas, bo ze świeżych pomidorów ) Uważajcie! To pułapka! Są tak pyszne, że możecie najeść się już przed obiadem. Zwłaszcza, że jak znikną przyniosą wam dokładkę. Zupy nas zachwyciły. Rybna – to właściwie zupa morska, pełna owoców morza i kawałków rybiego mięsa. Gazpacho okazało się puszystym kremem pomidorowym, bardzo świeżym
Smaki Ewy
Sałatka z ryżem i kurczakiem w curry 268część jego ucierpiała ( myślę, że zeszyt bardzo mu pachniał cukrem wanilinowym i innym smakołykami ). Dzisiaj przedstawiam trochę uproszczoną wersję. Był kurczak z rosołu, był ryż który pozostał z obiadu i tak powstała sałatka na kolację i śniadanie. Składniki: ½ gotowanej piersi z kurczaka 1 woreczek ugotowanego ryżu ½ opakowania rodzynek ½ słoika majonezu – małego Śmietana słodka 18% ( tyle co majonezu ) 1 - 2 łyżeczki
Smaki Ewy
Wołowe bitki w winie 153Pamiętam, że bitki wołowe bywały na obiedzie jak przyjeżdżaliśmy w odwiedziny do teścia. Nie były one wprawdzie w winie, ale były w klasycznym sosie. Pamiętam też że mi smakowały, mimo iż było to już parę lat temu. Dzisiaj proponuję wołowinę w winie, oczywiście jest smaczna. Wybieramy taki kawałek aby można go pokroić na plastry ( mogą być różnej wielkości ). Składniki: Dowolna
Smaki Ewy
Sałata z ogórkiem w śmietanie 188Dzisiaj proponuję bardzo prosty dodatek do obiadu a mianowicie sałatę z ogórkiem. Myślę, że w Waszych domach robi się ją podobnie. Powiem szczerze zapomniałam już o tym przepisie, teraz został ponownie „odkopany”. Składniki: 1 główka sałaty masłowej 1 ogórek długi ok. 100 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego Sok z cytryny ewentualnie ocet Cukier Szczypta soli Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy
Smaki Ewy
Puree ziemniaczano – groszkowe 199Jako dodatek do dzisiejszego obiadu proponuję puree ziemniaczano – groszkowe. To tak dla urozmaicenia posiłku. Potrawa szybka, prosta a jednak inna niż zwykle. Składniki: Ugotowane ziemniaki Groszek konserwowy z puszki Masło Sól Chili Wykonanie: Groszek konserwowy miksujemy i przekładamy do ugotowanych ziemniaków. Dodajemy masło 1 -2 łyżki. Przyprawiamy solą i chili. Wyrabiamy tłuczkiem na jednolitą masę. Podajemy jako dodatek do mięsa
Smaki Ewy
Makaron tagliatelle ze szpinakiem 241Skwar leje się z nieba, więc na dzisiejszy obiad proponuję stosunkowo lekki posiłek, tagliatelle ze szpinakiem, piersią z kurczaka i pieczarkami. Przygotowanie tego dania nie wymaga dużego wysiłku, dzięki czemu więcej czasu można spędzić na odpoczynku w ten upalny dzień. Polecam. Składniki: Makaron tagliatelle ( opakowanie ) Opakowanie mrożonego szpinaku 1 pojedyncza pierś z kurczaka ( spora ) 8 pieczarek 4 ząbki czosnku
Smaki Ewy
Chłodnik jogurtowy z awokado 189Ponownie upały dają się we znaki. Lubię gdy jest ciepło, ale nie bez przesady. Co wtedy najlepiej zrobić? gdzieś zaszyć się w zacienionym miejscu i przetrwać. Na obiad proponuję lżejszy posiłek na zimno. I tak więc dzisiaj polecam kolejny z publikowanych chłodników : jogurtowy chłodnik z awokado. Będziecie zaskoczeni. Składniki: 2 dojrzałe owoce awokado ( lekko miękkie ) 2 duże jogurty naturalne ( około
Smaki Ewy