Pyszne mięsko mam dzisiaj dla wszystkich smakoszy. Jest soczyste, aromatyczne i bardzo kruche, polecam na obiad czy kolację. Zróbcie sobie taki rarytas i cieszcie się smakiem mięsa. Polędwiczki wieprzowe w winie z kurkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemamy kolejny, fantastyczny pomysł na wykorzystanie dyni – tym razem zapraszam Was na risotto! Idealnie kremowe , delikatne, niesamowicie aromatyczne, a zarazem sycące – idealne na obiad, albo romantyczną kolację. Przygotowane na białym winie nabiera niesamowitego aromatu i sprawia, że ciężko oderwać się od talerza. Koniecznie wypróbujcie to Risotto z dynią. Polecam! SKŁADNIKI: * dynia ok. 200 g * ryż do risotto
Ostra na Słodkodlatego bez obaw można go zbierać w lesie. Jeśli nie zbierasz grzybów bez trudu kupisz je na targu. Maślaczki ze śmietaną i tłuczonymi ziemniakami to jeden z najlepszych jesiennych obiadów. Jedzenie proste i jeśli go nie przekombinujesz, bo nawet ze śmietaną nie należy przesadzić, by nie zagłuszyć delikatnego smaku grzyba - po prostu zachwyci smakiem. Wielu unika maślaka z powodu "ślimaczącej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!właśnie buraczków z dodatkiem czerwonej papryki, których w żadnym wypadku nie może zabraknąć zimą w naszej spiżarni. Są pyszne i jak dla nas to idealne buraczki do obiadu:) Na 15 słoiczków (średnio 500 ml) 6 kg buraków 1 kg papryki czerwonej 8 średniej wielkości cebul - ok. 80dkg Zalewa: 2 szklanki octu 10 % 2 szklanki wody 1,5 szklanki
Maślane ciasteczkoSpaghetti bolognese, to jedno z moich ulubionych dań. Korzystając jeszcze z faktu, że na ogródku mam nadal bazylię i oregano, postanowiłam zrobić na obiad właśnie to danie. Świeżą bazylię i oregano można zastąpić suszonymi, ale wydaje mi się, że o ile oregano łatwo zastąpić wersją suszoną, o tyle bazylia jest najbardziej aromatyczna, gdy jest świeża. Porcja na 4 osoby. SKŁADNIKI
Passions hobbies lifePyszny, lekki i sycący krem z kabaczka, ziemniaków i marchewki. Danie idealne na jesienny obiad. Taki krem możecie podać z ugotowanym makaronem jak i domowymi grzankami. Jeżeli jesteście fanami zup-kremów to na pewno połączenie kabaczka i innych warzyw przypadnie Wam do gustu. Składniki na 3-4 porcje: 1 l wywaru warzywnego 1 kabaczek (waga przed obraniem
Ugotowaćdopraw do smaku solą i pieprzem. Duś pod przykryciem, aż buraczki będą miękkie. Pamiętaj, im krócej warzywa będą poddane obróbce cieplnej tym więcej zachowają witamin. Podawaj na ciepło na obiad do dnia głównego. Życzę
Przepisy i porady kulinarneIdealna surówka na sezon dyniowy. Idealna jako dodatek do obiadu. Składniki: 15 dag oczyszczonej dyni 2 pomidory 2 jabłka 1 mały jogurt naturalny sól do smaku sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka posiekanego koperku Wykonanie: Dynie zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem z obranymi jabłkami. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, przyprawić do smaku, wymieszać z jogurtem i posypać
Tradycyjna Kuchniatestowałam również gulasz z mięsem drobiowym, ale gulasz warzywny robiłam po raz pierwszy... i nie ostatni. ;-) Mięsożercy mogą poczuć się nim rozczarowani a ja sama, choć wolę mięsne obiady przyjęłam to jako miłą odmianę. Podany być musi koniecznie z kaszą, lekko, zdrowo, kolorowo. :-) I co ważne, z sezonowymi warzywami. 2 duże cebule 2 cukinie 4 czerwone papryki seler naciowy
Szefowa kuchniczekoladowej magii. Ta niebywała słodkość ciągle "chodzi" za mną. Ostatnio była zapiekana nutellowa owsianka , a dziś zapraszam Was na karmelowo-czekoladowe placuszki z kawałkami bananów. Idealne na śniadanie, słodki obiad czy deser, a nawet (tak jak w moim przypadku) kolację. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: (na około 10 sztuk) 1 szklanka mąki 6 kostek czekolady białej karmelowej 30 g 3/4 szklanki mleka
Słodkie okruszkiobiadu zostają mi ziemniaki, to na następny dzień, robię pierogi ruskie. Bardzo lubimy te pierożki, są przepyszne. Pierogi ruskie Składniki: Farsz : ser biały - 350 g cebula - 2 szt ziemniaki ugotowane - 650 g masło- do smażenia sól i pieprz Ciasto na pierogi : woda gorąca - 1 i 1/4 szkl mąka
Kuchnia DanusiPlacki dyniowo-ziemniaczane Placki z dyni trafiły w stały repertuar naszego menu. Robię je przez cały rok, bowiem jesienią trę dynię na tarce i mrożę. Można
na moim stole...bowiem nie przelewki... Za naszą cierpliwość bajgle odwdzięczą się charakterystyczną skórką i zwartym, sycącym miąższem. Są pyszne! Idealne do kanapek na śniadanie, lunch czy kolację. A może nawet na obiad...? Bajgle Składniki: (na 18 sztuk) zaczyn: 150 g mąki pszennej 150 ml letniej wody 3 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 700 g mąki pszennej 350 ml letniej wody 2 łyżki
Pożeraczka, czyli raz adobrze