obiad - 95112 przepisów (strona:2877/6341)

Wege gulasz czyli jak podstępnie nakarmić studenta płci męskiej warzywami 243

odpocznie po dokładce) a na dodatek powie Ci,że ładnie pachniesz (ale nie nie staraj się. Żadne tam perfumy czy coś. Powie to tylko wtedy gdy pachniesz obiadem) Składniki: 1cebula 2ząbki czosnku 1 duża marchewka 5 dużych pieczarek 1cukinia 1papryka puszka cieciorki (bądź szklanka ugotowanej) karton przecieru pomidorowego/pomidorów w puszce+ opcjonalnie koncentratu dwie łyżki oleju rzepakowego/masła klarowanego Przyprawy

U Fiolki
Tarta na cieście francuskim z botwinką i fetą 172

razem post ściśle kuchenny, poważny i smaczny. Bo ja to tak bez obiadu się uczyć? Nie wypada przecież... A i postępowanie cywilne jakoś lepiej idzie po takim małym co nieco Składniki : ciasto francuskie(375gram) pęczki botwiny(2-3małe) ser feta (ilość wedle uznania) oliwa(1łyżka) Przyprawy : miód (1łyżka) tymianek(żywy) oregano Wykonanie : 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Botwink

U Fiolki
Naleśniki gryczane 263

którym należy zasiąść do pisania pracy magisterskiej przed pustą stroną w wordzie z uwzględnieniem 5 minutowego gapienia się na migający kursor] Zawsze jakieś resztki zostaną i jest obiad (haha zapomnij!) raczej wycieczki do kuchni w celu robienia kolejnych kaw bądź herbat i skubanie naleśnika umoczonego w syropie/cukrze w oczekiwaniu na zagotowanie wody. Ach no i niezbędnym minimum gdy jest niedziela

U Fiolki
Kapusta z mlekiem kokosowym 185

Pamiętacie Kapuchę Celestyny ? Dzisiaj zamiast kapusty w wydaniu polskim zaserwuję Wam twist azjatycki z kapustą jako głównym elementem obiadu. Tak byście mieli kapuścianą alternatywę po przytarganiu główki (czy trzech) do Kuchni. Czytaj więcej

U Fiolki
Comfort drink czyli kakao cywilisty na dzień dziecka raz! 240

odbierasz? Martwiłam/Martwiłem się! Aaa zajęcia miałaś/miałeś? Pracowałaś/łeś?. No tak..." . Dlatego dostajemy od nich życzenia. Czasami przelew na konto,książkę,dobra czekoladę,ciasto czy ulubiony obiad bądź paczkę z rogalikami/słoikami/pierogami słaną na drugi koniec polski przesyłką konduktorską. To nie to co kiedyś gdy w ten dzień - obowiązywała dieta lodowa, a prezenty wnoszone były

U Fiolki
Lekcja 1: Pierogi ruskie. Przedmiot: Wstęp do ciastodynamiki stosowanej. 237

Następnie wyrabiaj ciasto (około 5 minut) by było giętkie i elastyczne. 5. Odstaw na 30 minut by ciasto odpoczęło (ale nie dłużej!) b) farsz 1. Ugotuj (przy okazji obiadu) do miękkości 0,6 kg ziemniaków. Następnie je odcedź i odparuj. 2. Rozgnieć (praską/widelcem) ziemniaki i ostudź je. 3. Na oleju/maśle klarowanym zeszklij cebulkę 3.Do masy ziemniaczanej dodaj kostkę

U Fiolki
Pstrąg pieczony z masłem i pietruszką. 271

zaopatrzony w rozdział "geniuszu" studenta. Najlepiej już w całość Twojego Kunstwerk(u) z racji postępującej wiosny,a z nią terminu obrony. Pora więc pisać!  Pora więc zrobić trzydaniowy obiad, posprzątać, powiesić nowe zasłony, wyprasować stos koszul i...jeszcze tylko zamieść podłogę pustynię i można pisać. To co na deser po tym pstrągu polecacie? ;) Pstrąg pieczony Składniki: pstrąg(i) wypatroszone

U Fiolki
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 309

polsku na niedzielę - czyli rozprawiam się z kuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu

U Fiolki
Gumiklyjzy-czyli śląskie kluski ziemniaczane 297

aromatycznym sosem.  Ja z myślą o niniejszym daniu przywołuję sobie wspomnienia z dzieciństwa, które niejako nawiązują do naszej regionalnej tradycji przygotowywania klusek w ramach dania głównego na niedzielny obiad. Pamiętam jak niemal w każdą niedziele mama przygotowywała rosół wolno gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego dania pieczołowicie w wielkiej brytfannie smażyła wołowe rolady

wyjątkowa kucnia
Pyszne ciasto ze śliwkami. 397

wierzch ciasta połówkami śliwek. Po 15 minutach ciasto gotowe jest do pieczenia.  Ciasto ze śliwkami jest dosyć słodkie i puszyste. Doskonale smakuje z herbatą na deser po niedzielnym obiedzie.   Składniki: 40 dkg śliwek, najlepiej węgierek 2 szklanki mąki tortowej (orkiszowej lub pszennej) 1 szkl. cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 2 płaskie

Codziennik Kuchenny
Słodkie słoneczko 212

Pochmurne dni trzeba sobie jakoś umilać. Najlepiej jakimś pysznym jedzonkiem. Dzisiaj tak właśnie było. Pyszny, dwudaniowy obiad, no i szybko zrodziła się też ochota na jakieś słodkie co nieco. Ciasto francuskie czekało w lodówce, dokupiłam gotowy krem orzechowo- czekoladowy, którego w moim domu raczej się nie je, ale tutaj spisał się znakomicie. Szybko powstała słodka pychotka, która jeszcze szybciej została

Pichceniomania
ZIELONA RYBNA FRITTATA Z JOGURTOWYM SOSEM 177

dobry patent na powiększenie ilości jedzenia, kiedy wpadną niespodziewani goście np. w porze obiadowej. Akurat miałam w planie upiec rybę, kiedy okazało się, że będą jeszcze dwie osoby na obiedzie. Poszperałam w zakamarkach lodówki, znalazłam marchewkę i gotowaną kukurydzę, jajka (które zawsze muszą być „na stanie”), a także szpinak i w mojej głowie narodził się pomysł na zapiekankę

Dietolog
Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Śmietanowym 475

polędwiczki wieprzowe w aksamitnym sosie śmietanowym to niezwykłe danie , które św ietni e sprawd zi się jako codzienny, prze pyszny posiłek, ale również wykwintn y niedzielny lub nawet świąteczny obiad. Sos śmietanowy idealnie komponuje si ę z polędwiczkami tworząc eleganckie, wytworne i niezwykle apetyczne danie . Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Śmietanowym - Składniki: 500 g polędwiczek wieprzowych sól, pieprz ok. 1/3 szklanki

Słodka Strona
Sos ze świeżych leśnych grzybów - prosty i szybki 293

Sezon grzybowy rozpoczął się na dobre, warto zatem dary lasu wykorzystać do przygotowania pysznego obiadu, ma się rozumieć z grzybami w roli głównej. Sos grzybowy pasuje do mięs, ryb, makaronów, kasz, a jego dodatek uświetni każdy posiłek. Dla mnie jednak grzyby to smak tak dosonały, że dodatek kulki tluczonych ziemniaków to wszystko czego potrzebuje pyszny sos grzybowy. Uwielbiamy wszystkie grzyby

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Duszone podudzia z borowikami 194

udało nam się a raczej mężowi zebrać ostatnio wiaderko prawdziwków. Mi się ta sztuka nie udała, bo znalazłam tylko jeden. Ale miałam tez podgrzybki więc nie było źle. Na obiad przygotowałam więc podudzia z kurczaka duszone z prawdziwkami. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania