Zupa krem z batatów i papryki została królową mojego stołu i nawet doczekała się dokładki. Szczerze mówiąc, przed przygotowaniem nie wyobrażałam sobie nawet smaku tej zupy
Kuchnia Bazyliipół godziny i wyciągnąć podręcznik do karnego . Podstęp nie wypalił. Siaśka ma za wygodne łóżko... Następnego dnia już się nie udało i zostałam przydzielona do zrobienia zakupów i ugotowania obiadu... zdjęcie slyvviowe Składniki (4 porcje) 2cukinie 2 bycze marchewki lub 4 małe 1,5cebuli 3ząbki czosnku vel dużo sproszkowanego puszka pomidorów kartonik przecieru pomidorowego puszka soczewicy(w oryginale
U FiolkiWidzisz to Ty sam gdy oglądasz bajki zamiast uczyć się do sesji. Student ma bowiem tą cudowną właściwość-że cieszy się drobiazgami...tak więc bajka,serial,kawa,czekolada,sok,obiad...ŚNIADANIE? Tak. Śniadanie to podstawa.W szczególności gdy w grę wchodzi Dzień Dziecka (nie! proszę nie mylić z Dniem Studenta-taki dzień obchodzimy 17 listopada -wiedzieliście? Nie?! To zapisywać
U Fiolkipakować do walizki i zbierać się do domów rodzinnych. Słoiki same się z domu nie zabiorą. Butelki też. I chociaż moja wałówka z domu się nieco różni. Bo z obiadów ewentualnie słoik bigosu biorę. Za to torba spirytualiów pęka w szwach. To doceniam zacięcie Mamy gdy w grudniowy wieczór otwieram marmoladę do konfitury... W listopadowej wałówce znalazły się: do picia
U Fiolkiodpocznie po dokładce) a na dodatek powie Ci,że ładnie pachniesz (ale nie nie staraj się. Żadne tam perfumy czy coś. Powie to tylko wtedy gdy pachniesz obiadem) Składniki: 1cebula 2ząbki czosnku 1 duża marchewka 5 dużych pieczarek 1cukinia 1papryka puszka cieciorki (bądź szklanka ugotowanej) karton przecieru pomidorowego/pomidorów w puszce+ opcjonalnie koncentratu dwie łyżki oleju rzepakowego/masła klarowanego Przyprawy
U Fiolkirazem post ściśle kuchenny, poważny i smaczny. Bo ja to tak bez obiadu się uczyć? Nie wypada przecież... A i postępowanie cywilne jakoś lepiej idzie po takim małym co nieco Składniki : ciasto francuskie(375gram) pęczki botwiny(2-3małe) ser feta (ilość wedle uznania) oliwa(1łyżka) Przyprawy : miód (1łyżka) tymianek(żywy) oregano Wykonanie : 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Botwink
U Fiolkiktórym należy zasiąść do pisania pracy magisterskiej przed pustą stroną w wordzie z uwzględnieniem 5 minutowego gapienia się na migający kursor] Zawsze jakieś resztki zostaną i jest obiad (haha zapomnij!) raczej wycieczki do kuchni w celu robienia kolejnych kaw bądź herbat i skubanie naleśnika umoczonego w syropie/cukrze w oczekiwaniu na zagotowanie wody. Ach no i niezbędnym minimum gdy jest niedziela
U FiolkiPamiętacie Kapuchę Celestyny ? Dzisiaj zamiast kapusty w wydaniu polskim zaserwuję Wam twist azjatycki z kapustą jako głównym elementem obiadu. Tak byście mieli kapuścianą alternatywę po przytarganiu główki (czy trzech) do Kuchni. Czytaj więcej
U Fiolkiodbierasz? Martwiłam/Martwiłem się! Aaa zajęcia miałaś/miałeś? Pracowałaś/łeś?. No tak..." . Dlatego dostajemy od nich życzenia. Czasami przelew na konto,książkę,dobra czekoladę,ciasto czy ulubiony obiad bądź paczkę z rogalikami/słoikami/pierogami słaną na drugi koniec polski przesyłką konduktorską. To nie to co kiedyś gdy w ten dzień - obowiązywała dieta lodowa, a prezenty wnoszone były
U FiolkiNastępnie wyrabiaj ciasto (około 5 minut) by było giętkie i elastyczne. 5. Odstaw na 30 minut by ciasto odpoczęło (ale nie dłużej!) b) farsz 1. Ugotuj (przy okazji obiadu) do miękkości 0,6 kg ziemniaków. Następnie je odcedź i odparuj. 2. Rozgnieć (praską/widelcem) ziemniaki i ostudź je. 3. Na oleju/maśle klarowanym zeszklij cebulkę 3.Do masy ziemniaczanej dodaj kostkę
U Fiolkizaopatrzony w rozdział "geniuszu" studenta. Najlepiej już w całość Twojego Kunstwerk(u) z racji postępującej wiosny,a z nią terminu obrony. Pora więc pisać! Pora więc zrobić trzydaniowy obiad, posprzątać, powiesić nowe zasłony, wyprasować stos koszul i...jeszcze tylko zamieść podłogę pustynię i można pisać. To co na deser po tym pstrągu polecacie? ;) Pstrąg pieczony Składniki: pstrąg(i) wypatroszone
U Fiolkipolsku na niedzielę - czyli rozprawiam się z kuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu
U Fiolkiaromatycznym sosem. Ja z myślą o niniejszym daniu przywołuję sobie wspomnienia z dzieciństwa, które niejako nawiązują do naszej regionalnej tradycji przygotowywania klusek w ramach dania głównego na niedzielny obiad. Pamiętam jak niemal w każdą niedziele mama przygotowywała rosół wolno gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego dania pieczołowicie w wielkiej brytfannie smażyła wołowe rolady
wyjątkowa kucniawierzch ciasta połówkami śliwek. Po 15 minutach ciasto gotowe jest do pieczenia. Ciasto ze śliwkami jest dosyć słodkie i puszyste. Doskonale smakuje z herbatą na deser po niedzielnym obiedzie. Składniki: 40 dkg śliwek, najlepiej węgierek 2 szklanki mąki tortowej (orkiszowej lub pszennej) 1 szkl. cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 2 płaskie
Codziennik KuchennyPochmurne dni trzeba sobie jakoś umilać. Najlepiej jakimś pysznym jedzonkiem. Dzisiaj tak właśnie było. Pyszny, dwudaniowy obiad, no i szybko zrodziła się też ochota na jakieś słodkie co nieco. Ciasto francuskie czekało w lodówce, dokupiłam gotowy krem orzechowo- czekoladowy, którego w moim domu raczej się nie je, ale tutaj spisał się znakomicie. Szybko powstała słodka pychotka, która jeszcze szybciej została
Pichceniomania