I kolejny pomysł na wykorzystanie grzybów leśnych - zupa przygotowana na wywarze z gotowanych podgrzybków ("czarnych łebków"). Prosta do przygotowania i bardzo aromatyczna. Obowiązkowo należy ją podawać
UgotowaćProsty i szybki sposób na włoski obiad w wersji bezglutenowej. A to wszystko dzięki makaronowi bezglutenowemu spaghetti Sam Mills , który jest w całości przygotowany z kukurydzy. To właśnie kukurydzy makaron ten zawdzięcza piękny żółty kolor i delikatny smak. To idealne rozwiązanie dla osób na diecie bezglutenowej. SKŁADNIKI 500 g pomidorków koktajlowych 2 pełne garście świeżej bazylii 1/2 szklanki oliwy
Passions hobbies lifePrzedstawiamy przepis na PIECZONE BATATY Z PESTO Z JARMUŻU z... Artykuł Pieczone bataty z pesto z jarmużu pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEObiad ten plątał się za mną już długi czas. Aż koniec końców sąsiad uraczył mnie cukinią-gigant. A ile można jeść kotlety z cukinii? ;-) Wyszperałam więc przepis ponownie z czeluści sterty innych, równie smacznych propozycji. Dokładniej - pochodzi z gazetki 'Przyślij przepis' (jak się okazało - nadesłany przez Pannę Malwinę ), w której to coraz częściej znajduję coś dla siebie. Składniki
Zielona Kuchniajeść codziennie. A nawet i kilka razy w ciągu dnia ;-) Szczególnie te pieczone i gotowane. Dorsz o cytrusowej nucie jest bardzo delikatny, lekko kwaskowaty. Warta spróbowania propozycja na lekki obiad. Brakowało mi tylko do niego surówki z czerwonej kapusty ;-) Przepis pochodzi z książki 'Dieta pielęgnacyjna. Zdrowa skóra, piękne włosy' wyd. Astrum. Składniki -50 dag filetów z dorsza -1 szkl. mleka
Zielona KuchniaSzukając sposobu na zużycie zapasów sosu sojowego przetestowałam kolejny przepis z Tesco Inspiracji. Gotowany dorsz w towarzystwie warzyw, czyli w sam raz na lekkostrawny obiad. W moim domu wszystkim smakowało, mimo że do niedawna wszyscy byli przeciwni potrawom z pikantną nutką. A jak to byłoby u Was? :) Skladniki -4 filety z dorsza -marchewka -1 mały por -kawałek świeżego imbiru
Zielona Kuchniakrótkiej nieobecności wracam z propozycją... nieco odmiennych kotletów. Zdrowe i pyszne, są wspaniałą propozycją na obiad. Jadłam je przez cały tydzień i szczerze mówiąc nawet mi się nie znudziły. Przepis znaleziony w 'Chwili dla Ciebie'. Składniki -kalafior -2/3 szklanki kaszy manny -1 i 2/3 szkl. mleka -3 jajka -bułka tarta -olej do smażenia -sól i pieprz Przygotowanie Kalafior oczyścić
Zielona Kuchniawiem, jak Wy, ale bardzo lubię zapiekanki. Pełne dobrych i zdrowych rzeczy. W dodatku mogą być świetnym sposobem na wykorzystanie 'pozostałości' z wczorajszego obiady, np. ryżu czy kaszy. Co prawda w tej zapiekance użyty jest ryż niegotowany, sądzę że już przygotowany też spełniłby swoje zadanie. Składniki -200g ryżu -kostka bulionowa -podwójny filet z kurczaka -sól, pieprz -2 żabki czosnku
Zielona KuchniaKiedy nie mam czasu albo ochoty na ciepły obiad (zwłaszcza latem), zajadam się świeżymi warzywami z dipem. Poniższy, ze smakowitą chrzanową nutą znalazłam w książce 'Zimny bufet' i szczerze polecam. Składniki -1 pęczek bazylii -3 awokado -sok z 1 cytryny -150 g chrzanu śmietanowego -sól, pieprz. Przygotowanie Bazylię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Awokado podzielić na połówki, usunąć pestki
Zielona Kuchniaprzygotowywania obiadu pozostała mi świeża cukinia. Postanowiłam ją wykorzystać do pysznych 'drożdżówek', które towarzyszyły nam w wieczornej wyprawie z psem nad rzekę. Składniki -2 szklanki mąki -2 dag świeżych drożdży -6 łyżek oliwy z oliwek -2 ząbki czosnku -mały koncentrat pomidorowy -1 cukinia -25 dag sera mozzarella -oregano -cukier, sól, pieprz Przygotowanie Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, pół łyżeczki
Zielona KuchniaPrzez dni brokuł uśmiechał się do mnie z lodówki, a ja za nic nie wiedziałam co z nim zrobić. Aż w końcu przedświąteczny harmider wymusił szybki i syty obiad. I tak powstało zapiekane penne z brokułami i sosem śmietanowo-serowym. Posiłek dla zabieganych potrzebujących dużej dawki energii na dłuższy czas :-) Składniki -ok. 200g makaronu penne (do przygotowania dania użyłam makaronu
Zielona KuchniaZapiekanka ziemniaczano-szpinakowa, czyli sposób na tani i pyszny obiad. Zawarte w niej pomidory idealnie przełamują delikatny smak ziemniaków i szpinaku. Chociaż w wersji bez pomidorów jest równie smaczna! Składniki -450g rozdrobnionego szpinaku -ok. 6 dużych ziemniaków -3-4 pomidory -350 g żółtego sera -400 g gęstej śmietany -pieprz, sól -ulubione zioła -4 ząbki czosnku Przygotowanie Ziemniaki ugotować
Zielona KuchniaPrzepyszne wytrawne placuszki, które dzięki obecności buraczków zyskują ciekawy słodkawy smak. Idealnie komponują się z kwaśną śmietaną. Świetna alternatywa na prosty obiad. Składniki -3 średnie buraki -2 jabłka -500 g twarogu -1 jajko -1 szkl. mąki -1/2 szkl. mleka -sól, cukier -kwaśna śmietana -tłuszcz do smażenia Przygotowanie Buraki ugotować w łupinach. Ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce. Twaróg rozdrobnić
Zielona KuchniaSmaczne kotleciki z tofu idealnie nadają się do podawania jako burgery w bułce z sałatką, jak i jako samodzielnie do obiadu. Z przepisu wychodzą 4 porcje. Składniki -300 g tofu naturalnego (wędzone również się nadaje) -100 g pieczarek -100 g szpinaku -1 por -2 ząbki czosnku -1 łyżeczka curry -1 łyżeczka chilli -1 łyżka mielonej kolendry -sól i pieprz
Zielona Kuchniazadziwiające, jak niewiele dodatków potrafi urozmaicić danie. Niby zwykłe kotlety (któż nie robił kotletów z soczewicy?), ale z orzechową i paprykową nutą tworzą naprawdę ciekawą propozycję na rodzinny obiad. Składniki -225 g czerwonej soczewicy w połówkach -1 zielona papryka -1 czerwona cebula -2 ząbki czosnku -1 jajko -2 łyżki niesolonych orzechów ziemnych -bułka tarta -1 łyżeczka przyprawy garam masala
Zielona Kuchnia