obiad - 94612 przepisów (strona:2874/6308)

Surówka z selera naciowego i marchewki. 112

małych oczkach. Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki i selera drobno posiekaj. Dodaj pozostałe składniki, dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem, wymieszaj dokładnie. Podawaj do obiadu z ziemniakami i mięsem.                           Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
PIERŚ KACZKI Z SOSEM ŚLIWKOWYM 129

Różowe i soczyste piersi kaczki podane z lekko pikantnym i gęstym sosem śliwkowym. Przygotowane według sprawdzonej i niezawodnej metody. Najpierw długo smażone od strony skórki, a

cool and minty
Szybka sałatka z fioletowymi ziemniakami, marchewką i jajkiem, z dodatkiem sosu musztardowego 165

bardzo prostą sałatkę. Do jej przygotowania wykorzystałam fioletowe ziemniaki, ale możecie użyć takich zwyczajnych. Też będzie pysznie. Taką sałatkę można zrobić także z resztek ziemniaków, jakie czasem pozostają z obiady, czy też z warzyw z rosołu. Wystarczą dwa lub trzy składniki, jajka na twardo i sos o zdecydowanym smaku. Ja proponuję pikantny sos musztardowy. Zapraszam do stołu 😊 Składniki: 4 średnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron z Tuńczykiem w Sosie Śmietanowym 260

oliwkami w delikatnym sosie śmietanowym to szybkie, a zarazem eleganckie danie. Charakterystyczny w smaku tuńczyk w lekkim sosie śmietanowym to idealne połączenie smaków i ciekawy pomysł na codzienny obiad, a nawet romantyczną kolację we dwoje. Makaron z Tuńczykiem w Sosie Śmietanowym - Składniki: ok. 300 g makaronu ok. 200 g surowego tuńczyka ok. 80 g oliwek ok. 45 g kaparów

Słodka Strona
Dyniowe kopytka 118

Mamy piątek, a więc po całym tygodniu nie bardzo są chęci na gotowanie?Tak, tak wiem to  z autopsji. A najlepiej jak jeszcze są ziemniaki z wczorajszego obiadu. A więc zapraszam dzisiaj na szybkie, pyszne, jesienne "danie" odsmażane kopytka dyniowe.  Dynię możecie użyć na 2 sposoby albo pieczoną, albo surową. Ja wybrałam surową, ponieważ nie miałam wcześniej upieczonej

Życie zaczyna się w kuchni
MUFFINKI Z ... BURAKA (wegańskie) 217

najfajniejszymi warzywami do wykorzystywania w słodkich wypiekach są właśnie buraki, a także cukinia i czerwona fasola. Poniższy przepis to taka najprostsza wersja buraczkowego ciasta czekoladowego :) Gdy gotuję buraki do obiadu, zawsze wrzucam do garnka o kilka sztuk więcej, żeby mieć do słodkości. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Koktajl spalający tłuszcz. Spalacz tłuszczu z grejpfrutem lub granatem 46678

cząstki. Wrzucić owoc do blendera, dodać ocet jabłkowy i miód. Zblendować na jednolity koktajl. Smacznego! Jak stosować powyższy koktajl? Należy przyjmować 4 łyżki koktajlu przed każdym głównym posiłkiem (śniadanie, obiad, kolacja), codziennie przez tydzień lub wariant drugi (całą porcję – szklankę – wypijamy zamiast kolacji). Następnie należy zrobić przerwę przez 7 dni i kolejno powtórzyć serię. Osoby, które nie przepadają

Kulinarne Przeboje
Drożdżowa tarta z leśnymi grzybami i jajkiem 125

Jesień jest znakomitym czasem na wykorzystanie bogactwa lasów. Leśne grzyby podane w niecodzienny sposób mogą stać się rewelacyjnym śniadaniem lub obiadem. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru ¾ szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży Farsz: 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 100 g sera feta

VioletoweKucharzenie
Leczo z kabaczkiem, kiełbasą i boczkiem 232

Leczo z kabaczkiem, kiełbasą i boczkiem to pomysł na warzywny i bardzo smaczny obiad. Takie danie możecie podać z ryżem jak i chlebem. Uwierzcie mi na słowo, że poniższe leczo jest świetnie w smaku - lekko pikantne i bardzo sycące. Zachęcam do przygotowania! Składniki: 1 średniej wielkości kabaczek 4 średniej wielkości papryki 2 cebule 1 laska kiełbasy

Ugotować
Jak zrobić tradycyjną tunezyjską szakszukę (shakshukę)? 161

dziwi, bo to przecież jajka na warzywach. Szakszuka jest też bardzo uniwersalna -  zazwyczaj je się ją na śniadanie, ale z powodzeniem sprawdzi się tez na lekki obiad i ciepłą kolację. Słowo " shakshuka " oznacza wielki bałagan. Choć jej tradycyjna postać jest bardzo prosta, to spokojnie możecie wzbogacać poniższą recepturę o różne dodatki. Do najbardziej typowych należą bakłażan i ziemniaki

Chilli Czosnek i Oliwa
Bezglutenowe gofry – puszyste i chrupiące 208

gofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni prawie codziennie na śniadanie jemy puszyste i chrupiące bezglutenowe gofry i szczerze mówiąc… mogłabym je jeść również na drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację! Wiem, że to czyste szaleństwo, ale nie jadłam gofrów od kilku lat i teraz nadrabiam ten stracony czas :) Gofrowe wspomnienia z dzieciństwa Gofry nieodłącznie kojarzą mi się

Book of spells
"flaczki" z kani 175

flaczki. Dlatego, że pokrojone długie kawałki kani bardzo je przypominają. W ostatnich dniach był u nas wysyp taki, że w jednym miejscu było ponad sto więc taki obiad był obowiązkowy. Najlepsze "flaczki z kani" robi moja Mama i to jej przepis dziś Wam przedstawię.  P.S. tą zupę robimy na rosole więc polecam na poniedziałek- będzie fajnym pomysłem na wykorzystanie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zapiekanka szpinakowa 151

Zapiekanka to doskonały pomysł zarówno na obiad jak i na pożywną kolację. 250 g makaronu świderki 500 g szpinaku mrożonego 200 g ulubionej wędliny 200 g serka wiejskiego 150 g żółtego sera 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka 1. Makaron gotujemy al dente. Wędlinę kroimy w grubszą kostkę. Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na maśle

Krokusowy Dom
Surówka z młodej kapusty 121

prosta, błyskawiczna wręcz i przepyszna surówka do obiadu. Dodatek musztardy nadaje jej wyrazistego charakteru. Spróbujcie. 1 główka młodej kapusty 2 marchewki pęczek szczypiorku 2 czubate łyżki musztardy stołowej sól, pieprz Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Kapustę ścieramy na tarce na największych oczkach lub jeśli jest luźna szatkujemy nożem. Marchewkę ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Szczypiorek również kroimy drobno. Wszystkie

Krokusowy Dom
Mizeria z sałaty 129

Mizeria to idealny dodatek do obiadu na lato. Cudownie orzeźwia i wybornie smakuje. Szczególnie z młodymi warzywami z własnego ogródka. Robi się ją błyskawicznie. To bardzo ważne, gdyż w sezonie letnim nie mamy chęci przesiadywać zbyt długo w kuchni. Każdą wolną chwilę staramy się spędzić na świeżym powietrzu. Dlatego też wybieramy szybkie i lekkie dania. W moim domu mizerię przygotowywało

Krokusowy Dom

Proponowane wyszukiwania