dzisiejszego porannego spaceru wróciłam zziębnięta i postanowiłam zrobić aromatyczny i rozgrzewający obiad. W szafce znalazłam zapomnianą puszkę ciecierzycy i przyszedł mi pomysł na placuszki z dużą ilością różnych przypraw. Do tego trochę konfitury z aronii, kasza jaglana, surówka z selera i danie w 40 minut gotowe 😊 Składniki (na 3 porcje): puszka ciecierzycy jajko 3 ząbki czosnku mała cebula pół łyżeczki
Weekendy w domu i ogrodzieDziś serwuję na obiad kaszę gryczaną z pomidorami koktajlowymi i papryką. Wyczuwalne w daniu są także czosnek, cebula i suszone pomidory, które uwielbiam – nie może ich zabraknąć w prawie każdym warzywnym daniu. U nas lubimy dania warzywne, oj tak, kolorowe porcje zdrowia, lekkie a zarazem pożywne. Chętnie przygotowuję kaszę z warzywami. Warzywa z patelni można podać z dowolnym krótkim
Zasmakuj KuchniKotlety schabowe według Magdy Gessler są rzeczywiście wyśmienite! Kruche, delikatne, chrupiące. W zasadzie nie ma w ich przygotowaniu wielkiej sztuki, potrzeba tylko kilku godzin na moczenie
Kuchnia BazyliiChłopski garnek to doskonała propozycja na obiad, gdy za oknem zimno i ponuro. Wspaniale rozgrzewa i syci na długo. O ile normalnie nie przepadam za pikantnymi potrawami, to to danie stanowi wyjątek. Lubię jak jest dobrze doprawione:) 1/2 główki białej kapusty 600g kiełbasy śląskiej 150g wędzonego boczku 3-4 duże ziemniaki 2 papryki czerwone 2-3 średniej wielkości cebule około
Smaki Na Talerzumiękkie, rozpływają się w ustach i pysznie smakują z najprostszym sosem. Jedną z tajemnic włoskich kluseczek jest sposób obróbki ziemniaków. Do gnocchi możecie wykorzystać ziemniaki jakie zostały z obiadu – my często zużywamy w ten sposób resztki pure, które bardzo lubimy. Jeśli jednak macie chwilę czasu, upieczecie ziemniaki do gnocchi. Upieczone mają bardziej skondensowany miąższ i mniej wody, co przy
Niedzielny kucharzbogato zdobione. Tradycyjny, polski mazurek jest to słodkie ciasto, które podaje się na deser. A ja przygotowałam mazurka w wersji wytrawnej, którego można podać na ciepło, na świąteczny obiad lub kolację. Mazurek w kształcie pisanki, na kruchym cieście, z białą kiełbasą, boczkiem i jajkami, zalany masą jajeczno-śmietanową z tartym chrzanem to oryginalny i niebanalny pomysł, który z pewnością zachwyci
Kuchnia MagdaLenyDzisiaj kurczak trochę inaczej, bo na słodko i słono. Idealnie pasuje do ryżu lub makaronu ryżowego. Obiad prosty i ekspresowy. Może się skusicie. Składniki: 1 filet kukurydziany Sól Odrobina oleju ¼ papryki czerwonej ¼ papryki zielonej Bulion warzywny 3 plastry ananasa z puszki Niewielka ilość soku z ananasa z puszki – opcjonalnie Spora łyżka mleka kokosowego Wykonanie: Fileta kroimy na kawałki, paski
Smaki EwyDzisiaj bardzo szybki przepis na grillowaną pierś kurczaka w cytrynowo-jogurtowej marynacie. Kawałki mięsa podaję z warzywnym makaronem i kwaśnym sosem jogurtowym. Danie idealne na lekki obiad lub kolację. Pierś kurczaka to kawałek chudego mięsa, bardzo popularnego na polskich stołach. Można ją przygotowywać na wiele sposobów i wcale nie musi być nudna, sucha i wiórowata. Jednym ze sposobów jej obróbki
DietologKacze żołądki w sosie śmietanowym na pewno przypadną do gustu wszystkim tym, którzy lubią także zajadać się żołądkami kurzymi. U mnie w domu od dziecka jadło
Kuchnia BazyliiProsty sposób na przygotowanie w piekarniku smacznego mięsa, które można serwować gorące do obiadu i na kolację, a na zimno po wystudzeniu do kanapek. -- Świeży kawałek karkówki 1,5 kg płuczemy w zimnej wodzie i obsuszamy. Potrzebujemy jeszcze smalec ~70 g, 1 łyżeczkę soli i czubatą łyżkę przyprawy do mięsa. Z mięsa odcinamy zbędne kawałki
chleba naszegodoskonale rozgrzeje w chłodne dni. Węgierski bogracz to doskonała kompozycja mięsa wraz z warzywami. Całości doskonale dopełnia wędzona papryka, która wydobywa sam warzyw. Jest to idealne danie na zimowy obiad, a przy tym oszczędza nam sporo pracy przy zmywaniu ;) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut + 2h gotowania Składniki: Ok. 500g mięsa np. wieprzowiny* 2 małe cebule 2 ząbki czosnku
Kolizje SmakówWitajcie serdecznie kochani, minęły wieki, ale czas, który nie jest stracony zawsze przynosi wiele pozytywnych pomysłów, inspiracji, doświadczeń, a żeby do czegoś wrócić trzeba do tego
Symfonia Smakówjuż nic nie czytam, to zdarza mi się coś ugotować i zrobić zdjęcia ;) Na taką książkę niedawno trafiłam, że wracałam do domu i myślałam: tylko chwila, tu obiad, tu lekcje, a ja w międzyczasie trzy strony chociaż... Szłam spać i tylko resztki zdrowego rozsądku mówiły: zostaw książkę, bo rano nie wstaniesz do pracy! I odkładałam, a później nie mogłam zasnąć
bistro mamaMieszamy dokładnie ciasto. Formujemy małe kuleczki wielkości wiśni obtaczamy w mące i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podajemy z mlekiem, śmietaną, równie dobrze można podać je do obiadu
Gotowanie jest łatwekrokami. Pamiętajmy, że do wiosny zostało już tylko lekko ponad 40 dni. My nie możemy się już doczekać końca zimy, dlatego również na talerzu coraz bardziej wiosennie :) Dzisiaj na obiad serwujemy zielony sos z makaronem. :) SKŁADNIKI: 450 g mrożonego szpinaku (brykiet) 100 g serka topionego bez do - datków kubek śmietanki 12 lub 30 % (180 - 200 g) 2 ząbki czosnku
Kuchnia od dwojga