Dzień Dobry kochani. Jak tam mrozik ? Odpuszcza trochę ? U nas zimno brrr, czekam już z utęsknieniem na wiosnę. a Wy? Moja propozycja na obiad to razowe penne z kurczakiem, selerem naciowym, suszonym pomidorem i słonecznikiem. Do tego troszkę śmietanki 30 % i ser grana padano. Pyszności :-) Miłego dnia :-) Składniki: makaron u mnie penne razowe 2 filety z kurczaka 3 - 4 gałązki
kruche babeczkiDanie jednogarnkowe: mięsno-warzywne klopsiki z ziemniakami w sosie pomidorowym Te pyszne mięsno-warzywne klopsiki już któryś raz pojawiają się na moim stole, w różnych wersjach
Blog z Apetytemsmaczny sos do makaronu. Sos jest wegetariański, bez mięsa. Ale jest bardzo aromatyczny dzięki dodatkowi przypraw. Podałam go z makaronem razowym z samopszy od BioBabalscy . Polecam na obiad lub kolację. Składniki: 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 1 ząbek czosnku 1 cebula 1/2 średniej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, suszonej bazylii oraz ziół prowansalskich szczypta cynamonu, chili, imbiru
słodkie i nie tylko historie kulinarnesurowość. Obgotowane, odsączone i jeszcze ciepłe plastry obtoczyć w mące, jajku ( rozkłócone jajka lekko doprawić) oraz bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor. Smaczna przekąska, dodatek do obiadu a także bezmięsny kotlet do burgera
W garach u Gosiprzepis na pyszne, drożdżowe pierożki, z pikantego ciasta, wypełnione po brzegi pysznym farszem z kurczaka. Idealne solo albo jako dodatek do zup i kremów. Świetnie sprawdzą się na obiad, drugie śniadanie albo imprezową przekąskę! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 325 g * letnia woda – 100 ml * mleko – 70 ml * świeże drożdże – 12 g * jajko -1 szt * cukier -1 łyżeczka * sól
Ostra na SłodkoOśmiorniczki baby są ostatnio bardzo modne. Częściej po nie sięgamy myśląc o wykwintnym obiedzie, czy romantycznej kolacji. Ich cena spadła a dostępność wzrosła. Zapraszam po przepis na ośmiorniczki duszone
AniaGotuje.plBardzo smaczne danie, do przygotowania w szybki sposób. Pyszne zrazy faszerowane czerwoną fasolą, podane z sosem koperkowym i ulubionymi dodatkami to pomysł, nie tylko, na codzienny obiad. Składniki 4 plastry schabu 4 plastry dowolnej wędliny (polędwicy, szynki) 1 mała puszka czerwonej fasoli Bounduelle sól pieprz ok. 4 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 2 ziela angielskie 1 liść laurowy koperek olej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySezon zimowy to najlepszy moment na korzystanie z korzennych warzyw, które o tej porze są po prostu tanie. Zdecydowanie wolę je w wersji pieczonej i często
Fabryka pomysłówDlaczego je lubię? Bo średnim nakładem pracy i czasu, mamy sycące danie, które łatwo odgrzać i zjeść z dodatkiem choćby chleba. Poświęcając w kuchni kilkanaście minut na przygotowanie, mam obiad na kilka dni dla siebie i mogę zapakować strogonowa w pudełko i dać mężowi do pracy. Ja dodaję jeszcze do środka czerwoną paprykę, chociaż większość osób tak nie robi. {"@context
Mieszam w Garnkujadł ten wie, że obie potrawy świetnie smakują. Ja jednak nie sięgam do tradycyjnych receptur. Postanowiłem wam pokazać, co u mnie trafia na stół przy okazji imprez, czy też obiadów. Czasem na moim stole ląduje zapiekanka makaronowa z wołowiną. Danie z natury ma pikantną nutę. Pieczenie języka wywołują dwa składniki – sos sriracha, a także konserwowe papryczki jalapeno. Jeśli dostaniecie
Kuchennyviral.plKiedy zostaną mi ziemniaki z obiadu, a nie mam ochoty robić kopytek lub klusek śląskich to robię placki. W ten sposób można w szybki i łatwy sposób wykorzystać już ugotowane ziemniaki. Smaczna kolacja lub podwieczorek gotowa i nic się nie zmarnuje. Składniki: (około 14 sztuk) 500-600 g ugotowanych ziemniaków 5 łyżek mąki 2 jajka cukier waniliowy olej do smażenia
talerz przyjemnościPasty kanapkowe to temat rzeka – bo na smaczne smarowidło do chleba można przerobić prawie wszystko – resztki mięsa z obiadu, przeróżne wędliny, jajka, rośliny strączkowe, twarde i miękkie sery, ryby… Kiedy znudzi nam się składanie klasycznych kanapek typu ser-szynka- majonez-sałata , pasta kanapkowa to coś, co potrafi zmienić każde pieczywo w coś wysublimowanego. Pasta z wędzonej makreli to tylko kilka
Karo in the KitchenZupa szpinakowa z gnojkami!… Błąd się wkradł, skąd! To naprawdę zupa szpinakowa z gnojkami! Tak nazywają gnocchi moje moje dzieci. Ta nazwa tak się przyjęła
codojedzeniaaromatycznym sosem. Ja z myślą o niniejszym daniu przywołuję sobie wspomnienia z dzieciństwa, które niejako nawiązują do naszej regionalnej tradycji przygotowywania klusek w ramach dania głównego na niedzielny obiad. Pamiętam jak niemal w każdą niedziele mama przygotowywała rosół wolno gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego dania pieczołowicie w wielkiej brytfannie smażyła wołowe rolady
wyjątkowa kucniaViolaPassion Uwielbiam małego kurczaka . Lubię również dania jednogarnkowe . Mniej komplikacji ,to szybki obiad . To danie stworzone było razem z sałatka , która poznaliście parę dni temu. Sałatka z pokrzywą i figa jest tutaj ViolaPassion Składniki: 1 kurczak waga do 0,7 kg 4- 5 większych ziemniaków 1 opakowanie pora typu baby (5-6 sztuk) 1 opakowanie baby pomidorków (mix żółte-czerwone
Viola cooks with passion