Mało kto wie ale najstarsza polska pizzeria działa w Słupsku. I to już od 42 lat. Oczywiście chodzi o słupski „Poranek”, gdzie pokolenia słupszczan zajadają się
KUCHNIA POLSKASKŁADNIKI : piękne, dojrzałe 4 pomidory, kawałek mozzarelli - około 20 dag, pęczek świeżej bazylii (musi być świeża!), 5 łyżek oliwy extra vergine, 2 łyżki octu balsamicznego, odrobina
KUCHNIA POLSKASałatka szopska charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej rodzaj sałatki, przyrządzanej z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego sera (specjalny bułgarski ser szopski - solankowy ser owczy
KUCHNIA POLSKATym razem bardziej tradycyjny przepis na babkę z dodatkiem kakao i skórki pomarańczowej, wychodzi pyszna i aromatyczna, robiłem w formie bez komina, ale jednak lepiej jest
KUCHNIA POLSKATo bardzo klasyczne ciasto i pyszne, każdy ma swój ulubiony przepis, tak jak ja, idealnie sprawdzi się na różne okazje, do tego efektownie się prezentuje, polecam
KUCHNIA POLSKASKŁADNIKI: CIASTO: • 5 jajek, osobno białka i żółtka • 1/2 szkl. mąki pszennej • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 szk. cukru • 3-4
KUCHNIA POLSKASKŁADNIKI: CIASTO: • 500g mąki pszennej • 1/4 łyżeczki soli • łyżeczka ziół prowansalskich • 2 łyżki oleju • 50g drożdży rozrobionych w szklance ciepłej wody FARSZ: • kilka plastrów szynki • 20dag
KUCHNIA POLSKAKotlet Devolay (prawidłowa pisownia to pisownia francuska - de Volaille; jego historia sięga osiemnastego wieku, a nazwa pochodzi od nazwiska kucharza) to jeden z najpopularniejszych przepisów na
KUCHNIA POLSKASKŁADNIKI : • 2szkl mąki • 2szkl mleka • 2 jaja • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1/3 szkl oleju • 1 cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę, proszek i cukier
KUCHNIA POLSKADziś propozycja na szybki obiad. Danie przygotujecie na jednej patelni. Szybki kurczaka z warzywami w dressingu 1000 wysp, to doskonała propozycja obiadowa dla zabieganych. Mieszankę warzyw możecie wybrać dowolną, w zależności od własnych upodobań smakowych. Spróbujcie. Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka około 1/2-3/4 łyżki przyprawy do kurczaka* 3 solidne gaście ulubionej mieszanki warzyw na patelnią (u mnie zmieszane dwie
Słodkie okruszkimakaronem ryżowym to często zagęszczam sos dodając czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszaną z niewielką ilością wody, całość mieszam i gotuję jeszcze około 15 do 30 minut, Gdy jemy obiad z brokułami, nie zagęszczam sosu. Obiad gotowy! Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzeszedł smakiem szpinaku. Na drugiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podprażamy na nim posiekane orzechy. Gotowy makaron posypujemy orzechami, pokrojonymi w plasterki oliwkami i listkami bazylii. Obiad idealny do pudełka i do zabrania do pracy;) Smacznego
Lawendowe NieboTym razem propozycja dla najmłodszych oraz wiernych fanów czekolady:) Muffinki z dużą ilością czekolady i kakao oraz ze słodką niespodzianką w środku – M&M
Ania i Marcin gotująsurówki. W tym roku zasiałam jej więcej niż zwykle, by zrobić sobie zapasik jesienią (mam nadzieję, że nie zjemy jej zanim jesień nastąpi 😉). Dziś była bogatym smakowo dodatkiem do obiadu. Może zechcecie powtórzyć u siebie? Polecam jednak założyć rękawiczki, by nie zabarwić sobie rąk na fioletowo. Składniki (na 2 porcje): 2 fioletowe marchewki łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oleju lnianego(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do marchwi dodać ocet, olej, mąkę arachidową i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut. Dopiero wtedy podawać do obiadu. W ubiegłym roku czytałam " Garść pierników, szczyptę miłości ", pierwszą część trylogii Natalii Sońskiej . Tamtą książką jakoś specjalnie zachwycona nie byłam. Po lekturze "Obudź się, Kopciuszku" , którą Autorka mnie zachwyciła, postanowiłam
Weekendy w domu i ogrodzie