Na przygotowanie likieru miałam chęć już dawno, ale zawsze coś stanęło na drodze. W końcu jednak trafiła się okazja i powiedziałam "Dość gadania!". Padło na krówki
Kuchnia w czekoladzieśmietaną musiały być zrobione w blaszanej miseczce. Taką miseczkę mam do tej pory, jest nieco obita, ale w tym leży jej urok. To bardzo prosty i szybki dodatek do obiadu. Ja dodałam jeszcze natki pietruszki, by było bardziej kolorowo. Dla alergika zrobiłam bez śmietany, z dodatkiem oliwy z oliwek. Pomidory znakomicie smakują też z jajecznicą - i jest to moje ulubione(...)pokroić w krążki, natkę posiekać (opcjonalnie). Dodać do pokrojonych pomidorów cebulę, natkę i śmietanę. Posypać solą i czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać np. do obiadu, do jajecznicy, nawet same z kromką chleba. * Pomidory ze śmietaną podaję obowiązkowo w miseczce takiej jak TA-KLIK , ale zerknijcie jeszcze na TĄ-KLIK w kropeczki, jest cudowna! (adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieTym razem proponuję przepis na pyszny i orzeźwiający koktajl z czarnej porzeczki, malin i banana– owoców bogatych w witaminy (przede wszystkim C i witaminy z grupy
Smakowite DaniaKochani robimy sernik wiśniowy, jest rewelacyjny i bez pieczenia. Na upalne dni jak znalazł, a ja dziś obierałam wiśnie i tak się zastanawiałam co zrobić
Niezły Młynekdelikatne, a zarazem pełnoziarniste i pożywne. Bułeczki ziemniaczane, to od kilku miesięcy zdecydowanie nasze ulubione bułki. Piekłam je już wiele razy- praktycznie zawsze gdy zostają nam ziemniaki od obiadu. I choć ziemniaki nie bywają u nas codziennie, to i tak te bułki bywały u nas już naprawdę wiele razy. Przyznam szczerze, że często właśnie celowo gotuję więcej ziemniaków, by były(...)minut na programie góra-dół, bez termoob iegu. Pod koniec można włączyć termoobieg (na ostatnie 2-3 minuty). Bułki wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Pyszne zarówno na śniadanie, obiad (burgery) jak i kolację. Te bułki bardzo długo pozostają świeże i wilgotne. Podaję także wersję pszenną. Choć sama jej nigdy nie testowałam, to myślę, że może się komuś przydać. Składniki
Smaczne ZdroweCześć! Dziś inspiracja na szybki i pyszny obiad, który często przygotowuję. Składniki dowolnie modyfikuję, zawsze dodaję coś sezonowego. Można powiedzieć, że obiad robi się sam. Wystarczy kilka razy zamieszać. To jedno z tych dań, które można spakować w pudełko i zabrać ze sobą do pracy. Uzależniłam się ostatnio od bobu u cukinii – niemal codziennie goszczą w moim menu. Musicie
Moja pasja smakuOstatnio miałam przyjemność odwiedzić Restaurację Blue Cactus w Warszawie. To restauracja, która specjalizuje się kuchnią Amerykańską z Meksykańskimi smakami, a jest już z Nami od 1996r
Niezły MłynekMoje ogórki dopiero zaczynają rosnąć, więc na korniszony myślę je zebrać, a te- wielgaśne, które dostałam od Mamy postanowiłam przerobić na kanapkowe. Jest z nimi trochę
Kuchnia w czekoladzieBuraczki tarte na zimę robię co roku, są bardzo smaczne, lubimy je jako dodatek do zimowych obiadów. Każdego roku robię kilkanaście słoików z tartymi buraczkami, aby mieć ich zapas na zimę. Po otwarciu i wyjęciu buraczków ze słoika można dodać do nich surową lub podsmażoną cebulę, tarte jabłko, lub chrzan, albo zasmażyć i podawać na ciepło. Buraczki tarte nadają się(...)przykryciem ok. 30 minut od zagotowania wody. Studzimy w garnku pod przykryciem. Wystudzone słoiki z buraczkami, wynoszę do piwnicy. Zimą mamy jak znalazł smaczny i zdrowy dodatek np. do obiadu. The post Buraczki tarte na zimę appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJest to mój eksperymentalny obiad, wyszedł super. Klopsy delikatne a sosik pyszny. Przygotowanie klopsów – Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Delikatnie obsypać solą. Położyć cukinię na sitku i zostawić na 30 minut. Następnie wydusić całą wodę. Mięso mielone wrzucić do miski. Dodać posiekaną drobno cebulkę, odciśniętą cukinię,majeranek, jajko, bułkę tartą. Doprawić do smaku solą
Kuchnia PokoleńŚmiało można rzec, że grillowanie jest już poniekąd naszą polską tradycją. Kiedy tylko na zewnątrz robi się przyjemnie ciepło, promienie słońca i budząca się do życia
PysiaGotuje.plCześć Czasami (zwłaszcza kiedy mamy z mamą dużo pracy w domu lub jest bardzo ciepło) lubimy z mamą zamiast tradycyjnego / "normalnego" obiadu zjeść jakąś sałatkę z pieczywem. Ostatni na właśnie taki "obiad" zrobiłam sałatkę z mortadeli. Wyszła bardzo smaczna i bardzo szybko się ją robi. Oryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie na stronie Weroniki . Co ważne, taką sałatkę można przygotować
blog.moje-pasje.infoSkładniki: • 2 kg ogórków gruntowych • 5 ząbków czosnku • liść chrzanu • korzeń chrzanu • koper kwiat i łodyga • 4 liście winogron • 6 liści wiśni • 2 liście laurowe • 2
KUCHNIA POLSKAPrzepis został zaczerpnięty z gazety "Kobieta i życie". W ogóle doznałam olśnienia, że na blogu nie zamieściłam do tej pory żadnego sosu czosnkowego, który już wielokrotnie
Karola gotujekuchni. Pieczony patison z nadzieniem serowym Moja mama, kiedy jeszcze byłam dzieckiem, marynowała patisona w occie. Wkładała go do słoika i w zimie był jak znalazł jako dodatek do obiadu. Teraz nawet ona już nie robi żadnych przetworów z niego. Znalazłam dzisiaj dorodnego patisona w ogródku i zdecydowałam, iż zapiekę go w piekarniku. Wyszedł świetnie. Podam go do obiadu wraz
mecooks