Moje ogórki dopiero zaczynają rosnąć, więc na korniszony myślę je zebrać, a te- wielgaśne, które dostałam od Mamy postanowiłam przerobić na kanapkowe. Jest z nimi trochę
Kuchnia w czekoladzieWracając pamięcią wstecz chyba od zawsze uwielbiałam leczo. Już jako mała dziewczynka miałam w tym temacie swoje zdanie. Najbardziej smakowało mi leczo które przygotowywała znajoma rodziców
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTrzydziestka na karku, a ja nigdy sama gołąbków nie robiłam :) W domu rodzinnym Mama zawsze zapiekała je w piekarniku i gdybym robiła sama, to pewnie
Kuchnia w czekoladzieZa oknem chłodnawo, czyli na stole powinna sie pojawić rozgrzewająca i pożywna zupa. Moja ulubiona to zupa tajska. Uwielbiam ją w każdej wersji, a wariacji
Kulinarne przygody GatityWprost uwielbiam duszone mięsa! Są soczyste, miękkie, rozpływają się w ustach. Na moim blogu możecie znaleźć przepis na karkówkę duszoną w sosie własnym , karkówkę duszoną w
My Culinary ArtZainspirowana wczorajszym przepisem koleżanki, postanowiłam zrobić niby pizzę w wersji zmodyfikowanej dla mnie. Jest naprawdę pycha :) Dużo białka, rozpuszczalnej frakcji błonnika z warzyw, bogactwo minerałów i
pyszne zdrowościDzisiaj mam dla Was kolejny pomysł na spożytkowanie puree ziemniaczanego, które być może zostało wam z obiadu i poniewiera się w lodówce, a szkoda wyrzucić lub po prostu uwielbiacie wszystko co jest z ziemniaków :) Jako, że za oknem już wiosna w pełni, a czasem nawet przeplata się z latem, postanowiłam włączyć do tych kuleczek trochę zielonego i trochę czegoś zdrowszego(...)tuńczyka zyskało na wartościach odżywczych gdyż tuńczyk to źródło białka oraz niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza nam także witaminy A, B i D, fosfor oraz żelazo :) Składniki na 2 osoby: około 200 g ugotowanych ziemniaków 1 małe jajko kl M do ziemniaków 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej 1 łyżeczka posiekanego koperku 1/2 łyżeczki natki pietruszki
Gotowanie...to proste !dworzu biało i mroźno, aż się prosi o obiad w słonecznych i wesołych barwach, dlatego też dziś zaserwowałam krwisto czerwoną paprykę nadzianą lekkim mięsem z indyka, pożywną kaszą jęczmienną, kukurydzą i natką pietruszki- dla przełamania kolorów- oraz mozzarellą, dzięki której farsz się 'trzyma kupy' ;))) Wykorzystałam paprykę Ramiro, która wyróżnia się podłużnym, 'łódeczkowym' kształtem, fakt troszkę mniej farszu do niej wchodzi(...)pół, a jedynie rozciąć, oczyścić z pestek i nadziać farszem- wtedy będzie pewność, że nadzienie będzie na swoim miejscu :) Prosta i pyszna propozycja, spróbujcie jak wyśmienicie smakuje! Porcja dla 3- 4 osób: * papryka Ramiro- 6 szt. * pierś z indyka / kurczaka- 250 g * kasza jęczmienna- 50 g * tarty ser mozzarella- 70 g (+ ewentualnie do posypania) * kukurydza- 4 czubate łyżki * cebula
Kraina Miodem Płynącaukładając dietę " na masę " tak komponował posiłki: śniadanie ryż + kurczak , obiad kurczak + ryż , kolacja ryż + kurczak i oczywiście w ramach urozmaicenia posiłek po treningu kurczak + ryż . Komentarze na ten temat pozostawię dla siebie, tak nakazuje mi dobre wychowanie. Warto przeczytać: Dieta 1200 kcal. Mój poradnik i Dieta dla Ciebie Klik Wracając do ryżu , naukowcy z American Chemical(...)suchego białego ryżu : Energia: 344 kcal Białko: 6,7 g Tłuszcze: 0,7 g Węglowodany: 78,9 g Błonnik: 2,4 g Biały ryż ma wysoki IG Indeks Glikemiczny (osoby chore na cukrzyce wiedzą o co chodzi) co oznacza, że jego spożycie bardzo szybko podnosi poziom glukozy we krwi i to przemawia na jego niekorzyść. Dlatego ja rekomenduję spożywanie brązowego
IzaGotujeczekac, aż ktoś znajomy mieszkający we Włoszech przyjedzie do Polski z makaronem dla mnie, bo w internecie już jakiś czas temu powstały delikatesy z oryginalnymi włoskimi produktami Mantini. Ich jakośc i obsługa jest na naprawdę wysokim poziomie. Ale o tym możecie przekonac się sami. Wczoraj zrobiłam pyszny obiad, makaron z kurkami smakował świetnie. Z racji, że mamy grudzień i sezon(...)każdy czerwony wyraz w tekście każdego mojego postu to link, można kliknąc i przenieśc się na stronę z danym produktem lub tematem, którego dotyczy słowo :)Składniki na 3 osoby:ok. 140 g makaronu ( ja użyłam Fusilli lunghi Garofalo)250 g kurek (użyłam mrożonych)3 średnie pomidory1 średnia cebula3 ząbki czosnku2 łyżki masła2 łyżki oliwy extra vergine2 łyżki posiekanej pietruszkiświeżo
Blondynka GotujeSkładniki: kilka marchwi (ok 1 - 2 szt na osobę, w zależności od wielkości warzywa) seler i ziemniaki w proporcji 1:1 3 ząbki czosnku schab (1 - 2 plastry dla osoby, zależnie od apetytu :)) korzeń pietruszki 50 ml śmietany 50 ml mleka sól, pieprz smalec wieprzowy Sos: 50 g wędzonego boczku 50 g cebuli 50 g masła 4 pieczarki korzeń(...)obieramy, kroimy w gruba kostkę i gotujemy w jednym garnku, do którego dodajemy mleko oraz śmietankę, a resztę dopełniamy wodą do pokrycia warzyw. Po ugotowaniu miksujemy na gładkie pure. Dla smaku proponuje dodać odrobinę masła śmietankowego i jeśli będzie potrzeba sól i pieprz. Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem, z obydwu stron przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy smalec, wrzucamy kilka
Taste Of My Daydomu. Kukutu w całej okazałości Kącik dla dzieci Przyszliśmy do Kukutu z mężem na kawę i ciasto. Okazało się, że ciasta są tutaj tylko własnoręcznego wyrobu, co jak dla mnie ma ogromne znaczenie. Bardzo często pięknie wyglądające i przyozdobione ciasto nijak ma się do jego smaku. Tutaj dostajemy kawałek pysznego, domowego ciasta. Co więcej zawsze mamy jakiś wybór: klasyczna słodkość(...)zamówiło pierogi. Muszę przyznać, że jak zobaczyłam talerz z nimi to aż, mi ślinianki zaczęły mocniej pracować. Ale i na to przyjdzie czas. Następnym razem pójdziemy do kukutu na obiad. Karta dań nie jest duża, co jest również zaletą, ponieważ danie przygotowywane są ze świeżych składników. Ja osobiście wolę kiedy kucharz informuje, że jakiś składnik się skończył i może zaproponować
Relaxtimełatwe i nadają się na codzienny obiad. Dlaczego warto sięgać po cielęcinę częściej? Przy zakrojonym na szeroką skalę zjawisku nadwagi czy otyłości, a także pogarszającej się jakości naszego pożywienia w ogóle, cielęcina wydaje się idealnym rozwiązaniem. Już samo wprowadzenie jej do diety lub zastąpienie nią kochanej przez Polaków wieprzowiny będzie zmianą korzystną dla zdrowia. Cielęcina zawiera tylko około 3 gramów(...)także witamin z grupy B i witaminy D. Istotną zaletą jest też wysoka zawartość białka i niacyny. Specyficzna mieszanka poszczególnych składników mineralnych powoduje, że cielęcina jest dobrą propozycją dla osób chorujących na anemię – wspiera bowiem produkcję czerwonych krwinek. Poprawia też koncentrację. Jak wybierać cielęcinę? Tak samo jak w odniesieniu do innych mięs, ogromne znaczenie ma to, w jakich warunkach
codojedzeniaRaz na jakiś czas na naszych talerzach lądują podroby i jest to wątróbka bo jakoś do innych nie mogę się przekonać więc przygotowuję ją na różne
Ola la LCHFLekka wytrawna tarta z serkiem kozim i rukolą, idealna na letnie obiady, pikniki i przyjęcia w ogrodzie. Na pewno zasmakuje wszystkim biesiadnikom. Podana z sałatą doprawioną winegretem może stanowić samodzielne danie. W zasadzie można ją nazwać quiche , ponieważ składnikiem wiążącym jej nadzienie jest mieszanina jaj i śmietany. Ale nadzienia niektórych tart wytrawnych są również wiązane masą śmietanowo- jajeczną, więc(...)możecie przygotować kruchy spód wg poniżej podanego przepisu. Czas przygotowania : 15 min. Chłodzenie :30 min. Pieczenie : 30 min. Składniki na formę do tarty o średnicy 24 cm . Porcje dla 4-6 osób Składniki na ciasto (lub gotowe ciasto francuskie): ● 250 g mąki pszennej (najlepiej typu 500 lub 550) ● 125 g miękkiego masła ● 1 jajko ● Szczypta
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaJeśli szukasz przepisu na szybki i smaczny makaron, to dobrze trafiłeś. Pokaże Wam w jaki szybki i prosty sposób przygotować tagliatelle z łososiem i cukinią. Tagliatelle
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Żeberka to tak naprawdę “nowe” mięso dla mnie. Jako dziecko nie jadałam nic co ma “gumki”, żyłki i tłuszcz, a wydawało mi się, że żeberka to
W kuchni KatieTatę smakowała obłędnie, ale gdy się wyprowadziłam postanowiłam dalej celebrować tę tradycję i u nas także jadamy te pyszności. Sprawdzi się na pożywne śniadanie, jako kolacja, a nawet obiad, gdy nie macie pomysłu na nic innego. Pyszna, sycąca i aksamitna - prawdziwy ideał! Farsz cebulowo-pieczarkowy: 2 średnie cebule pokrojone w piórka ok. 300g pieczarek pokrojonych w półplasterki łyżka(...)Następnie dodajemy pieczarki, lekko solimy. Powinny puścić wodę, zwiększamy ogień i dajemy im odparować płyn. Dodajemy masło, po jego rozpuszczeniu doprawiamy całość pieprzem. Farsz gotowy, wystarczy na jajecznicę dla 2 osób. Gdy nie mamy pieczarek jadamy jajecznicę tylko z cebulką - jest wybitna! #Jak nie marnować jedzenia: Ten farsz to idealna propozycja dla osób, które tak jak ja nie cierpią marnować
Cooking MonsterNie wyobrażam sobie Wigilii bez zupy grzybowej. To taka nasza rodzinna tradycja. Od kiedy sięgam pamięcią zawsze tak było. U nas nigdy nie ma barszczu
Kulinarne przygody GatityOdkąd spróbowałam ich po raz pierwszy mogłabym jeść codziennie. Kiedyś zostałam poczęstowana tym pysznym daniem przez Ciocię Tereskę która również jest autorką przepisu na czekoladowe trufelki
sierotka maRysia w kuchniRisotto pomidorowe będzie wprost idealnym daniem dla wielbicieli pomidorówki z ryżem. Podobne składniki, lecz zupełnie innej jakości danie. Przepis na takie połączenie znalazłam w książce „
Poezja smakużurawiną. Co ciekawe, znajdziemy tam też przepisy fit na niezbyt odległą czasowo Wielkanoc (wiadomo, że szybko zleci). "Kuchnia Fit" podzielona jest na 6 rozdziałów wypełnionych przepisami: śniadania, obiady, kolacje, desery, pieczywo i być fit po świętach. Samych przepisów jest trochę powyżej 80, czyli całkiem sporo. Wydanie jest ładne, książka prezentuje się dobrze na półce i ładnie leży w dłoni(...)informacji o czasu przygotowania, ilości porcji i kaloryczności dania. Ta ostatnia informacja jak się okazało, znajduje się pod koniec książki, ale jest to dodatkowe utrudnienie dla czytelnika/użytkownika. "Kuchnia Fit" jest przeznaczona dla osób, które chcą utrzymać swoją wagę. Jednocześnie jest to druga po "Moim odchudzaniu" książka autorstwa Konrada Gacy. Oprócz przepisów w książce znajdziemy metamorfozy uczestników programy Konrada
Pasja Smaku