Składniki: kilka marchwi (ok 1 - 2 szt na osobę, w zależności od wielkości warzywa) seler i ziemniaki w proporcji 1:1 3 ząbki czosnku schab (1 - 2 plastry dla osoby, zależnie od apetytu :)) korzeń pietruszki 50 ml śmietany 50 ml mleka sól, pieprz smalec wieprzowy Sos: 50 g wędzonego boczku 50 g cebuli 50 g masła 4 pieczarki korzeń(...)obieramy, kroimy w gruba kostkę i gotujemy w jednym garnku, do którego dodajemy mleko oraz śmietankę, a resztę dopełniamy wodą do pokrycia warzyw. Po ugotowaniu miksujemy na gładkie pure. Dla smaku proponuje dodać odrobinę masła śmietankowego i jeśli będzie potrzeba sól i pieprz. Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem, z obydwu stron przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy smalec, wrzucamy kilka
Taste Of My Daydomu. Kukutu w całej okazałości Kącik dla dzieci Przyszliśmy do Kukutu z mężem na kawę i ciasto. Okazało się, że ciasta są tutaj tylko własnoręcznego wyrobu, co jak dla mnie ma ogromne znaczenie. Bardzo często pięknie wyglądające i przyozdobione ciasto nijak ma się do jego smaku. Tutaj dostajemy kawałek pysznego, domowego ciasta. Co więcej zawsze mamy jakiś wybór: klasyczna słodkość(...)zamówiło pierogi. Muszę przyznać, że jak zobaczyłam talerz z nimi to aż, mi ślinianki zaczęły mocniej pracować. Ale i na to przyjdzie czas. Następnym razem pójdziemy do kukutu na obiad. Karta dań nie jest duża, co jest również zaletą, ponieważ danie przygotowywane są ze świeżych składników. Ja osobiście wolę kiedy kucharz informuje, że jakiś składnik się skończył i może zaproponować
Relaxtimełatwe i nadają się na codzienny obiad. Dlaczego warto sięgać po cielęcinę częściej? Przy zakrojonym na szeroką skalę zjawisku nadwagi czy otyłości, a także pogarszającej się jakości naszego pożywienia w ogóle, cielęcina wydaje się idealnym rozwiązaniem. Już samo wprowadzenie jej do diety lub zastąpienie nią kochanej przez Polaków wieprzowiny będzie zmianą korzystną dla zdrowia. Cielęcina zawiera tylko około 3 gramów(...)także witamin z grupy B i witaminy D. Istotną zaletą jest też wysoka zawartość białka i niacyny. Specyficzna mieszanka poszczególnych składników mineralnych powoduje, że cielęcina jest dobrą propozycją dla osób chorujących na anemię – wspiera bowiem produkcję czerwonych krwinek. Poprawia też koncentrację. Jak wybierać cielęcinę? Tak samo jak w odniesieniu do innych mięs, ogromne znaczenie ma to, w jakich warunkach
codojedzeniaRaz na jakiś czas na naszych talerzach lądują podroby i jest to wątróbka bo jakoś do innych nie mogę się przekonać więc przygotowuję ją na różne
Ola la LCHFLekka wytrawna tarta z serkiem kozim i rukolą, idealna na letnie obiady, pikniki i przyjęcia w ogrodzie. Na pewno zasmakuje wszystkim biesiadnikom. Podana z sałatą doprawioną winegretem może stanowić samodzielne danie. W zasadzie można ją nazwać quiche , ponieważ składnikiem wiążącym jej nadzienie jest mieszanina jaj i śmietany. Ale nadzienia niektórych tart wytrawnych są również wiązane masą śmietanowo- jajeczną, więc(...)możecie przygotować kruchy spód wg poniżej podanego przepisu. Czas przygotowania : 15 min. Chłodzenie :30 min. Pieczenie : 30 min. Składniki na formę do tarty o średnicy 24 cm . Porcje dla 4-6 osób Składniki na ciasto (lub gotowe ciasto francuskie): ● 250 g mąki pszennej (najlepiej typu 500 lub 550) ● 125 g miękkiego masła ● 1 jajko ● Szczypta
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaJeśli szukasz przepisu na szybki i smaczny makaron, to dobrze trafiłeś. Pokaże Wam w jaki szybki i prosty sposób przygotować tagliatelle z łososiem i cukinią. Tagliatelle
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Żeberka to tak naprawdę “nowe” mięso dla mnie. Jako dziecko nie jadałam nic co ma “gumki”, żyłki i tłuszcz, a wydawało mi się, że żeberka to
W kuchni KatieTatę smakowała obłędnie, ale gdy się wyprowadziłam postanowiłam dalej celebrować tę tradycję i u nas także jadamy te pyszności. Sprawdzi się na pożywne śniadanie, jako kolacja, a nawet obiad, gdy nie macie pomysłu na nic innego. Pyszna, sycąca i aksamitna - prawdziwy ideał! Farsz cebulowo-pieczarkowy: 2 średnie cebule pokrojone w piórka ok. 300g pieczarek pokrojonych w półplasterki łyżka(...)Następnie dodajemy pieczarki, lekko solimy. Powinny puścić wodę, zwiększamy ogień i dajemy im odparować płyn. Dodajemy masło, po jego rozpuszczeniu doprawiamy całość pieprzem. Farsz gotowy, wystarczy na jajecznicę dla 2 osób. Gdy nie mamy pieczarek jadamy jajecznicę tylko z cebulką - jest wybitna! #Jak nie marnować jedzenia: Ten farsz to idealna propozycja dla osób, które tak jak ja nie cierpią marnować
Cooking MonsterNie wyobrażam sobie Wigilii bez zupy grzybowej. To taka nasza rodzinna tradycja. Od kiedy sięgam pamięcią zawsze tak było. U nas nigdy nie ma barszczu
Kulinarne przygody GatityOdkąd spróbowałam ich po raz pierwszy mogłabym jeść codziennie. Kiedyś zostałam poczęstowana tym pysznym daniem przez Ciocię Tereskę która również jest autorką przepisu na czekoladowe trufelki
sierotka maRysia w kuchniRisotto pomidorowe będzie wprost idealnym daniem dla wielbicieli pomidorówki z ryżem. Podobne składniki, lecz zupełnie innej jakości danie. Przepis na takie połączenie znalazłam w książce „
Poezja smakużurawiną. Co ciekawe, znajdziemy tam też przepisy fit na niezbyt odległą czasowo Wielkanoc (wiadomo, że szybko zleci). "Kuchnia Fit" podzielona jest na 6 rozdziałów wypełnionych przepisami: śniadania, obiady, kolacje, desery, pieczywo i być fit po świętach. Samych przepisów jest trochę powyżej 80, czyli całkiem sporo. Wydanie jest ładne, książka prezentuje się dobrze na półce i ładnie leży w dłoni(...)informacji o czasu przygotowania, ilości porcji i kaloryczności dania. Ta ostatnia informacja jak się okazało, znajduje się pod koniec książki, ale jest to dodatkowe utrudnienie dla czytelnika/użytkownika. "Kuchnia Fit" jest przeznaczona dla osób, które chcą utrzymać swoją wagę. Jednocześnie jest to druga po "Moim odchudzaniu" książka autorstwa Konrada Gacy. Oprócz przepisów w książce znajdziemy metamorfozy uczestników programy Konrada
Pasja SmakuBardzo rzadko używam gotowych produktów. Z reguły wszystko sama przygotowuję. Dzisiaj jednak zrobiłam wyjątek dla gotowego bulionu. Marco Pierre White (moje kulinarne guru) od jakiegoś czasu
Przepisy AleksandryDziś na obiad zaserwowałam ekspresowy makaron ze szpinakiem, camembertem i mascarpone. Danie wyśmienite, sycące, mocno aromatyzowane czosnkiem. W sezonie możecie je przyrządzić ze świeżych liści szpinaku, natomiast poza nim - z mrożonych. Sery zaś możecie dowolnie komponować, świetnie pasuje tu gorgonzola, ser kozi, czy smakowe sery pleśniowe. Użyłam tu mojego ulubionego makaronu Casarecce, pochodzi on z Sycylii, jest charakterystycznie zawinięty(...)smak szpinaku i serów oraz także wielu innych dodatków, a ugotowany al dente to bohater tego dania:) Ale możecie oczywiście użyć innego rodzaju makaronu. Gorąco polecam!!!SKŁADNIKI (porcja dla 2-3 osób):250 g makaronu Casarecce200 g świeżych liści szpinaku1 duża cebula3 duże ząbki czosnku100 g sera camembert4 łyżki mascarpone4 łyżki oliwy z oliwekświeżo zmielony pieprzgałka muszkatołowasól (ewentualnie)WYKONANIE:Makaron
Słodko-Słony Świat Ilony