Tak jak już kiedyś pisałam - żołądki to podroby, które albo się uwielbia albo nienawidzi :) Poniższy gulasz możecie przygotować w szybkowarze lub w zwykłym garnku. Pamiętajcie o
UgotowaćUwielbiam włoskie dania, choć staram się je ograniczać... Lazanię przygotowywałam chyba drugi lub trzeci raz w życiu z racji tego, że nie lubię robić jej w
Kuchnia w czekoladzieUwielbiamy ruskie pierogi . Ale ciasto do dzisiejszych ruskich pierogów zostało przygotowane z mieszanki mąki żytniej i pszennej. Mają dużo ciemniejszy kolor niż te tradycyjne ruskie pierogi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJak chyba większość Polaków i ja lubię pomidorową. Tyle tylko że ja uwielbiam lane kluchy, a M. zdecydowanie bardziej woli gdy w zupie jest ryż. Tym
Kuchnia w czekoladziePrzygotowując poniższe pulpeciki nie wiedziałam czego się spodziewać - w końcu jest to tylko połączenie kaszy jaglanej i warzyw, ale... naprawdę warto je przyrządzić. Pulpeciki są pyszne
UgotowaćWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pulled porkt czyli rwana, grillowana wieprzowina długo pieczona. Podana w brioszce z dodatkiem sosu barbecue z surówką z
Marta GotujeDostałam od koleżanki z pięknej Szwajcarii sól z płatkami kwiatów. Ona wie, że lubię gotować. Kupiła mi wyjątkowy pieprz z płatkami
AZgotuj!Propozycja obiadowa w naszym ulubiony stylu - pysznie, zdrowo i kolorowo! Coś nowego z kaszy quinoa - kuleczki, w których możemy przemycić warzywa, więc i dzieciom taka propozycja
Plate of JoyWczorajszy deszczowy dzień umilił mi obiad w restauracji Nowa Łódź (Al. Piłsudskiego 76, Łódź). W ramach akcji Blogerzy Smakują zostałam zaproszona z osobą towarzyszącą do wspomnianej restauracji i zdecydowanie nie żałuję podjęcia się tego zadania. Na miejscu zobaczyłam nowoczesne i przestronne wnętrze, a ściany zdobiły zdjęcia ciekawych miejsc w Łodzi. Wybraliśmy stolik i rozpoczęliśmy kulinarną przygodę. Menu było przejrzyste, zazwyczaj(...)białym winie z lodami miętowymi. Pierwszy deser słodszy, drugi bardziej wytrawny, idealny dla tych którzy nie lubią słodkiego. Świetne zwieńczenie posiłku. Robiło się już ciemno, stąd takie zdjęcia... Nie oddają efektu dania, a szkoda. Normalnie w deserze dostaje się dwie gałki pysznych, smażonych lodów. Na tym zakończyliśmy obiad, a właściwie już kolację. Podsumowując, bardzo miło spędziliśmy czas, przy pysznym jedzeniu
Corner With Recipesbyło wczoraj. Zrobiłam szybki przegląd tego, co mam i tego, co muszę koniecznie zużyć i tak powstał świetny przepis na... Makaron w sosie pomidorowo-warzywnym z klopsikami porcja dla 4-5 osób Do klopsików będziemy potrzebować: 400 g mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) 1 jajko 4 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia 1,5 ząbka drobno posiekanego czosnku(...)często nie chce mi się osobno gotować makaronu czy ryżu, dlatego po prostu wrzucam je do sosu. Gotowanie w taki sposób to oszczędność wody, czasu i brudnych naczyń po obiedzie ;) Polecam! Smacznego
Ratunku obiadwidokiem na Jaworzynę Krynicką z wyjściem na taras, gdzie w promieniach słońca lub w cieniu parasola można zjeść nieśpieszne śniadanie lub poczytać książkę z hotelowej biblioteczki, zamówić kilkudaniowy obiad, a wieczorem delektować się romantyczną kolacją. Cudowne widoki, słońce pieszczące skórę i górskie powietrze wymieszane z wyjątkowymi aromatami serwowanych potraw i trunków ;) W menu, które zmienia się wraz z porami roku(...)sommeliera ale i w tym przypadku przeszkolony personel przyjdzie z pomocą i dobierze odpowiednie wina do serwowanych potraw. Hotelowe śniadanie "na bogato" w formie bufetu, każdy znajdzie coś dla siebie np. miody z pasieki "Barć" z Kamiennej, sery regionalne, grzyby z okolicznych łąk i lasów, naturalne soki owocowe "Maurer", własnej produkcji konfitury i wędliny wyrabiane z mięs z "Połoniny
SzczyptaSmaQosób przyjeżdża tam w innym celu. Główną atrakcją tego szlaku jest sposób jego pokonywania. Prawdziwym problemem są jednak ludzie, którzy nie do końca są gotowi na takie przygody. Zabawa zaczyna się wtedy, kiedy idziecie za kimś takim, ten ktoś zaczyna panikować, wy musicie się zatrzymać i stoicie przytuleni do skały, na małym kwadraciku nad przepaścią, co nie jest dla(...)widok. Na szlaku też trafiliśmy jedno, całkiem świeże. Skręciliśmy w stronę ruin klasztoru z XIII wieku i po drodze jeszcze taki punkt widokowy. Dla takich chwil warto się zmęczyć. Po szlaku czas na jakiś pożywny obiad. Tym razem wersja wędrówkowa. Kiedy idziecie w góry, nigdy nie wiecie, gdzie traficie. Czasem wrzątek jest jedynym na co możecie liczyć. Również wtedy kiedy
Kryzysowa Książka KucharskaPierogi na słodko to całkiem osobna kategoria :) Nie jemy je raczej na obiad, ale traktujemy jak deser czy kolację na słodko. Znamy te z twarożkiem na słodko, z truskawkami cy jagodami ale co powiecie na dynię podkręconą korzenno - cytrusowym smakiem?. Warto pamiętać że dynia to świetne źródło beta-karotenu który np. pomaga w porze letniej osiągnąć skórze piękny brązowy(...)naszych pierogach dodamy też odrobinę kolendry która słynie z tego że znakomicie oczyszcza organizm z metali ciężkich. Smaku bronić będzie jeszcze pomarańcza i ostry imbir :] Zaczynajmy Dla 3-4 osób Czas przygotowania ok. godzina Składniki Na ciasto wd. uznania - na pewno macie swój przepis na ciasto, ale kto nie ma to proszę: 2 szklanki mąki poznańskiej, 1/2 szklanki letniej wody
Kuchnia PROzdrowotnadla mnie w stanie z nimi konkurować. Co więcej kopytka w wersji bezglutenowej w smaku niczym nie ustępują tym pszennym, a moim zdaniem dodatek mąki gryczanej jeszcze ich smak wzbogaca. Tak więc, jeżeli z Twojego obiadu ponownie zostało trochę ziemniaków i masz ochotę na kopytka ziemniaczane koniecznie sprawdź ten przepis. Składniki: ugotowane ziemniaki (w dowolnej ilości, jaka pozostała z obiadu(...)mąka gryczana (w zależności od ilości ziemniaków, około 1/4 ilości ziemniaków- patrz przygotowanie), odrobina mąki ziemniaczanej (do pół łyżki), 1 jajko na około 1,5 szklanki ziemniaków (opcjonalnie – osoby uczulone i weganie mogą pominąć ten krok), sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę (najlepiej dwa razy, aby nie zostawały grudki) i wrzucam do miski. Wbijam
Gar Zdrowia