musiałam opracować swój własny, domowy zestaw różnych pyszności do położenia na chleb, który przy okazji będę mogła spokojnie podać swojej latorośli, która nie przepuści żadnej mojej kanapce. Była już „nutella” w bardzo zdrowej i pysznej wersji, był też paprykarz z wędzoną makrelą, w najbliższym czasie wrzucę pastę jajeczną, a dzisiaj mam dla was serek à la almette. Bazowy przepis jest
Przepysznik - BLW i nie tylkoodrobiną tłuszczu. Naleśniki są bardzo elastyczne i nie wysychają, dzięki czemu można je przygotować także na później. Doskonale pasuje do nich zarówno farsz słodki (musy owocowe, dżemy, domowa nutella z daktyli), jak i farsze wytrawne (brokuł z fetą, szpinak czy soczewica z pomidorami). Według Tosi takie naleśniki są najlepsze, bo zwykle zjadała jednego, a gryczanych pożarła półtora i jeszcze wyciągała
Przepysznik - BLW i nie tylkobędzie w ten dzień wesoło i pysznie! Ciasto Leśny mech Rustykalna tarta z rabarbarem Wegańskie babeczki orzechowe Pischinger kakaowo-daktylowy Kuleczki chałwowe Daktylowa nutella Muffiny jabłkowo-bananowe Crêpes Suzette Naleśniki gryczane Różowe naleśniki Naleśniki orkiszowe Zielone naleśniki (w wersji na słodko) Ciasto marchewkowe Rogaliki marchewkowe
Przepysznik - BLW i nie tylkopieczenia, 1 szklanka drobnego cukru, 95g masła, 1szklanka (250ml) mleka w temp.pokojowej, 2 jajka w temp. pokojowej. Ponadto: czekolada mleczna 100g, małe kuleczki czekoladowe, czekolada na kanapki typu nutella (ja dałam dwukolorową). Przygotowanie: Masło roztopić, lekko przestudzić. Składniki mokre wymieszać razem. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać ze składnikami suchymi. Razem wymieszać składniki mokre i suche. Do foremek
W kuchni u Monikipszennej (ja użyłam tortowej), 100 g masła, 5 jaj średniej wielkości ( jeżeli jajka są duże, dać 4szt - po wybiciu powinno być ok. 260 g). Ponadto: cukier puder do posypania, nutella (lub inna czekolada tego typu) lub marmolada. Przygotowanie: Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści i woda zagotuje, zmniejszyć ogień. Jednym, zdecydowanym ruchem wsypać
W kuchni u MonikiSkładniki: ( na 24 sztuki) 130g gorzkiej czekolady, 50g białej czekolady, czekolada na kanapki typu nutella, 24 wiśnie z soku lub kompotu. Przygotowanie: Gorzką czekoladę podzielić na mniejsze kawałki. Do garnka nalać niewielką ilość wody i doprowadzić do wrzenia. Na garnek nałożyć naczynie z gorzką czekoladą ( tak aby dno naczynia nie dotykało wody) i pozostawić do momentu aż czekolada się rozpuści
W kuchni u MonikiŚwietne ciasto przekładane kremem nutellą dla osób ceniących prostotę wykonania i uwielbiających słodkości . Doskonałe do kawy. Na spotkanie z przyjaciółmi lub romantyczny wieczór z ukochanym.
Smaczne PotrawyW razie gdybyście nie zauważyli, ostatnio rządzą u nas banany ;) Najpierw były ciasteczka z bananami upieczone na prośbę Zuzi, … Czytaj dalej →
brunetkawkuchnikoniecznie masła!) 3 szklanki mąki pszennej 10 dag drożdży świeżych 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany (18%) 1 opakowanie cukru waniliowego Nadzienie: dowolna marmolada, powidła lub nutella Przygotowanie: Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży i cukru zrobić rozczyn, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką i cukrem waniliowym. Dodać
Cakes By Kejtmarmoladą, ale domownicy wolą z nutellą. Ciasteczka z 3 składników, a efekt - cudowny! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 250g zimnej margaryny 200g śmietany 18% nadzienie, np. marmolada, nutella cukier puder do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki szybko zagnieść na elastyczne ciasto. Podzielić je na 3 części, jedną część zostawić na stolnicy, dwie pozostałe włożyć do lodówki. Ciasto rozwałkować cienko, wycinać długie
Cakes By KejtMigdałami też. Ale mnie zachwyciły pistacje. Lubię ten orzech;) W jednym ze sklepów kupiłam krem pistacjowy. Wyjadłam do sama ze słoika palcem. Nienaganne maniery;) Pyszny kremowy. To taka nutella z pistacji. Kupiłam jeszcze Pesto z pistacji, yyyyyy trochę gorzkawe i .... likier z pistacji. CO ZA SMAK! Miałam jeszcze zmielone migdały. Wykorzystałam do pieczonego na chrupko łososia
AZgotuj!Jest już coraz cieplej, słoneczko pięknie świeci stąd pomysł na przygotowanie bardzo smacznego, prostego i nie wymagającego pieczenia ciasta. Częstotliwość przygotowywania ciasta nutella była już tak duża, że trzeba było zrobić coś nowego. Jest to kolejne ciasto, w którym wykorzystuje się herbatniki. Masę budyniową można zastąpić gotową masą do karpatki. Bardzo serdecznie polecamy. Składniki: - 3 budynie waniliowe
Pan i Pani Smith w kuchniCZEKOLADOWA: (proponuję ją zrobić na końcu, ponieważ musi być bardzo ciepła, gdy polejemy nią ciasto) 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany 18 % DODATKI: Nutella- do posmarowania dolnej części ciasta. Jeżeli nie lubicie, nie musicie jej użyć. Wiśnie z nalewki (moje są mocno alkoholowe ;)) Oczywiście możecie użyć zwykłych wiśni lub innych owoców. Wykonanie
The Sweet Damselnajszybciej robiąca się polewa o bajecznym smaku Składniki - 1/2 kostki margaryny - 100 g nutella ( dobrej jakości ) Sposób przygotowania 1. - W garnku wymieszać margarynę z nutellą podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając aż połączą się składniki
W królestwie smaków Beaty